Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Vrouwen over parkeerschaamte: "Ik kreeg het Spaans benauwd en vroeg mijn vriend om te fileparkeren"

Rijd je liever nog vijf minuten een rondje dan dat je de auto in een piepklein parkeervak moet proppen? Of zet je je auto liever verderop in de straat zodat je niet hoeft te fileparkeren? Dan behoor jij misschien wel tot een kwart van de Nederlanders die last heeft van parkeerschaamte.

De onderzoeksresultaten liegen er namelijk niet om. Van de 1100 Nederlanders die meededen aan een nieuw onderzoek vermijdt 53% het liefst lastige parkeerplekken en schaamt 37% zich tegenover de bijrijder in de auto. Vooral vrouwen zouden zich onzeker voelen, terwijl zij beter kunnen inparkeren dan mannen. Libelle sprak met drie vrouwen over hun parkeerschaamte.

Advertentie

Chanan (26) heeft nu 7 jaar haar rijbewijs en heeft parkeerangst. Ze parkeert haar auto het liefst als er zo min mogelijk mensen in de buurt zijn.
“Ik heb lang gezegd dat ik rijangst heb, maar eigenlijk heb ik parkeerangst. Wanneer ik ergens naar toe ga, kan ik bij het wegrijden al beginnen met stressen over het parkeren. Zal het druk zijn? Kan ik wel gewoon in normale plekken parkeren? Straks moet ik echt gaan fileparkeren en ziet iedereen dat ik het niet kan. Ik ben net verhuisd en we hebben ook nog eens een nieuwe auto. Dus ik moest aan veel dingen wennen. Voor ons huis zijn vrij ruime parkeerplekken, maar je moet wel fileparkeren. Toen ik laatst boodschappen had gedaan en daar ook al in een lastige parkeersituatie terecht was gekomen, had ik geen zin om thuis weer te gaan stressen om die auto in het plekje te krijgen. Dus ben ik uit de auto gestapt en heb ik mijn vriend gevraagd om de auto te parkeren. Hij begreep er niets van waarom ik die auto niet gewoon zelf op z’n plek kon zetten.”

Nina (32) en heeft sinds haar 18e haar rijbewijs. Fileparkeren vindt ze verschrikkelijk, dus rijdt ze liever door naar een plek waar ze makkelijk haar auto kan parkeren.
“Tijdens de rijlessen ging inparkeren en fileparkeren altijd zo goed, dat we het niet zo vaak hoefden te oefenen. Nu vind ik fileparkeren echt afschuwelijk. Ook parkeren in een parkeergarage tussen een paal en een andere auto in vind ik niet fijn. Ik ben veel te bang om de andere auto te raken en dat ik dan voor kosten opdraai. Ik rijd liever nog een extra rondje tot ik een plek zie waar ik gewoon makkelijk in kan rijden, zonder er veel moeite voor hoeven te doen. Ik ben gewend om in grote auto’s te rijden. Maar omdat ik in Amsterdam in de stad woon, neem ik weleens een Car2Go (dat is een elektrische Smart die je overal in de stad kunt parkeren). Eén keer wilde ik fileparkeren maar achter mij stond al een auto te wachten. Ik kreeg het Spaans benauwd en ben toen uit de auto gestapt en heb gevraagd of mijn vriend het wilde doen. Daar word ik nu nog steeds mee gepest, vooral omdat het om een plek ging waar ik ‘m zelf ook makkelijk in had kunnen parkeren.”

Renée (27) heeft 2 jaar haar rijbewijs. Hoewel ze met autorijden zelf geen problemen heeft, is achteruit inparkeren haar grootste angst in de auto.
“Mijn rij-instructeur hoopte dat ik tijdens mijn examen mijn parkeerskills kon laten zien, zó goed vond hij het. Nadat ik mijn rijbewijs behaalde moest ik die skills in de praktijk brengen. Dat lukt aardig als je in Haarlem centrum woont. Maar zodra ik uit de stad verhuisde en nooit meer ingewikkelde parkeercapriolen hoefde uit te halen, voelde het alsof ik het parkeren was verleerd. Fileparkeren lukt nog wel met een paar keer steken, maar achteruit inparkeren? Dat is echt mijn grootste nachtmerrie geworden. Ik kom standaard scheef te staan, terwijl ik na die twee jaar heus nog wel weet hoe het moet. Iedere keer neem ik me voor om het echt weer eens te proberen, maar zodra ik tussen twee auto’s moet parkeren hoeft het al niet meer. Vooral niet als er nog een auto achter me staat te wachten. Geen haar op m’n hoofd die eraan denkt dat die persoon mee mag kijken, ik rijd m’n auto er gewoon vooruit in.”

Parkeren is voor velen niet hun grootste hobby. Als je een krappe garage hebt met veel spullen, dan kan het knap lastig zijn om je auto er ook nog netjes tussen te zetten. Met deze tip weet je precies tot waar je door kunt rijden en wordt parkeren een makkie!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RDWdata. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Wie is de mol?' noemen eerste deel finale 'slaapverwekkend'

Na de Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 27 februari, zijn de kijkers eigenlijk niet veel wijzer geworden over wie nu toch de mol is. Ze zijn dan ook een tikje teleurgesteld in de finale.

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Langdradige monoloog

Net als ieder seizoen wordt ook dit jaar pas in de allerlaatste aflevering bekendgemaakt wie de mol is. Toch konden de kijkers dat niet waarderen.

Dit seizoen staan Rocky, Charlotte en Renée in de finale. De aflevering begint met twee opdrachten, waarbij ze voor de laatste keer de pot kunnen spekken met wat extra geld. Daarna volgt een langdradige monoloog van Rik van de Westelaken, waarin hij per finalist uitlegt waarom ze een goede mol zouden zijn en wat dan hun tactiek zou zijn geweest. En zoals altijd eindigt de aflevering met een executie.

Meer van verwacht

Ondanks dat Charlotte aan het eind van de aflevering een rood scherm kreeg en dus verliezend finalist blijkt, vonden de kijkers het een saaie aflevering. Bij een finale verwacht je natuurlijk een spectaculaire aflevering, maar niets blijkt minder waar. Op Twitter laten kijkers weten dat ze er meer van hadden verwacht. Vooral de monoloog van Rik vinden ze slaapverwekkend. “Maak mij over een kwartiertje maar wakker”, schrijft iemand op Twitter. Een ander reageert met: “Iedereen die WIDM nog gaat terugkijken: doe maar niet. Heel saai!” Bovendien zaten niet veel mensen op Charlotte en hebben ze eigenlijk niks aan de onthulling van de verliezend finalist.

Kortom: kijkers moeten nog even geduld hebben, want volgende week wordt tijdens de echte finale pas écht bekend wie de mol is.

Pen jij elk seizoen fanatiek mee met de WIDM-afleveringen om de mol te onthullen? Noteer alle opvallende acties in je eigen Molboekje 2021:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wie is de mol?, Twitter. Beeld: Avrotros

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 8 dingen wist je nog niet over Tupperware

Tupperware is al sinds 1938 onverwoestbaar. Toch heeft het bedrijf slecht nieuws voor alle fans: het bedrijf stopt vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. 

Vrijwel ieder huishouden heeft er wel iets van in de keukenkastjes staan en terecht ook: de luchtdicht afsluitbare bakjes zijn ideaal voor het bewaren van kliekjes en voor georganiseerde types die hun koelkast graag op orde hebben. Daarom: acht dingen die je nog niet wist over Tupperware.

Advertentie

1. Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938

Toen Earl Tupper tijdens de Grote Depressie (in Amerika) zijn hoveniersbedrijfje verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic en sloeg thuis aan het knutselen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste Tupperware-commercial nadat een Amerikaans chemiebedrijf Earl vroeg iets nuttigs te doen met hun plastic.

2. De deksel is gebaseerd op een pot verf

Door het slimme ontwerp van de deksel kun je het bakje vacuüm verpakken om eten zo lang mogelijk vers te houden. Het ontwerp is geïnspireerd door de deksel op een pot verf.

3. Het eerste product, de ‘Wonderbowl’, maakte een boer-geluid bij het sluiten

Het allereerste Tupperware-product liet een soort boertje als je het bakje dichtdeed. Met dat bijzondere kenmerk werd wereldwijd geadverteerd. Jaren later werd er in de comedyserie Seinfeld nog naar verwezen. “Een boer houdt de boel vers.”

4. Tupperware sloeg totaal niet aan in de winkels

Tupperware werd helemaal niet goed verkocht in de winkels. Klanten snapten niks van die gekke sluiting. Gevolg: Tupperwareparty’s!

5. De eerste Tupperwareparty werd in 1949 gehouden door een alleenstaande moeder uit Detroit

Het idee voor een Tupperware party is bedacht door Brownie Wise. Ze wilde haar vriendinnen graag laten zien hoe Tupperware werkt. En in 1951 waren die feestjes inmiddels zo populair dat Earl Tupper besloot het product helemaal uit de winkels te halen en alleen nog maar te verkopen via Tupperwareparty’s.

6. Tupperware is volgens het Guinness Book of Records een van de grootste uitvindingen van de 20e eeuw

Andere producten op die lijst: de walkman en de Rubik’s kubus. Maar computers dan gek genoeg weer niet.

7. Vandaag de dag wordt wereldwijd iedere 1,4 seconde een Tupperwareparty gehouden

Zo’n party klinkt behoorlijk tuttig, maar zelfs in dit tijdperk verzamelen vrouwen zich nog steeds massaal om zich te vergapen aan het plastic onder het genot van een hapje en een drankje. Alleen al in Frankrijk worden ieder jaar al 500.000 Tupperwareparty’s gehouden.

8. Tupperware blijft een miljardenbedrijf

De familie Tupper is schathemeltjerijk en nog altijd stroomt het geld binnen. In 2014 maakte het bedrijf een winst van 2,64 miljard (!) dollar.

Zó krijg je die vieze aanslag uit je Tupperware bakjes:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít vindt prins Harry nu echt van de populaire serie 'The crown'

Prins Harry vertelt in een gesprek met vriend en talkshowhost James Corden hoe hij denkt over The crown, de populaire Netflix-serie over het leven van de Britse koninklijke familie.

Vanwege de waanzinnige kostuums, koninklijke juwelen en prachtige decors is The crown absoluut het kijken waard. Niet voor niets dat de serie rondom Queen Elizabeth bij iedereen zo geliefd is. Maar wat vinden de royals er zelf eigenlijk van?

Advertentie

Koninklijk leven

“Het is duidelijk fictie”, zegt Harry tijdens de bekende carpool karaoke. “Ze doen niet alsof ze ons zijn, maar wat je ziet is wel losjes op de waarheid gebaseerd. Heel accuraat is de serie niet, maar die geeft wel een idee van hoe het leven van de koninklijke familie eruitziet. En welke druk je ervaart als je taken altijd voorrang moet geven boven je familie.”

Roddelpers

De prins heeft daarom veel meer respect voor de fictieve serie The crown dan voor de verhalen die de roddelpers over hem en zijn geliefden schrijft: “In die artikelen wordt alles als een feit gepresenteerd. Daar heb ik echt problemen mee.”

Megxit

In de uitzending van de talkshow van James Corden was de prins ook openhartig over alle media-aandacht rondom de ‘Megxit’. Vorige week bevestigde Buckingham Palace namelijk dat Harry en Meghan ‘niet meer zouden terugkeren als werkende leden van de koninklijke familie’. Sindsdien wordt er veel over hem en zijn vrouw geschreven. Het koppel woont momenteel in Los Angeles en verwachten een tweede kindje.

Meghan dook zelf ook nog even op in de carpool karaoke. Tijdens het FaceTimen onthulde ze zelfs de liefkozende bijnaam voor haar man.

Bekijk hieronder de ‘carpool karaoke’ van James Corden en prins Harry:

Dít is wat koningin Máxima vindt van de populaire serie The Crown:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: James Corden. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: slaap je nu echt beter met rood licht?

Het blauwe licht van schermen is slecht voor je nachtrust, terwijl je van rood licht juist slaperig wordt en sneller in slaap valt. Maar slaap je ook echt beter?

Voor een goede nachtrust is het verstandig om zeker twee uur voor het slapengaan geen televisie meer te kijken en je smartphone en tablet aan de kant te leggen. Het blauwe licht uit schermen onderdrukt de productie van het slaapopwekkende hormoon melatonine. Hierdoor duurt het langer om in slaap te komen.

Advertentie

Blauw of rood

Uit onderzoek blijkt dat dat rood licht in slaap vallen juist makkelijker maakt. Proefpersonen werden eerst vijf minuten in het donker gezet. Vervolgens keken ze de ene keer vijf minuten in rood licht en de andere keer in blauw licht. Vervolgens werd het opnieuw vijf minuten donker. Daarna volgde een taak in het donker: ze moesten zo snel mogelijk op een knop te drukken bij het horen van een toon. Deze reactietest kregen de deelnemers ook voor de lichtbehandeling.

Minder alert

Wat bleek? Bij blauw reageerden de proefpersonen voor en na de lichtbehandeling even snel, terwijl als ze rood licht zagen ze een paar milliseconden trager waren. Ook was hun hartslag tijdens de taak na de rode lichtbehandeling hoger, wat aangeeft dat het ze meer moeite kostte. Rood licht maakt dus minder alert, wat in principe handig is als je wil slapen.

Oogpupillen

Tijdens het onderzoek werd ook naar de pupillen gekeken. Toen de deelnemers na de blootstelling aan blauw licht weer in het donker zaten, bleef hun pupil nog een tijdje kleiner. Bij rood licht was dit juist andersom. Hun oogpupillen bleven na de lichtbehandeling vergroot. “Voor ons een aanwijzing dat rood licht mogelijk iets doet met de pigmentcellen die de biologische klok aansturen”, zegt slaaponderzoeker Wisse van der Meijden.

Meer onderzoek nodig

Maar hoe bruikbaar is een wat roder licht voor slapelozen? Om daar antwoord op te kunnen geven, moeten de wetenschappers nog meer onderzoek doen. Van der Meijden: “Wij deden het slaapexperiment overdag. Van blauw licht weten we dat het juist ’s avonds schadelijk effect heeft, via de onderdrukking van melatonine. Voor rood licht kan het voor het effect ook uitmaken op welk tijdstip je blootgesteld bent. We moeten dus nog een keer ’s avonds testen.”

Slaapproblemen? Pien en Juul delen 10 tips voor een heerlijke nachtrust:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nemo kennislink, Healthline. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien