Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Anke's man heeft acute leukemie - toch stichtten ze een gezin

Anke (35) was nog maar 4 maanden samen met Dennis toen er leukemie bij hem ontdekt werd. Heel slecht nieuws, want er was geen geschikte stamceldonor en de artsen gaven hem nog een half jaar. Tóch besloten Anke en Dennis een gezin te stichten. “Hij is mijn grote liefde. Als ik met iemand kinderen wilde, dan met hem.”

“Hij is vast te druk op zijn werk, dacht ik toen Dennis in april 2015 klaagde over vermoeidheid en dat zijn eten niet goed zakte. Amper een week later kregen we een heel andere diagnose: acute myeloïde leukemie. Dennis was ziek. Heel ziek.”

Advertentie

Trouwen
“Dennis’ behandeling begon met een heel zware chemokuur die 8 weken duurde. Natuurlijk zat ik elke dag aan zijn bed. ‘Als je straks beter bent, gaan we trouwen’, zei ik op een middag. Maar beter worden was niet in zicht. De leukemie was maar niet onder controle te krijgen en het vinden van een stamceldonor bleek erg moeilijk. Dennis’ broers waren geen match en ook in de wereldwijde Stamceldonorbank was er geen geschikte donor te vinden. Ondertussen ging het steeds slechter met Dennis en beseften we dat er ook echt iets geregeld moest worden voor als het mis zou gaan. We konden naar een notaris gaan om administratieve zaken vast te leggen, maar trouwen wilden we toch. Een paar weken later gaven we elkaar het ja-woord. Een magische dag waarin we de liefde vierden, ondanks onze onzekere toekomst.”

Geen stamceldonor
“Maar al de dag na ons huwelijk belandden we in een donker dal. Het was definitief: er was geen enkele donor die matchte met Dennis. Behalve een palliatief traject met lichte chemokuren konden de artsen niets meer voor Dennis betekenen. Een half jaar was de verwachting, veel langer zou hij het niet volhouden. Die grote liefde die nog maar zo kort in mijn leven was, zou ook snel weer worden weggerukt.”

Een gezinnetje
“Dat onze toekomst samen uiterst onzeker was, betekende niet dat we onze grootste wens wilden opgeven: een gezinnetje. Dennis is mijn grote liefde. Als ik met iemand kinderen wilde, dan met hem. Wel wilde ik er zeker van zijn dat ik er niet helemaal alleen voor zou staan als Dennis weg zou vallen. Konden we op onze families rekenen? Mijn ouders waren kritisch, bang dat we deze beslissing uit pure emotie namen, maar ze begrepen ons ook. Waarom wachten?”

In één keer raak
“Na een uitgebreid traject bij de fertiliteitsarts – wilden we dit écht? Zou ik een leven als alleenstaande moeder aankunnen? Was het ethisch verantwoord? – kregen we groen licht om een IVF-traject te starten. En hier was het geluk eens wél aan onze zijde: meteen bij de eerste terugplaatsing raakte ik zwanger. Het werd een zwangerschap vol hoge pieken en diepe dalen. Dennis ging voor een alternatieve behandeling naar Duitsland en die leek aan te slaan, maar toch kwam de leukemie terug. Hij voelde zich goed, ziek of verschrikkelijk en natúúrlijk was ik bang: wat als ik alleen moest bevallen, dat kon ik helemaal niet! Gelukkig krabbelde Dennis net op tijd weer op en was hij degene die mijn hand vasthield onze dochter Robin ter wereld kwam.”


Anke, Dennis en dochtertje Robin. 

Een broertje of zusje
“Ik wist het 100% zeker: een broertje of zusje voor Robin zou leuk zijn, maar ik wilde die onzekerheid die ik tijdens mijn eerste zwangerschap had echt niet nog een keer meemaken. Maar sinds Robins geboorte ging het over het algemeen vrij goed met Dennis. Áls we een tweede wilden, dan is dit het moment. En ja hoor, wéér was het in het ziekenhuis in één keer raak.”

In het nu
“Op 23 oktober ben ik uitgerekend. Hoe het dan met Dennis gaat weten we natuurlijk niet, maar feit is wel dat hij er – ruim anderhalf jaar nadat hij werd opgegeven – nog altijd is. Ik blijf hopen: wie weet vinden ze een nieuw medicijn of blijkt Dennis de uitzondering op de regel. Het lukt natuurlijk niet altijd, maar ik probeer zo min mogelijk over de toekomst na te denken. Waarom nu al verdrietig zijn als we ook samen kunnen genieten van ons gezinnetje, van een strandwandeling op Texel? Je stelt je dromen bij, maar beleeft alles een stuk intenser. En wat de toekomst ook brengt, één ding is zeker: de momenten die we nu beleven, neemt niemand ons meer af.”

BOEK: Papa’s Bloed
Anke’s partner Dennis Verweijen schreef een boek over de vurige zoektocht naar een match met een stamceldonor die kan zorgen voor genezing. Papa’s bloed beschrijft een jaar vol onzekerheid, verlangen, hoop en troost. Het boek is nú te bestellen en met de opbrengst van het boek steunt Dennis Stichting Matchis. Een stichting die zich inzet om zoveel mogelijk stamceldonoren te werven. Stamcellen van een gezonde donor zijn van levensbelang. In Nederland is er een groot tekort aan stamceldonoren. Schrijf je in en maak daarmee het verschil.

WINNEN
Libelle mag 2 exemplaren van Papa’s bloed weggeven. Kans maken? Stuur een mailtje naar acties@libelle.nl o.v.v. ‘Papa’s bloed’. Deelnemen kan t/m maandag 22 mei, over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

BEKIJK OOK: Meisje (2) met leukemie kijkt uit ziekenhuisraam en ziet verrassing van bouwvakkers.

[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]

LEES OOK:

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Interview: Elselien van Dieren. Beeld: privébeeld Anke.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó krijg je die rode aanslag van pastasaus uit je Tupperwarebakjes

Als je een restje pasta arrabiata over hebt, gaat dat natuurlijk direct een Tupperwarebakje in zodat je het kunt bewaren in de koelkast of vriezer. Het grote nadeel is alleen die rode aanslag die je er bijna niet meer uitkrijgt.

Vaak trekt de kleur van de pastasaus in het bakje als je het niet eerst laat afkoelen, maar direct in het bakje giet. Een andere oorzaak kan zijn dat je Tupperware niet magnetronbestendig is. De kleur smelt dan in het plastic. Warm het eten liever op in een pan of in een glazen of keramieken bak.

Advertentie

Vaatwasser

Is het kwaad al geschied? Dan is het bakje in de vaatwasser stoppen of met de hand afwassen vaak niet voldoende om van die rode waas af te komen. Je kunt de bakjes prima blijven gebruiken, maar om de een of andere reden oogt het niet zo fris. Gelukkig is er voor dit probleem een handige schoonmaaktruc.

Hiervoor heb je nodig:

  • 3 tot 4 eetlepels suiker
  • Flinke dot afwasmiddel
  • 5 grote ijsblokjes
  • Water

Dit moet je doen:

  • Doe de suiker in het Tupperwarebakje dat je wilt schoonmaken. Schenk daar afwasmiddel overheen en doe vervolgens de ijsblokjes in het bakje. Schenk er daarna een laagje water bij zodat de ijsblokjes bijna helemaal onder water staan.
  • Doe de deksel op het bakje en schudt het heen en weer. Laat het vervolgens even staan tot de ijsblokjes zijn gesmolten.
  • Giet het bakje leeg en zet het in de vaatwasser of was het met de hand af. De rode waas is nu als het goed is verdwenen.

TikTok-hack

Ook op TikTok gaat er momenteel een hack rond. In het onderstaande filmpje is te zien hoe TikTok-gebruiker @adikempler het bakje schoonmaakt. Dit doet ze door het te vullen met warm water, een beetje afwasmiddel en in stukjes gescheurde keukenrol. Vervolgens schud je 45 seconden tot een minuut hard met het bakje. In de video is te zien dat de aanslag als sneeuw voor de zon is verdwenen.

@adikemplerThis hack has saved so many of my Tupperware friends. Try it!!!! ##fyp ##cookingvideos ##cookinghacks ##lifehacks ##hacks ##stainremover ##foryou ##foryoupage♬ original sound – adikempler

Deze handige truc met een citroen helpt ook om rode aanslag te verwijderen: 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Kookfans. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Lieke (61) neemt geen coronavaccin: "Mensen noemen me egoïstisch"

Stukje bij beetje wordt Nederland gevaccineerd. Maar niet iedereen staat hierom te popelen. De 61-jarige Lieke* is een van die mensen die het coronavaccin liever niet neemt. Mensen noemen haar een egoïst. Maar zij heeft zo haar redenen om zich niet te laten vaccineren. “Ik ben bereid de risico’s te accepteren.”

Lieke: “Sommige mensen noemen me egoïstisch omdat ik het coronavaccin niet wil nemen. ‘Dan kun je profiteren van alle mensen die het vaccin wel hebben genomen’, wordt er gezegd. ‘Lekker makkelijk’. Maar zo zie ik dat niet. Ik vind het geen makkelijke keuze om te nemen. Ik loop veel risico’s door het vaccin niet te nemen. Maar ik ben bereid om die risico’s te accepteren.”

Advertentie

Corronavaccin

“Ik heb talloze redenen om het coronavaccin niet te nemen. Mijn gezondheid, bijvoorbeeld. De meeste mensen die op de IC belanden, hebben een slechte gezondheid of zijn heel oud. Dat geldt niet voor mij. Officieel behoor ik tot de risicogroep omdat ik een aantal jaar geleden een herseninfarct heb gekregen. Maar sindsdien neem ik mijn gezondheid juist serieuzer dan ooit. Ik beweeg genoeg, rook en drink niet, heb geen overgewicht, ik neem dagelijks supplementen in en zorg daarmee goed voor mezelf. Ik versterk mijn immuunsysteem dus zover dat kan. Nee, ik ben niet immuun voor het coronavirus. Maar de mensen die een vaccin nemen zijn dat ook niet, als ik goed lees wat erover geschreven wordt. En we kunnen allemaal ook overlijden aan een andere ziekte dan corona. Daarbij is er nog zo veel onbekend over het vaccin en de langetermijn effecten ervan. Ook de snelheid waarmee het vaccin gefabriceerd is, zonder het doorlopen van alle normale testfases, baart me zorgen.”

Grenzen verleggen

“Daarbij speelt mijn levensloop een belangrijke rol. Ik heb veel emotioneel misbruik meegemaakt in mijn jeugd en later in mijn lange relaties. Hierdoor herken ik wanneer er misbruik van me wordt gemaakt en wanneer er sprake is van een dubbele agenda. Dat gevoel krijg ik bij deze situatie. De manier waarop we als maatschappij worden behandeld op dit moment, bevalt me niet. Communisme met een democratisch sausje, noem ik het. Een jaar geleden verklaarden we iedereen die sprak over mondkapjes, afstand houden en een avondklok voor gek. Maar sinds het begin van deze crisis is ons een enorme angst aangepraat waardoor we continu onze morele grenzen verleggen. Inmiddels blijven we allemaal – op straffe van een boete – keurig binnen na 9 uur ’s avonds. Datzelfde geldt voor het sluiten van de horeca, het dragen van mondkapjes, het houden van afstand. We gaan er steeds meer in mee.”

Angst

“Maar waarom? Angst is een slechte raadgever, wordt er altijd gezegd. En toch laten we ons nu allemaal leiden door angst. Angst om ziek te worden, angst om naasten te verliezen en angst om dood te gaan. Deels snap ik dat. Ik vind het leven ook fantastisch. Maar een vaccin is voor mij niet de oplossing. Wel is dat het accepteren dat de dood bij het leven hoort.”

Risico’s

“Gelukkig support mijn directe omgeving me in die keuze. Maar daarbuiten en op internet zie ik veel lelijke reacties. Dat vind ik naar. Ja, ik neem risico’s door het coronavaccin niet te nemen. Ik loop het risico om toch corona te krijgen en te overlijden. Ook neem ik het risico om buitengesloten te worden. Van reizen, uit eten gaan, van het omgaan met bepaalde mensen. Maar die risico’s wegen minder zwaar voor mij dan het nemen van een vaccin waarvan ik de langetermijneffecten niet weet. Daarom kies ik in dit geval voor mezelf. Ik kies ervoor mijn laatste grens niet over te gaan. Ik kies ervoor een waardig en autonoom leven te leiden zolang dat kan. Zonder me te laten leiden door angst. En zonder dat de overheid of anderen me vertellen wat ik moet doen. En ik zou het waarderen als anderen dat gewoon kunnen respecteren, net zoals ik hun keuze respecteer om het vaccin wel te nemen.”

*Om privacyredenen is deze naam gefingeerd. De echte naam van de geïnterviewde is bekend bij de redactie.

Wil jij meer informatie over het coronavaccin? Dokter Rutger beantwoordt een aantal vragen. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Interview: Eva Breda. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit is waarom we áltijd nog ruimte hebben voor een toetje

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je hebt heerlijk gegeten, je buik zit vol en dan… komt het toetje. Plotseling is er tóch nog wat ruimte voor wat lekkers! Geen zorgen: volgens wetenschappers is dit heel natuurlijk.

Vroeger aten we net zoveel tot we genoeg hadden (als er al genoeg was), om vervolgens te stoppen met eten. Daar werd wel al een uitzondering op gemaakt als het om eten met veel suiker ging, zoals rijp fruit. Dit eten leverde namelijk vet op voor de dagen dat er geen eten was, dus dat liet je écht niet liggen.

Advertentie

Nu, jaren later, doen we dat nog steeds. En dat terwijl we altijd toegang hebben tot eten en het opslaan van meer vet dus eigenlijk niet nodig is. Het vet dat we binnenkrijgen hoopt zich op voor ‘moeilijke tijden’, maar die tijden gaan uiteindelijk nooit komen.

Overeten

Onze hersenen zijn, net als bij veel dieren, zo ingesteld dat ze automatisch onze energie-opname proberen te maximaliseren. Dat we dat toetje niet kunnen laten staan is dus helemaal niet iets waar we ons schuldig over moeten voelen. Het zit namelijk in onze hersenen! Een internationaal team van wetenschappers heeft nu ontdekt dat de ‘infralimbische cortex’, een bepaald deel in de hersenen, hierbij een rol speelt. Dit deel helpt met het aanleren van gedrag om voedsel te zoeken en het op te eten. En dus stuurt dit gedeelte in de hersenen je ook aan om te overeten, om de energie-opname maximaal te houden.

Experiment

Om te testen welke invloed dit deel van de hersenen heeft op het overeten, werd er een experiment gedaan met ratten. Wetenschappers schakelden de activiteit in de infralimbische cortex uit bij de ratten. Vervolgens werden de beestjes blootgesteld aan snacks. Wat blijkt? De ratten stopten met eten als ze genoeg hadden en deden dus niet meer aan overeten.

Obesitas

Een interessante ontdekking dus. De wetenschappers zelf denken dat ze met deze ontdekking op de lange termijn mensen kunnen helpen. Zo kan wellicht obesitas worden voorkomen, omdat je alleen nog maar eet wat je écht nodig hebt.

Misschien werkt het ook al goed om te weten dat die toetjesdrang dus vanuit je hersenen komt en dat je het niet écht nodig hebt. Aan de andere kant, soms is het ook heerlijk om naar je hersenen te luisteren en dat toetje gewoon te pakken.

Zin gekregen in een lekker toetje? Deze red velvet met witte chocolade-roomkaascrème is héérlijk!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Knack. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Edsilia Rombley brengt nieuw nummer uit en Katja Schuurman geeft kijkje achter de schermen

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Kim Kötter (38) en haar man Jaap Reesema (36) zijn voor de derde keer ouders geworden. Het kleine mannetje heeft de naam Ted Siewertsz van Reesema gekregen.

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door KIM KÖTTER (@kimkotter)

Chantal Janzen (42) is met haar oudste zoon een dagje naar het strand. Bij de foto schrijft ze: “Dat je al 12 jaar bent daar moet ik toch nog steeds erg aan wennen. Gisteren lagen deze inmiddels langbenige exemplaren toch nog als ’n ingepakte burrito bij je?”

Geen nieuwe huisgenoot voor Humberto Tan (55): deze prachtige dalmatiër mag hij lenen tijdens een fotoshoot.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Humberto Tan (@humbertotan)

Katja Schuurman (46) deelt een kijkje achter de schermen bij de nieuwe film Casa Coco. Momenteel zit ze voor de opnames in het zonnige Bonaire.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman)

Altijd al willen weten hoe je moet meal preppen? Shirma Rouse (40) heeft een video gemaakt vol met handige tips.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Shirma Rouse (@shirmarouse)


Gordon (52) deelt een fragment uit Jinek. Zangeres Kim Malou zat daar om haar eerste single Deel van mij te zingen. De zangeres zit momenteel aangesloten bij het plantenlabel Music made in Holland van Gordon.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door gordonheuckeroth (@gordonheuckeroth)

Edsilia Rombley (43) laat alvast een nieuw nummer van haar aankomende album horen. Als ik weer bij jou ben is geschreven samen met Maxine en Tjeerd Oosterhuis.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Edsilia Rombley (@edsiliarombley)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien