Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Wat te doen als je kind depressief is

Elk jaar reikt Libelle een Medische Award uit. Dit keer gaat de prijs naar Bernet Elzinga (45), psycholoog en hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Haar droom: depressie onder tieners terugdringen door het hele gezin bij de therapie te betrekken.

Schrijnende cijfers
In Nederland kampt bijna 3% van de jongeren van 13 tot 18 jaar met depressieve klachten. Omgerekend zijn dat er 134.000. Schrijnende cijfers, vindt de Leidse professor, vooral omdat depressie heel lastig te behandelen is: “Therapie, eventueel in combinatie met medicijnen, slaat maar bij de helft van de tieners aan. Verontrustend, omdat deze leeftijd echt een schakelfase is: beslissend voor de rest van iemands leven. Een tiener met depressie heeft 70% kans om later opnieuw depressieve klachten te krijgen.”

Advertentie

Alarmbellen
Maar hoe signaleer je een depressie bij een kind in de puberleeftijd? Teruggetrokken gedrag, somberheid, prikkelbaarheid… welke puber heeft daar nu geen last van? “Die schommelingen in het gedrag horen ook bij de leeftijd en bovendien kunnen de verschijnselen van depressie erg uiteenlopen”, erkent Bernet Elzinga. “Maar er zijn wel alarmsignalen. Bijvoorbeeld: wijkt het gedrag van het kind duidelijk af van hoe het eerder was? Is er sprake van een gebrek aan eetlust, problemen met slapen en veranderingen in het dag- en nachtritme? Als een puber de ene dag somber is maar de volgende dag dolenthousiast, hoeft er geen probleem te zijn. Ook veel vrienden en vriendinnen hebben, is een goed teken. Maar als je dochter of zoon zich steeds meer terugtrekt, nergens meer blij van wordt, geen contact maakt met vrienden en ook nog slechte resultaten behaalt op school, moet er een belletje gaan rinkelen. Vaak zie je bij depressieve kinderen ook dat ze zich stevig vasthouden aan opvattingen over hun eigenwaarde. Hoeveel complimenten je ook geeft, ze vinden zichzelf waardeloos en tot niets in staat.”

“OUDERS DENKEN AL SNEL: IS HET MIJN SCHULD DAT MIJN KIND DEPRESSIEF IS?”

Overmatig kritisch
Depressie is een ziekte, dat is de heersende opvatting. Uit onderzoek blijkt dat genetische aanleg bij 50% van de depressies een rol speelt. In haar onderzoek richt Bernet Elzinga zich juist op die andere 50%. Daarbij bestudeert ze met name de kwaliteit van het contact tussen ouders en hun kinderen. “De rol van de ouders bij het ontstaan of het in stand houden van een depressie bij hun tienerzoon of -dochter is een belangrijk onderzoeksgebied”, vertelt ze. “Mijn onderzoek laat zien dat de communicatie in het gezin een grote rol speelt. De ernst van de klachten bij depressieve tieners hangt af van de mate waarin ze zich gesteund voelen door hun ouders. Als er een warm contact is en de ouders laten hun kind weten dat het waardevol is, wat hij of zij ook zegt of doet, dan zie je dat de klachten minder ernstig zijn en ook minder chronisch.” Soms zijn ouders overmatig kritisch en wijzen ze het kind voortdurend op zijn fouten en tekortkomingen, ziet Elzinga. “In ons onderzoek maken we onderscheid tussen emotionele verwaarlozing en emotionele mishandeling. In het geval van emotionele verwaarlozing wordt de behoefte aan liefde en emotionele steun structureel genegeerd. Van emotionele mishandeling is sprake als de ouders extreem kritisch zijn en het kind uitschelden.”

Kleine stapjes vooruit
Dat de kwaliteit van het contact tussen ouders en kind invloed heeft op depressieve klachten bij tieners, is een moeilijke boodschap, zegt Elzinga. “Toch is het goed dat er nu aandacht voor komt. Natuurlijk schrikken ouders als je ze duidelijk maakt hoe groot hun rol is. Ze vragen zich dan af: is het mijn schuld dat mijn kind depressief is?” Maar de schuldvraag is niet relevant, stelt de onderzoekster. “In veel gevallen doen ouders het goed. Van de depressieve jongeren geeft 30% aan dat zij thuis problemen hebben en zich niet gesteund voelen, maar ook in deze gevallen hebben ouders doorgaans het beste met hun kinderen voor. Kritiek op het kind dat met een depressie worstelt, is vaak een teken van onmacht. Net als overbescherming, wat ook niet helpt bij een tiener met een depressie. Als je kind ongelukkig is, wil je alles doen om het te behoeden voor meer narigheid. Maar dat kan er juist voor zorgen dat de depressie blijft bestaan.”

“ALS OUDER MOET JE PROBEREN OM JE EIGEN ANGSTEN ONDER CONTROLE TE HOUDEN”

Advies
Het advies van Elzinga: laat je kind voelen dat je betrokken en geïnteresseerd bent, maar stimuleer het ook om eropuit te gaan en nieuwe dingen te ondernemen. “Liefdevolle verwaarlozing, noem ik dat”, lacht de Leidse hoogleraar. “Dat wil zeggen: blijf je kind steunen en volgen, zoek naar manieren van contact waar het behoefte aan heeft. Zit je zoon of dochter niet te veel op de huid, dicteer niet wat hij of zij wel en niet moet doen. Vertrouw erop dat het kind zelf kleine stapjes vooruit doet en stuur af en toe subtiel bij.” Belangrijk is dat ouders hun eigen gevoelens parkeren, stelt Elzinga. “Natuurlijk voel je je bang, schuldig of wanhopig als je kind een depressie heeft. Toch moet je het daarmee niet belasten. Dus pak je verantwoordelijkheid, probeer je eigen angsten onder controle te houden en probeer waarden-loos, dus zonder oordeel, naar je kind te luisteren. Merk je dat eigen gevoelens over de depressie van je kind je erg in de weg zitten, dan is het verstandig om daar zelf over in gesprek te gaan. Met je partner bijvoorbeeld, of een professionele hulpverlener. Maar deel die gevoelens niet met je kind. Zeg niet: ‘Voor mij is het óók heel erg dat je depressief bent.’ Dat werkt averechts.”

Moeders én vaders
In wetenschappelijke studies is in het verleden vooral naar de rol van de moeder gekeken. Een wat achterhaalde opvatting, vindt Elzinga. “Wetenschappers hebben lange tijd gedacht dat de band tussen moeder en kind belangrijker is dan het contact tussen vaders en kinderen. In mijn studie wil ik moeders én vaders expliciet betrekken bij het onderzoek en de behandeling.” Dat klinkt logisch, maar toch is het nog steeds vrij uniek, vertelt ze. “Nu is de psychotherapie voor jongeren met een depressie heel erg op het individu gericht. Denk aan cognitieve gedragstherapie, waarbij de tiener moet leren anders naar zijn eigen gedachten te kijken. Daar kan bijna een boodschap in zitten: als je je manier van denken verandert, dan kom je van je depressie af. Dat is erg beperkt als je weet dat de band tussen ouder en kind zo’n grote invloed heeft op de ernst van de klachten.”

“LAAT JE KIND VOELEN DAT JE BETROKKEN BENT, MAAR STIMULEER HET OOK”

Hoe gaan jongeren met hun ouders om?
De komende 5 jaar volgt de psychologe depressieve jongeren en hun ouders. 5 keer per dag beantwoorden zij via een app op hun telefoon vragen over hoe ze met elkaar omgaan. Hoe vaak hadden ze de afgelopen uren contact met elkaar? Hadden ze ruzie en zo ja, wat was daarvoor de aanleiding? Elzinga: “Met deze informatie willen we ook onderzoeken wat het gedrag van ouders bij pubers oproept en andersom. Want ouders van depressieve jongeren horen we dikwijls zeggen: hij wijst míj af. Hij wil míj niet. In die interactie willen we graag inzicht krijgen, zodat we op basis daarvan een nieuwe behandeling kunnen ontwikkelen.”

Kijkje in de hersenen
Met hersenscans onderzoekt Elzinga ook het effect van ouderlijke kritiek en verwaarlozing of juist ouderlijke steun en warmte op het brein van tieners. In een eerdere studie vond ze al veranderde hersenactiviteit bij volwassenen die door hun ouders emotioneel mishandeld en verwaarloosd waren. Bij hen is bijvoorbeeld de amygdala, een gebiedje in de hersenen dat betrokken is bij het signaleren van gevaar, actiever dan bij mensen die een onbekommerde jeugd achter de rug hebben. Nu hoopt ze te achterhalen wat er precies in de hersenen gebeurt op het moment dat een tiener kritiek krijgt of een compliment ontvangt. Tegelijkertijd kijkt Elzinga wat er gebeurt in het brein van de ouders: hoe reageren de neurale netwerken in hún hersenen als zij zich voorstellen dat hun kind iets fijns of juist iets akeligs overkomt? En voorspelt dit hoe ze in het dagelijks leven op hun kind reageren?

Nieuw behandelcentrum
In januari 2017 opent de Leidse universiteit een nieuw behandelcentrum. Hier worden allerlei innovatieve behandelingen ontwikkeld en onderzocht. Libelle beloont dit belangrijke initiatief van Bernet Elzinga met de Medische Award 2016. De professor hoopt dat de resultaten zo succesvol zullen zijn, dat het ook in andere ggz-instellingen in Nederland gewoner wordt om ouders bij de therapie te betrekken. “Stel je voor dat je depressie bij deze groep kwetsbare jonge mensen beter zou kunnen behandelen én het contact tussen de ouders en hun kind zou kunnen verbeteren… Hoe fantastisch zou dat zijn! Er is nog een lange weg te gaan, maar met dit onderzoek en het nieuwe behandelcentrum is de eerste stap gezet.”

LEES OOK:

De laatste nieuwtjes, tips en trend in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Aflevering 1+2: Verliest Eva alles?
[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]

Interview: Aliëtte Jonkers. Fotografie: Petronellanitta

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Imitatiekoninging Elise Schaap wederom bejubeld na imitatie styliste Roos in 'TV Kantine'

Het zijn niet meer alleen Irene Moors en Carlo Boszhard waarvoor mensen naar de TV Kantine zappen. Elise Schaap weet ook de kijkers iedere keer te vermaken met haar ontzettend knappe imitaties.

De tweede aflevering van het nieuwe seizoen van de TV Kantine zit erop opnieuw werd Elise Schaap bejubeld op Twitter. Dit keer imiteerde ze onder meer Emma Heesters en styliste Roos in het tv-programma Kopen zonder kijken.

Advertentie

TV Kantine

Wat voor Irene Moors en Carlo Boszhard ooit begon als Pittige tijden, is veranderd in een ontzettend populaire show waarbij de personages nog nauwelijks te onderscheiden zijn van de echte BN’ers. En de start van dit seizoen bewijst ook dat er voor Elise geen BN’er te hoog gegrepen is. Van Nikkie Plessen en Miljuschka Witzenhausen tot Lil’ Kleine en zelfs Máxima; Elise imiteert ze feilloos.

Elise Schaap kroop dit keer in de huid van Kopen zonder kijken-styliste Roos, en vertolkte Carlo Boszhard de rol van Bob Sikkes. In het populaire programma kopen stellen een huis dat ze nooit met eigen ogen gezien hebben en vervolgens verbouwd wordt. Elise is daarom druk bezig met het samenstellen van een moodboard voor het huis met een visgraat vloer, een zwarte pui en een keuken met karakteristieke kenmerken voor ‘een jong stel dat óók nog eens een kind verwacht’. Een verwijzing naar de kritiek op het programma eerder dit jaar wegens gebrek aan diversiteit.

#Fenomenaal

Op Twitter stroomt het een na de andere compliment binnen voor Elise. Ze verdient prijzen volgens de kijkers, draagt het programma in haar eentje en er lijkt geen man níet verliefd op haar te zijn.

Ook haar andere imitaties kunnen op veel lof rekenen. Afijn, de lat ligt hoog voor Elise, maar wij betwijfelen niet dat ze het de volgende keer nét zo indrukwekkend gaat doen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron & beeld: RTL

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze 7 vakantietripjes kun je dit weekend virtueel doen

Voorheen pakte je het liefste dezelfde dag nog het vliegtuig/auto/trein naar een zonnige bestemming, maar voorlopig zit dat er niet in. Wie een beetje troost zoekt om de reishonger te stillen: deze zeven vakantietripjes kun je virtueel doen.

Het kan ook anders: ga aankomend weekend eiland hoppen of op safari terwijl je gewoon op de bank zit.

Advertentie

Roadtrip door India

Maak een virtuele rondreis door India en stop bij de meest iconische bezienswaardigheden, zoals de Taj Mahal, Red Fort en Golden Temple. Vergeet niet om heerlijke (zelfgemaakte) Indiase gerechten op tafel te zetten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Beyza M. (@bmseventh)

Dwalen door New York

Velen dromen van een vakantie naar The Big Apple. Via deze website breng je maar liefst 48 uur door in New York zonder dat je daar een dure vliegticket voor hoeft te kopen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Discover NYC (@discover.n.y.c)

National Park

In een paar uur tijd bezoek je alle National Parks van de Verenigde Staten. Een ideale bezigheid voor een luie zondag op de bank: wandelen door het Grand Canyon National Park, zwemmen in de wateren van Grand Teton National Park en daarna nog langs Glacier National Park. Voelt het toch een beetje of je actief bezig bent geweest, maar dan zonder spierpijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Vanessa🌺 (@bae___nessa)

Net als in Frozen

Heb je kinderen of zijn je kleinkinderen op bezoek? Ga dan eiland hoppen op de Lofoten. Dit is een eilandgroep die ligt in het noorden van Noorwegen. De prachtige omgeving lijkt rechtstreeks uit de Disneyfilm Frozen te komen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LOFOTEN 🇳🇴 (@lofoten)

Drukste kruispunt ter wereld

Het drukste kruispunt ter wereld moet je een keer hebben gezien. Als je snel overprikkeld bent, is dit de ideale oplossing voor jou. Via deze livestream kijk je live mee op de Shibuya Crossing, de populairste oversteekplaats in Tokio.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Japan Photos Daily (@japandailies)

Op safari in Kenia

Staat een safaritocht hoog op jouw bucketlist? Bereid jezelf dan voor door deze webcambeelden te bekijken van Mpala Research Centre. Deze plek is gelegen in centraal Kenia en met een beetje geluk kun je nijlpaarden, zebra’s, olifanten of luipaarden spotten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door David Chancellor (@chancellordavid)

Machu Pichu

Bezoek gratis een van de zeven wereldwonderen. Via deze link wandel je virtueel rondom de Machu Picchu. Op de site kun je zelfs uitleg krijgen van een gids.

Geen vakantie? Niet getreurd: zó haal je het vakantiegevoel gewoon in huis

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

1

Bron: Flair. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 22 januari: de Stier heeft behoefte aan complimenten

De tarotkaart die voor vrijdag 22 januari is getrokken, is ‘Drie van Zwaarden’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaart staat voor: stilstand, gedwongen rust. Geremd worden in wat je graag wilt doen. Of dit als lijden wordt ervaren, is aan de persoon zelf. Liefde: Je buitengesloten voelen of je gevoelens ongewild wegstoppen. Afstand en rust nemen. Werk: opdrachten en onderhandelingen liggen in de vriezer.

Advertentie

Ram

Als je niet kunt doen, is het tijd om te zijn. Je mentaal voorbereiden op ontwikkelingen doe je vandaag door je oor te luister te leggen in je omgeving. Welke geluiden, van wie, vallen je op?

Stier

Complimenten krijgen motiveert je enorm. Krijg je ze niet: wat dan? Schiet niet in de overdrive door in je vrije tijd te werken. Vertrouw erop dat je inzet later echt gezien zal worden.

Tweelingen

Let vandaag heel nauwkeurig op hoe je je voelt in iemands gezelschap. Word je er blij van? Wat gaat er door je heen? Rustig aan doen, geeft je de tijd om je intuïtie te raadplegen.

Kreeft

Koesteren jij of je partner nog geheimen voor elkaar? Nu is het moment om ermee voor de dag te komen. Stel ‘waarom’ vragen en neem geen genoegen met oppervlakkige antwoorden.

Leeuw

Je krijgt vandaag de kans om te focussen op je fundamenten. Wat is jouw levenstaak? Waarvoor kom je je bed uit? Doe alleen dat waarvan je de tijd vergeet, en leg al het andere opzij.

Maagd

Zit je te vastgebakken aan je lief, dan uit zich dat vandaag in een kriegel gevoel. Schep ruimte voor jezelf en doe iets solo. Tevreden zijn met je leven brengt het vrijheidsgevoel in je relatie.

Weegschaal

Het grote plaatje overzien, is je troef. Plannen die je smeedt, komen helder door. Jij weet: de details vullen zichzelf in. Verlang je naar liefde? Prima dag om je ideaal te visualiseren.

Schorpioen

Het gevoel erbij te willen horen, kan maken dat je je ware gevoelens voor je houdt. ‘Ik kom er later op terug’ is vandaag een beter antwoord. Navoelen is belangrijker dan ooit.

Boogschutter

De buitenkant interesseert je vandaag niet zo, jij wilt weten hoe iemand er van binnen uitziet. In gesprek met een vrouw krijg je een ‘aha’-ervaring: zo had je het (jezelf) nog nooit bekeken.

Steenbok

Jouw sociale antennes staan op scherp. Je voelt heel goed waar knelpunten zitten en gaat voorzichtig met andermans gevoelens om. Wees open over die van jezelf, dan krijg je meer begrip.

Waterman

Richt je blik op verantwoordelijkheden. Waar kun je er een persoonlijke draai aan geven, en waar moet je je voegen? Je maakt nu ook korte meteen met te hoge verwachtingen.

Vissen

Je krijgt applaus van een professioneel contact. Het doet je gloeien van trots. Neem die sfeer mee in al je gesprekken, dan maak je een goede indruk. Sollicitaties gaan prima!

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

1

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

8 gezondheidsvoordelen van rozemarijn op een rij

Rozemarijn: een kruid dat in veel gerechten gebruikt wordt. Het geeft een volle, kruidige smaak aan bijvoorbeeld rundvlees. Maar wist je dat rozemarijn ook een geneeskrachtige werking heeft? Daarom mag dit kruid niet ontbreken in je keuken.

Rozemarijn is een bron van antioxidanten en is goed voor je spijsvertering en luchtwegen. En er zijn nog veel meer voordelen. Wij zetten er 8 voor je op een rijtje:

Advertentie

1. Het verbetert je bloedcirculatie

Heb je vaak last van koude voeten en handen? Dat kan erop wijzen dat je een lage bloeddruk hebt. Rozemarijn kan ervoor zorgen dat je bloedsomloop bevordert, waardoor je hier minder last van krijgt.

2. Het is goed voor je lever en je nieren

Bij een overbelaste galblaas of lever kun je hoofdpijn krijgen. Wanneer je hier vaak last van hebt, kun je kijken of rozemarijn helpt. Het ontdoet je lichaam namelijk van gifstoffen die de hoofdpijn veroorzaken.

3. Het verbetert je spijsvertering

Wanneer je een maaltijd kruidt met rozemarijn, verteer je het vet van het gerecht beter. Ook wanneer je last hebt van maagkrampen, winderigheid of darmkrampen kan rozemarijn de oplossing bieden. Het zorgt voor vermindering van je klachten.

4. Het is goed voor je humeur

Vroeger werd er vaak over rozemarijn gezegd dat het een kruid is dat het hart troost en vrolijk maakt. Eén kopje rozemarijnthee zou al invloed hebben op je stemming.

5. Het is goed voor je geheugen

De stoffen in rozemarijn blijken de afbraak van acetylcholine, een chemische stof in de hersencellen die verantwoordelijk is voor het geheugen, te voorkomen.

6. Het bevordert je creativiteit

De geur van rozemarijnthee maakt je vrolijk en licht. Hierdoor wordt je creativiteit bevorderd.  Het is dus het proberen waard om een kopje van deze thee te drinken wanneer je geen inspiratie hebt.

In rozemarijn zitten oliën die ervoor zorgen dat luchtwegproblemen verminderen. Ook kan dit kruid helpen bij het oplossen van vastzittend slijm.

8. Rozemarijn houdt insecten op afstand

Plant rondom het eetgedeelte in je tuin eens een aantal rozemarijnstruiken. Je zult zien dat er veel minder insecten op je eten afkomen.

Wil je verse kruiden drogen? Dít is de ideale manier om dat te doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: puurfiguur. Beeld: iStock

Rozemarijn - Libelle

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien