Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ellens zoon (16) is depressief: "Dat vrolijke mannetje werd een boos, ongelukkig kind"

Een op de 15 jongeren kampt met een depressie. Omdat de signalen niet altijd herkend worden, is de overheid een publiekscampagne gestart: ‘Omgaan met depressie’. Ook de zoon van Ellen (50) was depressief. “Als iets niet gaat zoals hij wil, zegt hij: ‘Ik ben helemaal mislukt. Ik kan niks en ik ben niks.’”

Ellen (50): “Toen Jelle 8 jaar was, hield hij vaak zijn sokken aan in bed. Ik zei eens ‘Doe ze toch uit, dat is veel lekkerder.’ Hij vroeg: ‘Is dat wetenschappelijk bewezen of spreekt hier je vrouwelijke intuïtie?’ Nou, dan sta je wel even met je oren te klapperen. Jelle is intelligent en verbaal ijzersterk, maar zelf was hij liever heel sportief geweest. Alleen: dat is hij niet. Hij is klein en tenger en gewoon niet zo goed in sport. Dat frustreerde hem enorm, want Jelle wil altijd overal de beste in zijn. Zijn iele verschijning bracht ook met zich mee dat mensen hem anders behandelden dan andere kinderen. ‘Ach, Jelle’, zeiden ze altijd. Alsof ze hem een beetje zielig vonden.”

Advertentie

LEES OOK: MARCA’S ZOON YOURI KLOM UIT ZIJN DEPRESSIE

Altijd misselijk
“Achteraf, denken we, was groep 6 een keerpunt. Jelle verbrak toen de vriendschap met een jongen met wie hij al vanaf de kleuterschool optrok. Daarna keerde bijna de hele klas zich tegen hem. Op schoolfoto’s zagen we hem veranderen. Het open, vrolijke mannetje dat met zijn mooie ogen onbevreesd de wereld in keek, werd een boos en ongelukkig kind. Hij ging naar het vwo en volgde 2-talig onderwijs.”

Minderwaardigheidsgevoel
“In de 2de klas bleef hij zitten. Wij wonen in een klein Drents dorp met 40 huizen. 3,5 jaar lang fietste hij dagelijks 28 kilometer naar een school in Assen. Op een elektrische fiets, maar toch. Het ging niet goed. Hij was altijd misselijk en wilde niet meer naar school. Geen koorts? Dan moet je toch gaan, vond ik. Als moeder denk je niet aan een depressie bij je tiener, maar op zijn 13e kreeg Jelle toch die diagnose. Nu is hij 16. Hij heeft een enorm minderwaardigheidsgevoel ontwikkeld. Als iets niet gaat zoals hij wil, zegt hij: ‘Ik ben helemaal mislukt. Ik kan niks en ik ben niks.’ Soms denk ik: ligt het aan de opvoeding? Doen wij iets verkeerd?”

“VEEL MENSEN MERKEN NIETS AAN HEM, DAT MAAKT HET VOOR MIJ HEEL EENZAAM”

Beren op de weg
“Mijn 2 andere kinderen zijn heel anders. Als iets niet lukt, denken zij: jammer dan, volgende keer beter. Maar Jelle ziet altijd beren op de weg. Over een leraar zegt hij: ‘Die man mag me niet, ik krijg vast een onvoldoende.’ Vervolgens haalt hij een 9,5. ‘Zie je nou wel, Jelle’, zeg ik dan, maar de volgende keer gaat het weer zo. Hij heeft altijd het gevoel dat ze hém moeten hebben. Nu zit hij op de havo, want het ging echt niet meer. Hij heeft een paar keer gezegd dat hij dood wil. ‘Maar ik ga het niet doen’, zei hij er wel direct achteraan. Hij heeft me moeten beloven dat hij me heel eerlijk vertelt hoe hij zich voelt.”

Woordkunstenaar
“Depressie zit niet in de familie. Ik heb wel een neef met schizofrenie, maar dat is een heel ander ziektebeeld. Depressie is ongrijpbaar, de omgeving kan er moeilijk mee omgaan. Jelle is een woordkunstenaar en heeft veel humor. Hij speelt graag toneel. ‘Hoezo depressief?’ zeggen mensen dan. Ze begrijpen niet dat hij op dat moment een rol speelt en ’s avonds, alleen op zijn kamer, in bed ligt te huilen. Dat maakt het ook voor mij als moeder heel eenzaam. Op verjaardagen gaat het vaak over de toekomstplannen van kinderen. ‘Ach, als ze maar gelukkig zijn’, hoor ik mensen dan nonchalant zeggen. Dat doet pijn. Ik zeg niks, maar denk: en als ze niet gelukkig zijn? Wat dan?”

“HOE WIJ ER ALS OUDERS MEE OM MOETEN GAAN, HEEFT NIEMAND ONS NOG KUNNEN VERTELLEN”

Toch medicijnen
“In januari heeft Jelle een nieuwe start gemaakt op een andere school. En sinds 6 maanden slikt hij een antidepressivum, fluoxetine, beter bekend onder de merknaam Prozac. Ik hikte er eerst tegenaan. Uit onderzoeken komt steeds naar voren dat aan het gebruik van antidepressiva bij jongeren risico’s kleven. De psychiater zei dat ik niet als eerste naar de bijwerkingen moet kijken, dat vond hij een verkeerd uitgangspunt. Als ik naar Jelle kijk, denk ik: wat neem je mee voor de rest van je leven? Misschien moet hij wel altijd medicijnen blijven slikken. Dat vind ik heel moeilijk. Maar de therapieën die hij sinds zijn 13e heeft gehad, hebben nauwelijks geholpen. Daarom wilde hij zelf beginnen met medicijnen. Sindsdien gaat het beter met hem. Hij is minder somber, maar wel drukker. Hij kan zich slecht concentreren en maakt meer ruzie met zijn zusjes. De voordelen wegen op tegen de nadelen, maar zaligmakend zijn de pillen niet.”

De toekomst
“Soms ben ik bang voor de toekomst. Over 2 jaar is hij 18, dan gaat hij misschien wel op kamers. Als hij maar niet helemaal wegzakt, of vlucht in alcohol of drugs. Tegen behandelaars zou ik willen zeggen: geef ons als ouders ook handvatten. Want hoe wij ermee moeten omgaan, heeft niemand ons nog duidelijk kunnen vertellen.”

Libelle’s Medische Award
Elk jaar reikt Libelle een Medische Award uit. Dit keer ging de prijs naar Bernet Elzinga (45), psycholoog en hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Haar droom: depressie onder tieners terugdringen door het hele gezin bij de therapie te betrekken.

 

 

 

* Op verzoek van de geïnterviewde is de naam van haar zoon gefingeerd.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:
Cora kreeg na haar bevalling een psychose en raakte in een flinke depressie.
[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]

LEES OOK:

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Interview: Aliëtte Jonkers. Fotografie: Petronellanitta

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meeste coronabesmettingen op dit moment in noorden van Noord-Holland

Het noorden van Noord-Holland kampt op dit moment met de grootste coronabrandhaard van ons land. Vooral in de steden Den Helder en Hoorn zijn er veel coronabesmettingen vastgesteld.

In de afgelopen twee weken werd bij 4600 mensen uit het noorden van Noord-Holland corona ontdekt.

Advertentie

Coronabesmettingen in Noord-Holland

Hoe het komt dat er daar nu veel coronabesmettingen zijn, dat is niet bekend. De GGD Hollands Noorden zegt hierover: “We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen.”

Hoorn

Met name Hoorn is momenteel een coronabrandhaard te noemen. In de afgelopen twee weken werden daar 861 mensen positief getest. Ter vergelijking: in Amsterdam waren dat er 324, in Rotterdam 334, in Utrecht 217 en in Den Haag 266.

Het gevaar

De GGD is bang dat de besmettingen leiden tot nóg meer besmettingen en dat het zichzelf zo in stand houdt: “Als er veel besmettingen zijn, worden ook veel andere mensen besmet. Hoe hoger het aantal besmettingen om je heen, hoe groter de kans dat jij ook besmet raakt. Als je in een omgeving met weinig besmettingen bent, is de kans klein dat jij het virus oploopt.”

Coronamaatregelen

Het hoge aantal besmettingen ligt volgens de GGD niet aan het schaatsweer van de afgelopen tijd en de drukte die hiermee gepaard ging: “Dit is al een langere periode gaande.” En ook komt het volgens hen niet door het niet naleven van de coronaregels: “Incidenten heb je natuurlijk overal, maar wij hebben niet het beeld dat mensen wat aanrommelen. Wij hebben de indruk dat de regio zich acceptabel aan de maatregelen houdt.”

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Linda. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Onthuld: met dít nummer gaat Jeangu Macrooy naar het Songfestival

Dit jaar zal Jeangu Macrooy (27) Nederland gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het liedje Birth of a new age. Het nummer is vanaf nú te luisteren.

De onthulling van het nummer heeft de zanger donderdagavond gedaan middels een ‘live première’ op YouTube, Instagram en Facebook. Tegelijkertijd was de onthulling ook in verschillende televisieprogramma’s te zien.

Advertentie

Jeangu Macrooy onthult Birth of a new age

Benieuwd naar Birth of a new age: dé Nederlandse Songfestival-inzending van dit jaar? Luister het liedje hier:

Jeangu over het nummer

Voorafgaand aan de onthulling zei Jeangu over het nummer: “Ik geloof er heel erg in en ben er heel erg enthousiast over, net als vorig jaar bij Grow. Ik hoop natuurlijk dat iedereen het nummer voelt en begrijpt en het mooi vindt.”

Zenuwen

Dat de onthulling live was, zorgde voor extra zenuwen bij de zanger: “Het is natuurlijk spannend, het eerste moment dat het nummer naar buiten gaat en dat iedereen het hoort. Je wil natuurlijk dat het helemaal goed gaat. En dit jaar is anders dan vorig jaar: we beginnen met een live optreden. Dat is altijd spannend, maar tegelijkertijd is dat ook wat het magisch kan maken”, aldus Jeangu in RTL Boulevard. Hij heeft expres gekozen voor een live onthulling: “Straks in Rotterdam is het ook gewoon live, dus we vonden het een goede manier om het zo te beginnen.”

Direct naar de finale

In mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Ahoy Rotterdam. Op 18 en 20 mei vinden de halve finales plaats en op 22 mei staat de finale gepland. Jeangu Macrooy mag de halve finale overslaan en staat direct in de grote finale, dankzij de winst van Duncan Laurence in 2019. Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager zullen het spektakel presenteren.

Opvolger van Grow

Birth of a new age is de opvolger van het liedje Grow. Vorig jaar onthulde Jeangu het nummer Grow nog bij de De wereld draait door, maar wegens de coronacrisis werd het Eurovisie Songfestival afgelast. Hij heeft het liedje dan ook nooit op het Songfestival-podium ten gehore kunnen brengen. Alle deelnemers die vorig jaar mee zouden doen, werden verplicht om dit jaar een nieuw liedje in te zenden.

Geen ‘normaal’ Songfestival

Hoe deze editie van het Eurovisie Songfestival er precies uitgaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Dit is afhankelijk van hoe de coronacrisis zich de komende maanden ontwikkelt. Wat wel zeker is, is dat het feest niet in de ‘normale’, uitbundige vorm door kan gaan. Er zullen dan ook geen grote bezoekersaantallen naar de locatie komen. Eerder liet de organisatie van het Eurovisie Songfestival weten hoopvol te zijn over wat er allemaal mogelijk is, en onthulde ze verschillende scenario’s.

Er is nu al een Songfestival-rel rondom presentator Cornald Maas

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: YouTube, RTL Boulevard. Beeld: BrunoPress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Volgende week start 'Onze boerderij in Europa': Yvon Jaspers licht tipje van de sluier op

Op donderdag 11 maart gaat Onze boerderij in Europa van start. Presentatrice Yvon Jaspers licht alvast een tipje van de sluier op en vertelt wat we van dit seizoen kunnen verwachten.

In het KRO-NCRV-programma trekt Yvon Jaspers samen met een aantal bekende Boer zoekt vrouw-stellen Europa door per camper. Achter het stuur treffen we ook een oude bekende: boerin Bertie!

Advertentie

Yvon Jaspers over Onze boerderij in Europa

Yvon trekt met de stellen door Europa, op zoek naar bijzondere boerenbedrijven. Daar kunnen de stellen inspiratie opdoen voor hun eigen boeren business. Yvon vertelt hoe haar idee voor het programma tot stand is gekomen: “De afgelopen jaren heb ik een agrarische studiebeurs gekregen waarmee ik veel boeren over de hele wereld heb bezocht. Dat was bijzonder leerzaam en opende mijn ogen. Ik zag hoe boeren waar ook ter wereld zich met elkaar verbonden voelen: wij voeden de wereld. Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland. Steeds als ik op zo’n erf stond dacht ik: hier zou ik onze eigen boeren mee naartoe moeten nemen.”

Déze landen zijn bezocht

Dat is werkelijkheid geworden! Yvon heeft met de Boer zoekt vrouw-koppels Denemarken, Duitsland en Zwitserland bezocht. “Het ene moment zijn we in Denemarken bij een bedrijf met een paar duizend schapen, het volgende moment zijn we boven in de Alpen koeien aan het melken. De keer daarna vergapen we ons aan de grootste paardenfokkerij van Europa met olympisch kampioenen om daarna in Duitsland in een grote ton druiven te stampen voor de wijn”, onthult Yvon.

Stof tot nadenken

Volgens Yvon geeft het programma stof tot nadenken: “We zien het Europese agrarische landschap aan ons voorbij trekken. Het zet je aan het denken. Hoe voeden wij de wereld en is die manier ook toekomstbestendig?”

Eerste aflevering

Donderdag 11 maart is de eerste aflevering te zien op NPO 1. In die aflevering duikt Yvon met de Texelse schapenboer Jan en zijn Rianne de camper in. Ze gaan naar Denemarken om mee te draaien in het boerenbedrijf van Sjaak en Jacqueline, die maar liefst 220 melkkoeien hebben. Dat belooft wat!

Dít is waarom Yvon Jaspers verliefd is op Zweden

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wendy van Dijk heeft de schaar in het haar gezet en verrast fans met korte coupe

Wendy van Dijk verrast vriend en vijand met een compleet nieuwe look. De presentatrice heeft de schaar in het haar gezet en gaat vanaf nu met kortere lokken door het leven.

Op Instagram deelt ze een filmpje waarin ze trots haar nieuwe kapsel laat zien.

Advertentie

Wendy van Dijk gaat voor korte coupe

Bij het filmpje schrijft ze: “Ik heb het gedurfd!! Waaaah! #nieuwhaar”. Hieruit blijkt dat Wendy behoorlijk wat moed heeft moeten verzamelen om het nieuwe kapsel aan te durven.

Mari van de Ven

Ook noemt ze visagist en haarstylist Mari van de Ven bij het filmpje. “You’re the best”, laat ze hem weten. We kunnen dus wel concluderen dat Mari haar nieuwe kapsel mogelijk gemaakt heeft. Ook Mari deelt de video op Instagram en schrijft hierbij: “The bob it is”. Wendy laat weten dat de knipbeurt heeft plaatsgevonden voor de opnames van Wie van de drie?, de spelshow die ze presenteert op SBS6.

Reacties

In de Instagram-post vraagt Wendy aan haar volgers wat ze van haar nieuwe look vinden. De lovende reacties stromen binnen. “Ontzettend gaaf!” en “Staat je geweldig”, klinkt het onder haar volgers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wendy van Dijk (@wendyvandijk3)

Dit is waarom Wendy van Dijk vroeger woedeaanvallen had

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien