Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Henny Vrienten: "Een vader hoeft niet jong te zijn om een goede vader te zijn"

Ook al is ‘Doe Maar’ lang geleden, het leven van Henny Vrienten (68) draait nog steeds om muziek: hij componeert en toert met zijn theatervoorstelling ‘Vreemde Kostgangers’ door het land. Ook zijn kinderen spelen alle 5 een instrument: “Ik gun ze een spelend leven, een leven in de kunst.” Journalist Liesbeth Smit mocht langskomen voor een goed gesprek.

Hij trouwde 2 keer. Uit zijn eerste huwelijk heeft hij 3 kinderen, uit zijn tweede huwelijk 2. Kinderen, ook die van anderen, vindt hij ‘aardige mensen’. “Ze zijn nog niet bezig met de zwaartekracht die aan je trekt, ze staan nog open.” En ze vinden elkaar allemaal leuk, de groten én de kleinen. Zoon Xander (28) is tegenwoordig bassist bij band Jett Rebel. “Maar hij begon met Bach en een altviool. Tot hij erachter kwam dat de meisjes dat niet zo interessant vonden. Nu is hij het soort bassist waar ik van hou. Iemand die de melodie ondersteunt en het ritme stuwt, die een dienende instelling heeft, genoegen neemt met de luwte. Daar moet je het type man voor zijn, en dat zijn wij allebei.” Zoon Polle (30) zingt in cabaretgroep Herman in een bakje Geitenkwark (ongelooflijk grappig, volgens Henny) en dochter Meke (25) studeert voor kunstdocente. En dan heeft hij nog 2 zoons, Teun (14) en Melle (10). Allemaal spelen ze een instrument. “Die muziek geven we ze mee, maar het belangrijkste is dat ze gelukkig worden. Ik loop niet met een zweep achter ze aan. Al gun ik ze allemaal een spelend leven, een leven in de kunst.”

Advertentie

Je was 54 toen je opnieuw vader werd, heb je die leeftijd nooit als een obstakel gezien?
“Nee, van die gedachte begrijp ik helemaal niets. Een vader hoeft niet jong te zijn om een goede vader te zijn. Je kunt beter 20 jaar lang een liefhebbende en zorgzame vader zijn en dan de pijp uitgaan, dan wat rondfladderen en veel missen. Nu doet lang niet iedereen dat, maar het grote verschil is dat als je jong bent en veel ambitie hebt, je toch hoofdzakelijk met jezelf bezig bent. Dat ben ik al heel lang niet meer. En door mijn kinderen móet ik wel fit en jong blijven, want ik wil graag zo lang mogelijk bij ze blijven. Me te pletter zuipen of risico’s nemen zit er niet in.”

Weten je jongste kinderen dat papa vroeger een meisjesidool was?
“Ja, heel goed. Ze waren dit voorjaar bij de concerten van Doe Maar in Ziggo Dome en op Pinkpop, maar ik wrijf ze de omvang van toen niet onder de neus. Daar komen ze zelf wel achter, of niet.”

Je wilde een tijdlang niet praten over je periode met ‘Doe Maar’, waarom?
“Het waren maar 4 of 5 jaar. Daarvoor was ik al muzikant, daarna ook. In de periode na het afscheid wilde ik er niet steeds opnieuw aan herinnerd worden, maar nu ben ik er heel erg trots op. Het heeft me álles gegeven. Waar ik ben, wat ik voor werk doe als componist, de optredens met nieuwe en oude vrienden, ik heb er een rijk leven aan overgehouden. Dat gaat niet over geld, wél over ervaringen en mensen.” Later: “Toen we besloten uit elkaar te gaan, zei Ernst dat hij voor het eerst in jaren de vogels weer hoorde fluiten, en ik wist precies wat hij bedoelde. Ineens was de druk weg. Het was een gekte geweest, álles moest steeds in die tijd. Dan las ik een artikel in Privé: ‘De vrouwen van Henny Vrienten’. Nou, dat waren mijn moeder, mijn zus, de werkster én een vriendin. Het grootste deel van de tijd waren we allemaal brave huisvaders, we hadden kinderen. Het was gekte, kranten vroegen zich af wanneer de eerste doden gingen vallen tijdens een concert van ons. De opluchting na ons stoppen was groot.”

Dat alles is alweer ruim 30 jaar geleden, maar ‘oud’ is tegenwoordig wel iets anders dan vroeger, vindt hij. “Mijn vader werd 78, en die heeft vanaf zijn pensioen in een stoel voor het raam gezeten. Ik denk dat ik op mijn 78e nog werk. Misschien ga ik wat minder tegelijk doen. Maar voorlopig lukt dat me nog niet, omdat ik het allemaal zo leuk vind. En in mijn vrije tijd ontspan ik. Dan ben ik in de tuin. Vogels kijken of flesjes wijn opentrekken.”

Ben je bang voor ouderdom?
“Mijn moeder werd heel goed oud. Ze was zo’n echte Brabantse moeke en ik belde haar elke avond. Dat was niet uit plichtsbesef, ik vond dat léuk. Die gesprekken gingen ongeveer zo: ‘Hoe is het ma?’ ‘Ja, stillekes hè, hier gebeurt niet veel.’ ‘Ook geen stevige orgie?’ ‘Nee… gij gekkie.’ Met mijn moeder ging het ook altijd goed. Ze zag slecht op het laatst en zat in een verzorgingshuis. Als ik daar was, wist ik niet hoe snel ik weer weg moest komen. Maar zij was totaal tevreden. ‘Ze zijn hier zo aardig en het eten is zo lekker.’ Dat eten was niet te vréten maar zij was een tevreden, opgeruimd mens. Ze kreeg een klein AOW’tje maar had altijd geld, want ze hád alles al en gaf niets om uiterlijk vertoon. Ik vind haar een voorbeeld.”

Mis je haar?
“Ja. Vooral de eerste 2 jaar na haar overlijden, elke dag na het eten, wilde ik haar bellen. Maar dat dagelijkse gemis slijt. Ze is uiteindelijk heel rustig uit het leven weggeslopen.”

Later: “Ik heb een paar motieven in mijn leven. Ik hou van mijn vrouw en kinderen, en van muziek en poëzie. Dat is me overkomen, en daar heb ik nooit controle over gehad, ook straks niet. Reizen hoeft niet zo van mij, dan moet ik mijn gitaren en boeken achterlaten. Eigenlijk reis ik liever lezend in mijn stoel. Ik ga straks echt niet golfen of bridgen, dat interesseert me geen bal.”
‘Inzoomen’, zo noemt hij het. Waarmee hij bedoelt dat hoe ouder je wordt, hoe meer je leert loslaten. “Het draait om de essentie vinden, en daar heb je uiteindelijk niet veel voor nodig. Niet dat ik er dagelijks mee bezig ben, maar ik stel me zo voor dat ik ooit keuzes ga maken. Dat ik een boekenkastje van 100 boeken maak, en de rest wegdoe. En hoeveel gitaren heb ik nou eigenlijk écht nodig?”

Maar je kijkt toch weleens terug?
“Het is aangetoond dat je meer in het verleden leeft vanaf je 60e, maar ik wil niet te veel aan oudemannengezeik doen. Ik kan zó 40 dingen opnoemen waarvan ik het jammer vind dat ze zijn verdwenen. Dat je niet meer bij een bank naar binnen kunt lopen, áls er al een filiaal te vinden is. Dat je niet één schroefje meer kunt kopen in een schroefjeswinkel, maar naar zo’n wanstaltige bouwmarkt moet. Dat brievenbussen oranje zijn geworden. Dat er geen wij-gevoel meer is. Dát soort gezeik dus, en dat wil ik niet. Er ligt nog zo veel voor me, ik vind het leuker om vooruit te kijken. We zijn hier maar zo kort, het leven is als een flits tussen 2 ademtochten. En als het licht uitgaat, is het afgelopen. Daar hoeven we niet opgeblazen over te doen, ik noem het liever realistisch.”

Meer Henny
Je leest het hele interview met Henny in Libelle 48, nu in de winkel.

Ps. In 1984 stal Danny de Munk onze harten als het straatschoffie Ciske. Na de gelijknamige musical in 2007 komt nu een volledig nieuwe productie van de musical waarin De Munk de volwassen Ciske speelt. Henny Vrienten componeerde de muziek van de voorstelling die dit seizoen in de grote Nederlandse theaters te zien is. Meer info, klik hier.

LEES OOK:

VIDEO: Spiritueel vlogger Manon legt uit waarom je iedere dag even moet glimlachen.

 

Interview: Liesbeth Smit. Beeld: Robert Alexander

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien