Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Jamie Oliver over zijn drukke gezin: "Soms moet je ook een beetje egoïstisch zijn"

Het gaat lekker met Jamie Oliver (41). Hij is vader geworden van zijn vijfde kind én zijn nieuwste kookboek is net uit. Libelle reisde af naar Londen voor een interview met ‘The Naked Chef’. 

Jamie’s nieuwste kookboek is zojuist verschenen, Super Food voor familie en vrienden. Het achttiende alweer van Jamie, en de reden dat hij vandaag voor het ene na het andere interview aanschuift. Wat vooral opvalt aan Jamie Oliver is hoe ontspannen hij oogt. Hij geeft nogmaals een hand als ik aan de beurt bent en steekt eigenlijk zelf meteen van wal: “Ja, het gaat lekker. Ik ben blij en gelukkig.”

Advertentie

Naamloos 
Zijn vrouw Jools is volgende week uitgerekend van hun vijfde kind – het zal een jongetje blijken maar dat weten we op het moment van dit gesprek nog niet. Als vanzelf ben je benieuwd naar hoe de kleine gedoopt wordt want zijn andere kinderen hebben, nou, laten we zeggen out of the box namen: Poppy Honey Rosie (14), Daisy Boo Pamela (13), Petal Blossom Rainbow (7) en Buddy Bear Maurice (5). Maar het prachtige ventje dat inderdaad een week later vol trots wordt aangekondigd op Instagram door Jamie (‘zestien pakjes boter zwaar, voor alle bakkers’) gaat de eerste dagen naamloos door het leven. De twee oudste dochters hebben de navelstreng mogen doorknippen, schrijft Jamie bij de foto.

Dat is nu allemaal nog niet gebeurd. Tegenover me zit een papa voor wie de geboorte van de vijfde net zo spannend voelt als de eerste vier keer. “Het is nuts”, zegt Jamie. “Ik knijp mezelf even. Over het leven. Ik dacht altijd dat ik twee kinderen zou hebben. Vijf: werkelijk? Het is raar eigenlijk, maar het lijkt er echt van te komen.”

Wat gebeurde er?
“Nou ja, mijn vrouw dacht altijd dat ze een grote familie zou hebben.”

En zij bleek gelijk te hebben?
Lachend: “Ja. Ik ontmoette haar toen ze achttien was, toen al was ze enorm familie georiënteerd. Ik geloof dat ik op dat moment nog niet precies wist wat dat betekende.” Droogjes: “Maar nu, vijf kinderen later dus wel. Zo’n groot gezin is vast niet voor iedereen, het is een nogal crazy huishouden maar wij vinden het fijn. Vreemd genoeg past het ook bij ons en ik kan me geen leven voorstellen zonder al die kinderen. Ik ben er echt van overtuigd dat we klaar zijn met deze vijfde maar leuk is het.”

Wat bedoel je als je zegt crazy?
“Ons gezin bestaat uit zo veel individuen in verschillende leeftijden die verschillende behoeftes en wensen hebben. Het ouder zijn afstemmen op elk kind is pittig hoor. Maar ook fantastisch. En moeilijk maar rewarding. En geweldig en beangstigend. En vrolijk en droef – al die emoties in één cocktail.”

De eerste twee zijn nu tiener. Hoe is dat?
“Lastig. Het voelt opnieuw alsof je voor het eerst ouder bent, zonder enige ervaring. M’n vrouw is er beter in dan ik. Zelf ben ik niet de beste tieners-ouder – nog niet althans. Maar tegen de tijd dat de volgende twee in die fase komen, ben ik er vast beter in.”

Wat maakt dat het Jools beter afgaat?
“Zij beschikt over een buitengewone hoeveelheid geduld. En begrip voor de kwetsbaarheid van gevoel.”

Hoe lukt het je, met alles wat je gaande probeert te houden, om toch zo kalm te ogen?
“Ach, je went eraan. Maar ik ben wel eens jaloers op mensen van mijn leeftijd die geen kinderen hebben. Tijd voor jezelf, zeker straks met zo’n kleintje erbij, komt helemaal onderaan de lijst, volstrekt onderaan. Ik probeer zoveel mogelijk te stoppen in de vijf minuutjes en de halve uurtjes die ik overhoud – die laatste categorie is zeldzaam. De kunst is een manier te vinden om stukjes tijd voor jezelf uithakken en die te beschermen. Soms moet je ook een beetje egoïstisch te zijn.”

Snoep-erwtjes 
Het kook-gen lijkt te zijn overgegaan op zijn kroost. Met enig beleid heeft hij de kinderen van jongs af aan plezier bijgebracht voor koken en gezond eten (echtgenote Jools is er zelfs in geslaagd hen te doen geloven dat bevroren erwtjes snoepjes zijn). In zijn nieuwe boek geeft Jamie tips over hoe je kinderen er spelenderwijs kennis mee kan laten maken: “Het is altijd goed om klein te beginnen, met klusjes zoals kruiden plukken, sla droog slingeren. Vervolgens ga je een stapje verder. Ik ben er heilig van overtuigd dat koken, naast lezen en schrijven, een van de waardevolste dingen is die je je kinderen kunt leren.” Nog een gouden aanbeveling van de man die het weten kan: “Leg ze uit dat opruimen erbij hoort – als je ze dat niet meteen duidelijk maakt, krijg je er later spijt van!”

In de vingers
De twee oudste dochters kunnen inmiddels een prima maaltijd verzorgen. Zelf stond de kleine Jamie al op zijn 8ste groente en vlees klein te snijden. Zijn ouders hadden een pub in Clavering, waar Jamie is geboren en ook nu nog woont met zijn gezin. Op zijn 10e had hij elk gerecht op de kaart in de vingers, vertelt hij eerder in een interview: “Ik was toen al even snel met een mes als vandaag – een echte ninja, ha! Daarom ben ik ook best trots dat mijn zoon al aardig met messen uit de voeten kan: hij is nog maar 5!”

Meer Jamie?
Lees het hele interview in Libelle 38, vrijdag 2 september in de winkel.

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Interview: Caspar Pisters. Beeld: Paul Stuart

Janine (58) nam een ooglidcorrectie: “De maat was vol toen ik in de bios al na 5 minuten mijn ogen wilde sluiten”

ooglidcorrectie

Per jaar worden in Nederland ruim 30.000 ooglidcorrecties uitgevoerd, waarmee het hier een van de populairste cosmetische ingrepen is. Na afloop zijn de meeste mensen razend enthousiast. Daarom: alles over een ooglidcorrectie.

Vraag je aan Sarah (39) of ze ijdel is, dan zal het antwoord zijn dat ze dat beslist niet is. “Sterker nog, ik gebruik amper make-up en doe hoogstens twee keer per jaar lippenstift op. Ik ben dan ook niet het type dat snel aan zichzelf zou laten sleutelen.” Toch heeft ze vorig jaar besloten om haar bovenste oogleden te laten liften. Niet omdat ze

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien