Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Lois (28) heeft last van paniekaanvallen en lijdt aan depressiviteit

Het is de Week van de Psychiatrie. Niks zo eenzaam als angstaanvallen en niet te beheersen negatieve gedachten als er geen psychologen of vrienden in de buurt zijn om je gevoel te ventileren. Dit is het verhaal van Lois: “Ik heb bijna niemand in mijn omgeving om mee te praten of om mijn hart bij te luchten.

“Het begint met een onrustig gevoel. Als ik daar niets aan kan doen, ga ik hyperventileren, krijg ik druk op mijn borst en is het een warboel ik mijn hoofd. Ik kan dan niet meer normaal denken en er ontstaat paniek,” vertelt Lois. Eenmaal in paniek kan ze zichzelf daar lastig uithalen. “Op zo’n moment biedt anonieme hulplijn Sensoor haar een luisterend oor. Zij laten mij dan helderder denken door vragen te stellen als waar ontspan je van en wat zijn je hobby’s?” Zo heeft Lois leren inzien dat ze de keus heeft het negatieve denken en de paniekaanval aan te pakken. “Erover praten heeft mij enorm geholpen. Sensoor trok mij in de reële wereld; tijdens zo’n paniekaanval zie je die niet.” Juist omdat het zo onvoorspelbaar is wanneer een paniekaanval opkomt, is het fijn dat ze er altijd zijn: de hulplijn is dag en nacht bereikbaar.

Advertentie

Goede aanvulling
Lois heeft niet alleen paniekaanvallen, maar ook depressieve perioden. Tijdens deze perioden neemt ze vaker contact op met Sensoor. “Ik voel me vaak eenzaam en depressief. Af en toe denk ik: wat heeft het leven nog voor zin? De vrijwilliger aan de andere kant van de lijn luistert dan en vraagt bijvoorbeeld waar ik vroeger plezier aan beleefde, omdat ik daaraan moet denken. En ook waarom ik nog niet uit het leven gestapt ben, wat me tegenhoudt en waarom.” Lois vindt het fijn om daar anoniem over te kunnen praten, met iemand die niet schrikt van wat ze vertelt. Lois krijgt hulp van een psycholoog en een psychiater, maar de anonieme hulplijn is een goede aanvulling op de professionele hulp. “Je kunt niet drie keer per week je psycholoog bellen om te praten, maar bellen kan altijd.”

LEES OOK: Acteur Wentworth Miller deelt heftig verhaal nadat hij slachtoffer werd van grap

Soms zoekt Lois drie of vier keer per week contact, maar ze slaat ook weleens een paar weken over. “Ik heb bijna niemand in mijn omgeving om mee te praten of om mijn hart bij te luchten, dus ik ben heel blij dat Sensoor er is. Vrijwilligers staan altijd klaar, schrikken nergens van en willen graag helpen. Het is fijn om mijn verhaal te kunnen doen bij iemand die naar me luistert, geen oordeel heeft, meedenkt en me begrijpt.”

Beeld: iStock

Columnist Hans: “Het nadeel van gespreksnarcisten? Ze vréten energie”

Hans

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in zijn leven. Deze week: gespreksnarcisten.

Gespreksnarcisme, ik had er nog nooit van gehoord. Een gespreksnarcist is iemand die gedurende een gesprek alleen maar over zichzelf wil spreken. Nu ik wist wat het was, moest ik meteen aan mijn buurvrouw Annemieke denken. Vorige week moest ik uitwijken voor een auto, waarbij ik van mijn fiets viel en mijn voet verstuikte. Dat liep een beetje moeilijk. “Wat heb jij nou?”, vroeg Annemieke, toen ik haar huis voorbij strompelde. “Van mijn fiet

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien