Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Merel (47) heeft longkanker

Tijdens haar vakantie in Frankrijk anderhalf jaar geleden merkte Merel Hennink (47) dat ze geen berg meer op kon fietsen. En dan was er nog dat rare hoestje… Kort daarna kreeg ze de diagnose longkanker. Ongeneeslijk. “Gerookt of niet gerookt, niemand verdient deze ziekte.”

“Onlangs was ik jarig, maar dat is geen ‘meetpunt’ meer sinds ik de diagnose longkanker kreeg. Nu is dat het moment van de diagnose. Elk halfjaar dat ik er na dit bericht nog ben, vieren mijn vriend Hans en ik dat. Een lotgenoot en ik noemen het gekscherend ons ‘second life’. Maar zo voelt het wel: als blessuretijd. Ik heb een doodvonnis gekregen, maar ieder mooi moment dat ik nu nog mee kan pikken, is winst.”

Advertentie

Vreemd hoestje
“In de zomer van 2014 was ik met mijn gezin op vakantie in Frankrijk. Zoals ik wel vaker deed, pakte ik op een dag de racefiets voor een tochtje door de bergen. Ik was al een tijdje moe, ik dacht dat het kwam door een drukke periode op mijn werk. Maar toen ik probeerde een berg op te fietsen, merkte ik dat mijn conditie sterk achteruit was gegaan. Ik was buiten adem. Niets voor mij. Ik was gewend om sportief bezig te zijn, liep regelmatig marathons. Ik moest vast meer trainen om mijn conditie weer op peil te krijgen. Dus dat deed ik, maar zonder succes. Toen ik er ook nog een vreemd hoestje bij kreeg waarbij soms slijm naar boven kwam, ging ik naar de huisarts. Ik had een longontsteking en moest aan de antibiotica. Die hielp niet, dus ik werd verder onderzocht. Binnen 2 weken zat ik bij de longarts, die slecht nieuws voor me bleek te hebben. Ik ben ernstig ziek. Ik heb longkanker en ben niet meer te genezen.”

LEES OOK: DE TERMINAAL ZIEKE MARLIES VERLOOR HAAR ZOON (19)

Een realist 
“Voor Hans kwam de diagnose als een donderslag bij heldere hemel. Hij kon niet geloven dat juist dit slechtste scenario op mij van toepassing was. Voor mij voelde het anders, het was de bevestiging van wat ik al wist: er was iets behoorlijk mis. Gek genoeg gaf juist deze diagnose me rust. Nu wist ik in ieder geval wat er met me aan de hand was en wat me te doen stond: zo snel mogelijk proberen de kanker te laten behandelen. De tijd die me nog rest, wil ik zo waardevol mogelijk invullen. Ik ben een positief ingesteld mens, maar ik ben ook een realist en ik sloeg na deze diagnose meteen aan het handelen. Ik wilde zorgen dat al onze financiële zaken goed geregeld waren. Ook dacht ik na over mijn crematie, bedacht bijvoorbeeld welke muziek er gedraaid moest worden. Dit was voor Hans erg moeilijk, hij had het gevoel dat ik al zó met mijn overlijden bezig was. Voor mij was het juist goed, het gaf me rust.”

Eerlijk zeggen
“Onze kinderen Bram en Marin, die nu 11 en 9 jaar zijn, moesten we ook vertellen wat er met me aan de hand was. Dat vond ik het moeilijkste. We wilden zo duidelijk mogelijk zijn en geen valse verwachtingen scheppen. Ik werk als projectleider op de Hanzehogeschool Groningen en ik heb advies ingewonnen bij mijn collega’s van de PABO én bij een hulpverlenersorganisatie hoe ik dat het beste kon doen. Dat bleek de manier te zijn die we zelf ook al hadden bedacht: zo eerlijk mogelijk. We vertelden: ‘Mama is ernstig ziek en kan niet meer beter worden. Hoe de ziekte verder zal verlopen, weten we niet.’ De kinderen begonnen in eerste instantie te huilen, maar al snel kwam Bram met de wijze woorden: ‘Misschien komt er wel een pil die jou toch nog een tijd in leven houdt.'”

Pillen
Ik kreeg vier chemokuren waardoor de tumoren zijn geslonken. Nu slik ik dagelijks medicijnen die ervoor zorgen dat de boel onder controle blijft. Voor nu werken die pillen goed en voel ik me er prettig bij. Ik heb best veel energie en kan vrijwel alles doen wat ik wil. Het is echter onduidelijk hoe lang ze hun werk blijven doen. Na een tijdje zal het effect minder worden en moet er gekeken worden naar een volgende behandelmethode. Op internet volg ik alle ontwikkelingen, ik ben actief in de patiëntenraad van Longkanker Nederland en heb veel contact met lotgenoten. We hebben nu zelfs een internationale website over de specifieke mutatie die ik heb, ROS1.”

LEES OOK: TERMINAAL ZIEKE MOEDER LAAT 40 BRIEVEN ACHTER VOOR HAAR DOCHTER 

Lichtpuntjes 
“Voor nu heb ik besloten dat ik zo veel mogelijk lichtpuntjes probeer mee te pikken. Die haal ik uit normale dingen, zoals het samenzijn met mijn gezin of met vrienden. De enige restricties die ik mezelf heb moeten opleggen is dat ik ’s avonds niet meer mag werken en dat ik naast mijn werk maar één activiteit per week buiten de deur mag plannen. Anders heb ik na een week geen energie meer en ben ik in het weekend niet in staat om nog iets te doen.”

Het normale leven
“Hoewel mijn wereld totaal op zijn kop staat, is er in het dagelijkse leven niet eens zo heel veel veranderd. Ik werk bijvoorbeeld nog steeds 32 uur. Ik heb door de kuren een tijdje wat minder moeten werken, maar zit nu weer op mijn oude niveau. Ik wil dat graag zo houden, want ik geniet enorm van mijn werk. Daar kan ik vergeten dat ik ziek ben omdat ik zo druk ben met andere dingen. Laatst zei een collega ook: ‘Ik heb nu een uur met jou in vergadering gezeten, maar geen seconde aan je ziekte gedacht.'”

Onbezorgde jeugd
Heel bewust proberen we het normale leven zo goed mogelijk door te laten gaan. We merken dat dit voor de kinderen het beste werkt. Toen ik een tijdje thuis was, vonden ze het maar raar om mij op de bank aan te treffen als ze uit school kwamen. Daardoor werden ze steeds met mijn ziekte geconfronteerd. Dat is wat mij het meest verdriet doet. Niet eens zozeer dat ik dood ga, maar dat ik hen ermee belast. Ik had ze zo graag een onbezorgde jeugd gegund. Laatst stonden mijn dochter en haar vriendinnen op de hockeyclub hun toekomstdromen te bespreken. Toen zei ze: ‘Als ik later moeder word, is mijn moeder er niet meer.’ Andere moeders hoorden dat ook, we schoten allemaal vol.”

LEES OOK: VROUW CONFRONTEERT SCHELDENDE JONGEREN MET FOTO ZIEK ZOONTJE

Schaamte voor je ziekte
“Longkanker is op het moment veel in het nieuws doordat Johan Cruijff het heeft. Ik vind het vreselijk voor hem dat hij ook ziek is. Wel is het goed dat er op deze manier aandacht voor de ziekte komt. Toen er tijdens voetbalwedstrijden in de veertiende minuut voor hem werd geklapt in de stadions, schreef hij: dit applaus is ook voor alle andere patiënten. Zo voelde ik het ook, ik ben niet alleen. Jaarlijks krijgen twaalfduizend mensen in Nederland de diagnose longkanker en het sterftecijfer is hoog. Er is veel onderzoek nodig, maar daarvoor is nog te weinig geld. Daarom vind ik het belangrijk om mijn verhaal te delen en hiermee longkanker op de kaart te zetten. Veel patiënten durven niet voor hun ziekte uit te komen omdat ze zich schamen. Dat heeft voornamelijk te maken met het stigma dat de ziekte heeft. Vooral mensen die ooit gerookt hebben, durven het niet te vertellen. Alsof het hun eigen schuld zou zijn. Onzin natuurlijk. Of je nou gerookt hebt of niet, níemand verdient het om zo ziek te worden.”

Interview: Merel Brons. Fotografie: Petronellanitta

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Maxime Meiland (25) dolgelukkig: "Claire noemt Leroy al papa"

Fans van de familie Meiland kunnen al geruime tijd meegenieten van de relatie tussen Maxime Meiland (25) en haar cameraman Leroy. De twee maakten eerder bekend dat ze een nieuwe stap in hun relatie hebben gezet en gaan samenwonen. Maar ook nu deelt Maxime weer schattig nieuws over haar verkering. 

Haar dochter Claire noemt Leroy af en toe papa, liet ze dit weekend weten op Instagram.

Advertentie

Claire en vriend Leroy

Terwijl Maxime bezig is om haar haar zelf te kleuren, beantwoordt ze vragen van haar fans via Instagram Stories. Iemand vraagt of Leroy inmiddels als een vaderfiguur wordt gezien door haar 2-jarige dochtertje. Daar geeft ze een enthousiast en eerlijk antwoord op: “Ze doen het zo goed samen.”

Ze vertelt dat Leroy het heel goed met Claire doet. “Claire is gek op hem, ze zegt ook papa. Steeds meer ook. Dus ja, ze klikken goed.”

Trouwen

Maxime is dolgelukkig met haar Leroy. Ze heeft zelfs al meerdere keren uitgesproken dat ze met hem wil trouwen. Of dat er daadwerkelijk aan zit te komen en wanneer dat gaat gebeuren, blijft nog even de vraag. Maxime Meiland laat verder op Instagram weten dat ze het erg druk heeft met de opnames van het nieuwe seizoen van Chateau Meiland en dat er ‘heel veel gaande is’. Wat dat precies inhoudt, kan ze nog niet verklappen. Maar ze zegt wel alvast dat het een heel speciaal jaar voor haar gaat worden.

Martien Meiland gooit Chateau Hengelo voorgoed op slot voor Caroline:

Martien Meiland gooit Chateau Hengelo voorgoed op slot voor Caroline:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ilse DeLange gaat een spannend nieuw avontuur aan in Duitsland

Eén, twee, cha-cha-cha… Ilse DeLange kan maar beter vast aan het oefenen slaan, want binnenkort kan de zangeres geen enkele misstap meer maken. Ze doet namelijk mee aan de Duitse versie van ‘Let’s Dance’. 

We kennen Ilse op het podium vooral verscholen achter haar gitaar. Niet bepaald het type dat à la Tina Turner alle hoeken van het podium over raast met gecoördineerde danspassen, maar daar komt binnenkort verandering in. De zangeres doet bij onze oosterburen mee met Let’s Dance. Op Instagram verkondigt ze samen met twee jeugdfoto’s dat ze daar enorm veel zin in heeft.

Advertentie

Tekst gaat verder onder afbeelding.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ilse DeLange (@ilsedelangemusic)

‘Zo gaaf’

“Ja!!!! Zo onwijs blij dat ik dit nieuws eindelijk mag delen, ik zal dit jaar meedoen met Let’s Dance in Duitsland. Iets totaal onverwachts, al weten de mensen om mij heen hoezeer ik van dansen hou! Zo gaaf om van profs te mogen leren, ik kan niet wachten. Ik heb onwijs veel zin om mij in dit avontuur te storten! See you on the dance floor! LET‘S DANCE!’ De uitroeptekens liegen er in ieder geval niet om.

Duits zit wel snor

Je zou denken dat Ilse niet alleen moet studeren op danspasjes, maar ook op haar Duits. Dat lijkt reuze mee te vallen. Voor het gemak heeft ze haar Instagramberichtje zelfs in het Duits geschreven. Daarnaast deed ze ook al eens mee aan De Beste zangers in Duitsland, dus met de taal zit het wel snor.

De artiest is niet de enige Nederlander die de Duitse dansvloer onveilig maakte. Onder meer Loïza Lamers, Sylvie Meis en Bastiaan Ragas gingen haar al voor.

Misschien kan Ilse nog wat optsteken van Stella Bergsma. Die leerde sensueel dansen (en vond dat behoorlijk heftig). 

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

1

Bron: Shownieuws. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry is 'diep bedroefd' om pijnlijk afscheid van de koninklijke familie

Prins Harry en Meghan Markle besloten vorig jaar een stap terug te doen van het Britse koningshuis. Het echtpaar zag geen andere mogelijkheid, maar dat maakt het besluit er niet minder verdrietig om. Vooral Harry zou er nog steeds grote moeite mee hebben. 

Dat zegt royaltyverslaggever en vertrouweling van de familie Tom Bradby in een interview op ITV.

Advertentie

Worstelen met hun positie

“Ik denk dat hij diepbedroefd is door de situatie met zijn familie”, vertelt Tom. “Maar zijn ze daarbuiten ongelukkig? Nee, ik denk niet dat dat waar is. Ik denk dat ze eigenlijk best gelukkig zijn, maar dat ze worstelen met hun positie in het leven. Ik denk dat ze dat allemaal doen.”

Gekwetst

De verslaggever mocht Harry en Meghan in 2019 interview tijdens hun bezoek aan Afrika. Tijdens die gesprekken werd hem duidelijk dat de spanningen binnen de familie groeiden sinds hun huwelijk in 2018 en de geboorte van zoon Archie. “De situatie met het gezin is duidelijk niet ideaal en het is een heel moeilijk jaar geweest voor iedereen. Ze voelen zich gekwetst en dat maakt het erg ingewikkeld”, zei Bradby destijds.

Verrassing voor Kate

Inmiddels woont het stel alweer een tijdje in het Californische Santa Barbara. Vanuit daar proberen ze de band met hun Britse familie zo warm mogelijk te houden. Zo kreeg Kate Middleton voor haar 39ste verjaardag op 9 januari een lieve kaart en meerdere cadeaus. ‘Het was een leuke verrassing. Kate had niks van hen verwacht’, vertelde een ingewijde.

Nieuwsgierig naar het (gigantische) huis van Harry en Meghan? Rick heeft de foto’s:

1

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: ANP. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Spectaculair: Na de warme chocolade-bom is er nu ook het 'thee-bommetje'

Misschien heb je de warme chocolademelk-bom al eens voorbij zien komen op de social media-kanalen. Het holle bolletje chocola valt uiteen zodra het in contact komt met warme melk. Dat is niet alleen lekker, maar ziet er ook vrij spectaculair uit. 

Datzelfde trucje kun je nu ook uithalen met thee.

Advertentie

De thee-bommetjes zien er op het eerste oog uit als een mysterieuze kristalballen. Transparant, en soms zelfs voorzien van glitter. Deze bommetjes zijn een leuke variant als je niet zo’n zoetekauw bent, maar wel nu de tijd en zin hebt om van een warm drankje een klein feest te maken.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dfw Milk Bombs (@dfwmilkbombs)

Zelf maken

Bovendien maak je die bommetjes vrij simpel zelf. De ideale activiteit voor een gure zondagmiddag en lekker om mee op te warmen na een winterse wandeling. Zó maak je zelf zo’n hypnotiserend thee-bommetje.

Tekst gaat verder onder video.

@thestationbakeryDetailed tutorial coming soon!#teabomb #teabombs #teaglobe #teaglobes #WhatILearned #desserttiktok #perfectgifts #newyear

♬ original sound – The Station Bakery

Wat je nodig hebt:

  • Een kopje isomalt korrels (een kunstmatige zoetstof);
  • Een siliconen bakblik met zes (halve) bolletjes van ongeveer 70 mm;
  • Kleurstof (eetbaar, uiteraard);
  • Een zakje kruidenthee;
  • Gedroogde bloemen.

Het stappenplan:

1. Smelt de isomalt korrels op een medium hoog vuur in een hittebestendige pan. Verspreid de korrels over de bodem door de pan zachtjes te schudden, niet roeren.

2. Als het mengsel helder en vloeibaar is, verdeel je het over twee bolletjes in het bakblik. Het mengsel is heet maar koelt snel af, dus werk snel.

3. Geef het mengsel een kleurtje met de kleurstof die je in de rondjes drupt en vervolgens door roert.

4. Eenmaal gemixt, gebruik je een metalen lepel waarmee je de bovenkant van de vorm glad maakt en zeker weet dat er geen gaatjes of lucht tussen zit. Laat het dan afkoelen tot kamertemperatuur.

5. Als het mengsel is uitgehard, haal je één half bolletje uit de vorm. Aan het bolletje dat nog in de vorm zit, voeg je het theezakje en eventueel de droogbloemen toe.

6. Met een pan verwarm je de randjes van het halve bolletje die je uit de vorm hebt gehaald zodat je die straks makkelijk op het andere halve bolletje kunt plakken.

7. Plaats het bovenste halve bolletje op het halve bolletje dat nog in de vorm zit en haal daarna het volledige bolletje uit de vorm. Tadaa!

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Oatsies LA🍃 (@oatsies_)

Voor de grote show hoef je dan alleen nog maar het thee-bommetje in heet water te leggen. Wie zei dat dry january saai is?

Toch meer een zoetekauw? Met deze tips maak je warme chocolademelk nóg lekkerder.

1

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Glamour UK | Beeld: TikTok

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien