Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

De moeder van Annet (34) heeft Alzheimer

Annet vindt het moeilijk om te accepteren dat juist háár moeder Alzheimer heeft. 

“Achteraf denk ik dat ik het diep in mijn hart al heel lang wist. Maar ik wilde er niet aan. Iedereen kan dement worden, maar niet mijn moeder. Niet de vrouw bij wie ik al mijn problemen kwijt kon, die er altijd voor me was, met wie ik kon lachen en huilen en die zo veel meer voor me was dan een moeder. Ik ben enig kind, mijn vader overleed toen ik 16 was. Dan groei je vanzelf naar elkaar toe, want we hadden allebei zo veel verdriet, we hielden zo veel van hem. Ze was dapper, ja, wat was ze eigenlijk niet? Flink, moedig en trots. Ook toen ze het een tijdlang financieel zwaar had, wist ze er nog iets van te maken. Ik heb me nooit armoedig gevoeld of minder dan mensen die het beter hadden dan wij. Ik had veel vriendinnen die graag bij mij thuis kwamen en dol waren op mijn moeder. Zo dol zelfs dat ik er soms weleens genoeg van had, dat iemand die ik had gevraagd langs te komen de hele middag met mijn moeder haar problemen besprak.”

Advertentie

LEES OOK: DE DAG NADAT MIJN BESTE VRIENDIN ALZHEIMER BLEEK TE HEBBEN 

Verdwaald 
“Ik trouwde en kreeg kinderen en mijn moeder was de liefste oma van de wereld. Altijd belangstellend, altijd lief. Een tijdje geleden kreeg ik het idee dat er iets aan de hand was. Mijn moeder kon zo verstrooid zijn, dat was niets voor haar. Iets vertellen en het dan een kwartier later opnieuw vertellen. Ik maakte er grapjes over zonder dat ik het leuk vond. En toen kwam ze op een zondag op bezoek en het eerste wat ze zei was: ‘Ik ben me daar toch verdwaald! Je had me moeten zien fietsen, ik wist gewoon niet meer waar ik was.’ Toen heb ik gezegd: ‘Mam, lieverd, ik wil graag dat je naar de huisarts gaat, je vergeet zo veel de laatste tijd.’ En ze zei: ‘Dat was ik al van plan.’ Ze werd onderzocht en de uitslag was beginnende Alzheimer. Terwijl ze nog zo jong is! Ik heb gehuild, ben woedend geweest, wanhopig, maar wat schiet je ermee op? Ik moest het de kinderen vertellen, het kon niet anders. Als ze een tekening voor haar maakten, bekeek ze die nauwelijks, liet hem zo op de grond vallen. Zulke dingen moet je uitleggen en dan nog is het moeilijk voor een kind. Ik ben mijn moeder kwijt terwijl ze er nog is, en soms kan ik dat bijna niet verdragen.”

BEKIJK OOK:
De diagnose Alzheimer heeft veel impact op een mensenleven. Als patiënten zelf zouden mogen kiezen, welke herinnering zouden ze dan níet willen vergeten?

LEES OOK:

Interview: Tineke Beishuizen. Beeld: iStock 

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien