Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Petra (59) koos voor een abortus, maar dit bleek heftiger dan verwacht

Al is de overweging nog zo weloverwogen: een abortus is altijd ingrijpend. Petra (59) draagt de gevolgen van haar beslissing voor altijd met zich mee. “De baby bleek helemaal geen open ruggetje te hebben.”

Petra (59): “Ik zat midden in een vechtscheiding toen ik zwanger bleek van de 4e. Toen mijn ex zei dat hij niets met het kind te maken wilde hebben, maakte ik een afspraak bij de abortuskliniek. Maar toen ik eenmaal daar was, 12 weken zwanger, ben ik weggelopen. Het voelde totaal niet goed. Dit kind mag er zijn, vond ik. Als ik in mijn eentje voor 3 kinderen kon zorgen, kon ik dat ook voor 4.”

Advertentie

Complicaties
“Vanaf dat moment was ik blij met mijn zwangerschap, ondanks het drama eromheen. Omdat ik al 39 was, moest ik een vlokkentest doen. Toen bleek dat dit kindje het syndroom van Down had en nog een aantal complicaties, waaronder een open ruggetje. Volgens de gynaecoloog had de baby een levensverwachting van een week, mocht ik de zwangerschap voldragen. Ik was vreselijk verdrietig, maar ik wilde mijzelf en de kinderen in deze verwarrende periode niet nóg een verlies aandoen – ze moesten door de scheiding al afscheid nemen van hun huis, hun vader en hun vertrouwde leventje.”

Dood geboren
“Met 20 weken werd de bevalling opgewekt. Ik heb die hele gebeurtenis in een roes beleefd. Ook mijn ex was bij de geboorte aanwezig, nu was het ineens ook zíjn kind. Tja. Aanvankelijk wilde ik de baby niet zien na de geboorte – ik was bang dat het een meisje was, en als moeder van 3 jongens wilde ik altijd al graag een dochter – maar de gynaecoloog drukte me op het hart om toch naar het kindje te kijken. Dat zou belangrijk zijn voor de verwerking. Ik zag een handgroot, rood wurmpje: het was weer een jongetje. Van afwijkingen was niets te zien, het kindje was helemaal af. Het was direct bij de bevalling overleden. Het deed me op dat moment vrij weinig. Door de verdoving, de pijnstillers en de chaos die het op dat moment was in mijn hoofd, was ik volkomen apathisch.”

Proces
“De verwerking van mijn abortus kwam pas vele jaren later, toen ik een opleiding tot psychodynamisch therapeut volgde. In de eerste 2 jaar van de opleiding ben je heel erg met je eigen proces bezig. Toen ben ik een tijdlang vreselijk boos en verdrietig geweest. Huilen om de zwangerschapsafbreking deed ik toen pas. Een bevriende huisarts heeft nog naar het rapport van mijn bevalling gekeken. Het kindje bleek wel het syndroom van Down te hebben, maar hij kon niets terugvinden over een open ruggetje. Ik vermoed dat de gynaecoloog destijds de situatie ernstiger heeft voorgesteld, om mij ervan te overtuigen de zwangerschap af te breken, wat natuurlijk heel kwalijk is.”

Zonder medeweten
“Ik heb er destijds aan gedacht om hem alsnog een proces aan te doen, maar toen bleek deze arts al te zijn overleden. Maar in alle eerlijkheid had ik waarschijnlijk ook voor abortus gekozen als het kindje ‘alleen maar’ het syndroom van Down had gehad. In mijn eentje voor 4 kinderen zorgen, waarvan 1 gehandicapt: ik weet niet of ik dat aangekund zou hebben. Mijn 3 jongens weten inmiddels ook van de abortus, dat heeft hun vader ze verteld – zonder mijn medeweten. Ik vond dat niet fijn, maar het is goed zo. Het is ook geen geheim.”

Stiefkinderen
“Als psychodynamisch therapeut werk ik veel met familieopstellingen, een bepaalde therapievorm waarbij je inzicht krijgt in jouw plek in de familie. In mijn eigen familie neemt het doodgeboren kindje wel zijn plek in, maar ik zeg altijd tegen mensen dat ik 3 kinderen heb – niet 4, want zo voelt het voor mij niet. Dit kindje heeft niet geleefd buiten mijn buik. Ik heb de abortus niet onderdrukt, maar het houdt me nu niet meer bezig. Ik heb dit hoofdstuk af kunnen sluiten. Ik kon op dat moment, met de informatie die ik destijds had, niet anders dan kiezen voor afbreking van de zwangerschap. Ik heb er met mijn nieuwe man inmiddels ook 3 stiefkinderen bij gekregen, dus dat grote gezin heb ik in elk geval wel gekregen.”

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Dit wil jij niet missen! Meld je aan voor de Daily Update

Tekst: Krista Izelaar. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Peter Heerschop ontroert met eerbetoon aan overleden vriend en moeder

Het was een bewogen week voor Peter Heerschop. Op dezelfde dag verloor hij zijn goede vriend en collega Jeroen van Merwijk, en overleed ook zijn moeder. In De week van Peter op radio 538 brengt de cabaretier daarom een eerbetoon aan beide dierbaren, wat voor heel wat emoties zorgt in de radiostudio.

In de Radio 538 Ochtendshow schuift Peter Heerschop iedere vrijdag aan, om met een column het nieuws van de week te bespreken. De ene keer gaat dit gepaard met een lach, de andere keer met een traan.

Advertentie

Groot verlies

Jeroen van Merwijk overleed woensdag aan de gevolgen van darmkanker. Een groot verlies voor Nederland en voor Peter Heerschop, die goed bevriend was met de cabaretier. Maar op de dag dat hij te horen kreeg dat Jeroen overleden was, belde zijn zus. Ze had verdrietig nieuws. Wat bleek? Hun moeder was ook overleden.

Emotioneel eerbetoon

Vrijdag staat Peter Heerschop dan ook stil bij deze emotionele week. In zijn column brengt hij ditmaal geen grappen en grollen ten gehore, maar een emotioneel eerbetoon aan zijn overleden vriend en moeder. “Daar zit ze, mijn moeder. Ze is dood. Ik kijk naar haar. Ik maak een diepe buiging. En het lijkt alsof ze zegt: zie je, als je lief bent, dan buigen de mensen voor je. ’s Nachts rijdt mijn vrouw me terug naar huis. En in mijn hoofd zingt Jeroen”, klinkt een stukje van de column van Peter Heerschop.

Je kunt het hele eerbetoon van Peter bij Radio 538 hieronder bekijken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: 538. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Marc-Marie Huijbregts: "Als ik morgen doodga is dat prima"

Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius geven in hun gezamenlijke podcast hun ongezouten mening over de meest uiteenlopende zaken. In de recentste aflevering bespreken ze ouder worden, en daar heeft Marc-Marie een bijzondere kijk op.

De theatermakers en schrijvers verwonderen zich over alledaagse dingen, en die verwonderingen bespreken ze in hun podcast. De titel is dan ook simpelweg ‘Marc-Marie & Aaf Vinden Iets’.

Advertentie

Ouder worden

Eerder bespraken Marc-Marie en Aaf al andere spraakmakende onderwerpen, waaronder ‘Mediums’, ‘Beleg’, en ‘Logeren’, maar ditmaal vindt het tweetal van alles over ouder worden. Je ontkomt er niet aan, dat staat als een huis boven water. Marc-Marie stelt dat hij met zijn 56 jaar niet meer jong kan sterven. “Die gedachte had ik toen ik 55 werd. Vroeg sterven, dat kan niet meer.”

Vroeg doodgaan

“Als je op je 25e doodgaat, dan ben je jong gestorven”, meent hij. “Maar op je 56e is dat anders. Dan vindt men waarschijnlijk wel dat je te vroeg bent doodgaan, maar het is niet dat je piepjong bent, je hebt wel dingen in je leven kunnen doen”, aldus Marc-Marie Huijbregts. “Ik kan nu dus niet meer jong doodgaan. Dus alles wat ik er nu bij krijg is prima en als ik morgen doodga is dat ook prima.”

Overlijdensadvertentie

Het is wat luguber, maar de theatermaker weet zelfs al hoe zijn overlijdensadvertentie eruit zou moeten komen te zien. “Want ja, die zou ik toch wel graag willen.” Hij hoeft geen foto of een gedicht, maar een korte tekst is voldoende, vertelt Marc-Marie. “Gewoon heel simpel in de krant ‘Marc-Marie is dood’ zou ik mooi vinden.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Shownieuws. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Katja Schuurman knuffelt met dochtertje & Marieke Elsinga danst op tafel

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Advertentie

Rik van de Westelaken

Het 21e avontuur van Wie is de Mol? zit erop! Na weken speculeren weten fans dan eindelijk wie de Mol is. En daar staat ook presentator Rik van de Westelaken even bij stil, met een foto van de finale-uitzending. “Bedankt voor de enthousiaste reacties” schrijft hij.

Katja Schuurman

Trotse moeder Katja deelt een zoet en zonnig kiekje met haar kleine dochtertje Coco Loulou. Het meisje werd in augustus geboren en is alweer gegroeid als kool.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katja Schuurman (@katjaschuurman)

Natasja Froger

In huize Froger is het knutseltijd! Natasja deelt op Instagram een gezellig filmpje waarin ze met haar kleindochter aan het knutselen is geslagen. Het doet haar denken aan haar eigen jeugdjaren, schrijft ze erbij. “Voor mij was het al even geleden maar zo leuk om dit samen met Kaycee te doen. En dat trotse hoofd als het af is!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natasja Froger (@natasjafroger)

Marieke Elsinga

Marieke Elsinga is verhuisd! Zij en haar partner zijn gaan samenwonen, en om dat te vieren danst ze op tafel. De kast is echter minder blij, schrijft ze grappend bij de foto. “Op de (omgekeerde) tafel dansen, want we zijn verhuisd! Al moet Kieks nog even wennen. Al d’r eten uitgekotst… Geluk bij een ongeluk dat de nieuwe bank er nog niet is!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marieke Elsinga (@mariekeelsinga)

Kim Feenstra

Trotse moeder Kim Feenstra heeft zichzelf en haar zoontje Brooklyn in matchende outfits gestoken, wat ze natuurlijk met haar volgers deelt op Instagram. Allebei dragen ze sportieve sneakers en een legging van hetzelfde merk en de volgers van het model smelten bij de lieve foto.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim Feenstra (@k2im)

Miljuschka Witzenhausen

Zin om de keuken in te duiken deze zondag en wat lekkers te bakken? Op Instagram deelt Miljuschka een zalig recept voor een zomerse limoen cheesecake waar het water je al van in de mond loopt door ernaar te kijken. Bakkers klaar? Bakken maar!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miljuschka (@miljuschka)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Claudia de Breij zingt Barbra Streisand en verbluft kijkers in 'Matthijs gaat door'

In Matthijs gaat door schuiven zaterdagavond Claudia de Breij en Esther Ouwehand aan. De aflevering staat in het teken van een vrolijke(re) stemming, wat niet mis is in deze gekke tijd. Claudia zingt haar lievelingslied van Barbra Streisand, en dat maakt diepe indruk op de kijker thuis.

Aangezien er enige hoop aan de horizon gloort in deze coronatijd, de kappers weer knippen en de winkels op afspraak weer geopend zijn, staat de aflevering volledig in het teken van blijdschap. Of, zoals Matthijs het noemt; humeurmanagement.

Advertentie

Blijdschap

“Dat is hard nodig”, meent Claudia De Breij. “Ik haal blijdschap uit muziek. Ik merk dat nieuwe muziek me goed doet, maar oude muziek die ik hoorde in een tijd dat dit allemaal niet aan de hand was, brengt mij naar een tijd waarin het straks dus ook niet meer aan de hand is. Volle zalen met fans zien in die video’s, doet me beseffen dat dit maar tijdelijk is.”

Power song Claudia de Breij

Ze luistert én zingt het liefst muziek van Barbra Streisand, vertelt ze. “Ik zing het veel onder de douche, en gebruik het als power song als ik even wat energie en blijdschap nodig heb.” Claudia de Breij laat weten ontzettend gelukkig te zijn weer op te mogen treden in het programma van Matthijs van Nieuwkerk. “Want ook dat maakt me heel gelukkig!”

Reacties

Claudia de Breij zing haar lievelingsnummer van Barbra Streisand, hét nummer dat altijd een lach op haar gezicht tovert: ‘The woman in the moon’. De kijker thuis is diep onder de indruk van haar vertolking van de klassieker, blijkt op Twitter.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien