Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

"Natuurlijk hebben we weleens gedacht: wat doen we onze jongens aan?"

Mariska Min-Leliveld (40) en haar man Erik (40) zijn ouders van Sebas (10) en Leon (12). Sinds 2011 zijn ze ook pleegouders van Manisha (6) en Regina (8). “Dingen die voor onze jongens heel normaal waren, waren voor de meiden nieuw, vreemd of eng.”

“Manisha en Regina waren 1 en 3 jaar oud toen ze bij ons kwamen wonen. Een ruzie tussen hun vader en moeder was zo geëscaleerd, dat ze per direct uit huis waren geplaatst. Ik herinner me nog goed de eerste momenten bij ons thuis. Terwijl Manisha en Regina verlegen tegen elkaar aankropen, wilden onze zoons piraatje spelen. Ze renden met een denkbeeldig zwaard achter ze aan, maar voor de meiden was dat veel te heftig. Ze waren net weggerukt uit hun eigen omgeving en hadden geen idee wat er allemaal met ze gebeurde. Na een paar uur was onze jongste zoon er klaar mee. ‘Mama, nu mogen ze wel weer weg hoor’.”

Advertentie

Driftbuien
“De eerste weken waren voor ons allemaal erg wennen. Manisha had veel last van driftbuien. Zodra het woord ‘nee’ viel, ging ze op de grond liggen of met dingen gooien. Slapen was een drama. Brachten we haar ’s avonds naar bed, dan weigerde ze te gaan liggen en bleef ze gewoon rechtop in bed staan. Erik en ik komen allebei uit een warm en hecht gezin en proberen onze kinderen met net zo veel liefde op te voeden. Zijn de jongens een keer boos of verdrietig, dan weten we meestal waar dat vandaan komt. We kennen ze door en door, vanaf het begin, maar de meiden deden veel dingen waarvan we dachten: waarom doen ze dat nou? We wisten dat ze thuis niet de juiste aandacht kregen. Hun moeder had moeite met de dagelijkse verzorging en kon de meiden niet altijd geven wat ze nodig hadden. Het op tijd verschonen van luiers, het op vaste tijden eten: we denken dat dat niet altijd gebeurde. Dat Manisha in het begin niet in haar bedje wilde slapen, heeft er denk ik mee te maken dat ze het hele ‘tandenpoetsen, gezellig voorlezen en dan lekker slapen’-ritueel niet kende. Waarschijnlijk vielen zij en Regina altijd in slaap op de bank, voor de televisie. Logisch dus dat ze bij haar nieuwe bedje dacht: wat moet ik daarmee? Veel dingen die voor ons en onze jongens heel normaal waren, waren voor de meiden nieuw, vreemd of eng. Zaten we met z’n allen op de bank en zagen de meiden buiten, op grote afstand, de hond van de buren lopen, dan kropen ze tegen elkaar aan van schrik. Keer op keer legden we dan uit: ‘Dat is een hondje, daar hoef je niet bang voor te zijn. Kijk maar, wij zijn ook niet bang.’ Het was puzzelen, héél veel puzzelen.”

“Ik gun het ze zo dat ze hun dromen kunnen waarmaken”

‘Mama, ik ben er ook nog’
“Natuurlijk hebben we weleens gedacht: wat doen we onze jongens aan? Met name onze jongste had er in het begin veel moeite mee. Dan waren we bijvoorbeeld met z’n zessen aan het fietsen en zei ik tegen hem: ‘Fiets jij even alleen? Ik ga even naast de meiden fietsen.’ Jarenlang was hij de jongste geweest en nu waren er 2 kleine, vreemde meisjes die de aandacht van zijn mama opeisten. ‘Mama,’ zei hij toen weleens, ‘ik krijg veel minder aandacht van jou, dat vind ik niet leuk.’ Ik was in het begin zo bezig met het vinden van een nieuw ritme dat ik weleens vergat dat het voor de jongens ook niet makkelijk was. ‘Ach, kom, dat valt reuze mee’, zei ik dan tegen hem, maar achteraf gezien had ik daar gevoeliger voor moeten zijn en vaker iets met hem alleen moeten doen. Erik en ik wilden heel graag pleegkinderen, omdat we zelf uit liefdevolle gezinnen komen en samen met onze jongens een heel fijn leven hadden, maar zij hebben er natuurlijk niet om gevraagd. Ik ben er trots op dat ze het uiteindelijk zo goed hebben opgepikt. Leon, onze oudste, zei laatst: ‘Ik hou ongeveer evenveel van mijn pleegzusjes als van mijn broertje. Het voelt nu alsof het mijn zusjes zijn.’ Dat was heel mooi en bijzonder om te horen.”

Heel trots
“De meiden wonen inmiddels ruim 4 jaar bij ons en het gaat erg goed met ze. Regina was de eerste 9 maanden bij ons zo verlegen en timide, dat ze niet durfde te praten op school. Vorig jaar besloot ze opeens samen met onze jongste zoon naar de toneelschool te willen. Daar stond ze dan, tijdens haar eerste optreden, te zingen en dansen op het podium in een zaal vol mensen. Een jaar eerder zou ze van schrik achter de coulissen zijn gedoken, nu stond ze echt te stralen en te genieten. Immens trots was ik op haar. Dat is ons meisje en dat doet ze maar mooi, dacht ik. Ook op school gaat het erg goed. In het begin was er sprake van dat Regina naar het speciaal onderwijs zou moeten, maar nu mag ze misschien naar een plusklas. En Manisha, die ‘verveelt zich een beetje op school’ volgens haar juf, dus voor haar wordt nu nieuwe, uitdagendere leerstof gezocht. We zien de meiden steeds meer opbloeien en dat is zo bijzonder.”

Moeder
“Erik en ik zijn sinds vorig jaar de officiële voogden van de meiden dus de kans dat ze verder bij ons mogen opgroeien, is groot. Het contact met de moeder is goed en ook de vader is op afstand betrokken. Om de 3 weken gaan we met de meiden naar hun moeder toe of komt ze naar ons. Erik en ik zijn ‘mama’ en ‘papa’, zij is ook ‘mama.’ Ik heb veel respect voor de manier waarop ze met de situatie omgaat. Juist omdat ze zo veel van de meiden houdt, is ze in staat om ze los te laten. Manisha en Regina blijven ons allemaal verbazen. Het gaat goed met ze en als het zo doorgaat, kunnen ze later alles doen en worden wat ze willen. Regina zei laatst: ‘Ik wil later dokter en stewardess worden, mama.’ Dat zijn mooie momenten. Ik gun het ze zo dat ze hun dromen kunnen waarmaken en alles uit het leven mogen halen wat erin zit. Als onze jongens en meiden over 10 jaar denken: wat komen we uit een fijn en liefdevol gezin, wat hebben we veel leuke dingen gedaan samen, dan hebben we het goed gedaan.”

PS: Het aantal kinderen dat gebruik maakt van pleegzorg is de afgelopen 10 jaar toegenomen van 15.960 tot 21.880. Om die groei te kunnen opvangen, zoekt Pleegzorg Nederland met de campagne ‘Supergewone Mensen Gezocht’ 3500 nieuwe pleegouders. Om, lang of kort, een thuis te bieden aan kinderen die even niet thuis kunnen wonen. Lees meer op: www.supergewonemensengezocht.nl.

Interview: Manon de Heus. Beeld: Petronellanitta

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ruud de Wild deelt gezondheidsupdate en Leco van Zadelhoff heeft spannend nieuws

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Advertentie

Leco van Zadelhoff

Heel lang heeft-ie het nieuws voor zich mogen houden. Maar vrijdag mag hairstylist en visagist het eindelijk van de daken schreeuwen: Leco is een boek aan het schrijven. Het thema? Vrijheid. “Het ontdekken, omarmen en stimuleren van creativiteit. Als mijn ouders mij niet de ruimte hadden gegeven, was ik nooit geworden wie ik nu ben”, schrijft hij bij de foto van het ‘tekenmoment’ op Instagram. Onder het plaatje regent het inmiddels reacties van tout bekend en onbekend Nederland. “Echt super!”, reageert Marco Borsato. En Quinty Trustfull reageert met: “Jaaaa, zo te gek!”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook)

Jan Smit

Een portie Vitamine D keeps the doctor away. Jan Smit deelt vrijdag een zonnig kiekje op Instagram om zijn volgers te laten weten dat hij geen zware make-up of foundation gebruikt en niet urenlang onder de zonnebank heeft gelegen. “Grappig hoeveel volgers me daar gisteren van ‘betichtten’”, schrijft hij bij het plaatje met zijn liefje Liza. “Gewoon zonneschijn, lieve mensen. Dat werkt het allerbeste”, sluit de zanger en Songfestival-presentator af.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door JAN SMIT (@jansmit)

Dave Roelvink

Eind april maakte Dave Roelvink het blijde nieuws bekend dat hij en zijn vriendin Jazzlyn een kindje verwachten. Vrijdagochtend deelt het model een bijzondere video op Instagram, waarin het hartje van de kleine spruit in de buik van Jazzlyn te horen is. “Kippenvel”, klinkt het onder zijn volgers – die ook meteen druk aan het speculeren zijn geslagen of het een jongetje of meisje wordt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dave Roelvink (@daveroelvink)

Jeroen van Koningsbrugge

Een héérlijk filmpje uit de oude De Lama’s-doos op het Instagramaccount van Jeroen van Koningsbrugge deze vrijdag. “36 jaar geleden”, grapt de acteur in zijn caption. Zijn volgers kunnen er in elk geval nog minstens zo hard om lachen als in 2010.

Ruud de Wild

Eind maart maakte Ruud de Wild op de radio bekend dat hij darmkanker heeft. De NPO radio 2-dj herstelt gelukkig goed van zijn operaties. Vrijdag laat hij op social media weten dat hij alweer wat lichte dingen mag doen, en daar reuze blij mee is. “Zes weken geleden zou dat nog sciencefiction zijn”, schrijft hij. Wat fijn, Ruud!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ruud de Wild (@ruuddewild)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram Ruud de Wild. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ruud de Wild deelt gezondheidsupdate en Leco van Zadelhoff heeft spannend nieuws

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Advertentie

Leco van Zadelhoff

Heel lang heeft-ie het nieuws voor zich mogen houden. Maar vrijdag mag hairstylist en visagist het eindelijk van de daken schreeuwen: Leco is een boek aan het schrijven. Het thema? Vrijheid. “Het ontdekken, omarmen en stimuleren van creativiteit. Als mijn ouders mij niet de ruimte hadden gegeven, was ik nooit geworden wie ik nu ben”, schrijft hij bij de foto van het ‘tekenmoment’ op Instagram. Onder het plaatje regent het inmiddels reacties van tout bekend en onbekend Nederland. “Echt super!”, reageert Marco Borsato. En Quinty Trustfull reageert met: “Jaaaa, zo te gek!”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook)

Jan Smit

Een portie Vitamine D keeps the doctor away. Jan Smit deelt vrijdag een zonnig kiekje op Instagram om zijn volgers te laten weten dat hij geen zware make-up of foundation gebruikt en niet urenlang onder de zonnebank heeft gelegen. “Grappig hoeveel volgers me daar gisteren van ‘betichtten’”, schrijft hij bij het plaatje met zijn liefje Liza. “Gewoon zonneschijn, lieve mensen. Dat werkt het allerbeste”, sluit de zanger en Songfestival-presentator af.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door JAN SMIT (@jansmit)

Dave Roelvink

Eind april maakte Dave Roelvink het blijde nieuws bekend dat hij en zijn vriendin Jazzlyn een kindje verwachten. Vrijdagochtend deelt het model een bijzondere video op Instagram, waarin het hartje van de kleine spruit in de buik van Jazzlyn te horen is. “Kippenvel”, klinkt het onder zijn volgers – die ook meteen druk aan het speculeren zijn geslagen of het een jongetje of meisje wordt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dave Roelvink (@daveroelvink)

Jeroen van Koningsbrugge

Een héérlijk filmpje uit de oude De Lama’s-doos op het Instagramaccount van Jeroen van Koningsbrugge deze vrijdag. “36 jaar geleden”, grapt de acteur in zijn caption. Zijn volgers kunnen er in elk geval nog minstens zo hard om lachen als in 2010.

Ruud de Wild

Eind maart maakte Ruud de Wild op de radio bekend dat hij darmkanker heeft. De NPO radio 2-dj herstelt gelukkig goed van zijn operaties. Vrijdag laat hij op social media weten dat hij alweer wat lichte dingen mag doen, en daar reuze blij mee is. “Zes weken geleden zou dat nog sciencefiction zijn”, schrijft hij. Wat fijn, Ruud!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ruud de Wild (@ruuddewild)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram Ruud de Wild. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó zien de postzegels voor Máxima's 50e verjaardag eruit

Koningin Máxima krijgt ter ere van haar 50e verjaardag op 17 mei haar eigen postzegels. Eén postzegel bevat een persoonlijke noot. 

Haar man, koning Willem-Alexander, kreeg ook eigen postzegels toen hij 50 werd op 28 april 2017.

Advertentie

Zwart-witportret

Het speciale postzegelvel ‘Koningin Máxima 50 jaar’ telt in totaal vijf verschillende zegels. Het velletje heeft een opvallende indeling, aangezien het prachtige zwart-witportret van de jonge koningin twee keer zo groot is als de postzegels in kleur. De postzegels worden doorsneden door smalle, geknikte lijnen in de kleuren van de Nederlandse vlag.

Betrokkenheid

Máxima Zorreguieta werd op 17 mei 1971 geboren in Buenos Aires in Argentinië. In 2002 trouwde ze met prins Willem-Alexander. Sinds 2013 ondersteunt ze hem bij het vervullen van zijn taken. Ook zit onze koningin in de Raad van State en vervult ze diverse functies in binnen- en buitenland. Ontwerper Maud van Rossum koos voor de postzegels foto’s van koningin Máxima die haar betrokkenheid tonen in haar verschillende functies. De kleurenfoto’s zijn gemaakt door fotograaf Robin Utrecht.

Werkkamer Willem-Alexander

Het bijzondere aan het zwart-witportret is dat dit een privéfoto is. Deze prachtige foto trok de aandacht van Van Rossum tijdens de tv-toespraak van Willem-Alexander vanuit zijn werkkamer. Postnl kreeg speciaal toestemming om de foto te gebruiken, als klein inkijkje in hun privéleven. “Het is een prachtig beeld, heel intiem”, zegt Van Rossum. “Ik denk niet dat een koningin ooit zo op een postzegel is afgebeeld.”

170 jaar

Het is dit jaar 170 jaar geleden dat de eerste postzegel in Nederland verscheen, toen met een portret van koning Willem III. “Er is natuurlijk geen enkel ander onderwerp dat zo vaak op Nederlandse postzegels is afgebeeld als het Oranjehuis”, zegt Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van Postnl. “Daar zijn we enorm trots op.”

De Máxima-zegels, die geschikt zijn voor post tot 20 gram binnen Nederland, zijn vanaf 17 mei te krijgen.

Máxima 50-special: dit verzweeg Máxima voor haar ouders:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Postnl. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó zien de postzegels voor Máxima's 50e verjaardag eruit

Koningin Máxima krijgt ter ere van haar 50e verjaardag op 17 mei haar eigen postzegels. Eén postzegel bevat een persoonlijke noot. 

Haar man, koning Willem-Alexander, kreeg ook eigen postzegels toen hij 50 werd op 28 april 2017.

Advertentie

Zwart-witportret

Het speciale postzegelvel ‘Koningin Máxima 50 jaar’ telt in totaal vijf verschillende zegels. Het velletje heeft een opvallende indeling, aangezien het prachtige zwart-witportret van de jonge koningin twee keer zo groot is als de postzegels in kleur. De postzegels worden doorsneden door smalle, geknikte lijnen in de kleuren van de Nederlandse vlag.

Betrokkenheid

Máxima Zorreguieta werd op 17 mei 1971 geboren in Buenos Aires in Argentinië. In 2002 trouwde ze met prins Willem-Alexander. Sinds 2013 ondersteunt ze hem bij het vervullen van zijn taken. Ook zit onze koningin in de Raad van State en vervult ze diverse functies in binnen- en buitenland. Ontwerper Maud van Rossum koos voor de postzegels foto’s van koningin Máxima die haar betrokkenheid tonen in haar verschillende functies. De kleurenfoto’s zijn gemaakt door fotograaf Robin Utrecht.

Werkkamer Willem-Alexander

Het bijzondere aan het zwart-witportret is dat dit een privéfoto is. Deze prachtige foto trok de aandacht van Van Rossum tijdens de tv-toespraak van Willem-Alexander vanuit zijn werkkamer. Postnl kreeg speciaal toestemming om de foto te gebruiken, als klein inkijkje in hun privéleven. “Het is een prachtig beeld, heel intiem”, zegt Van Rossum. “Ik denk niet dat een koningin ooit zo op een postzegel is afgebeeld.”

170 jaar

Het is dit jaar 170 jaar geleden dat de eerste postzegel in Nederland verscheen, toen met een portret van koning Willem III. “Er is natuurlijk geen enkel ander onderwerp dat zo vaak op Nederlandse postzegels is afgebeeld als het Oranjehuis”, zegt Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van Postnl. “Daar zijn we enorm trots op.”

De Máxima-zegels, die geschikt zijn voor post tot 20 gram binnen Nederland, zijn vanaf 17 mei te krijgen.

Máxima 50-special: dit verzweeg Máxima voor haar ouders:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Postnl. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien