Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

"Natuurlijk hebben we weleens gedacht: wat doen we onze jongens aan?"

Mariska Min-Leliveld (40) en haar man Erik (40) zijn ouders van Sebas (10) en Leon (12). Sinds 2011 zijn ze ook pleegouders van Manisha (6) en Regina (8). “Dingen die voor onze jongens heel normaal waren, waren voor de meiden nieuw, vreemd of eng.”

“Manisha en Regina waren 1 en 3 jaar oud toen ze bij ons kwamen wonen. Een ruzie tussen hun vader en moeder was zo geëscaleerd, dat ze per direct uit huis waren geplaatst. Ik herinner me nog goed de eerste momenten bij ons thuis. Terwijl Manisha en Regina verlegen tegen elkaar aankropen, wilden onze zoons piraatje spelen. Ze renden met een denkbeeldig zwaard achter ze aan, maar voor de meiden was dat veel te heftig. Ze waren net weggerukt uit hun eigen omgeving en hadden geen idee wat er allemaal met ze gebeurde. Na een paar uur was onze jongste zoon er klaar mee. ‘Mama, nu mogen ze wel weer weg hoor’.”

Advertentie

Driftbuien
“De eerste weken waren voor ons allemaal erg wennen. Manisha had veel last van driftbuien. Zodra het woord ‘nee’ viel, ging ze op de grond liggen of met dingen gooien. Slapen was een drama. Brachten we haar ’s avonds naar bed, dan weigerde ze te gaan liggen en bleef ze gewoon rechtop in bed staan. Erik en ik komen allebei uit een warm en hecht gezin en proberen onze kinderen met net zo veel liefde op te voeden. Zijn de jongens een keer boos of verdrietig, dan weten we meestal waar dat vandaan komt. We kennen ze door en door, vanaf het begin, maar de meiden deden veel dingen waarvan we dachten: waarom doen ze dat nou? We wisten dat ze thuis niet de juiste aandacht kregen. Hun moeder had moeite met de dagelijkse verzorging en kon de meiden niet altijd geven wat ze nodig hadden. Het op tijd verschonen van luiers, het op vaste tijden eten: we denken dat dat niet altijd gebeurde. Dat Manisha in het begin niet in haar bedje wilde slapen, heeft er denk ik mee te maken dat ze het hele ‘tandenpoetsen, gezellig voorlezen en dan lekker slapen’-ritueel niet kende. Waarschijnlijk vielen zij en Regina altijd in slaap op de bank, voor de televisie. Logisch dus dat ze bij haar nieuwe bedje dacht: wat moet ik daarmee? Veel dingen die voor ons en onze jongens heel normaal waren, waren voor de meiden nieuw, vreemd of eng. Zaten we met z’n allen op de bank en zagen de meiden buiten, op grote afstand, de hond van de buren lopen, dan kropen ze tegen elkaar aan van schrik. Keer op keer legden we dan uit: ‘Dat is een hondje, daar hoef je niet bang voor te zijn. Kijk maar, wij zijn ook niet bang.’ Het was puzzelen, héél veel puzzelen.”

“Ik gun het ze zo dat ze hun dromen kunnen waarmaken”

‘Mama, ik ben er ook nog’
“Natuurlijk hebben we weleens gedacht: wat doen we onze jongens aan? Met name onze jongste had er in het begin veel moeite mee. Dan waren we bijvoorbeeld met z’n zessen aan het fietsen en zei ik tegen hem: ‘Fiets jij even alleen? Ik ga even naast de meiden fietsen.’ Jarenlang was hij de jongste geweest en nu waren er 2 kleine, vreemde meisjes die de aandacht van zijn mama opeisten. ‘Mama,’ zei hij toen weleens, ‘ik krijg veel minder aandacht van jou, dat vind ik niet leuk.’ Ik was in het begin zo bezig met het vinden van een nieuw ritme dat ik weleens vergat dat het voor de jongens ook niet makkelijk was. ‘Ach, kom, dat valt reuze mee’, zei ik dan tegen hem, maar achteraf gezien had ik daar gevoeliger voor moeten zijn en vaker iets met hem alleen moeten doen. Erik en ik wilden heel graag pleegkinderen, omdat we zelf uit liefdevolle gezinnen komen en samen met onze jongens een heel fijn leven hadden, maar zij hebben er natuurlijk niet om gevraagd. Ik ben er trots op dat ze het uiteindelijk zo goed hebben opgepikt. Leon, onze oudste, zei laatst: ‘Ik hou ongeveer evenveel van mijn pleegzusjes als van mijn broertje. Het voelt nu alsof het mijn zusjes zijn.’ Dat was heel mooi en bijzonder om te horen.”

Heel trots
“De meiden wonen inmiddels ruim 4 jaar bij ons en het gaat erg goed met ze. Regina was de eerste 9 maanden bij ons zo verlegen en timide, dat ze niet durfde te praten op school. Vorig jaar besloot ze opeens samen met onze jongste zoon naar de toneelschool te willen. Daar stond ze dan, tijdens haar eerste optreden, te zingen en dansen op het podium in een zaal vol mensen. Een jaar eerder zou ze van schrik achter de coulissen zijn gedoken, nu stond ze echt te stralen en te genieten. Immens trots was ik op haar. Dat is ons meisje en dat doet ze maar mooi, dacht ik. Ook op school gaat het erg goed. In het begin was er sprake van dat Regina naar het speciaal onderwijs zou moeten, maar nu mag ze misschien naar een plusklas. En Manisha, die ‘verveelt zich een beetje op school’ volgens haar juf, dus voor haar wordt nu nieuwe, uitdagendere leerstof gezocht. We zien de meiden steeds meer opbloeien en dat is zo bijzonder.”

Moeder
“Erik en ik zijn sinds vorig jaar de officiële voogden van de meiden dus de kans dat ze verder bij ons mogen opgroeien, is groot. Het contact met de moeder is goed en ook de vader is op afstand betrokken. Om de 3 weken gaan we met de meiden naar hun moeder toe of komt ze naar ons. Erik en ik zijn ‘mama’ en ‘papa’, zij is ook ‘mama.’ Ik heb veel respect voor de manier waarop ze met de situatie omgaat. Juist omdat ze zo veel van de meiden houdt, is ze in staat om ze los te laten. Manisha en Regina blijven ons allemaal verbazen. Het gaat goed met ze en als het zo doorgaat, kunnen ze later alles doen en worden wat ze willen. Regina zei laatst: ‘Ik wil later dokter en stewardess worden, mama.’ Dat zijn mooie momenten. Ik gun het ze zo dat ze hun dromen kunnen waarmaken en alles uit het leven mogen halen wat erin zit. Als onze jongens en meiden over 10 jaar denken: wat komen we uit een fijn en liefdevol gezin, wat hebben we veel leuke dingen gedaan samen, dan hebben we het goed gedaan.”

PS: Het aantal kinderen dat gebruik maakt van pleegzorg is de afgelopen 10 jaar toegenomen van 15.960 tot 21.880. Om die groei te kunnen opvangen, zoekt Pleegzorg Nederland met de campagne ‘Supergewone Mensen Gezocht’ 3500 nieuwe pleegouders. Om, lang of kort, een thuis te bieden aan kinderen die even niet thuis kunnen wonen. Lees meer op: www.supergewonemensengezocht.nl.

Interview: Manon de Heus. Beeld: Petronellanitta

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Alsjemenou: Loeki de Leeuw keert écht terug op de beeldbuis

Na lang speculeren is de kogel dan écht door de kerk: Loeki de Leeuw keert terug in de Nederlandse huiskamers. Dat maakt radiomaker Jeroen Kijk in de Vegte maandagmorgen bekend op Instagram, met een foto waarop hij met ’t welbekende oranje diertje te zien is.

De terugkeer van Loeki had heel wat voeten in de aarde. Het koste een petitie en twee jaar aandringen om het te bewerkstelligen. Maar deze zomer is het leeuwtje écht terug in de reclameblokken rond de grote sportevenementen.

Advertentie

Geschiedenislesje

Oh, de nostalgie! Loeki de Leeuw werd leven ingeblazen door animator Joop Geesink, die de leeuw in 1952 als mascotte voor de KLM ter ere van het Nederlands elftal ontwierp. Loeki maakte de overstap naar televisie in het begin van de jaren zeventig, toen er nieuwe wettelijke eisen werden gesteld aan televisiereclame’s.

De kijkers moesten vanaf toen duidelijk onderscheid kunnen maken tussen programma’s en reclame.  Door een korte bumper aan het begin en eind van het reclameblok te tonen moest dit onderscheid duidelijker worden. Deze rol vertolkte Loeki.

Groot succes

De humoristische animaties van Loeki en zijn vrienden waren een groot succes, en dus verscheen het diertje al snel tussen losse televisiereclames door. In de periode van 1972 tot en met 2004 was hij dan ook geregeld op televisie te zien.

In 2019 keerde hij nog eenmaal terug, verder waren de nostalgische reclames met hem niet meer op televisie te zien. Daar komt deze zomer dus verandering in, na een succesvolle petitie van radiomaker Jeroen Kijk in de Vegte.

Sportieve Loeki

Jeroen schrijft: “Twee jaar geleden startten we een petitie om het vrolijke leeuwtje terug te krijgen op tv. In no-time werd die 20.000 keer ondertekend. Loeki kwam eenmalig terug. Maar de petitie heeft ook bij de Ster Reclame wat losgemaakt. Met als resultaat dat vandaag bij ons aangekondigd wordt dat Loeki echt terugkomt. Komende zomer in de reclameblokken rond de grote sportevenementen. En het is alweer twee jaar geleden, maar toch: dank je wel voor je steun!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeroen Kijk in de Vegte (@jeroenkidv)

En tot de zomer is aangebroken en we weer van het leeuwtje kunnen genieten, kun je nu al kijken naar deze nostalgische beelden van de oranje vriend uit de reclamewereld.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

1

Bron: Televizier. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

CBS geeft eerste beelden vrij van Oprah-interview met Harry en Meghan

Over een week, op 7 maart, is het zover. Dan wordt het interview met Harry en Meghan door Oprah Winfrey uitgezonden. Voor wie niet kan wachten, is er goed nieuws: televisiezender CBS heeft al de eerste beelden online gezet.

De preview belooft alvast een stevig gesprek, waarin ‘niets off limits is’.

Advertentie

Moeder Diana

“Mijn grootste angst was dat de geschiedenis zich zou herhalen. Ik ben heel erg opgelucht om hier samen met mijn vrouw te zitten en met jou te spreken”, horen we Harry zeggen, die met Meghan te zien is in hun tuin in Montecito.

“Ik kan me niet voorstellen hoe dat destijds geweest moet zijn geweest voor mijn moeder, die dit allemaal alleen heeft moeten doorstaan. Wij hebben tenminste elkaar nog, zij was alleen. En voor ons was dit proces al loodzwaar.” Ook geeft Harry nog aan hoe ontzettend moeilijk het was om de koninklijke familie te verlaten.

In de trailer zien we Oprah ook reageren op een antwoord van Meghan: “Dus deze situatie was niet te overleven? Dat klinkt wel alsof er op een gegeven moment een breaking point is geweest.”

Familiespanningen

Een bron dichtbij het stel vertelde eerder al tegen zender E! wat we kunnen verwachten van het interview: “Er is veel spanning tussen het stel en de koninklijke familie. In het interview zullen ze vertellen waar ze – volgens hen – doorheen zijn gegaan. Meghan en Harry zijn opgelucht dat ze nu ver weg van alles zijn.”

Omdat het stel ervoor heeft gekozen om definitief hun koninklijke werk neer te leggen, hoeven zij zich volgens deze persoon niet in te houden en zullen ze dus heel openhartig zijn. “Ze zullen heel open zijn over het effect van alle aandacht op hun mentale gezondheid en eigenlijk hun hele leven.”

Of ze het ook zullen hebben over de relatie van prins Harry met zijn broer William (38) is nog even afwachten.

BEKIJK OOK: Meghan Markle kijkt haar zwangerschapslooks af van dít stijicoon:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

1

Bron & beeld: CBS

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 1 maart: "Waterman, je lach is je troef"

De tarotkaart die voor maandag 1 maart is getrokken is ‘De Gematigdheid’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze tarotkaart staat voor: innerlijk evenwicht, men zorgt goed voor zichzelf en is gezond en tevreden. De juiste maat is gevonden. Liefde: liefdevolle omgang met elkaar, innerlijke intimiteit, bescheidenheid en oprechte genegenheid. Werk: krachtige rust, vriendelijke werksfeer, een aangenaam werktempo.

Advertentie

Ram

Stel oordelen uit, zwijg langer. Behandel anderen zoals jijzelf behandeld wilt worden. Je bereikt nu meer als je nare ervaringen loslaat en mensen vaker het voordeel van de twijfel geeft.

Stier

Verwerp je je eigen ideeën vaak omdat je denkt dat ze niet ‘praktisch genoeg’ zijn? Vandaag kun je er glimlachend naar kijken. Waar een wil is, is een weg. Laat de zon (aandacht) erop schijnen.

Tweelingen

Je neiging om op de komen voor de ‘zwakkeren’ valt niet altijd even goed. Moedig mensen liever aan om voor zichzelf op te komen. ‘Nee’ leren zeggen is een goed begin.

Kreeft

Wees waaks op bedrog vandaag, het kan komen in de gedaante van een keurige dame of heer. Stel beslissingen liever uit, soms komen ware bedoelingen pas later in zicht.

Leeuw

Houd je vast aan oude idealen, of omarm je nieuwe? Ga dagelijks een paar minuten op je hoofd staan, dan ziet de wereld er anders uit. Open staan voor anderen is belangrijker dan ooit.

Maagd

Ga je mensen met wie je nog een appeltje te schillen hebt uit de weg? Bijt even door de zure schil heen en kom voor jezelf op – met een glimlach. Je merkt dat je serieus genomen wordt.

Weegschaal

Lijnen die je vandaag uitgooit, komen terug met moois aan de haak. Vooral gesprekken met ouderen zijn hierbij een inspiratiebron. Het zit ‘m in de mix van oud en nieuw.

Schorpioen

Kijk vandaag eens in de spiegel alsof je jezelf voor het eerst ziet. Hoe zou zo iemand overkomen op anderen? Accepteer jezelf met al je rimpels en pukkels, dan doen anderen het ook.

Boogschutter

Je innerlijke antenne is afgestemd op genot vandaag. Waarvan ga jij glimmen? Je bent de regisseur van je eigen leven. Welke acteurs geef je de hoofdrol in jouw romcom?

Steenbok

Ga na welke verantwoordelijkheden van jou zijn – en welke niet. Denk je dat je een ander gelukkig moet maken? Weet dat het antwoord ‘nee’ is, zelfs al betreft het je partner.

Waterman

Je lach is je troef. Vooral mensen met wie je veel hebt meegemaakt, laat je er vandaag van genieten. Herinneringen ophalen aan goede en slechte tijden brengt alles in perspectief.

Vissen

Stel serieuze gesprekken maar uit óf juist niet. Jij neemt alles met een vleug humor vandaag en dat kan de sfeer verlichten, of juist irriteren. Peil voordat je grappen maakt eerst de stemming.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

1

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Toeslagouder Kristie oogst lof tijdens tv-debat met Rutte: "Winnaar van de avond"

Zes lijsttrekkers gingen zondagavond tijdens het eerste tv-debat onvoorbereid in gesprek met kiezers. Maar het waren vooral de kiezers die de politici in het nauw dreven.

In het RTL-verkiezingsdebat spraken de partijleiders van de VVD, PVV, CDA, D66, SP en GroenLinks over thema’s als het klimaat, economie, diversiteit en corona. Presentatoren Jetske Schrijver en Frits Wester kregen ondersteuning van kiezers die live in de studio hun vragen konden stellen. Dat bleek een gewaardeerd onderdeel naast het mogelijk voorspelbare verbale steekspel tussen de lijsttrekkers onderling.

Advertentie

Rutte in verlegenheid

Vooral een zekere Kristie Rongen, gedupeerde van de toeslagenaffaire, lukte wat bijna nooit iemand lukt: ze dreef Rutte zichtbaar in het nauw. “Meneer Rutte, als het over een jaar nog niet is opgelost, treedt u dan wel af?”. De ongekend harde confrontatie met de premier zorgde voor veel bijval op social media zoals Twitter.

Wanneer Rutte zichzelf verweert, onderbreekt de toeslagouder de premier zelfs nog (“ik stop u hier even”) omdat het aan een fatsoenlijk antwoord ontbrak. “Wij zaten als ratten in de val”, zegt Kristie nadat ze debatleider Jetske om een paar seconden meer zendtijd vroeg.

Afgelopen tien jaar

Kristie vroeg meerdere malen waarom Rutte weliswaar was afgetreden, maar geen ontslag had genomen, zoals minister Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD) dat wel had gedaan. “U bent daar ook schuldig aan”, zei ze. Rutte zei dat hij zichzelf ook die vraag had gesteld: kan ik wel aanblijven als demissionair premier, en als premier van een eventueel kabinet-Rutte IV na deze gebeurtenis? Maar, vindt hij: “Er zijn ook veel dingen goed gegaan in de afgelopen tien jaar, daar ben ik trots op.”

Rutte zei dat hij zich “het snot voor de ogen werkte” om de slachtoffers tegemoet te komen. Maar Kristie nam bij ieder vaker gebruikte antwoord geen genoegen.

 

Op 15, 16 en 17 maart 2021 gaan we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Twijfel je nog op welke partij je wilt stemmen? Ontdek met onze Kieswijzer welke partij het beste bij jou past:


Ook Libelle sprak eens met de minister-president. En in dat gesprek werd Mark Rutte ook bijzonder openhartig:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

1

Bron: Twitter, RTL Beeld: RTL

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien