Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

René van der Gijp over zijn overleden ex

René van de Gijp (55) staat nog steeds te kijken van alle veranderingen in zijn leven, maar is er verder opvallend rustig onder. “Je moet proberen het leven een beetje leuk te houden. Dat je geen spijt hebt straks, hè? Dat is alles.”

Hij verloor in een paar maanden tijd de twee belangrijkste vrouwen in zijn leven: zijn moeder en zijn ex-vriendin Daniëlle. Zijn vijftienjarige zoon die hij met haar kreeg, kwam bij hem wonen én er is een vervolg uit op de bestseller Gijp, dat hij zelf nog niet heeft gelezen. Genoeg stof voor een goed gesprek.

Advertentie

LEES OOK: LANGE FRANS: “IK BEN ALTIJD DOOR HET OOG VAN DE NAALD GEKROPEN”

Ik heb gisteravond je nieuwe boek gelezen.
“O ja? En hoe is het?”

Ik vond het erg leuk. Maar wat was aanleiding?
Bulderlach. “Ik ga het je uitleggen. Ik wilde helemaal geen tweede boek, en Daniëlle was er ook heel erg op tegen. We dachten dat we dat nooit konden evenaren. Want dat eerste boek was zó’n succes, zelfs mijn bank belde na een tijdje om te vragen wat er aan de hand was. En niemand zag het aankomen, Johan [Derksen, collega bij het programma Voetbal Inside en uitgever van het eerste boek, red.] bleef in het begin maar zeiken dat we niet met de eerste voorraad van 7.000 boeken moesten blijven zitten, dus toen wilde ik alles zelf maar opkopen. Ik dacht: heb ik tenminste tot mijn 65e altijd een verjaardagscadeautje. Dat was net nodig, we verkochten er 350.000. Daan en ik hebben daar zó veel lol om gehad. Ik bedoel: dat mensen er ook niet een héél klein beetje naast zitten!”

Maar jij komt nu ook met een tweede boek over jezelf…
“Ik had er dus geen zin in, maar ik merkte dat ik er mensen misschien wel een plezier mee doe. Ook met Voetbal Inside. Soms zeg ik wel eens dat we moeten oppassen dat onze uitzending geen Lourdes wordt, met al die mensen die als wens hebben om er één keer in hun leven bij te zijn geweest. Ik vergis me er wel eens in hoeveel mensen gewoon lól aan ons beleven. Op de één of andere manier is het lekker dat er mensen zijn die zich met mij vermaken.”

Voor zijn tweede boek De wereld volgens Gijp wilde hij bekende namen uit de voetbalwereld spreken: Ruud Gullit, Dick Advocaat. Dat lukte deels. En deels werd het onverwacht een ander boek, een verslag van een zeer verdrietige gebeurtenis. Want nog tijdens het schrijfproces overleed Daniëlle plotseling. Toch werd er doorgeschreven en is het boek inmiddels af, al heeft hij het zelf nog niet gelezen. “Dat doe ik rond de kerst wel of zo, ik kan dat nu nog niet, joh.”

Hoe is het nu met je?
“Het is niet niks. Daan en ik belden elke dag een paar keer, ik at daar vaak. Waar ik mijn eerste boek nog over haar zei: er is iemand die het wel héél erg goed met mij voorheeft, is dat contact nu wat minder, zal ik maar zeggen.”

Daan was je beste vriendin.
“Vriend, ja. En het ging echt slécht met haar. Ze werd de afgelopen vijf jaar ineens twintig jaar ouder. Ik had af en toe het gevoel dat ze er wel een beetje klaar mee was. Met het dagelijkse gezeur, de problemen met haar moeder. Haar gezondheid was best fragiel, en dat heb ik onderschat. Roken, drinken, medicijnen… Ik had niet gedacht dat het dodelijk zou zijn, ze kwam elke avond de trap nog op. Maar het leven was vermoeiend voor haar. En iedereen heeft iets nodig waarmee je verder kunt in het leven. Bij mij zijn dat mijn wedstrijdjes kijken, naar de uitzending rijden. Maar als je leven bestaat uit opstaan, zitten, drinken, roken, dan is dat niet lekker.”

Kon jij haar niet helpen?
“Ik heb weleens gezegd dat ze iets moest doen, maar ik wist ook niet wát. Ze baalde dat ze geen ambitie had om iets op te pakken, denk ik.”

Jullie zoon Nicky vond haar ’s ochtends, hoe gaat het met hem?
“Hij heeft haar uit bed gehaald, gereanimeerd… dat is nogal wat voor een 14-jarige knaap. Ik vraag vaak aan hem hoe het was, hoe ze eruitzag, of het eng was. En elke keer zegt hij dat er alleen maar paniek was en dat hij het niet meer weet.” Later: “Maar hij praat nog steeds heel relaxed over zijn moeder. Wat ze leuke tv-programma’s vond, wat ze kookte. Hij hád ook een heel lieve moeder. Al heeft Nicky wel gezien dat ze bezig was zichzelf te gronde te richten. Ze at al twee jaar nauwelijks, gaf veel over, ze was overal bang voor, kleedde zich amper goed aan, bleef altijd binnen. Het was voor hem niet totaal onverwacht.”

In je boek staat dat je tijdens haar begrafenis hebt gespeecht dat je je schuldig voelde.
“Ja. Ze veranderde van een lekker wijf in een vrouw van zeventig en we hebben het allemaal gezien. Maar ik was niet helemaal de aangewezen man om iets te zeggen over haar levensstijl, omdat ik óók niet elke dag in de sportschool lig, weet je wel.”

Je vond het prettig om alleen te wonen. “Na mijn eerste huwelijk heb ik nooit meer de behoefte gevoeld om samen te wonen. Ik vind het moeilijk om mensen tot iets te dwingen, zich aan mij aan te passen. En ik vind het prettig om met rust gelaten te worden. Met Daan kon dat. Om vijf uur binnenvallen en dan om zes uur weer naar huis omdat voetbal begon.” Later: “Ik heb totale lak aan wat mensen daarvan denken, ik heb dat binden nooit begrepen en moet vreselijk lachen als mensen zeggen dat iemand hun leven compleet maakt. Je staat er in het leven toch een beetje zelf voor, en het is prettig als je leuke mensen tegenkomt.”

Wat is de grootste verandering geweest?
“Dat die kleine nu bij me woont, en dat heeft misschien ook wel een therapeutische werking. Hij is op een leuke leeftijd en ik kan hem helpen, denk ik. Hij moet straks keuzes maken voor school, hij gaat zijn eerste vriendinnetje leren kennen en dan een beetje naar zelfstandigheid. Dat is wel léuk. Maar ik heb het totaal niet als een grote verandering ervaren en hij vindt het ook wel lekker bij mij. Ik vind het alleen vreselijk dat zo’n mannetje zijn moeder moet missen.”

Jij moet sinds een paar weken ook je moeder missen.
“Mijn moeder was een portrét, die kon het leven eigenlijk ook niet echt aan. De hele expeditie op zich, met bankafschriften en alles wat erbij kwam kijken, ik regelde dat allemaal voor haar. Toen mijn vader nog leefde, was hij degene die kookte en boodschappen deed. Mijn moeder was de koningin. Toen hij overleed, vond mijn moeder het de normaalste zaak van de wereld dat ik bij haar zou gaan wonen, maar dat ging een brug te ver. Daar kwam eigenlijk nooit iemand op bezoek, behalve wij. En een nicht. Toen ze op sterven lag, was er tóch ineens een buurvrouw die afscheid wilde nemen. Zei ze achteraf: ‘Wat moest dat mens van me?’. Lachend: het was gewoon lief bedoeld, ma!”

Je hebt in korte tijd twee heel belangrijke vrouwen verloren.
“Dat is absoluut waar, lieverd. En ik had ze graag bij me. Maar het was gewoon niet goed. Het leven moet niet zo moeilijk zijn.”

Ben je hier anders van geworden?
“Tja, we krijgen het straks allemaal voor de kiezen. Maar ik hoop zó dat als ik later niet meer naar beneden kan met de lift, denk: maar er waren genoeg tijden dat ik het naar mijn zín had. Als ik dan hallucinerend in de keuken hang, hoop ik dat ik ergens wél weet dat ik me ooit de pleuris heb gelachen.”

Meer René? Lees het hele interview in Libelle 41, vanaf vandaag in de winkel.

VIDEO: De moeder van Daniëlle reageert in Shownieuws op de uitspraken die René over zijn overleden partner doet.

LEES OOK:

Interview: Liesbeth Smit. Fotografie: Esmée Franken

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien