Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Reuma veranderde het leven van Sabine (41) enorm

Vandaag is het Wereld Reuma Dag, waarop aandacht wordt gevraagd voor reumaproblematiek. Bij Sabine Sneijder-Rotering (41) begon het met een pijnlijke bult op haar pols die er ineens zat. Inmiddels weet ze dat ze reumatoïde artritis heeft. Het veranderde haar leven ingrijpend.

“We waren op vakantie op Ameland, mijn favoriete eiland. Ik was 32 en werkte 3 dagen per week op een personeelsadministratie. Ik leidde precies het leven dat ik wilde. Zorgeloos, fijn, alles kon. Totdat ik op een ochtend wakker werd met een heel pijnlijke pols. Ik schrok van de gigantische bult die erop zat. De huisarts op het eiland dacht aan overbelasting, wat ik een heel logische verklaring vond. Ik had tenslotte nogal een druk leven.”

Advertentie

Chronisch
“Eenmaal thuis kreeg ik last van mijn schouders, mijn handen, mijn voeten, álle gewrichten deden pijn. Een half jaar na die dikke pols kon ik nauwelijks nog lopen. Al die tijd viel bij mijn huisarts niet het kwartje dat het weleens reuma zou kunnen zijn. Ik snap dat wel. Bij reuma denk je eerder aan oude mensen, niet aan een vrouw in de bloei van haar leven zoals ik. Maar ik had het dus wel, deze chronische ziekte die mijn leven en dat van mijn man en drie kinderen gigantisch op de kop zette.”

Beperkingen
“Ik kwam in het Amsterdamse reumacentrum Reade terecht, waar een hele rij deskundigen zich over mij bogen. Zoals de fysiotherapeut die me begeleidde bij het sporten, want dat moest ik veel gaan doen. Als je spieren en gewrichten soepel blijven, heb je minder snel ontstekingen. De ergotherapeut adviseerde handigheidjes in huis, de reumatoloog startte samen met mij een zoektocht naar de juiste medicijnen en ik ging naar een psycholoog. Die laatste had ik hard nodig. Ik kon niet accepteren dat ik reuma had. De pijn, de beperkingen, ik wílde dit niet. De gedachte dat het chronisch was en dus nooit meer over zou gaan, was gekmakend. Soms had ik het gevoel alsof mijn gewrichten in een bankschroef werden gedraaid, zo veel pijn had ik. Hoe moest ik hiermee leren leven? Dat was in het begin heel moeilijk. In eerste instantie wilde ik er niet aan en probeerde ik alles zo veel mogelijk door te laten gaan. Desnoods strompelend.”

Verborgen ziekte
“Ik had een tijdelijk contract dat niet werd verlengd. Ik begreep het wel. Ik kon bij lange na niet volledig werken. Volgens mijn werkgever werd het tijd dat ik aan mezelf ging denken. Hij had gelijk. Ik kon hier niet meer van wegrennen. Of ik wilde of niet, de realiteit was dat ik niet meer de oude zou worden. Niet iedereen begreep dat. Ik zag er toch goed uit?

Reuma is een verborgen ziekte, je ziet het niet aan de buitenkant. Dat was weleens lastig, maar ik ben er altijd heel open over geweest, zodat mensen snapten wat er was. Hun steun was belangrijk voor me: het gevoel dat je er niet in je eentje voor staat.”

‘Mama, ga je dood?’
“Een chronische ziekte krijg je nooit alleen, het raakt ook je gezin. Zoals mijn man, die naast zijn fulltime baan veel meer in huis moest doen en zijn vrouw zag lijden. Dat was best heftig voor hem. En de kinderen, die mij vaak hebben zien huilen. Mijn zoontje heeft weleens gevraagd of ik doodging, omdat ik zo veel pijn had. Ik heb altijd gezegd dat het goed kwam. Na een dag of drie ging het wel weer. Maar toch, dit wil je als moeder niet voor je kind. Ik wilde gewoon een leuke, blije moeder zijn.”

Medicijn
“Sinds 2 jaar ben ik dat weer. Toen vond mijn reumatoloog na 6 jaar zoeken eindelijk een medicijn dat goed aansloeg bij mij. Ik ben nu pijnvrij. Dit is een ‘biological’: een nieuw medicijn dat je van de verzekering pas mag krijgen als je al het andere hebt geprobeerd. Het is namelijk heel erg duur. Ik ben ongelooflijk blij dat dit zo goed aanslaat. Ik ben volledig afgekeurd, maar in overleg met het UWV probeer ik weer aan de slag te komen. Ik voel me goed en wil zo graag weer meedraaien in de maatschappij! Ik voel me nu soms zo nutteloos. De hele dag achter de computer is niet goed meer voor mij, maar samen met een coach zoek ik naar wat wel zou kunnen. Ik doe vrijwilligerswerk als taalcoach voor anderstaligen. Ik zou het heel leuk vinden om daar wat mee te doen.”

Sterker en stoerder
“Dat reuma me heeft veranderd, is niet alleen maar negatief. Ik was altijd een beetje verlegen en onzeker en voel me nu veel sterker en stoerder. Doordat ik zo veel heb meegemaakt, heb ik mijn kracht leren kennen. Die is heel groot en maakt me zelfverzekerd. Ik geniet waar ik kan en stel leuke dingen onder het mom van ‘dat doe ik nog wel een keer’ niet uit. Zoals het maken van een parachutesprong op Ameland. Ik wilde dat al heel lang, en toen ik me eindelijk beter voelde, heb ik het gewoon gedaan. Het was doodeng om uit het vliegtuig te springen, maar ik voelde me geweldig! Het prachtige uitzicht op de Waddeneilanden, de wind langs mijn wangen en mijn lichaam dat dit soort dingen weer aankan. Het gevoel dat ik lééf. Het gevoel dat ik de toekomst weer aankan.”

Elk jaar in maart collecteert het Reumafonds. Dit jaar komen de collectanten van 13 tot en met 18 maart 2017 langs.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Anita Witzier gaat als ambassadrice Reumafonds tot het uiterste.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Dit wil jij niet missen! Meld je aan voor de Daily Update

LEES OOK:

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mensen uit dít jaar worden vervroegd uitgenodigd voor coronavaccin

Goed nieuws voor mensen die geboren zijn in 1952: deze groep mag namelijk eerder dan gepland een coronavaccin halen. Vanaf dinsdag zullen zij een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie van het RIVM.

Ook kunnen mensen uit deze leeftijdsgroep nu alvast zonder een uitnodiging online een afspraak maken. Het gaat in totaal om zo’n 200.000 mensen die het coronavaccin van Pfizer/BioNTech eerder mogen halen.

Advertentie

Eerder extra levering coronavaccin

Eigenlijk was het de bedoeling dat deze groep mensen pas eind april een uitnodiging zal ontvangen om begin mei een prik te krijgen, maar doordat er een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin is gekomen, komen ze eerder in aanmerking, aldus een woordvoerster van het RIVM. Volgens haar speelt het ook mee dat sommige mensen die eerder aan de beurt waren, niet direct een afspraak hebben gemaakt bij de GGD. Hierdoor blijven er bepaalde afspraakmomenten openstaan, die ze nu dus alsnog willen vullen.

Uitnodiging van huisarts

Sommige mensen uit het jaar 1952 kunnen ook nog in een andere vaccinatiegroep terecht komen, zoals bijvoorbeeld die voor mensen met een bepaalde medische aandoening. Het kan daardoor dat zij ook een uitnodiging voor een coronavaccin krijgen via hun huisarts. Mensen die mobiel zijn mogen volgens het RIVM zelf kiezen door wie ze zich laten inenten.

Janssen vaccin

Woensdag werd nog bekend gemaakt dat de 80.000 doses van het Janssen vaccin die Nederland al heeft, voorlopig nog op de plank blijft liggen. Minister De Jonge van Volksgezondheid wil wachten met prikken totdat er meer bekend is over het onderzoek dat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar de veiligheid van het middel doet.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. Bij wat voor situaties wordt een NL-Alert ingezet? En wat als je ‘m niet ontvangt?

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Helaas pindakaas: lenteweer laat nog even op zich wachten

Eerder zag het er nog naar uit dat we dit weekend zonnig weer zouden krijgen, maar het lijkt er op dat we toch nog even geduld moeten hebben. Het weer dat we de afgelopen twee dagen hebben gehad, houdt namelijk nog wel even aan. Volgens Buienradar-meteoroloog Maurice Middendorp laat het lenteweer zich voorlopig niet zien.

En dat is toch een flinke domper…

Advertentie

Volgende week wel droog

Na dagen van grijze wolken, regen en frisse temperaturen was het vooruitzicht van lenteweer érg aantrekkelijk, maar voorlopig zit het er dus nog niet in. Zaterdag en zondag start de dag zonnig, maar in de loop van de dag ontstaan er stapelwolken die de zon wegdrukken. Ook maandag en dinsdag is het weer nog niet om over naar huis te schrijven: er valt hier en daar nog een kleine regenbui, maar de rest van de week houden we het waarschijnlijk wel droog. “Het is ook redelijk windstil nu en als de zon schijnt dan merk je echt wel dat het april is,” aldus Middendorp.

Waar dan wel lenteweer?

Hoewel het aardig fris gaat zijn, is het volgens Middendorp verstandig om je alsnog goed in te smeren. “Het voelt buiten misschien niet als halverwege april, maar de zon heeft nu een zonkracht van 4. in de wintermaanden staat de zon laag en voel je dat minder. Maar in de zomermaanden komt de zon steeds hoger te staan en wordt hij steeds feller. Hierdoor kan je sneller verbranden.” Mensen die willen genieten van lenteweer kunnen volgens hem het beste een bezoekje brengen aan het noorden van het land en dan met name het Waddengebied. Daar zal het zonnetje volgende week lekker schijnen en kan het tot wel 17 graden worden.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mensen uit dít jaar worden vervroegd uitgenodigd voor coronavaccin

Goed nieuws voor mensen die geboren zijn in 1952: deze groep mag namelijk eerder dan gepland een coronavaccin halen. Vanaf dinsdag zullen zij een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie van het RIVM.

Ook kunnen mensen uit deze leeftijdsgroep nu alvast zonder een uitnodiging online een afspraak maken. Het gaat in totaal om zo’n 200.000 mensen die het coronavaccin van Pfizer/BioNTech eerder mogen halen.

Advertentie

Eerder extra levering coronavaccin

Eigenlijk was het de bedoeling dat deze groep mensen pas eind april een uitnodiging zal ontvangen om begin mei een prik te krijgen, maar doordat er een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin is gekomen, komen ze eerder in aanmerking, aldus een woordvoerster van het RIVM. Volgens haar speelt het ook mee dat sommige mensen die eerder aan de beurt waren, niet direct een afspraak hebben gemaakt bij de GGD. Hierdoor blijven er bepaalde afspraakmomenten openstaan, die ze nu dus alsnog willen vullen.

Uitnodiging van huisarts

Sommige mensen uit het jaar 1952 kunnen ook nog in een andere vaccinatiegroep terecht komen, zoals bijvoorbeeld die voor mensen met een bepaalde medische aandoening. Het kan daardoor dat zij ook een uitnodiging voor een coronavaccin krijgen via hun huisarts. Mensen die mobiel zijn mogen volgens het RIVM zelf kiezen door wie ze zich laten inenten.

Janssen vaccin

Woensdag werd nog bekend gemaakt dat de 80.000 doses van het Janssen vaccin die Nederland al heeft, voorlopig nog op de plank blijft liggen. Minister De Jonge van Volksgezondheid wil wachten met prikken totdat er meer bekend is over het onderzoek dat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar de veiligheid van het middel doet.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien