Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Simone Kleinsma: "Toen mijn moeder stierf, voelde ik me ineens wees"

Simone Kleinsma (57) merkt dat ze ouder wordt. Door het besef dat ze een generatie is opgeschoven na het overlijden van haar moeder, bijvoorbeeld. Toch is stoppen met werken nog lang niet in zicht. “Er zijn nog te veel leuke dingen die misschien nog gaan komen.”

Je persoonlijke leven, je praat er niet zo veel over, maar je bent toch al lang en gezellig getrouwd met jouw Guus, regisseur Guus Verstraete?
“We zijn al 30 jaar bij elkaar.”

Advertentie

Het is tegenwoordig tamelijk ongebruikelijk, dat relaties zo lang duren. Of leven jullie gewoon langs elkaar heen?
“Nee, integendeel! Het is heel erg hecht en heel steady.”

Wat is jullie geheim?
“Je fijn en veilig voelen bij elkaar. Vertrouwen. En humor, dat vind ik heel erg belangrijk! En het komt natuurlijk ook, in ons geval, doordat we zijdelings een beetje in hetzelfde vak zitten.”

Is dat prettig?
“Ik heb dat altijd als erg fijn ervaren, omdat we van elkaar weten hoe het werkt. We hebben geen baan van 9 tot 6. Dingen kunnen uitlopen, we gaan tot het gaatje, tot alles precies goed is. Niet dat het dan vanzelf goed gaat, trouwens. Toen Guus nog erg actief was met regisseren, hebben wij ook wel gehad dat we eventjes een jaartje langs elkaar heen leefden. Daar moet je alert op zijn. Ik ben ook weleens een tijd gestopt met werken. Het ging me toen allemaal veel te snel en ik had het gevoel dat ik alles even rustig een plek moest geven.”

LEES OOK: ARIE BOOMSMA: “VORIG JAAR GELOOFDE IK NOG DAT EEN LANGE RELATIE NIET BIJ ME PASTE”

En nu zitten jullie al dik in de kleinkinderen!
“Ja, 6. Guus heeft 3 dochters en die hebben ieder 2 kinderen.”

Ze noemen je geen oma. Waarom is dat?
“Nee, ze noemen me Moni. Ik ben niet echt een klassieke oma, het is toch een beetje anders. Ik ben nog best actief en zie ze vrij onregelmatig. Ik ben meer een soort vriendinnetje. Guus is wel een echte grootvader, en gelukkig zijn er andere oma’s in de buurt die zich helemaal traditioneel op de kleinkinderen uitleven. Ik doe het op een andere manier. Maar het is wel ontzettend leuk. Met Kerst hadden we ze allemaal aan tafel. Dat varieert dan van wipstoeltje tot 14 jaar.”

Je bent je eigen moeder 6 jaar geleden verloren en dat was destijds erg zwaar voor je. Hoe is dat nu?
“Ja, het slijt natuurlijk toch een beetje, maar ik denk nog ontzettend vaak aan mijn moeder. Weet je, mijn vader was natuurlijk al jong overleden, dus toen mijn moeder stierf, voelde ik me ineens een wéés. Zij was de enige met wie ik al die herinneringen uit mijn hele leven kon delen. Ze was er altijd en dat viel ineens allemaal weg. En dan is er natuurlijk ook dat besef dat je ineens een generatie opschuift.”

Heb je eigenlijk moeite met ouder worden?
(Lacht smakelijk) “Tja, je krijgt makkes.”

Hoe bevalt je nieuwe heup?
“Nou, ik hoef hem niet te ruilen! Ik heb hem nu 4 maanden en het duurt nog wel even voordat ik weer helemaal de oude ben. Het is best een ingreep. Maar mijn heup was versleten, het moest een keer gebeuren. Dit was een uitgelezen moment omdat ik in Simone! niet hoef te dansen.”

BEKIJK OOK: Simone Kleinsma heeft spijt dat ze niet eerder met haar man Guus aan kinderen is begonnen.

 

Gaat dat ooit nog lukken, dansen?
“Nou, dat been hoeft ook niet meer tot hier (ze gebaart op schouderhoogte) te komen, maar dat komt wel goed. Ja, dat komt wel goed. Maar dat ouder worden, daar kan ik niet omheen. Ik voel dat ik ouder word, terwijl ik mijn leven lang heb getraind. Dat vind ik wel oneerlijk, want ik heb niet stilgezeten, ben altijd bezig geweest en dan nog moet je mazzel hebben dat je tot je 80e alles kunt blijven doen. Die mazzel had ik niet. Ik heb al best vaak pijntjes en ik moet steeds harder trainen om die weg te krijgen. Er is niets aan te doen. Dat is voor mij het enige nadeel aan ouder worden. Voor de rest vind ik het enig!”

Nog geen zin om te stoppen?
“Ik?! Nee, ik ga nog niet stoppen! Er zijn nog te veel leuke dingen die misschien nog gaan komen. Ik pas mezelf elke keer aan, zo groei ik gewoon met mijn leeftijd mee.”

Welke leuke dingen? Waar denk je aan?
“Afwisseling vind ik fijn. Musicals, soloprogramma’s, films en tv, ik heb het allemaal een beetje kunnen doen. Dus echt iets compleet nieuws? Ik zou het niet weten. Een mooie serie op televisie, een comedy, dat lijkt me wel leuk.”

Lees het hele interview met Simone in Libelle 6, vrijdag 29 januari in de winkel. 

Simone staat in het theater met haar solo-theatervoorstelling Simone!.

Interview: Jan Heemskerk. Fotografie: Esmée Franken

Doe het lekker zelf: maak dit multifunctioneel kledingrek voor al je modemoois

kledingrek

Premium

Gek kun je worden van jassen die niet meer aan de kapstok passen, van rondslingerende kleding en van sjaaltjes de je nooit kunt vinden. Met wat planken maak je van een kledingrek zo een multifunctioneel rek. Superhandig, want behalve kleding kun je daar ook alle schoenen en accessoires kwijt. Ideaal voor in de hal of de slaapkamer!

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien