Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Susan Visser: "40 worden met Roef was zo leuk geweest, en nu werd ik 50 zonder hem"

“Had je me een jaar geleden gesproken, dan had je me in een alles-is-stom-fase aangetroffen”, zegt actrice Susan Visser. Maar nu gaat het goed met haar. Heel goed zelfs. Journalist José Rozenbroek sprak met haar over trots zijn op de kinderen, verdriet dat er mag zijn en houden van het leven.

Ze had het zich nog zo voorgenomen: ze wil het er niet wéér over hebben. Maar het gesprek is nog geen vijf minuten gaande en het gaat tóch over hem – omdat ik ernaar vraag en zij het ook fijn vindt om over hem te praten. Over Roef, haar man, haar grote liefde, de vader van haar kinderen. Acteurs Susan Visser en Roef Ragas waren zestien jaar samen toen hij in 2007 door een hartstilstand werd getroffen.

We zitten bij een strandtent in Bloemendaal, op een van de laatste mooie dagen van de zomer en Susan heeft zojuist langs de kustlijn een radslag voor de fotograaf gedraaid. Nu eet ze een salade met friet, terwijl Kate, haar Parson Russel-terriër, uithijgt aan haar voeten. Ze is prachtig en stralend, en ze lijkt eerder veertig dan bijna eenenvijftig. Ze neemt nog een frietje en zegt: “Had je me een jaar geleden gesproken, dan had je me in een alles-is-stom-fase aangetroffen. Ik vond het werk dat ik kreeg aangeboden stom, en vijftig worden vond ik helemaal stom. Ik had een soort rouw-terugval. Veertig worden met Roef was zo leuk geweest, en nu werd ik vijftig zonder hem. Ik zat er enorm tegenaan te hikken. Eerst wilde ik een enorm dansfeest geven, maar ik had er gewoon de puf niet voor. Uiteindelijk kwam die verjaardag, en het was hartstikke leuk. Ik heb geluncht met vriendinnen, en ’s avonds thuis gegeten met familie en vrienden. Het was een topdag! Ik was meteen over mijn dip heen. Het bleek een turning point te zijn: vanaf die dag kreeg ik alleen nog maar leuk werk aangeboden.”

Advertentie

“Momenteel voel ik me zo ontzettend goed. Ik ben lekker aan het spelen, met de kinderen gaat het fantastisch. Saïda is negentien, ze is af, qua opvoeding. Ze heeft net een tussenjaar achter de rug en gaat nu in Amsterdam literatuurwetenschap studeren. Ze is echt een dochter van haar vader. Roef was net als zij een enorme lezer. Altijd en altijd, zelfs op de set als hij moest wachten, las hij een boek – als hij tenminste geen geintjes aan het maken was. Het was zo’n sociale, superleuke man. Aaron is nu zestien, die heeft natuurlijk nog wat meer begeleiding nodig, maar die doet het ook heel goed. Het is een heerlijk joch. Hij heeft echt die Ragas-energie, de humor en brutaliteit van zijn vader.”

Petje af, je hebt het knap gedaan, zo in je eentje.
“Dank je wel.” Daar is die blije lach die we zo goed van haar kennen. “Dank je wel. Ja, als ik ergens trots op ben… Het klinkt raar, maar ik doe het echt, ik kan soms naar Roef kijken… – ze kijkt omhoog naar de blauwe hemel waarin witte wolken drijven en een vliegtuig de daling naar Schiphol heeft ingezet – … En dan zeg ik: ‘Kijk ons nou gaan! Kijk ons nou gaan met z’n drieën!’ Dan ben ik zo ontzettend trots. Natuurlijk ben ik trots op mijn werk, op het spelen, maar als je vraagt: waar ben je nu het meest trots op, dan is het toch dat leven dat ik met de kinderen heb.”

Kon je je verdriet opzij zetten?
“Je moet vooral niet het verdriet opzij willen zetten. Ik wilde niet zo’n moeder worden die alleen maar verdrietig is, maar ik wilde ook dat ze weten dat het verdriet er mag zijn. Ik kan dat ook helemaal niet verstoppen. Maar weet je, kinderen zijn kinderen: ze moeten ook andere dingen doen dan alleen maar rouwen. Vlak voordat het gebeurde, hadden we een trampoline besteld, als cadeau voor de verjaardagen van de kinderen. Toen die arriveerde, was Roef net overleden. Een paar ooms hebben hem in elkaar gezet. Ik kan iedereen die verdrietig is een trampoline aanraden. Een hondje en een trampoline. Echt. Echt! Je kunt niet op een trampoline springen zonder niet blij te worden. We hebben inmiddels zelfs nog een groter exemplaar, mijn halve tuin is nu trampoline. Ik spring er zelf vaak op, voor wat instant vrolijkheid.
Toen Roef gestorven was, heb ik de kinderen beloofd: we gaan er een mooi leven van maken. Als we verdrietig zijn, zijn we verdrietig. Prima. Maar je kunt niet de hele dag huilen. Op een gegeven moment ben je daar klaar mee, ook al ben je er nooit klaar mee. Begrijp je? Zeg, dit gaat toch niet het hoofdverhaal worden? Ik ben meer dan alleen een weduwe.”

Wat ik alleen nog wil weten: kunnen verdriet en rouw slijten?
Het is lang stil. “Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan hem denk, maar tegenwoordig is dat bijna altijd vrolijk. Met grote dierbaarheid.”

En dan komen toch de tranen en ga ik maar snel een muntthee voor ons beiden bestellen.
Als ik terugkom, lacht ze weer. “Je ziet het: het gaat nooit helemaal over. “Ze vertelt hoe ze als jong meisje al een sterk spiritueel besef had en alles las wat ze te pakken kon krijgen over bijna-doodervaringen. “Het leven gaat door na de dood, dat is mijn overtuiging. Alles is energie. Een lichaam sterft, het gaat de grond in, het wordt deel van de aarde. Als je een dood mens ziet, dan zie je gewoon dat er iets uit is gegaan. De huls is er nog, maar de ziel is eruit. Die kan veranderen, een andere vorm aannemen, maar die blijft bestaan. Ik ben heel blij dat ik dat zo ervaar. Natuurlijk, ik vond Roef het leukst in zijn lichaam, maar mijn overtuiging dat hij ergens nog is, maakt het aanvaardbaarder.”

Kan er ooit iemand aan hem tippen?
Behoedzaam: “Ik ben nooit meer zo verliefd geweest als op hem. Ik heb me nooit meer zo durven overgeven. Maar ik vind dat er heel veel leuke mannen op de wereld rondlopen.”

Heb je op dit moment iemand in je vizier?
“Daar zeg ik momenteel helemaal niets over.” Ze lacht uitbundig. “Ik heb het heel erg naar mijn zin. Daar wil ik het bij laten.”

MEER SUSAN 
Je leest ’t hele interview in Libelle 42, vanaf aanstaande vrijdag in de winkel.

VIDEO: Spiritueel vlogger Manon legt uit hoe je rust in jezelf creëert.

LEES OOK:

Interview: José Rozenbroek. Fotografie: Ester Gebuis

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien