Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Jamai over niertransplantatie: 'Ik moet de rest van mijn leven medicijnen slikken'

Jamai Loman (32) heeft een zware periode achter de rug. Hij kwam erachter dat zijn nier niet goed functioneerde en kreeg een donornier van zijn zwager. “Daar heb ik me behoorlijk schuldig over gevoeld.”

“Ik was zo ziek, ik kon alleen maar op bed liggen. Ik kon niet praten, niet eens naar de koelkast lopen”, vertelt hij in een interview met Chantal Janzen voor haar blad &C. 

Advertentie

Beste match
“Mijn verjaardag op 30 juni was mijn ‘aller-, allerslechtste dag”, gaat hij verder. Een bloedtest bij de dokter wees erop dat een nier van Jamai niet goed meer functioneerde. Zijn familie stond altijd voor hem klaar en boden hem zelfs aan een nier te doneren. “Mijn zussen hadden zich ook aangeboden, en twee nichtjes. Maar de nier van mijn zwager was de beste match.”

Pillen slikken
Dankzij zijn nieuwe nier kan Jamai er weer tegenaan. Maar dat betekent niet dat alles weer is zoals vanouds. “Ik moet mijn hele leven medicatie slikken, wel 15 pillen per dag, om te zorgen dat mijn lichaam de nieuwe nier niet afstoot.” Ook is hij veel afgevallen en langzaam komt het vertrouwen in zijn lichaam weer terug.

Schuldig
Toch geeft hij zich wel druk gemaakt over zijn donor. Zijn zwager is namelijk pas net weer terug aan het werk. “Daar heb ik me behoorlijk schuldig over gevoeld”, vertelt hij tegen Chantal. “Ik ben beter, maar ik wil natuurlijk dat het met hem ook goed gaat.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: &C, Shownieuws. Beeld: ANP, Instagram

Hans bekent: hij heeft een obsessie voor de kleding van nieuwslezeressen

Hans-libelle

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in het leven. Deze week: de kleding van nieuwslezeressen. 

Ik zal je een geheim vertellen, in de hoop en verwachting dat het onder ons blijft, want ik schaam me er wel een beetje voor. Afgesproken? Ik kijk dus praktisch elke avond naar het NOS Journaal. Inderdaad, niks om je voor te schamen. Maar daarbij ontgaat me vaak het nieuws omdat – ik schaam me nu eigenlijk best diep – ik altijd geheel en al gefocust ben op de kleding van de nieuwslezeressen.

Gisteravond: nieuwslezeres Am

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien