Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

James Worthy: "Ik tel nu 4 weken calorieën en word er gek van"

James Worthy (41) is schrijver, journalist en columnist. Hij is getrouwd met Artie en vader van James (7). Voor Libelle schrijft James columns waarin liefde centraal staat: voor zijn ouders, zijn gezin en het leven. Geestig, soms hartverscheurend, maar bovenal eerlijk en ontroerend. Deze week schrijft hij over calorieën tellen. 

Vier weken geleden kraakte de weegschaal toen ik op hem ging staan. Ik keek naar het getal dat boven mijn tenen verscheen en schrok van de cijfers. Weegschalen kunnen niet liegen. Als iemand heel eerlijk is, noemen we die persoon goudeerlijk, maar dat heb ik nooit begrepen. Goud maakt gulzig, goud maakt jaloers en goud maakt slachtoffers. Goud maakt allesbehalve eerlijk. Als iemand heel eerlijk is, is die persoon zo eerlijk als een weegschaal. Mijn vrouw is zo eerlijk als een weegschaal.

Advertentie

Fervent calorieënteller

Vier weken geleden heb ik een app gedownload die mijn calorieën telt. Erg sexy klinkt het niet. Singles zetten het ongetwijfeld niet op hun Tinder-profiel. “Avontuurlijke man. Veertiger. #Wanderlust. Vader. Creatief. Koophuis. Fervent calorieënteller. Mijn motto is: tel je zegeningen, en je calorieën.” Niemand wil met zo iemand daten. En terecht. Ik doe het nu vier weken en ik word er gek van. Ook heel gezond, maar minstens net zo gek.

Dwingend

Het is best een dwingende app namelijk. Als ik opsta, is de app al wakker.

“KICKSTART JE SPIJSVERTERING DOOR WAT WATER TE DRINKEN!” Ja, ja, rustig aan.

“JE MOET NU ONTBIJTEN! Spierbalemoji.” Gast, ik ben nog water aan het drinken.

“JE BENT VERGETEN JE ONTBIJT IN TE VOEREN!” Ik heb gewoon een baan, hé? En ik heb mijn zoon net naar school gebracht. Denk je dat ik niets te doen heb, of zo?

“BEREID JE MAAG VOOR OP DE VOLGENDE MAALTIJD MET WAT WATER!” Ik hoor je en ik begrijp je, app. Je doet dit uit liefde en natuurlijk ook een beetje voor het geld. Ik begrijp je, maar je hoeft niet de hele dag de calorieëndictator uit te hangen, toch?

“DIT IS HET PERFECTE MOMENT VOOR WAT FRUIT! Kersenemoji.” Je bent me echt grandioos in de richting van een Quarter Pounder-menu aan het duwen, vriend.

Sporten

Ik ben ook weer met sporten begonnen. Twee keer per week sta ik met een personal trainer op een kunstgrasveld in de buitenste buitenwijk van Amstelveen. Ik weet zeker dat ik daar niemand ken en daarom sport ik er ook. Niemand die ik ken, hoeft me te zien sporten. De sportoefeningen van tegenwoordig zien er ook echt raar uit. Ken je die oefening met die twee touwen en dat je die moet laten golven? Pure waanzin. Het ziet eruit alsof je twee reuzen aan het aftrekken bent. En ken je die oefening met die zware bal die niet stuitert en dat je die dan moet laten stuiteren? Bespottelijk!

“JE BENT VERGETEN JE LUNCH IN TE VOEREN!” Ik ben aan het sporten, gozer!

Hometrainer

Om het hele verhaal af te maken, hebben mijn vrouw en ik een hometrainer aangeschaft. Dat ding staat nu in de huiskamer. Soms hangt mijn vrouw natte kledingstukken over het stuur. In feite is het gewoon een wasrek met trappers. Maar ik fiets dus elke dag een halfuur, terwijl ik naar Tommy Teleshopping kijk. Ik vind het heerlijk. Ik ben aan het sporten en tegelijkertijd voelt het alsof ik niets aan het doen ben. Wat ik wel jammer vind, is dat gevoel wat mannen van mijn leeftijd hebben als ze na een halfuur fietsen van de hometrainer afstappen. Als ik afstap, heb ik minutenlang geen gevoel in mijn primaire geslachtskenmerken. Met tintelende testikels en een prikkelende plasser strompel ik dan door de huiskamer.

Fietsbroekje

Gisteren belde mijn vrouw naar een sportwinkel, toen ze me wederom zag strompelen.

“Mijn man is begonnen met fietsen. Niet professioneel, hoor, maar hij heeft dus pijn aan zijn mannelijkheid na het fietsen. Hebben jullie ook fietsbroekjes?” vroeg ze.

“Welke maat?”

“Heb je het over het broekje of over zijn mannelijkheid? Dat eerste is extra large en dat tweede hangt volledig van het licht af,” lachte ze.

Navel

Ik sta in een fietsbroekje van tachtig euro voor de spiegel in onze slaapkamer. In de afgelopen vier weken ben ik vier kilo afgevallen. Mijn navel kan mijn hart weer voelen kloppen. Ik maak me altijd zorgen om mijn navel als ik te zwaar ben. Dat hij zo ver van mijn lichaam af woont, dat hij mijn hart niet meer kan voelen kloppen.

“ALS JE HONGER HEBT, KAN JE WAT WATER DRINKEN OM JE MAAG TE VULLEN.” Ik heb er mijn buik vol van, beste app.

“JE ZIET ER GROOT UIT IN DAT FIETSBROEKJE! Aubergine-emoji.” Dat is lief van je, app. We komen er wel. Wat mij betreft is alles is weer koek en ei.

“RIJSTWAFEL EN KWARK. Knipoogemoji.”

Oké, oké, alles is weer rijstwafel en kwark.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: James Worthy. Foto: Ilja Keizer.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. 

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ben jij commando-waardig? Meld je aan voor een nieuw seizoen 'Kamp van Koningsbrugge'!

Ben jij gemotiveerd tot op het bot, heb je ijzeren discipline en de wilskracht om een van de zwaarste opleidingen van Nederland te kunnen volbrengen? Jeroen van Koningsbrugge zoekt weer kandidaten voor een nieuw seizoen Kamp Van Koningsbrugge.

Voor het tweede seizoen van Kamp van Koningsbrugge is Jeroen van Koningsbrugge opnieuw op zoek naar vijftien ‘gewone burgers’ die de loodzware opleiding van The Special Forces willen en kunnen volbrengen. De Special Forces worden ingezet bij geheime, risicovolle operaties, overal ter wereld.

Advertentie

Kamp van Koningsbrugge

De opleiding van deze militaire eenheid is niet alleen fysiek, maar ook mentaal loodzwaar en slechts 3 procent haalt uiteindelijk de groene baret. Denk jij deze opleiding aan te kunnen of ken je iemand die de uitdaging aan durft te gaan? Je kunt je nu opgeven voor het tweede seizoen. Aanmelden kan tot 31 juli via de website van het programma.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron en beeld: AVROTROS

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ben jij commando-waardig? Meld je aan voor een nieuw seizoen 'Kamp van Koningsbrugge'!

Ben jij gemotiveerd tot op het bot, heb je ijzeren discipline en de wilskracht om een van de zwaarste opleidingen van Nederland te kunnen volbrengen? Jeroen van Koningsbrugge zoekt weer kandidaten voor een nieuw seizoen Kamp Van Koningsbrugge.

Voor het tweede seizoen van Kamp van Koningsbrugge is Jeroen van Koningsbrugge opnieuw op zoek naar vijftien ‘gewone burgers’ die de loodzware opleiding van The Special Forces willen en kunnen volbrengen. De Special Forces worden ingezet bij geheime, risicovolle operaties, overal ter wereld.

Advertentie

Kamp van Koningsbrugge

De opleiding van deze militaire eenheid is niet alleen fysiek, maar ook mentaal loodzwaar en slechts 3 procent haalt uiteindelijk de groene baret. Denk jij deze opleiding aan te kunnen of ken je iemand die de uitdaging aan durft te gaan? Je kunt je nu opgeven voor het tweede seizoen. Aanmelden kan tot 31 juli via de website van het programma.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron en beeld: AVROTROS

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zo ziet de jongste zoon (20) van René van der Gijp eruit

René van der Gijp heeft het op televisie regelmatig over ‘die kleine van mij’, maar inmiddels is zijn zoon Nicky al 20 jaar en dus helemaal niet zo klein meer. Nicky heeft ook al grote plannen om in de voetsporen van zijn vader te treden.

René van der Gijp heeft twee zoons: Sanny (30) en Nicky (20). Zijn eerste zoon kreeg hij met zijn eerste vrouw Jacuqeline Laats, met wie hij van 1988 tot 1995 getrouwd was. In 2001 kreeg hij samen met Daniëlle Sijthoff zoon Nicky.

Advertentie

Nicky woonde bij zijn moeder tot zij in 2016 onverwachts overleed. Toen nam René hem in huis. Daar vertelde hij toen over in een interview met het AD: “Hoe doe je dat met eten? Wassen? Schoonmaken? Lieve schat, ik leef al heel mijn leven alleen. Ik heb overdag zeeën van tijd om mijn was in het trommeltje te stoppen, ik beschik over een stofzuiger en ik kook. Ik maakte al eten voor mijn moeder en nu maak ik extra omdat Nicky bij me woont. Als je alleen woont, zit er ook onrust in je. Met wie ga ik uit eten? Met wie ga ik naar Scheveningen, waar ik een huisje heb? Met wie drink ik nog even een drankje? Nu is het gewoon duidelijk, dat doe ik met Nicky. Ik vind dat wel iets lekkers hebben.”

Zoon René van der Gijp in zijn voetsporen

Nicky timmert met zijn 20 jaar al hard aan de weg. De zoon van de oud-voetballer studeert journalistiek en ging in 2020 aan de slag als verslaggever voor het YouTube-kanaal ‘NieuwNieuws’. Dat bleek niet helemaal te zijn wat hij wil doen, hij wil liever de sportjournalistiek in. In Privé vertelt hij daarover: “Ik zou dolgraag de sportjournalistiek in willen of commentator worden bij de Formule 1. Dat lijkt mij geweldig. (…) Ik wil niet op mijn vaders succes teren, voor mij is het belangrijk dat ze mij beoordelen op wie ik ben en wat ik doe.”

Zo ziet de zoon van René van der Gijp eruit:

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD.nl. RTL Boulevard. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien