Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

James Worthy: "Sinds ik 40 ben, vind ik mopperen heerlijk"

James Worthy (40) is schrijver, journalist en columnist. Hij is getrouwd met Artie en vader van James (7). Voor Libelle schrijft James columns waarin liefde centraal staat: voor zijn ouders, zijn gezin en het leven. Geestig, soms hartverscheurend, maar bovenal eerlijk en ontroerend. Deze week schrijft hij over een avond voor de televisie met zijn vrouw.

Half gapend loop ik uit de slaapkamer van onze zoon. Zachtjes trek ik de deur achter me dicht.

Advertentie

“Heb je twee dekentjes over hem heen gelegd? Het gaat vriezen vannacht”, zegt mijn vrouw. Dat zegt ze elke avond.

“Nope. Ik heb alle dekentjes op de grond gegooid, daarna heb ik hem helemaal uitgekleed en als laatste heb ik alle ramen in zijn slaapkamer opengezet.”

“Goed zo”, zegt ze.

Mopperen

Ik ga naast haar op de bank zitten en stel de vraag der vragen. “Wat gaan we kijken, schat?” Het klinkt ongetwijfeld als een onschuldige vraag, maar sinds de invoering van de avondklok is de televisie alles wat we hebben.

“Ik heb goede dingen gehoord over een nieuwe Mexicaanse serie op Netflix”, zegt mijn vrouw. Ze hoort altijd dingen.

“Van wie heb je die goede dingen gehoord dan? Dat is namelijk best belangrijk. Heeft de persoon van wie je die goede dingen hoorde ook een goede smaak?”

“Ik weet het niet. Wat wil jij zien dan? Ik ga echt niet weer zo’n documentaire over een seriemoordenaar kijken. Het is woensdagavond. Ik heb zin in een lachfilm. Een goede lachfilm. Heb jij iets gehoord over een goede lachfilm?”

Ik hoor nooit dingen.“Ze maken geen goede lachfilms meer”, mopper ik. Sinds ik 40 jaar oud ben, vind ik het heerlijk om te mopperen. Het past opeens heel goed bij me. Het uiten van mijn onvrede geeft mij een uitermate vredig gevoel. Vroeger was alles beter, weet je wel.

“En een goede thriller? Jij hoort toch wel dingen? Ik kan me niet voorstellen dat jij niets over een goede thriller hebt gehoord”, vervolgt mijn vrouw.

Een bloedbad in een frituurpan

Ik hoor nooit dingen. Naar alle waarschijnlijkheid omdat mensen denken dat ik alles al weet, maar ik weet niet veel. “Ze maken geen goede thrillers meer. Serieus. Alles is tegenwoordig horror en ik ben dol op horror, dat weet je, maar soms voel ik me te goed voor horror. Te slim, weet je wel? Horror is fastfood. Een bloedbad in een frituurpan. Ik heb zin in zo’n degelijke jaren 90 thriller. Cape Fear, The Bone Collector, Fallen, Jacob’s Ladder, dat soort werk.”

“Nee, ik wil iets nieuws kijken. Ik wil samen iets ontdekken. Dat is waarom we hier samen onder een dekentje zitten. Zullen we die nieuwe Mexicaanse serie op Netflix een kans geven? We kijken één aflevering en als het niets is, stoppen we direct”, zegt ze.

“Maar dat doen we nooit. Zelfs als de serie erbarmelijk slecht is, blijven we kijken. We stoppen nooit. Daar zijn we veel te lief voor, schat. We geven minimaal zes kansen aan een slechte serie. Waar gaat die Mexicaanse serie eigenlijk over? Gaat het weer over een drugsbaron? Ik ben best een beetje drugsbaron-moe namelijk.”

“Nee, het gaat over een broer en zus, en de zus gaat dood en de broer wil wraak nemen.”

“Dat klinkt reuze vernieuwend, maar prima, ik zal het een eerlijke kans geven”, zeg ik, terwijl ik weet dat ik het geen eerlijke kans ga geven.

Neerbuigend

Mijn vrouw drukt op afspelen en ik slaak een theatrale zucht. “Kunnen we stoppen? Ik vind dit echt niet goed. De hoofdrolspeler is prima, maar de rest is zwaar Onderweg naar morgen. En waarom is iedereen zo knap? Ik vind dat zo neerbuigend naar de kijker toe. CSI doet dit ook altijd. Net alsof mensen alleen naar een forensisch onderzoek willen kijken als de dienstdoende onderzoeker eruitziet als de strandwacht uit de natte droom van mijn tante uit Amersfoort”, zeg ik na 10 minuten.

“Maar de verhaallijn is top, toch? Ik weet echt niet welke kant dit opgaat. Ik vertrouw die moeder niet. En de seksscènes zien er best overtuigend uit.”

“Zeker, zeker, maar wat seks betreft heb ik sowieso weinig overtuiging nodig. Gaan we iets anders kijken? Ik heb iets gehoord over…”

“Lul niet, jij hoort nooit dingen.”

‘Ik sliep niet’

Net als de derde aflevering begint, kan ik mijn vrouw horen snurken. De schat. Heel zachtjes probeer ik de afstandsbediening uit haar hand te grissen, maar ze heeft drie van haar vijf vingers om het apparaat heen gewikkeld. Kom op, ik kan dit. Als ik deze missie volbreng, kan ik de rest van de avond kijken wat ik wil. Ik heb dingen gehoord over een nieuwe documentaire over een oude seriemoordenaar. Ik kan niet wachten. Ik hoef nog maar één vinger liefdevol los te pulken.

“Wat doe je, James? Ik sliep niet. Bij welke aflevering zijn we? Is ze verdronken?”

“Je sliep wel.”

“Ik sliep niet.”

“De volgende keer ga ik een foto van je maken. Gewoon als bewijs.”

“Je hebt trouwens wel gelijk. Het is niet een heel goede serie. Traag ook. Wat gaan we nu kijken?”

“Ik heb iets gehoord over een Colombiaanse musical op Videoland.”

“Ha ha, heel grappig. Ik ga wel even 24Kitchen kijken, terwijl jij nadenkt over wat we gaan kijken. Heb jij trouwens honger? Ik heb honger.”

“Iedereen krijgt honger van 24Kitchen. Ik bestel wel iets. Kijk ons nou zitten. We kijken op de televisie naar hoe een kok een Peruaanse ceviche aan het maken is en ondertussen bestel ik shoarma voor ons op mijn telefoon. Stel je even voor dat we in de gaten worden gehouden door buitenaardse wezens. En dat die gasten nu naar ons kijken met allemaal camera’s en zo. Zouden ze naar een ander kanaal zappen, denk je?” vraag ik.

Foto

Mijn vrouw reageert niet. Ze is weer in slaap gevallen. Ik maak een foto van haar en daarna geef ik een kus op haar voorhoofd.

“Ik sliep niet!”

“Je sliep wel!”

“Heb je een foto van me gemaakt? Bewijs het dan!”

“Oké, je sliep niet. Wat gaan we kijken?” vraag ik.

“Toch nog even die Mexicaanse serie?”

“Helemaal super, mi amor.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: James Worthy. Foto: Ilja Keizer.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Musetta verving een aantal oude elektrische apparaten en bespaart nu €250 aan stroom per jaar

Nieuwe apparaten – zoals koelkasten of vriezers – gebruiken minder energie dan oudere. Musetta Blaauw (38) kocht voor een tientje een elektriciteitsmeter, omdat ze wilde weten hoeveel stroom de 10 jaar oude apparaten in haar huis eigenlijk verbruikten. Inmiddels heeft ze flink bespaard dankzij deze ‘groene gewoonte’. 

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Musetta: “Ik zou iedereen aanraden een elektriciteitsmeter te kopen. Die stop je net als een wereldstekker tussen je apparaten en het stopcontact, op het scherm zie je hoeveel stroom je verbruikt. Het leverde bij ons thuis verrassende inzichten op.”

Stekker eruit

“Zo kwamen we erachter dat onze oude wasmachine ook als hij uitstaat een paar watt per uur verbruikt. Dat lijkt weinig, maar per jaar ben je zo €20,- tot €30,- kwijt. Alleen omdat je de stekker in het stopcontact laat zitten! Als je van alle apparaten de stekker eruit trekt, kan dat dus voor een aardige besparing zorgen.”

Flink verbruik

“Ook sloegen we aan het rekenen en kwamen we tot de conclusie dat we de oude wasmachine en losse vriezer beter konden vervangen. We hadden een tafelmodel vrieskast van 10 jaar oud, die 24 uur per dag aanstond. Wat een stroom verbruikte dat ding! We wilden de vriesruimte graag behouden, want we vinden het fijn om 1 keer per week brood te kopen en in te vriezen. Met 3 pubers en een kleuter heb je een flinke voorraad nodig.”

Energielabel A

“We besloten uiteindelijk de vriezer te vervangen voor een koelvriescombinatie met energielabel A (het meest zuinige energielabel voor koelkasten), nu kunnen we ook een voorraadje melk en groente inkopen. We gingen er dus op vooruit qua comfort én we verbruiken minder stroom. Binnen 2 of 3 jaar hebben we het spiksplinternieuwe apparaat terugverdiend. Zoveel energiezuiniger zijn de nieuwe modellen dus.” 


Een energiemeter laat zien hoeveel stroom je apparaten in huis gebruiken

Beter voor het klimaat

“Het is een flinke investering natuurlijk. En het voelt misschien gek om apparaten te vervangen als ze het nog doen, maar voor ons was de berekening snel gemaakt: dit scheelt ons minimaal €250,- per jaar aan elektriciteit. En koelkasten en vriezers zijn zoveel zuiniger geworden, dat vervanging uiteindelijk beter is voor het milieu. Zo dragen we gemakkelijk ons steentje bij aan het klimaat.” 

Meer groene gewoontes van Musetta 

Musetta heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk energie kunt besparen en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Plaats een tijdsklok: “We hebben een tijdsklok op de boiler in de keuken gezet om elektriciteit te besparen. ’s Nachts gebruiken we toch geen warm water.”
  • Gebruik de droger minder: “De droger gebruiken we nauwelijks meer. Alleen nog voor de handdoeken, omdat ze anders zo ruw worden.”
  • Minder vlees eten: “We eten een stuk minder vlees dan een paar jaar geleden. In de pastasaus doe ik nu in plaats van 500 gram, 200 gram gehakt.”
  • Koop kleding die kwalitatief goed is: “Zo kunnen broertjes en zusjes het ook dragen. Dit stimuleren we ook in mijn kinderkledingwinkel in Groningen.”
  • Verduurzaam verder: “We hebben zonnepanelen, een inductiekookplaat en een warmtepomp geïnstalleerd. Daardoor hebben we geen gasrekening meer en maar een minimale stroomrekening.” 

Energie én geld besparen

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Wil je ook energie én geld besparen? Kijk op iedereendoetwat.nl voor handige tips. Hier lees je ook meer over energielabels. Die geven aan hoe energiezuinig apparaten zijn.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Hilarisch ‘Chateau meiland’-fragment: Martien helpt Maxime bij zwangerschapsaankondiging

Op 17 maart maakten Maxime Meiland (25) en haar nieuwe liefde Leroy Molkenboer (29) bekend in blijde verwachting te zijn van een kindje in een vrolijke video op Instagram. Maar om die video te maken is er eerst heel wat gestuntel aan vooraf gegaan, zo zagen we in de aflevering van donderdagavond.

In de video zien we hoe Maxime, Leroy en Claire (haar dochter uit een eerdere ‘relatie’) met z’n drieën in de tuin zitten. Als de camera even naar boven verschuift en daarna weer naar beneden gaat, staat er ineens een lege stoel naast Claire met blauwe en roze ballonnen. Ballonnen die overigens bijna ingewisseld waren voor een rode zwaan. Maxime merkt in de aflevering op: “Dan lijkt het alsof ik van een zwaan ga bevallen.”

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Baby nadoen

Uiteindelijk kiezen ze voor ballonnen en is het de taak aan Erica om de stoel net neer te zetten wanneer de camera even wegduikt. “Stoeltje, stoeltje!”, moedigt Martien Erica aan. Leroy vroeg Martien: “Doe jij een baby na? Dan weten wij dat de drone omhoog moet.” Martien laat zich dat geen tweede keer zeggen: “Bleh, bleh, bleh”, horen we hem uitkramen. Eh, dat klinkt toch iets eerder op een schaap of geit, dan op een baby. Op Twitter stromen de reacties binnen: ‘Wordt er nou een geitje óf een baby geboren…?’.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Dit huis kochten de zwangere Maxime en Leroy:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron & beeld: SBS

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Hilarisch ‘Chateau meiland’-fragment: Martien helpt Maxime bij zwangerschapsaankondiging

Op 17 maart maakten Maxime Meiland (25) en haar nieuwe liefde Leroy Molkenboer (29) bekend in blijde verwachting te zijn van een kindje in een vrolijke video op Instagram. Maar om die video te maken is er eerst heel wat gestuntel aan vooraf gegaan, zo zagen we in de aflevering van donderdagavond.

In de video zien we hoe Maxime, Leroy en Claire (haar dochter uit een eerdere ‘relatie’) met z’n drieën in de tuin zitten. Als de camera even naar boven verschuift en daarna weer naar beneden gaat, staat er ineens een lege stoel naast Claire met blauwe en roze ballonnen. Ballonnen die overigens bijna ingewisseld waren voor een rode zwaan. Maxime merkt in de aflevering op: “Dan lijkt het alsof ik van een zwaan ga bevallen.”

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Baby nadoen

Uiteindelijk kiezen ze voor ballonnen en is het de taak aan Erica om de stoel net neer te zetten wanneer de camera even wegduikt. “Stoeltje, stoeltje!”, moedigt Martien Erica aan. Leroy vroeg Martien: “Doe jij een baby na? Dan weten wij dat de drone omhoog moet.” Martien laat zich dat geen tweede keer zeggen: “Bleh, bleh, bleh”, horen we hem uitkramen. Eh, dat klinkt toch iets eerder op een schaap of geit, dan op een baby. Op Twitter stromen de reacties binnen: ‘Wordt er nou een geitje óf een baby geboren…?’.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Dit huis kochten de zwangere Maxime en Leroy:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron & beeld: SBS

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. Bij wat voor situaties wordt een NL-Alert ingezet? En wat als je ‘m niet ontvangt?

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien