Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Jamie (32) had pulsatiele tinnitus: "Ik veranderde in een depressief hoopje mens"

Jamie (32, verkoper) leed twee jaar aan pulsatiele tinnitus. “Een soort pulserend oorsuizen waar je uiteindelijk horendol van wordt. Ik werd er depressief van. Door het lawaai in mijn oor kon ik niet meer werken en was ik geen leuke partner voor mijn man.”

“Twee jaar lang heb ik last gehad van pulsatiele tinnitus, een soort pulserend oorsuizen waar je uiteindelijk horendol van wordt. Het begon twee jaar geleden, op mijn dertigste. In het begin hoorde ik het alleen als ik voorover boog, bijvoorbeeld als ik ’s avonds de hondjes in de bench deed. Maar al na een maand was het er iedere dag en bijna de hele dag, dus óók als ik me niet voorover boog. Alsof ik continu de zee in mijn oor hoorde, heel luid en op het ritme van mijn hartslag. En dat was nog maar het begin van het verhaal…”

Advertentie

KNO-arts

“Vanaf dat moment brak een vermoeiende periode aan vol onzekerheid en onwetendheid; wat heb ik toch? Wat is dat geluid? Waar komt het vandaan en hoe kom ik er vanaf? Dat gevoel dat je geen controle hebt over je lichaam is zenuwslopend. Uiteindelijk stuurde de huisarts me door naar de KNO-arts en die schreef onmiddellijk antibiotica voor, denkende dat het om een oorontsteking ging. Maar dat was het niet en ik was nog geen steek verder.”

Oorsuizen

“Ondertussen merkte ik dat het luide, ritmische oorsuizen invloed had op mijn persoonlijkheid. Ik werd er geen leuker persoon door, laat ik het zo zeggen. Het lawaai in mijn oor leidde me af waardoor ik aan concentratieverlies leed en mijn werk niet meer naar behoren kon doen. Het was moeilijk om mijn aandacht bij gesprekken te houden en ik sliep slecht; door het suizen was inslapen lastig en als ik ’s ochtends wakker werd, was er altijd dat geluid waardoor ik me niet nog even kon omdraaien om verder te slapen. Sowieso was omdraaien in bed geen optie; als ik op mijn rechterzij lag had ik minder last van het lawaai dus lag ik iedere nacht stokstijf in bed.”

Tinnituspatiënt

“Ik werd nors en chagrijnig en was geen fijn gezelschap voor anderen. Ook voor mijn man was ik geen leuke partner meer want aan knuffelen of seksuele intimiteit kon ik geen plezier beleven; altijd was er dat geluid. Ik ging steeds minder ondernemen en sprak nog maar weinig met mensen af, waardoor ik langzaam veranderde in een depressief hoopje mens. Rond die tijd kwam ook dat verhaal in het nieuws van een Nederlandse tinnituspatiënt die het euthanasietraject wilde starten. Confronterend vond ik dat. Ergens snapte ik hem wel, al dacht ikzelf nooit serieus na over het beëindigen van mijn leven. Wel zei ik tegen mijn partner dat ik op deze manier niet nog vijftig jaar wilde leven.”

Doktersafspraak

“Toch waren er ook rustmomenten. Ik had ontdekt dat wanneer ik met mijn vinger op mijn halsslagader drukte het pulserende lawaai in mijn oor even ophield, als een soort pauze-knop. Maar ja, ik ging natuurlijk niet de hele dag met mijn vinger op mijn hals lopen. En ondertussen wist ik nog altijd niet wat er met me aan de hand was. Het is een enge gewaarwording wanneer doktoren niet weten wat er aan de hand is. Meerdere malen kwam ik na een doktersafspraak huilend thuis omdat ik weer niets was opgeschoten. Uit pure wanhoop ben ik toen maar zelf research gaan doen.”

Tinnitus of Pulsatiele Tinnitus?

“Uiteindelijk had ik geluk en kwam ik uit bij een KNO-arts die de diagnose pulsatiele tinnitus stelde, en ook belangrijk, die meteen aangaf dat hij daar geen verstand van heeft. Daarmee is hij een uitzondering want veel KNO-artsen denken dat pulsatiele pinnitus wél hun expertise is omdat het woord tinnitus erin zit, en dat kennen ze meestal: tinnitus duidt op ‘gewoon’ oorsuizen.”

“Pulsatiele tinnitus is echter heel iets anders en daar gaat het vaak mis: aan tinnitus is meestal niets te doen terwijl dat bij pulsatiele tinnitus wél het geval is. Maar door de verwarring tussen beide aandoeningen en het gebrek aan kennis over pulsatiele tinnitus, kan het gebeuren dat patiënten ten onrechte de diagnose tinnitus krijgen. Zij horen dan dat er niets aan te doen is en gaan naar huis met het advies om psychische hulp te zoeken om om te leren gaan met tinnitus.”

Onderliggende aandoening

“En dat is precies de reden waarom ik hier mijn verhaal vertel. Het is – voor zowel patiënten als artsen –  belangrijk om te weten hoe je pulsatiele tinnitus herkent. Welnu, als het oorsuizen gebeurt op het ritme van je hartslag dan kun je bijna zeker het tinnitus-verhaal uitsluiten en verder gaan op het pulsatiele tinnitus-traject. Van daaruit kun je vervolgens werken naar een oplossing.”

“Pulsatiele tinnitus is namelijk vaak een symptoom van een onderliggende aandoening waar meestal wel iets aan te doen is. Zodra die onderliggende aandoening is verholpen, verdwijnt ook de pulsatiele tinnitus. Om te voorkomen dat mensen ten onrechte de diagnose tinnitus krijgen (dus onbehandelbaar) terwijl het om pulsatiele tinnitus gaat (wél behandelbaar), pleit ik er dan ook voor om pulsatiele tinnitus een andere naam te geven en het op die manier weg te halen uit het ‘tinnitushoekje’ en zo foutieve diagnoses te voorkomen.”

Medische oorzaak

“Ik hoop dat er mensen zijn die zich in mijn verhaal herkennen en naar aanleiding daarvan een second opnion aanvragen. Zelf heb ik veel research gedaan en ontzettend moeten knokken om uiteindelijk bij de juiste diagnose uit te komen. Dat heeft ertoe geleid dat ik in juli 2020 ben geopereerd aan de onderliggende aandoening, en daarmee is ook de pulsatiele tinnitus verdwenen.”

“In mijn geval was de medische oorzaak van het suizen een vernauwing van de veneuze sinus bloedvaten in mijn hersens. Dus samengevat hoorde ik de turbulente bloedstroom die daar het resultaat van was. Maar ik merk dat de pulsatiele tinnitus bij mij vooral psychische schade aangericht. Ik ben nog altijd heel moe en aan het bijkomen van alles wat er is gebeurd. De volgende stap is om dit hoofdstuk af te sluiten en alles achter me te laten. Gelukkig lacht het leven me weer toe!”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Paulijn van der Pot. Beeld: Privé

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je naast een leesbril óók een computerbril moet aanschaffen

Ouder worden gaat gepaard met de nodige kwaaltjes. Zo kun je na een tijdje steeds minder goed zien. Een leesbril biedt dan de uitkomst. Maar wat als je veel achter de computer zit? Heb je dan een leesbril of een computerbril nodig?

Als je eenmaal de veertig hebt gepasseerd, is het heel normaal dat je ogen ook achteruit gaan. Een leesbril is dan een hele verademing, want de kleine lettertjes zijn ineens een stuk beter zichtbaar. Maar veel mensen gebruiken zo’n leesbril ook als ze achter de computer zitten. Maar is dit wel goed voor je ogen? Wanneer moet je een computerbril en wanneer een leesbril?

Advertentie

Wat is het verschil?

“Een leesbril is gemaakt voor een afstand van ongeveer veertig centimeter. Dit is je natuurlijke houding om iets te lezen”, legt optometrist Desirée Pistorius uit. Een beeldscherm staat vaak verder van je vandaan. Om duidelijk te kunnen zien op verschillende afstanden nemen ze vaak onbewust oncomfortabele houdingen aan, zoals naar voren leunend, of met het hoofd opgeheven. Hierdoor kun je last krijgen van zowel rug- en nekklachten als droge, tranende ogen.

Een computerbril is speciaal gemaakt voor de afstand tussen je ogen en het beeldscherm. Het glas is zo geslepen dat je altijd een scherp zicht hebt op je scherm.

Speciale glazen

Pistorius raadt in ieder geval aan om een leesbril alleen te gebruiken tijdens het lezen van een boek of krant. Zit je veel achter een computer? Schaf dan ook een computerbril aan. Onze ogen zijn niet gemaakt om naar beeldschermen te kijken. Speciale brillenglazen helpen je beter te concentreren en te werken zonder de ogen te vermoeien. “Een bril voor de juiste activiteit met de daarvoor bedoelde sterkte geeft een betere natuurlijke houding. Dit kijkt ook stuk rustiger.”

Zo kunnen glazen waarin een specifiek blauwfilter is verwerkt rust en bescherming bieden. Maar je hebt ook kantoor- of computerbrillen met een klein sterkteverloop. Deze brillen zijn gemaakt om precies de juiste ondersteuning te hebben op verschillende kijkafstanden.

Leessterkte

Kortom: een leesbril is alleen voor het lezen van een boek of krant en een computerbril zet je op als je naar beeldscherm kijkt. Al zou je ‘m ook kunnen gebruiken voor het lezen van de krant. “In een computerbril zit een klein verloop van sterkte. Onderin het glas zit de leessterkte en middenin het glas de sterkte voor de computer”, legt Pistorius uit. “Maar wij geven mensen die een multifocale bril hebben ook altijd het advies om er nog een speciale computerbril bij te nemen.” Want net zoals je dat je niet met één paar schoenen een wedstrijd kunt voetballen, boodschappen kunt doen en naar een gala kunt gaan, heb je ook voor iedere activiteit een andere bril nodig.

Dit is de perfecte make-up voor vrouwen met een (lees)bril:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Zeiss, Mijnleesbril.nl. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je naast een leesbril óók een computerbril moet aanschaffen

Ouder worden gaat gepaard met de nodige kwaaltjes. Zo kun je na een tijdje steeds minder goed zien. Een leesbril biedt dan de uitkomst. Maar wat als je veel achter de computer zit? Heb je dan een leesbril of een computerbril nodig?

Als je eenmaal de veertig hebt gepasseerd, is het heel normaal dat je ogen ook achteruit gaan. Een leesbril is dan een hele verademing, want de kleine lettertjes zijn ineens een stuk beter zichtbaar. Maar veel mensen gebruiken zo’n leesbril ook als ze achter de computer zitten. Maar is dit wel goed voor je ogen? Wanneer moet je een computerbril en wanneer een leesbril?

Advertentie

Wat is het verschil?

“Een leesbril is gemaakt voor een afstand van ongeveer veertig centimeter. Dit is je natuurlijke houding om iets te lezen”, legt optometrist Desirée Pistorius uit. Een beeldscherm staat vaak verder van je vandaan. Om duidelijk te kunnen zien op verschillende afstanden nemen ze vaak onbewust oncomfortabele houdingen aan, zoals naar voren leunend, of met het hoofd opgeheven. Hierdoor kun je last krijgen van zowel rug- en nekklachten als droge, tranende ogen.

Een computerbril is speciaal gemaakt voor de afstand tussen je ogen en het beeldscherm. Het glas is zo geslepen dat je altijd een scherp zicht hebt op je scherm.

Speciale glazen

Pistorius raadt in ieder geval aan om een leesbril alleen te gebruiken tijdens het lezen van een boek of krant. Zit je veel achter een computer? Schaf dan ook een computerbril aan. Onze ogen zijn niet gemaakt om naar beeldschermen te kijken. Speciale brillenglazen helpen je beter te concentreren en te werken zonder de ogen te vermoeien. “Een bril voor de juiste activiteit met de daarvoor bedoelde sterkte geeft een betere natuurlijke houding. Dit kijkt ook stuk rustiger.”

Zo kunnen glazen waarin een specifiek blauwfilter is verwerkt rust en bescherming bieden. Maar je hebt ook kantoor- of computerbrillen met een klein sterkteverloop. Deze brillen zijn gemaakt om precies de juiste ondersteuning te hebben op verschillende kijkafstanden.

Leessterkte

Kortom: een leesbril is alleen voor het lezen van een boek of krant en een computerbril zet je op als je naar beeldscherm kijkt. Al zou je ‘m ook kunnen gebruiken voor het lezen van de krant. “In een computerbril zit een klein verloop van sterkte. Onderin het glas zit de leessterkte en middenin het glas de sterkte voor de computer”, legt Pistorius uit. “Maar wij geven mensen die een multifocale bril hebben ook altijd het advies om er nog een speciale computerbril bij te nemen.” Want net zoals je dat je niet met één paar schoenen een wedstrijd kunt voetballen, boodschappen kunt doen en naar een gala kunt gaan, heb je ook voor iedere activiteit een andere bril nodig.

Dit is de perfecte make-up voor vrouwen met een (lees)bril:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Zeiss, Mijnleesbril.nl. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kate Middleton brengt met dít sieraad lief eerbetoon aan prins Philip

Kate Middleton bracht op de begrafenis van prins Philip met haar sieradenkeuze een subtiel eerbetoon aan de hertog van Edinburgh.

Prins Philip, de man van koningin Elizabeth, overleed 9 april op 99-jarige leeftijd. Zaterdag werd hij in kleine kring bij Windsor Castle begraven.

Advertentie

Parelketting

Kate Middleton droeg voor deze droevige gelegenheid een parelketting die bekend staat als de Four-Row Japanese Pearl Choker. Deze prachtige ketting met vier rijen parels en een diamanten sluiting is eigendom van Queen Elizabeth II. Het was een geschenk aan de koningin van de Japanse regering. Zelf droeg ze de ketting een keer tijdens een bezoek aan Bangladesh in de jaren ’80. Ook prinses Diana heeft de parelketting een keer gedragen. Dit was tijdens een staatsbezoek aan Nederland in 1982.

70-jarig jubileum

Kate heeft de parelketting zelf ook eerder al eens geleend. Toen droeg ze ‘m naar de viering van het 70-jarig jubileum van koningin Elizabeth en prins Philip in 2017. Gezien het sentimentele verhaal achter de prachtige ketting is het een mooi eerbetoon dat ze hem zaterdag opnieuw heeft gedragen tijdens de afscheidsdienst van de hertog van Edinburgh.

Huwelijksgeschenk

Kate combineerde de parel choker met een donkere Roland Mouret-jurk, een zwart hoedje met korte sluier en een simpel zwart mondkapje. Naast de parelketting droeg de hertogin van Cambridge ook een paar pareloorbellen. En deze hangers hebben ook een ontroerende betekenis: ze werden oorspronkelijk aan de koningin gegeven door de Hakim van Bahrein als huwelijksgeschenk op de bruiloft van haar en prins Philip in 1947.

eerbetoon

eerbetoon

Kate Middleton bij het 70-jarige jubileum van queen Elizabeth en prins Philip in 2017:

Koningin Elizabeth tijdens haar bezoek aan Bangladesh in 1983:

Prinses Diana bron van inspiratie voor Kate Middleton

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Harpers’ Bazaar, Elle. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kate Middleton brengt met dít sieraad lief eerbetoon aan prins Philip

Kate Middleton bracht op de begrafenis van prins Philip met haar sieradenkeuze een subtiel eerbetoon aan de hertog van Edinburgh.

Prins Philip, de man van koningin Elizabeth, overleed 9 april op 99-jarige leeftijd. Zaterdag werd hij in kleine kring bij Windsor Castle begraven.

Advertentie

Parelketting

Kate Middleton droeg voor deze droevige gelegenheid een parelketting die bekend staat als de Four-Row Japanese Pearl Choker. Deze prachtige ketting met vier rijen parels en een diamanten sluiting is eigendom van Queen Elizabeth II. Het was een geschenk aan de koningin van de Japanse regering. Zelf droeg ze de ketting een keer tijdens een bezoek aan Bangladesh in de jaren ’80. Ook prinses Diana heeft de parelketting een keer gedragen. Dit was tijdens een staatsbezoek aan Nederland in 1982.

70-jarig jubileum

Kate heeft de parelketting zelf ook eerder al eens geleend. Toen droeg ze ‘m naar de viering van het 70-jarig jubileum van koningin Elizabeth en prins Philip in 2017. Gezien het sentimentele verhaal achter de prachtige ketting is het een mooi eerbetoon dat ze hem zaterdag opnieuw heeft gedragen tijdens de afscheidsdienst van de hertog van Edinburgh.

Huwelijksgeschenk

Kate combineerde de parel choker met een donkere Roland Mouret-jurk, een zwart hoedje met korte sluier en een simpel zwart mondkapje. Naast de parelketting droeg de hertogin van Cambridge ook een paar pareloorbellen. En deze hangers hebben ook een ontroerende betekenis: ze werden oorspronkelijk aan de koningin gegeven door de Hakim van Bahrein als huwelijksgeschenk op de bruiloft van haar en prins Philip in 1947.

eerbetoon

eerbetoon

Kate Middleton bij het 70-jarige jubileum van queen Elizabeth en prins Philip in 2017:

Koningin Elizabeth tijdens haar bezoek aan Bangladesh in 1983:

Prinses Diana bron van inspiratie voor Kate Middleton

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Harpers’ Bazaar, Elle. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien