Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Waarom Jan Slagter liever niet te lang in de spiegel kijkt

Speciaal voor Libelle beantwoordt Jan Slagter van Omroep MAX de wereldberoemde vragenlijst van Marcel Proust.

Ben je aantrekkelijk?
“Wellicht voor sommigen wel. Voor mij geldt: als je haar maar goed zit.”

Advertentie

Welke eigenschap zit je in de weg?
“Ongeduld. Als projecten te lang duren, raak ik geïrriteerd. Ik wil afvinken en door naar het volgende plan.”

Wat is een groot gevaar in de liefde?
“Sleur is de dood in de pot, de weg naar het einde. In vriendschap, werk en zeker in de liefde.”

Wat zie je als je in de spiegel kijkt?
“Een onzekere man, die niet te lang in die spiegel wil kijken.”

Wat is je grootste angst?
“Dat mijn vrouw en kinderen iets overkomt. Toen de Mexicaanse griep uitbrak, heb ik via internet grote hoeveelheden medicijnen besteld. Ik had een doosje of twintig van die rommel. Voor de zekerheid.”

Is er iemand die je benijdt?
“Nee. Ik kijk met plezier naar anderen die succes hebben en die het voor de wind gaat.”

Wanneer was je het gelukkigst?
“Ik ben heel vaak gelukkig. Een etentje met mijn vrouw, een goed gesprek met een vriend, als ik hoor dat er 3,3 miljoen mensen keken naar Heel Holland Bakt…”

Hoe moedig ben je?
“Ik zie niet snel gevaar, maar dat wil niet zeggen dat ik moedig ben.”

Wat is je grootste talent?
“Erkennen dat ik geen talent heb. Ik kan veel dingen goed, maar ik excelleer nergens in.”

Lijk je nog steeds op wie je vroeger was?
“Ik ben altijd een kwajongen gebleven, geloof ik.”

Wat is je motto?
“Eén motto is gevaarlijk. Slechte leiders hebben vaak één motto. Wat mij betreft is het iedere dag iets anders.”

ProustDe vragen in deze rubriek zijn afkomstig uit Volgens Proust. Leer jezelf kennen in 61 vragen van Henk Steenhuis en Bert Bukman. Het boek is gebaseerd op de beroemde Questionnaire van de Franse schrijver Marcel Proust. Het boek is prachtig vormgegeven en bevat uitneembare kaarten met de 61 vragen erop, die garant staan voor een boeiende avond met familie of vrienden.

Dit filmpje vertelt meer:

Tekst Henk Steenhuis en Bert Bukman. Beeld: MAX/Stef den Boer

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

5 manieren om een online kaart éxtra persoonlijk te maken

Van een kaart in de brievenbus wordt iedereen blij. Je maakt ‘m nog leuker én persoonlijker door er zelf eentje online te ontwerpen, bijvoorbeeld met een mooie foto of een eigen tekst. 

Libelle samen met Greetz

Advertentie

Bij een verjaardag, verhuizing of geboorte hoort natuurlijk een kaart. Maar het is ook een leuke manier om iemand te verrassen of bedanken, of om te laten weten: ik denk aan jou. Stuur bijvoorbeeld zomaar eens een kaart met een foto van een mooie herinnering, van die onvergetelijke vakantie of een ander speciaal moment. Van zo’n persoonlijke kaart is er maar één!

5x extra speciaal

Zo maak je een online kaart extra persoonlijk:

  • Plaats een mooie foto van jullie samen of van een gedeelde herinnering op de voorkant.
  • Heb je te veel leuke foto’s om uit te kiezen? Stel dan een collagekaart samen met je favorieten.
  • Een kaart wordt extra persoonlijk met de naam en leeftijd van de jarige én feestelijke stickers aan de binnenkant.
  • Ga voor groot, groter, grootst! Kies voor een kaart in een groter formaat voor een éxtra grote glimlach.
  • En een felicitatie in dialect is weer eens wat anders: fan herte lokwinske!

Goed voor een glimlach

Hoe speciaal het kan zijn om een persoonlijke kaart te ontvangen, merkte Martin (59) toen hij een fotokaart van zijn zoon Dennis ontving: “Wauw, wat gaaf!, was het eerste wat ik dacht toen ik de envelop opende. Bij het zien van de foto van ons samen op de voorkant schoot ik vol. Het ontroert mij dat Dennis de moeite heeft genomen om zelf online een kaart te maken om mij te bedanken dat ik er voor hem ben. Hoewel het vroeger wat minder ging, is het nu gelukkig goed tussen ons. Ik vind het een supermooie kaart en zijn tekst raakt me. Ik heb de kaart een mooi plekje gegeven. Elke keer dat ik ernaar kijk, krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Bedankt Dennis!”


De kaart die Martin van zijn zoon ontving en 3 andere Greetz-kaarten die je kan personaliseren

Met Greetz

Een persoonlijke kaart met een foto of naam op de voorkant maak en verstuur je met Greetz, met volop keuze uit designs en formaten. Als je de kaart voor 22.00 uur bestelt, wordt hij de volgende dag bezorgd. Bezorging inplannen voor een later moment kan ook, op elke dag van de week. Tot en met donderdag 29 april krijg je bij alle kaarten een gratis postzegel.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De zwager van Ilse (41) is tevens haar minnaar: "Seksueel zijn we volledig aan elkaar gewaagd"

Toen Ilse (41) de jongere broer van haar man voor het eerst zag, was het bijna onvermijdelijk dat ze voor elkaar vielen. Een geheime relatie ontstond.  “Al zes jaar leid ik een geheim dubbelleven.”

“Mijn ene leven is dat van de perfecte huisvrouw en lieve echtgenote van Peter. In dat leven heb ik een parttime baan, doe ik het huishouden en zorg ik dat het mijn stiefdochter Emma (8) aan niets ontbreekt. Tegelijkertijd ben ik in het diepste geheim de minnares van een tien jaar jongere man. Voor hem koop ik dure lingerie, kook ik de heerlijkste maaltijden en ben ik een romantische verleidster in de slaapkamer. Als Peter voor werk op reis gaat, stuur ik hem meteen een bericht om af te spreken. Vervolgens brengen we dagen samen door in bed. Emma is dan bij haar moeder, waardoor ik kan doen wat ik wil.

Advertentie

Op allebei verliefd

Meestal word ik gek van schuldgevoel als Peter terugkomt met cadeautjes voor mij en zijn dochter. Dan stappen we samen in het bed dat ik zojuist heb verschoond, en doe alsof daar niets is gebeurd. Het huis is opgeruimd, de koelkast gevuld en ik switch makkelijk naar mijn rol als Peters zorgzame vrouw. Ik ben op allebei even verliefd, en met die gedachte praat ik goed wat ik doe. Want zo veel oprechte liefde voelen voor twee mannen kan toch niet slecht zijn? Ik ben als twee vrouwen in één lichaam, verscheurd door tegenstrijdige gevoelens. Maar ik kan niet meer terug; het idee om te breken met mijn minnaar maakt me gek.

Mijn minnaar is mijn zwager

Maar de gedachte dat dit ooit uitkomt en het mijn leven totaal overhoop zal halen, is vele malen erger. Helemaal omdat mijn minnaar mijn zwager is: de jongere broer van mijn man. Toen ik Peter acht jaar geleden ontmoette, zat hij in een vechtscheiding. Ondertussen probeerde hij een goede vader te zijn voor Emma, toen nog een baby. Ik was telefoniste bij hetzelfde bedrijf en bood Peter een luisterend oor. Na werktijd bleven we vaak langer op kantoor om nog uren door te praten. Ik was onder de indruk van Peters veerkracht en gevoel voor humor, die sleepte hem door deze zware periode. We werden verliefd en besloten na onze eerste date dat we bij elkaar hoorden.

De man in mijn huwelijk

Een halfjaar later hadden we een appartement en trouwden we in het bijzijn van twee vrienden. Het ging allemaal razendsnel, maar het voelde goed. Ik kreeg een baan bij een ander bedrijf en Peter maakte promotie, waardoor hij steeds vaker naar het buitenland moest. In het begin genoot ik van mijn tijd alleen, maar ik verlangde steeds heviger naar de dagen dat hij thuis was en we samen voor Emma zorgden. Als Peter weg was, bleef Emma bij haar moeder. Ik vulde mijn tijd met werk en winkelen en sprak af met vriendinnen. Maar na een jaar begon ik me te vervelen en miste ik de man in mijn huwelijk.

Vrije losbol

Inmiddels was ik goed bevriend geraakt met Peters ouders. Verjaardagen vierden we samen, maar Peters jongere broer Daan was er nooit bij. Daan was duikleraar en reisde al bijna twee jaar door Azië. Ik kende hem alleen van foto’s en een videoboodschap voor ons huwelijk: een gebruinde, knappe jongen met donkere krullen en een ontwapenende lach. Het contrast tussen de broers was groot: Peter was vader en succesvol zakenman, Daan een vrije losbol zonder enige zorg of verantwoordelijkheid.

Diepgaandere gesprekken

Tijdens één van Peters reizen stuurde Daan me uit het niets een lange e-mail. Zijn relatie was op de klippen gelopen, hij was klaar met reizen en vond het tijd om terug te gaan naar Nederland. Al snel ging onze mailconversatie van ditjes en datjes naar diepgaandere gesprekken over onze relaties. Daan had liefdesverdriet en voelde zich verraden, ik was eenzaam in mijn huwelijk en zocht wanhopig naar iemand om mee te praten. We luchtten bij elkaar ons hart en schreven elkaar vaak. Met de tijd begon ik heviger te verlangen naar zijn verhalen die steeds uitgebreider en intiemer werden. Ik had eindelijk het gevoel dat iemand mijn problemen serieus nam en voelde me weer speciaal.

Dagelijks mailcontact

De dag dat Daan in Nederland aankwam, was ik op van de zenuwen. Peter en mijn schoonvader hadden een huurhuis voor hem gevonden, niet ver bij ons vandaan. Op het vliegveld wachtte de hele familie hem op met bloemen en ballonnen. Daan en ik hadden inmiddels dagelijks mailcontact en ik kon niet wachten hem na al die jaren eindelijk te ontmoeten. Toen Daan door de schuifdeuren naar buiten kwam, leek het of ik door de bliksem werd getroffen. Hij was nog knapper dan ik mij had voorgesteld. Daan had een ondeugende fonkel in zijn ogen toen hij mij stevig omhelsde en hard op mijn mond kuste. Ik bloosde en beefde als een rietje. Ik was op slag verliefd op de jongere versie van mijn man.

Peter en mijn schoonouders mochten niets merken van mijn ongemak, dus kropen Emma en ik achter in de auto op weg naar Daans nieuwe woning. De hele reis zei ik amper iets en bleef maar staren naar die mooie jongen voor me op de stoel. De weken erna bedacht ik telkens een excuus om zo vaak mogelijk bij Daan aan te bellen. Ik kwam met tassen vol boodschappen en kocht pannen en servies, ik hielp met klussen en liet Emma bij hem spelen: alles om een paar uur bij Daan in de buurt te kunnen zijn.

Verkeerd

Toen Peter een lang weekend op reis moest, kwam ik een avond voor Daan koken. Ik had me in tijden niet zo uitgesloofd. We dronken wijn, luisterden naar muziek en lachten en praatten tot laat op de avond. Toen ik zei dat het tijd was om te gaan, bleef het enige tijd stil. Daan drukte zijn hand stevig op de mijne. ‘Ik laat je niet gaan’, zei hij en keek me indringend aan. Mijn hart bonkte in mijn keel. Ik wilde het huis uitvluchten maar bleef stokstijf zitten. Ik hapte naar adem. ‘Alles is hier verkeerd aan’, bleef zich in mijn hoofd herhalen. Maar toch kon ik Daan niet weerstaan. Hij trok me naar de bank waar ik een paar uur later halfnaakt in zijn armen wakker werd. Mijn kleren lagen overal in de huiskamer verspreid. Huilend maakte ik me uit de voeten en schreeuwde het de hele weg naar huis uit in de auto. Dit kon niet, dit mocht niet, dit ging tegen alle regels in.

Verscheurd door liefde

De volgende ochtend stuurde Daan me lieve berichtjes. Hij kon zijn gevoelens niet langer verbergen. Hij verlangde naar me en wilde elk moment dat het kon samen zijn. Ook seksueel waren we volledig aan elkaar gewaagd, bleek tijdens die ene nacht. Een zinderende intimiteit die in mijn huwelijk leek te zijn verdwenen. Daans berichten kon ik niet direct beantwoorden. Ik voelde me verscheurd door liefde en verdriet, ik was een verrader en een leugenaar. Ik hield zielsveel van Peter en ik zou hem en Emma nooit verlaten. Daan was er slechts ter opvulling van mijn eenzaamheid als Peter op reis was, hield ik mijzelf voor. Ik zou Peter niets vertellen en doen alsof er niets was gebeurd. Twee dagen later stond Daan onverwacht op de stoep om te komen praten. ‘Even dan’, zei ik streng. Nadat hij de deur achter zich dichttrok, liepen we wild zoenend de trap op naar de slaapkamer.

Verschrikkelijke kerst

Dat weekend is nu zes jaar geleden, en nog steeds zie ik Daan zodra het kan. Ik geniet van zijn aandacht en onze vele gesprekken brengen ons steeds dichter bij elkaar. Bij Daan voel ik me vrij en sexy, en kan ik alles zonder schaamte doen en zeggen. Maar bij Peter voel ik rust en geborgenheid, en heb ik door Emma het gezinsleven dat ik anders had gemist. Al die jaren houd ik er twee volwaardige relaties op na. Beide met evenveel liefde voor de ander, maar één die ik geheimhoud. Uiteraard komt het een paar keer per jaar voor dat ik met Daan en Peter in dezelfde ruimte ben. Bijvoorbeeld met kerst, of op verjaardagen. De eerste keer was dat verschrikkelijk; ik wist niet waar ik het zoeken moest.

Knipoog

Op de verjaardag van mijn schoonvader gedroeg ik me volkomen onnatuurlijk en had ik me voorgenomen Daan vanaf binnenkomst zo veel mogelijk te negeren. Stond ik daar met een rood hoofd en bonkend hart te helpen in de keuken. Alles voor wat afleiding en om mijn snor te drukken als het op een gesprek aan kwam. Maar Daan maakte het meteen makkelijk: hij is een joviaal en hartelijk persoon die iedereen maar wat graag plaagt en knuffelt. Hij geeft iedereen evenveel aandacht, mij net zo veel als zijn moeder of Emma, of de anderen in de kamer. Toen onze blikken elkaar kruisten, gaf hij mij een stiekeme knipoog, en wist ik dat hij er geen drama van zou maken. Ik ontspande, en bleef zo dicht mogelijk bij Peter om Daan te laten zien dat ik in de eerste plaats de vrouw ben van zijn broer.

Toneelstukje

Het is een toneelstukje waar we inmiddels heel goed in zijn geworden. De mensen in onze omgeving zullen nooit iets merken, en onze frustratie over de situatie uiten we alleen als we samen zijn. Daarbij zou het niet in Peters hoofd opkomen dat ik ooit op zijn broer, die zo anders is dan hij, zou kunnen vallen. Voor hem is Daan een onvolwassen jongen die nog weinig van zijn leven heeft gemaakt. Maar juist dat vind ik zo aantrekkelijk: wat ik mis in Peters karakter en in ons huwelijk, vind ik terug bij mijn zwager.

Felle ruzies

Ik heb vaak genoeg geprobeerd mijn relatie met Daan te verbreken. Maar telkens wordt het gemis na een paar dagen zo erg en zoeken we elkaar weer op. Stiekem hoop ik dat Daan verliefd wordt op een ander, of dat ons contact ooit doodbloedt. De onrust van dit dubbelleven is bijna ondraaglijk geworden. Ik ben moe van de leugens, en wil weer tot mezelf komen. Maar Daan vult op wat ik mis als Peter afwezig is. Nog steeds voel ik me schuldig voor wat ik mijn man aandoe, en ben ik doodsbang dat iemand er ooit achterkomt. Zodra Peter thuis is, verbreek ik dan ook alle contact met Daan, hoe moeilijk en frustrerend dat ook is. Ik houd van Peter, en als we samen zijn geef ik me volledig aan hem over. Daan kan soms jaloers zijn, wat ontaardt in felle ruzies. Hij wil dat ik Peter verlaat en bij hem intrek, het liefst morgen. Maar zolang ik dit nog volhoud, zal dat nooit gebeuren.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Cathelijne Beijn. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Esther (56): "Je moet zuinig zijn op je huid"

Sophie (18) vindt haar moeder Esther (56) een knappe verschijning die ook nog eens vol passie haar werk in de ouderenzorg doet.

Libelle samen met L’Oréal Paris

Advertentie

Sophie: “Mijn moeder levert een bijdrage aan een gelukkiger leven voor ouderen met een zorgvraag. Ze bedenkt bijvoorbeeld nieuwe woon-zorgconcepten voor mensen met dementie en zit altijd vol creatieve ideeën. Het is een drukke baan, maar ik zie met hoeveel liefde ze dit werk doet. Ik vind dat ze er heel goed uitziet, er is nog geen rimpel te ontdekken. Mijn vriendinnen geloven het vaak niet als ik vertel dat mijn moeder 56 jaar is. Ze wordt ook altijd jonger geschat. Op tijd beginnen met smeren is haar geheim, zei ze laatst, dus dat doe ik nu ook. Omdat ze het belangrijk vindt dat mijn zusje en ik onze huid ook goed verzorgen, verrast ze ons regelmatig met een lekkere crème of tonic. Ik hoop dat ik ze ook heb, die goede genen.”

De juiste verzorging

Esther: “Ik ben blij en trots dat Sophie zo lief over mij praat, ondanks dat ik vaak druk ben met mijn werk in de ouderenzorg. Omdat ik dementie van dichtbij heb meegemaakt, mijn vader had het ook, vind ik het extra waardevol om in deze fase iets voor iemand te kunnen betekenen. Toen ik zo oud was als Sophie leerde ik van mijn moeder dat je zuinig moet zijn op je huid. Iedere ochtend en avond crème gebruiken en altijd je make-up verwijderen. Ik werd op mijn 38ste moeder van Sophie en drie jaar later werd haar zusje geboren. Een jong gezin houdt me jong, denk ik, maar ik heb ook de goede genen van mijn moeder geërfd. Ik vind het leuk om er goed uit te zien en mezelf te verzorgen, dus gebruik ik goede producten. Ik hoop dat ik dat aan mijn dochters door kan geven.”

Stevigere huid

Net zo’n mooie huid als Esther? Na de overgang kan de huid aan stevigheid verliezen. Van dagelijks smeren met L’Oréal Paris Age Perfect Collageen Expert, verrijkt met geconcentreerde Collageen Aminozuur fracties, wordt de huid zichtbaar strakker en steviger.*

  1. Verstevigt
  2. Hydrateert
  3. Vermindert pigmentvlekken

* Klinische test op 42 vrouwen na 4 weken

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zwolse huisarts biedt 60-minners AstraZeneca aan 'zolang sigaretten niet verboden zijn'

Het laatste wat huisartsen willen, is dat AstraZeneca-vaccins in de prullenbak verdwijnen. Omdat ze vrezen voor een verspilling van het vaccin, willen huisartsen mensen onder de zestig jaar die extra risico lopen op het coronavirus vaccineren. Dat meldt het AD.

Huisartsenpraktijken weten op voorhand niet hoeveel mensen komen opdagen voor hun prikafspraak. Sinds het nieuws rondom de (zeldzame) bijwerkingen van AstraZeneca, worden er meer afspraken afgezegd. Het resultaat is dat huisartsen aan het einde van de dag spuitjes overhouden. Als een flacon geopend is, kan het maar zes uur bewaard worden.

Advertentie

Huisartsen willen AstraZeneca aan 60-minners aanbieden

Het kabinet vertelt de huisartsen om AstraZeneca aan te bieden aan de mensen boven de 65 jaar, omdat zij het vaccin het hardst nodig hebben. Maar omdat 65-plussers nu bij de GGD terecht kunnen voor het Pfizer-vaccin, dat beter zou beschermen en minder bijwerkingen kent, wordt het moeilijker voor huisartsen om hun AstraZeneca-vaccins kwijt te raken. Dat bevestigt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Dat de vaccins uiteindelijk in de prullenbak verdwijnen, is zonde. Daarom hebben sommige huisartsen besloten om de officiële richtlijnen te negeren en ook mensen onder de zestig jaar het AstraZeneca-vaccin te geven als ze daarom vragen. “Zolang sigaretten, de grootse veroorzaker van trombose, niet verboden worden, blijf ik aan iedereen in mijn praktijk onder de zestig op vrijwillige basis een AstraZeneca-vaccin aanbieden”, vertelt huisarts Johan de Jonge uit Zwolle.

Lees ook:
Nederland stopt voorlopig met AstraZeneca-vaccin voor mensen onder de 60

Niet actief handhaven

De Inspectie Gezondheidszorg gaat niet actief handhaven of de richtlijnen worden nageleefd. Toch is het negeren van de richtlijn een risico voor de huisarts: als het misgaat kan hij persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. “Zolang de minister er geen toestemming voor geeft, is ons advies dan ook om in de huisartsenpraktijk geen AstraZeneca meer toe te dienen”, aldus het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Het is nu aan Hugo de Jonge en de Tweede Kamer om actie te ondernemen. De meerderheid stemt voor ruimere richtlijnen voor het AstraZeneca-vaccin. “Ik wil dat huisartsen zelf kunnen bepalen wat ze doen als er AstraZeneca-vaccins overblijven. Een meerderheid heeft mijn motie gesteund, dus ik wil in het coronadebat van de minister horen hoe dat uitgevoerd gaat worden”, aldus Lilianne Ploumen. Het kabinet blijft zich vasthouden aan de adviezen van de Gezondheidsraad, laat de woordvoerder van Hugo de Jonge weten.

Lees ook:
Dit zijn de symptomen van de zeldzame vorm van trombose na vaccinatie met AstraZeneca

Het coronavaccin is voor nu onze enige uitweg uit de pandemie. Ben je nog onzeker over het vaccin? Zit je met vragen? Misschien kan dokter Rutger je twijfels wegnemen:

Bron: AD. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien