Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Jan van Haasteren: “Ik blijf tekeningen voor puzzels maken, zolang ik kan”

Jan van Haasteren (84) is een fenomeen als het gaat om puzzelen. De Nederlandse striptekenaar heeft meer dan 100 puzzels ontworpen voor spellenuitgever Jumbo. “Als een plaat af is, houd ik het soms nog even voor mezelf zodat ik er nog naar kan kijken.”

Vanwege het coronavirus zijn mensen thuis massaal aan het puzzelen geslagen. En welke legpuzzel is nou beter dan een klassieker van Jan van Haasteren? De striptekenaar is momenteel bezig met het tekenen van een nieuwe puzzel, maar heeft toch een gaatje in zijn planning om te bellen met Libelle. “Er is voor mij niet veel veranderd. Ik werk al sinds 1967 vanuit huis. Ik maak nu alleen een rondje in de tuin in plaats van buiten”, vertelt Jan. Dat zijn puzzels momenteel weer volop worden gekocht, vindt hij fantastisch. “Ja, dat is geweldig. Je laat mensen even aan iets anders denken dan aan het virus. Mensen hebben in deze tijd veel zorgen, maar door te puzzelen kunnen ze zichzelf even op iets anders focussen.”

Advertentie

Het verhaal achter de haaienvin

De puzzels van Jan zijn namelijk iconisch onder de puzzelaars. Je herkent ze aan de humoristische, kleurrijke platen bomvol details. “Via het striptekenen, ben ik in de puzzelindustrie beland. Ik maakte illustraties voor reclamebureaus en posters. Die waren in de jaren ’70 erg populair. Op een gegeven moment heb ik aangeboden om platen te maken voor Jumbo. Zo zijn we er met 1 begonnen en inmiddels heb ik er meer dan 100 gemaakt. Per jaar maak ik 3 puzzels”, vertelt Jan. Het handelsmerk van de puzzels is de haaienvin, ook daar zit een verhaal achter. “Die komt uit mijn strip Baron van Tast. Ik heb voor de lol een keer die haaienvin erin gezet en toen ik het een keer was vergeten, kreeg ik dat gelijk te horen van de puzzelaars. Ik zet ook altijd een karikatuur van mezelf in de strip, handjes en andere absurde grapjes. Dingen die leuk zijn om te zien, maar eigenlijk niet kunnen in het echt. Dat maakt het leuk. Fans missen het gelijk als ik het er niet inzet.”

Het handelsmerk van de Jan van Haasteren puzzels: de haaienvin.

Inspiratie en tekenproces

Inspiratie voor de strips haalt Jan overal vandaan. “Ik word geprikkeld door wat ik zie. Dat kan in de krant of op tv zijn, maar ook gewoon als ik uit het raam kijk en iets mals voorbij zie komen. Dan schrijf ik dat gelijk op. Verder moet het altijd een grote groep mensen zijn. Het meeste heb ik al gehad: circus, sporten, vakantie, camping, het strand. Mijn laatste puzzel was het Eurosongfestival.” Voor het maken van zo’n puzzel neemt Jan dan ook goed de tijd. “Ik doe daar ruim 2 maanden over. Ik maak alles met de hand. Eerst schetsen, daarna tekenen met potlood en vervolgens alles inkleuren. Ik merk wel dat mijn handvaardigheid achteruitgaat, maar ik weiger dat te erkennen. Ik doe nu langer over een tekening. Vroeger was het binnen 2 maanden af, soms deed ik er zelfs een maand over. Ik teken zolang ik het kan volhouden. Als het niet gaat dan gaat het niet meer, maar daar wil ik niet aan denken. Ik wil het zolang mogelijk volhouden, opgeven doe ik niet snel. Ik teken namelijk al vanaf mijn jeugd. Om fit te blijven tennis ik 2 keer per week en loop ik veel.”

Favoriete puzzels

Favoriete puzzels heeft Jan ook. Dat zijn er zelfs meerdere. “De ziekenhuis-, casino- en circuspuzzel vind ik extra leuk om terug te zien. Soms verbaas ik mezelf hoe ik het heb kunnen bedenken. Er zitten van die puzzels tussen waar ik met extra veel plezier aan heb gewerkt. Als een plaat af is, houd ik het soms nog even voor mezelf zodat ik er nog naar kan kijken.” Maar de puzzels zelf nog een keer leggen doet Jan dan weer niet. “Als een schrijver een spannend boek schrijft, leest hij het zelf ook niet om te zeggen ‘oh wat een spannend boek.’ Dat heb ik ook met mijn puzzels. Ik weet elk detail dus zo’n puzzel leggen is voor mij niet zo moeilijk. Daarnaast is het slecht voor mijn inspiratie. Ik moet niet in de herhaling vallen. Ik ben altijd bezig met het tekenen van een nieuwe puzzel.”

Tips voor puzzelaars

Tips voor puzzelaars heeft Jan niet echt. “Ik puzzel zelf niet. Vroeger wel met de familie. Dan hadden we er een van Jan Sanders of Loup. Het helpt wel om alle stukjes op kleur te sorteren en daarna pas te beginnen met puzzelen. Ik zou vooral zeggen: heb plezier erin. Het gaat om puzzelen, het gaat er niet om hoe snel je het afhebt.”

Bekijk hier de Jan van Haasteren puzzels. 

Nog meer mooie interviews lezen? Neem een abonnement op Libelle en krijg een HEMA bon cadeau:

10x Libelle + HEMA bon
10x Libelle + HEMA bon
€ 29,95
BEKIJK

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Jan van Haasteren. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. 

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Tijdens uitvaart Philip is deze schone taak voor Kate weggelegd

Sinds prins Harry (36) na de veelbesproken Megxit het Verenigd Koninkrijk heeft verlaten, heeft hij zijn broer William (38) – waarmee hij naar verluidt gebrouilleerd is – niet meer gezien. Daar komt tijdens de uitvaart van hun grootvader prins Philip aanstaande zaterdag verandering in. Aan Williams vrouw Kate (39) de schone taak om alles (lees: de twee broers) in goede banen te leiden, zo meldt de Britse krant The Telegraph

Naar verwachting lopen de broers zaterdag zij aan zij met hun vader achter de kist van Philip tijdens de optocht in Windsor. Volgens bronnen heeft hertogin Kate aan vrienden duidelijk gemaakt dat het nog niet te laat is voor Harry en William om hun meningsverschillen bij te leggen.

Advertentie

Hertogin Kate speelt vredestichter

Hoewel William en Harry elkaar via de telefoon hebben gesproken, zien ze elkaar deze week voor het eerst sinds een jaar. Kate hoopt op een verzoening na het beruchte interview van Harry en zijn zwangerevrouw Meghan (39) met Oprah Winfrey. Voor haar is de rol van vredestichter weggelegd: bronnen beweren dat zij de spanningen tussen de broers wil verzachten.

Hoewel Kate het liefst conflicten vermijdt, gaat het haar aan het hart dat de broers niet meer zo hecht zijn als voorheen. “Omdat ze zelf zo hecht is met haar eigen broer en zus, James en Pippa, en van dichtbij de speciale band tussen William en Harry heeft gezien, vindt ze de situatie moeilijk en verontrustend.”

Lees ook:
William en Kate klaar voor gezinsuitbreiding: “Ze heeft altijd gedroomd van 4 kinderen”

Meghan Markle is afwezig

Meghan schittert door afwezigheid tijdens de uitvaart. Wegens de grote ophef rondom het Oprah-interview dat Meghan en Harry eerder gaven, werd al vermoed dat de vrouw van Harry niet bij de koninklijke begrafenis aanwezig zou zijn. Haar naam was direct trending op Twitter, gezien velen zich afvroegen wat ze zou doen.

Buckingham Palace bevestigde niet veel later dat Meghan in verband met haar zwangerschap in Los Angeles blijft. Haar dokter zou het niet verstandig vinden om in deze fase van de zwangerschap te vliegen.

Een royal zijn klinkt misschien sprookjesachtig, maar het is zeker geen garantie op een lang en gelukkig leven. Sterker nog: voor deze royals was het tegendeel het geval.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Tijdens uitvaart Philip is deze schone taak voor Kate weggelegd

Sinds prins Harry (36) na de veelbesproken Megxit het Verenigd Koninkrijk heeft verlaten, heeft hij zijn broer William (38) – waarmee hij naar verluidt gebrouilleerd is – niet meer gezien. Daar komt tijdens de uitvaart van hun grootvader prins Philip aanstaande zaterdag verandering in. Aan Williams vrouw Kate (39) de schone taak om alles (lees: de twee broers) in goede banen te leiden, zo meldt de Britse krant The Telegraph

Naar verwachting lopen de broers zaterdag zij aan zij met hun vader achter de kist van Philip tijdens de optocht in Windsor. Volgens bronnen heeft hertogin Kate aan vrienden duidelijk gemaakt dat het nog niet te laat is voor Harry en William om hun meningsverschillen bij te leggen.

Advertentie

Hertogin Kate speelt vredestichter

Hoewel William en Harry elkaar via de telefoon hebben gesproken, zien ze elkaar deze week voor het eerst sinds een jaar. Kate hoopt op een verzoening na het beruchte interview van Harry en zijn zwangerevrouw Meghan (39) met Oprah Winfrey. Voor haar is de rol van vredestichter weggelegd: bronnen beweren dat zij de spanningen tussen de broers wil verzachten.

Hoewel Kate het liefst conflicten vermijdt, gaat het haar aan het hart dat de broers niet meer zo hecht zijn als voorheen. “Omdat ze zelf zo hecht is met haar eigen broer en zus, James en Pippa, en van dichtbij de speciale band tussen William en Harry heeft gezien, vindt ze de situatie moeilijk en verontrustend.”

Lees ook:
William en Kate klaar voor gezinsuitbreiding: “Ze heeft altijd gedroomd van 4 kinderen”

Meghan Markle is afwezig

Meghan schittert door afwezigheid tijdens de uitvaart. Wegens de grote ophef rondom het Oprah-interview dat Meghan en Harry eerder gaven, werd al vermoed dat de vrouw van Harry niet bij de koninklijke begrafenis aanwezig zou zijn. Haar naam was direct trending op Twitter, gezien velen zich afvroegen wat ze zou doen.

Buckingham Palace bevestigde niet veel later dat Meghan in verband met haar zwangerschap in Los Angeles blijft. Haar dokter zou het niet verstandig vinden om in deze fase van de zwangerschap te vliegen.

Een royal zijn klinkt misschien sprookjesachtig, maar het is zeker geen garantie op een lang en gelukkig leven. Sterker nog: voor deze royals was het tegendeel het geval.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 15 april: "Lieve Weegschaal, ga niet te vroeg naar bed; je dierbare(n) genieten van je"

De tarotkaart die voor donderdag 15 april is getrokken is ‘Ridder van Pentakels’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze tarotkaart staat voor: volharding en uithoudingsvermogen. Het zien van kansen en het bereiken van duurzame doelen. Liefde: betrouwbaarheid en veiligheid. Voor singles betekent deze ridder de kans op het krijgen van een vaste relatie. Werk: hard werken, betrouwbaarheid en inzicht krijgen.

Advertentie

Ram

Waarschijnlijk heb je net een prima punt gescoord. Na een energiepiek komt ook dat dal in zicht. Duik gewoon een paar dagen onder en richt je op het maken van een nieuwe to-do-lijst.

Stier

Andermans motieven ontcijferen kost veel zweetdruppels, en levert niets op. Weet dat de acties of praatjes van anderen alleen iets zeggen over die ánder. Wees de wijste, ga je eigen gang.

Tweelingen

Het daagt je vandaag waarschijnlijk dat jouw taken helemaal niet zo vervelend of lastig zijn als je dacht. Geef plannen en ambities niet op, maar pas ze aan aan de huidige realiteit.

Kreeft

Jij en je-weet-wel-wie lijken vandaag een goed geoliede machine. Is er iets dat in je achterhoofd rond blijft zoemen? Besteed er aandacht aan. De logica legt het nu af tegen je intuïtie.

Leeuw

Iedere vrouw heeft een gereedschapskist nodig. Hoe zit het met de jouwe? Je hebt waarschijnlijk best zin om in huis te klussen. Ga ervoor en geef je kozijnen een nieuwe lik verf.

Maagd

Staan er emigratieplannen op jouw duurzame menu, informeer dan eens bij ervaringsdeskundigen. En weet: je kunt Nederland wel ontvluchten, maar je komt jezelf overal tegen.

Weegschaal

Het goede humeur van iemand anders is besmettelijk. Zelfs onverwachte visite of belletjes brengen je niet uit balans. Ga niet te vroeg naar bed, je dierbare(n) genieten van je.

Schorpioen

Deze tarotkaart doet jouw verantwoordelijkheidsgevoel opvlammen. Een vleugje daarvan is mooi, maar schenk anderen ook vertrouwen en waardering. Ook zij weten van wanten.

Boogschutter

Iets dat je tot nu toe altijd op een bepaalde manier deed, is aan een update toe. Daaraan gaat wellicht wat discussie en ongemak vooraf. Pas je aan, maar niet ten koste van alles.

Steenbok

Een perfecte dag om je ondernemende schoenen aan te trekken en iets te doen wat je nog niet eerder deed. Alle begin is moeilijk, dus verplicht jezelf wel om die schoenen elke dag in te lopen.

Waterman

Heb je een geliefde, vertel dan eens – in woord en gebaar – wat je zo leuk aan diegene vindt. Jou kennende heb je daar al eens over nagedacht, vandaag vind je een creatieve manier.

Vissen

Ontmoetingen blijven vandaag niet oppervlakkig, gesprekken gaan ergens over. Je weet nu het beste uit de ander te halen, als je je richt op waar diegene al goed in is. Maak het groter!

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

Astroloog en tarotlegger Viola Robbemondt trekt iedere dag één kaart uit de Rider-Waite kaarten en legt deze voor alle twaalf de sterrenbeelden.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien