Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Janny van der Heijden over verborgen suikers: "Dan kun je net zo goed een plak cake nemen"

Het grote publiek kent haar vooral als de onbetwiste koningin van de baksels, maar voor Janny van der Heijden (66) valt er nog veel meer te proeven. De presentatrice reisde kriskras door het land om een antwoord te vinden op de vraag: wat is de smaak van Nederland?

Heel Holland Bakt: het was voor miljoenen Nederlanders de afgelopen weken hét recept om de corona-perikelen even te vergeten. Presentator André van Duin en juryleden Robért van Beckhoven en Janny van der Heijden lieten de kijker genieten van wat Nederland ook in tijden van crisis nog altijd is: warm, gezellig en een tikje kneuterig.

Advertentie

Het HHB-seizoen is voorbij, maar gelukkig hoeven we Janny niet lang te missen. Op 22 februari start haar nieuwe programma De Smaak van Nederland op 24 Kitchen waarin ze onderzoek doet naar de eetgewoonten van de Nederlanders.

Hoe gaat het met je, in deze tweede lockdown?
“Eigenlijk gewoon goed! Er zijn geen mensen ziek in mijn omgeving, ik kan hier lekker naar buiten en mijn werk is redelijk doorgegaan. Mijn kinderen en kleinkinderen kwamen met kerst gescheiden van elkaar, maar ik heb ze wél allemaal gezien. Ik mag dus niet klagen. Ik vind het vooral afschuwelijk voor anderen.”

Je zult nu vaker dan normaal alleen eten. Veel mensen vinden het niet leuk om voor zichzelf te koken. Heb jij dat ook?
“Ik kook echt élke dag en altijd vers. Dat is een must: je moet goed en lief zijn voor jezelf. Bovendien vind ik het heel ontspannend om te koken, vaak maak ik ook iets warms voor de lunch. Ik heb altijd veel in huis zodat ik op het laatste moment nog van idee kan veranderen.”

In je programma doe je onderzoek naar de Nederlandse eetcultuur. Wat zetten jouw ouders vroeger op tafel?
“Eten was bij ons thuis héél belangrijk. Er werd uitgebreid gegeten en er zaten altijd gasten aan tafel. Vriendinnetjes kregen thuis van die Saroma-pudding, maar dat kwam er bij mijn moeder absoluut niet in. Daarin waren we, zeker in die tijd, echt een uitzondering. Als we pasta aten dan kwam dat van delicatessewinkel. Van die hele lange spaghetti in blauw folie. Als kind at ik dragon, kervel, verse haricots verts… Thuis is echt mijn liefde en respect voor eten ontstaan.”

Bestaat er eigenlijk wel een Nederlandse keuken?
“We doen vaak alsof er in Nederland geen eetcultuur is, maar die is er wel degelijk. Mensen komen vaak niet verder dan een stroopwafel, maar er worden in ons land zo ongelooflijk veel mooie producten gemaakt en geëxporteerd. We hebben de mooiste schaal- en schelpdieren, haring, kazen, boter, groente en fruit. En waarom zou je tilapia uit een ver land willen als we hier prachtige schol hebben? Iemand als chefkok Joris Bijdendijk laat dat in zijn gerechten heel mooi zien.”

Op welke manier zijn onze eetgewoonten de afgelopen decennia veranderd?
“We durven het traditionele AVG’tje steeds vaker los te laten en variëren met andere culturen. Groente is niet langer alleen een bijgerecht en we zitten niet meer standaard met z’n allen om zes uur aan tafel. Ook is er meer bewustwording. Liever af en toe een goed stuk vlees, dan iedere dag een kiloknaller. Al moeten we ook niet met een belerend vingertje wijzen naar mensen die dat wel doen. Als je rond moet komen van een klein budget ben je al lang blij dat je je kinderen überhaupt iets voor kunt zetten.”

Mijn moeder kookte vroeger vaak met pakjes en zakjes. Wat vind je daarvan?
“Er is een hele generatie groot mee geworden. Dat werd vroeger echt als een verworvenheid gezien, maar eigenlijk ben je dan niet aan het koken. We hebben ook geen idee wat er allemaal inzit aan e-nummers en verborgen suikers. De mededeling ‘gezond’ op de verpakking betekent niet dat iets dat ook echt is. Daar kan ik echt boos van worden. Veel mensen eten ’s ochtends ontbijtrepen en yoghurtdrinks. Daar zit zoveel suiker in, dan kun je net zo goed een plak cake nemen. Eet gewoon pure dingen! Mensen zeggen soms: maar je bakt toch ook veel? Als je zelf een taart bakt, wéét je hoeveel suiker en vet erin zit. Dan kun je zelf beslissen of je een groot of een klein stuk neemt.”

Welk ingrediënt heb je altijd in huis?
“Goede boter en olijfolie, dat is de basis voor alles. En kaas! Groente en eieren zijn trouwens ook heel belangrijk, vooral het ei is echt multi-inzetbaar. Daarmee kan je zowel razendsnel een lekkere lunch maken als iets bakken.”

En qua keukengerei?
“Ik heb echt een messentik. Er is veel waar ik niet zonder kan, maar goede messen zijn echt de basis. Een grote, een kleine en een goede snijplank. Dat werk zoveel fijner.”

Wat is het eerste dat je wilt doen als de lockdown voorbij is?
“Op vakantie met alle kinderen en kleinkinderen! Gewoon iedereen weer gezellig bij elkaar en samen lekker eten en drinken. Haha, hoor je dat? Gaat het alweer over eten. Ik kan niet wachten!”

De Smaak van Nederland is vanaf maandag 22 februari iedere week om 22 uur te zien op 24 Kitchen.

Interview: Elselien van Dieren. Beeld: 24 Kitchen. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Chateau Meiland' liggen dubbel tijdens start nieuw seizoen

De fans van Chateau Meiland zijn weer in hun nopjes, want maandagavond is alweer het vijfde seizoen van start gegaan. Op Twitter laten kijkers massaal weten dat ze hebben genoten van de eerste aflevering en weer in een deuk lagen om de uitspraken van Martien.

In het nieuwe seizoen van Chateau Meiland staat het gedwongen vertrek van de familie uit Hengelo centraal. Eerder werd al bekend dat het perceel dat ze daar hebben gekocht niet volledig mag worden gebruikt voor bewoning.

Advertentie

Knuffelen met koeien

In de aflevering van maandagavond werd er weer veel geklust en een hoop geregeld met de gemeente, maar er was ook tijd voor ontspanning. De Meilandjes hadden namelijk een familieuitje. Daarvoor gingen ze naar een boerderij om te knuffelen met koeien.

Elektrische deken

Waar Erica zich gelijk over de koeien heen drapeerde, vond Martien het vooral eng. Aan het einde besloot hij toch nog even te knuffelen met de koeien en kwam tot de conclusie dat het eigenlijk best fijn is. “Dit is net een elektrische deken”, merkte hij op. Toch is de kabelbaan bij de speeltuin op de boerderij meer iets voor hem. “Erica, dit moeten wij ook! Ik vind het enig.”

Reacties

Voor de kijkers was de aflevering weer als vanouds. Op Twitter schrijft iemand: “Oh, wat heerlijk na een warme douche met een kop thee een dekentje op de bank! En je raad het Chateau Meiland op de buis!”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: SBS6

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó zien de kinderen van 'WIDM'-finalist Renée Fokker eruit

Renée Fokker (59) is actrice en staat nu vooral in de belangstelling om haar deelname aan Wie is de mol?. Maar daarnaast is Renée ook een liefdevolle moeder van twee kinderen.

Ze heeft een zoon en een dochter en vooral haar dochter lijkt ontzettend veel op haar!

Advertentie

De échte Renée Fokker

In Wie is de mol? zien we een andere kant van Renée Fokker. Na alle mooie rollen die ze gespeeld heeft in verschillende films en series, kunnen we nu eindelijk zien hoe de échte Renée is. Of speelt Renée in Wie is de mol? ook een rol? Namelijk die van de mol? Dat zien we aanstaande zaterdag.

Lieve moeder

Wat we na het zien van Wie is de mol? in ieder geval met zekerheid kunnen zeggen is dat Renée een lieve, zorgzame vrouw is. We kunnen daarom wel raden dat Renée vast ook een hele lieve moeder is voor haar twee kinderen. Op Instagram plaatst de actrice regelmatig kiekjes van de twee, om te laten weten dat ze gek op ze is.

Daan en Esah

Renée heeft een zoon genaamd Daan en een dochter genaamd Esah. Haar kinderen kreeg ze samen met haar ex Tom Erisman. De relatie tussen Tom en Renée is gestrand. Daarna heeft Renée nog een relatie gehad met acteur Porgy Franssen, maar ook dat is over. Nu gaat Renée als vrijgezel door het leven.

Zo zien de knappe kinderen van Renée eruit:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Renee Fokker (@therealmotherfokker)

En een kiekje van vroeger:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Renee Fokker (@therealmotherfokker)

Liz Snoijink heeft haar kleinkinderen al 2 jaar niet gezien

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: 100% NL. Beeld: AVROTROS

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oh nee: deze actrice is vanaf volgende week niet meer in 'GTST' te zien

Het is een komen en gaan in het fictieve dorpje Meerdijk. Volgende week zal er helaas één actrice voor het laatst te zien zijn in GTST.

Actrice Cecilia Adorée (29), die Tiffy Koster speelt, moet de soap verlaten.

Advertentie

Cecilia verlaat GTST

Eerder werd al bekend gemaakt dat Ferry Doedens uit de serie stapt, maar nu is ook bevestigd door EndemolShine dat zijn collega Cecilia helaas niet meer in GTST te zien zal zijn. Dinsdag 9 maart is Cecilia voor het laatst te zien in de soap. Ze heeft 2,5 jaar in de serie gespeeld.

Naar het buitenland

De GTST-kijkers die de soap op Videoland volgen, zien morgen al hoe Lucas, Tiffy en Wolf Meerdijk verlaten. Videoland-kijkers hebben ook al kunnen zien hoe Tiffy en Lucas zich gereedmaken voor vertrek. Het fictieve stel heeft besloten naar het buitenland te gaan om daar een nieuwe start te maken. Tiffy kan wel een nieuwe start gebruiken, omdat ze nogal in de knoop raakte met zichzelf toen ze gevoelens kreeg voor haar beste vriend Daan.

Ferry Doedens

Cecilia vertrekt tegelijk met Ferry Doedens. Dat hij de serie na 12 jaar zou verlaten, werd afgelopen zomer al bekend gemaakt door EndemolShine. Hij moet noodgedwongen vertrekken door het niet nakomen van werkafspraken.

Nieuwe inwoner

Dinsdag 9 maart zien we Lucas en Tiffy vertrekken, maar we zien ook een nieuw personage arriveren. Namelijk Indra, die gespeeld wordt door musicalster Romy Monteiro. Indra is de ex van Richard, die weer terug in zijn leven zal komen dankzij bemoeienis van Janine.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cecilia Adorée (@ceciliaadoree)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cecilia Adorée (@ceciliaadoree)

Dít is de reden waarom GTST-ster Gigi Ravelli van de radar verdween:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard. Beeld: GTST

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Plan voor vaccinatiepaspoort wordt deze maand al gepresenteerd

De Europese Commissie zal deze maand nog komen met een plan voor het zogenoemde vaccinatiepaspoort. Met dit paspoort kan de drager, zoals de naam al doet vermoeden, bewijzen dat hij of zij is ingeënt tegen het coronavirus.

Het zijn vooral de zuidelijke EU-landen die graag willen dat dit vaccinatiepaspoort er komt. Zij willen namelijk komende zomer gevaccineerde toeristen verwelkomen.

Advertentie

Vaccinatiepaspoort

Voorzitter Ursula von der Leyen heeft vandaag laten weten dat het plan er deze maand komt. Maar er zijn nog wel wat vragen over het vaccinatiepaspoort. Zo vragen een aantal EU-lidstaten zich af wat iemand die een vaccinatiepaspoort heeft dan allemaal zou moeten mogen, ten opzichte van iemand nog niet gevaccineerd is.

Goedkeuring

Dat het plan er komt, betekent niet direct dat dit plan ook wordt uitgevoerd. De regeringen van de EU-landen en het Europees Parlement moeten het na de presentatie eerst goedkeuren. In het technisch mogelijk maken van het vaccinatiepaspoort gaat vervolgens nog veel tijd zitten.

Ontwikkeling kost veel tijd

Ursula von Leyen ziet een ‘digitale groene pas’ voor zich. Maar ze laat weten dat een dergelijke digitale pas maken, zo’n drie maanden tijd kost. Omdat dit voor de zomer klaar moet zijn, dringt de tijd. Vandaar dat het plan snel op tafel moet komen.

Doet Nederland mee?

Hoewel vakantielanden als Portugal en Griekenland enthousiast zijn over het vaccinatiepaspoort, gaf Rutte eerder aan dat hij het voor Nederland te vroeg vindt. Dit zou te maken hebben met de vaccinatiestrategie van Nederland, die nog niet heel vlot loopt. Is het wel eerlijk om mensen die gevaccineerd zijn al meer rechten te geven als het grootste deel van Nederland nog geen kans heeft gehad om een prik te halen? D66-leider Sigrid Kaag staat er anders in: zij vindt dat je niet kunt verwachten dat gevaccineerde mensen ‘wachten met leven totdat de laatste prik is gezet’.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien