Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De vader van Nicolette Goldsmann overleefde een jappenkamp: "Mijn vader zweeg omdat hij ons een onbezorgde jeugd wilde geven"

Nicolette Goldsmann (47) is creative director, getrouwd en heeft 3 kinderen. Haar vader Pim Goldsmann (88) overleefde als jongen een jappenkamp in Nederlands-Indië.

“Als kind was ik me niet bewust van mijn vaders oorlogsverleden. Hij sprak er nooit over en ik groeide op in een veilige omgeving, ik had dus geen reden om ernaar te vragen. De eerste keer dat me iets opviel, was ik toen ik een jaar of 12 was. Ik zat naar de film Escape from Sobibor te kijken en mijn vader kwam er even bij zitten. We zagen een scène waarin de gevangenen in hun barak muziek maakten en een beetje geinden met elkaar. ‘Zo ging dat helemaal niet’, zei mijn vader, bijna boos. ‘Alsof je het daar leuk kon hebben!’ Ik voelde meteen dat daar iets zat. Er waren wel meer aanwijzingen, achteraf gezien, maar over het algemeen hield mijn vader zijn emoties voor zich. Hij was en is een positief en pragmatisch denkend mens. Maak iets van je leven, gaf hij mij mee. Hij was ook heel erg toekomstgericht. Hoezo de tijd nemen om iets naars te verwerken? Je moet door!

Advertentie

Jappenkamp

Pas nadat mijn oudere zus bij een ongeluk om het leven kwam, werd er thuis over emoties gesproken. Iedereen had verdriet, je kon er niet omheen. Mijn vader ging meer vertellen over zijn jeugd, ik was inmiddels 15 en ging meer vragen stellen. ‘Toen ik ongeveer zo oud was als jij, zat ik in een jappenkamp’, zei hij bijvoorbeeld. En dan vroeg ik: ‘Hoe was dat? Zat je bij je vader en moeder?’ Ik wist echt van niks. In eerste instantie vertelde hij het verhaal heel feitelijk. Zijn vader werd als eerste weggehaald, die moest naar de gevangenis. Mijn vader kwam als elfjarige jongen met zijn moeder en zusje in een vrouwenkamp terecht. Een jaar later werd hij daarvandaan weggehaald, alle jongens van boven de 12 moesten naar een jongenskamp. ‘Hoe reageerde je moeder toen jij in je eentje moest vertrekken?’ vroeg ik. Ik kon me daar geen voorstelling van maken. ‘Ze zei: Houd je rug recht, ga en kijk niet meer om’, vertelde mijn vader. Dat emotioneert me nog steeds. Hoe kun je dat als moeder zeggen? En toch is het ook zo sterk, want wat kon ze anders? Na de oorlog werden mijn vader, zijn ouders en zijn zusje herenigd. Maar ze hadden niks meer. Ze hebben nooit gepraat over wat hen is overkomen.”

Onbezorgde jeugd

“Gelukkig kan mijn vader dat sinds een jaar of 15 wel, ook over de emotionele kant van het verhaal. Zijn kampervaringen hebben veel meer impact op hem gehad dan ik vroeger dacht. We hebben samen ‘zijn’ kamp in Indonesië bezocht, dat inmiddels weer een kloosterschool is, en we zijn naar Auschwitz geweest. Heel heftig vond ik dat. Ik moedig mijn kinderen aan om het met mijn vader over de oorlog te hebben – nu kan het nog. Al met al ben ik waarschijnlijk meer met de Tweede Wereldoorlog bezig dan de meeste mensen van mijn leeftijd, maar ik heb er geen trauma van meegekregen. Dat was misschien wel gebeurd als mijn vader nooit over zijn ervaringen had verteld en ik het gevoel had gekregen dat er een geheim was dat hij niet met mij wilde delen. Ik weet nu dat mijn vader zo lang heeft gezwegen omdat hij ons een onbezorgde jeugd wilde geven. Dat snap ik: ik wil ook dat mijn kinderen zolang mogelijk kind kunnen zijn. Omdat de last van de oorlog niet op mij drukte toen ik klein was, heb ik inderdaad een fijne jeugd gehad. Daar kan ik mijn vader alleen maar dankbaar voor zijn.

Ik ben me er sterk van bewust dat ik in vrijheid leef en hoe kostbaar dat is. Daarom kan ik ook niet hard oordelen over mensen die uit oorlogsgebieden komen en in Nederland willen wonen: zij willen ook alleen maar in vrede leven. Onbewust heb ik bepaalde dingen van mijn vader overgenomen, bijvoorbeeld dat keep moving forward, tegenslagen horen bij het leven. Je weet natuurlijk nooit of hij die instelling aan zijn oorlogservaringen heeft overgehouden, maar het besef van wat hij heeft meegemaakt, geeft die pluk-de-dag-instelling wel diepte.”

Trots

“Er zijn ook mooie verhalen. Ik heb van mijn ouders een doos met een zilveren bestek gekregen. ‘Je oma had het tijdens de oorlog in de tuin begraven’, vertelde mijn vader. ‘Na de oorlog hebben we het opgegraven. Ik heb het schoon laten maken, en nu is het voor jou.’ Dat maakte me zo trots, dat het bestek er nog was en dat ik nu deel uitmaak van die geschiedenis. Misschien omarm ik het leven wel meer dan iemand wiens vader niet in een jappenkamp heeft gezeten. Wij zijn er nog, wij hebben de kans gekregen om te leven. Die kans wil ik niet verprutsen.’

Interview: Liddie Austin. Fotografie: Karlien van der Geest. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ruim 2,4 miljoen senioren mogen deze maand stemmen per post

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekendgemaakt dat ruim 18% van het totaal aantal kiesgerechtigden in Nederland mag stemmen per post. Het gaat om zo’n 2,4 miljoen senioren van 70 jaar en ouder.

Deze mensen mogen hun stem per post uitbrengen vanwege het risico op een coronabesmetting. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat in Utrecht en Urk het aandeel 70-plussers onder de kiesgerechtigden het kleinst is. 10% mag hier stemmen per post. Laren heeft de meest stemgerechtigde senioren: hier mag 32% van de inwoners stemmen per post.

Advertentie

Briefstemmen

Het stembiljet wordt thuisbezorgd, maar het is wel belangrijk dat er goed wordt gelezen hoe het briefstemmen werkt. Anders loop je de kans dat de stem ongeldig wordt verklaard. Momenteel zijn er in totaal 13,2 miljoen mensen in Nederland kiesgerechtigd. Sinds de vorige Kamerverkiezingen in 2017 zijn ruim 883.000 jongeren 18 jaar geworden. Hiervan mag 73.000 niet stemmen, omdat ze niet de Nederlandse nationaliteit hebben. 810.000 jongeren mogen dat dus wel.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty Images.


voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Met dit accessoire zou Meghan het geslacht van de baby hebben verklapt

Prins Harry (36) en Meghan Markle (39) verwachten een tweede kindje. Dat maakte het stel op Valentijnsdag bekend. Of Archie een broertje of een zusje krijgt, weten we nog niet. Of heeft Meghan het geslacht toch stiekem al verklapt?

Harry en Meghan maakten het nieuws op een bijzonder moment bekend. Precies 37 jaar nadat prinses Diana haar zwangerschap van prins Harry aankondigde, brachten ook zij mooi babynieuws naar buiten.

Advertentie

Meghan verklapt geslacht baby

Zoontje Archie wordt dus grote broer. Het stel heeft nog niet verklapt of er een meisje of een jongen op komst is. De fans van het stel willen het geslacht van de baby natuurlijk graag weten en denken dan ook een hint te hebben gezien in de ring die Meghan droeg tijdens een digitale bijeenkomst van Spotify. Tijdens die bijeenkomst droeg Meghan een opvallende ring om haar vinger. Mét een 6-karaats roze saffier. Roze, ja. Zou ze daarmee stiekem hebben willen laten zien dat ze een dochter krijgen?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Misan Harriman (@misanharriman)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Elle.com. Beeld: Instagram.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Lieke had corona: "Pas sinds deze podcast geloof ik weer in volledig herstel"

We spraken Lieke (36) in juni 2020. Ze zat toen al drie maanden thuis met coronaklachten. Nu, bijna een jaar na haar besmetting, is ze nog altijd niet de oude. Wél heeft ze een podcast ontdekt die haar weer hoop heeft gegeven.

“De nasleep is erg hobbelig geweest met meerdere terugvallen. Ik had nog steeds pijn in de borst, hartkloppingen, een brandende tong, het gevoel dat ik menthol inademde – en dat terwijl het virus niet meer in m’n lijf zat. Dat is heel frustrerend. Waarom ging dat niet over?”

Advertentie

Lieke vervolgt: “Ondanks een ontstoken hartzakje in juni bleek uit de enorme hoeveelheid testen dat ik geen permanente schade heb overgehouden aan corona. Maar deed ik bijvoorbeeld een fietstest in januari, dan schrok de begeleider zich te pletter van de slechte resultaten. Ook lag ik in november weer een hele maand op de bank als ik even te veel van mezelf had gevraagd. Wandelen én met een vriendin praten tegelijk? Dat zorgde echt voor een mentale en fysieke overbelasting. En dat triggert op z’n beurt een terugval.”

Podcast

“Op een gegeven moment ontdekte ik een podcast die me enorm heeft geholpen: The cure for chronic pain, van de Amerikaanse Nicole Sachs. Ik kreeg deze tip van iemand met een burn-out. In de podcast wordt verteld over een methode waardoor het zenuwstelstel tot rust kan komen. In de nasleep van corona zit deze namelijk vaak nog in de vecht- en vluchtmodus. Het zenuwstelstel denkt nog steeds dat er gevaar is wat onbewust erg veel energie kost.”

“De cardioloog bevestigde dat het overactieve immuunsysteem waarschijnlijk de boosdoener was van mijn aanhoudende klachten. Er werd gedacht dat dit vanzelf wel zou herstellen. Maar wanneer je na bijna een jaar nog steeds niet langer dan een halfuur kan fietsen, begin je jezelf dat wel af te vragen. En nu, in slechts anderhalve maand, heb ik door de methode van Sachs spróngen gemaakt. Ik heb ‘zelfs’ een hele kamer in m’n huis geverfd. Dat was voorheen echt ondenkbaar.”

Goed onderzoek

“De methode bestaat uit een schrijfoefening waarna je een meditatie doet. Het uiteindelijke doel is om rust in je lichaam en met name in het zenuwstelsel te krijgen waardoor je energie zich herstelt. Ik ben zo blij dat ik een manier heb gevonden waardoor ik weer geloof in een volledig herstel. Ik heb zelfs de kans gekregen om aan Sachs mijn verhaal te doen en er samen een aflevering over op te nemen.”

“Voor mensen die in dezelfde situatie hebben gezeten als ik kan ik maar één ding meegeven: onderzoek eerst goed of er geen blijvende schade is, vraag door bij artsen om doorverwijzingen, en geef dan deze methode eens een kans.”

Misvatting

“Het is overigens heel frustrerend dat je overal hoort dat jonge mensen niet echt ziek worden van corona. Dat is gewoon echt niet zo. En dan nog: als er een kans van 1 op 10 is dat je je leven een jaar kwijt bent, ga je dan dat risico nemen en de regels aan je laars lappen? Of blijf je dan voorzichtig? Ik zou dan heel voorzichtig blijven.”

Vragen over corona? Dokter Rutger geeft antwoord:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Tekst: Daphne Dorgelo. Beeld: privé.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 2 maart: "Stier, luister naar je lichaam als het 'moe' zegt"

De tarotkaart die voor dinsdag 2 maart is getrokken, is ‘Aas van Bekers’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze tarotkaart staat voor potentie en kansen. Deze Aas werkt als een Klavertje Vier: geluksbrenger. Liefde op het eerste gezicht, vervulling van wensen, dankbaarheid, levensgeluk. Ook mensen die single (willen) zijn, vinden bij deze kaart zekerheid in zichzelf en een diep gevoel van vervulling.

Advertentie

Ram

Deze kaart geeft je vandaag alles waaraan het je soms ontbreekt: geduld, rekening houden met anderen en bescheidenheid. Doe er je voordeel mee door (online) zoveel mogelijk onder de mensen te zijn.

Stier

Luister naar je lichaam als het ‘moe’ zegt. Dan maak je ook minder fouten. Sla jezelf ook niet met missers om de oren. Een fout is geen fout, zolang je er maar van leert.

Tweelingen

Check jouw ideaalplaatje heel nauwkeurig. Klopt het wel met de werkelijkheid? Het is vandaag heel belangrijk om niet slaapwandelend door het leven te gaan. Neem alert beslissingen.

Kreeft

Jouw visie overbrengen op anderen gaat vandaag van een leien dakje. Vergader, overleg en bespreek alles wat je na aan het hart ligt, en geef voorbeelden van hoe je het voor je ziet.

Leeuw

Soms heb je vanuit de bijrijdersstoel meer macht dan op de bestuurdersstoel. Houd dit in gedachten als je weerwoord wilt geven. Laat de ander helemaal uitspreken. Stuur alleen zachtjes bij.

Maagd

Een goed geoliede machine, jij geniet van de dagelijkse routine vandaag. Saai? Integendeel. Zweven boven je gedachten, gevoelens en de wereld om je heen geeft broodnodige innerlijke rust.

Weegschaal

Op zoek naar de ideale geliefde? Je neigt er misschien naar om meerdere mensen aan het lijntje te houden. Wees eerlijk, vooral tegenover jezelf. Wat zoek je echt? Maak keuzes.

Schorpioen

Gebruik je gedachten vandaag om je ideaalplaatje te schetsen. Doe het zo gedetailleerd mogelijk. En geloof er heilig in. Dan ontwaakt de tovenaar in jezelf.

Boogschutter

Jouw persoonlijke kijk op de wereld trekt mensen die bij je willen horen. Laat dus van je horen – en laat je zien. Een gekke, nieuwe thuishaarkleur nodigt uit tot interessante gesprekken.

Steenbok

De juiste woorden vinden jou vandaag, je hoeft ze niet te zoeken. Je partner geniet van jouw weldadige handen. Laat ze wapperen in de vorm van een massage of zachte streling.

Waterman

Gemak en genot zijn jouw bondgenoten vandaag. Je hoeft je niet uit de naad te werken om applaus te krijgen. Houd investeringen wel nauw in de gaten. Tech is hot, maar welk bedrijf?

Vissen

Check vandaag manieren om onafhankelijker te worden: van mensen, spullen, verslavingen groot en klein. Stop met dralen, vertrouw op je gevoel en stap vooruit. Vandaag is de dag!

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien