Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Jeannet (55) is op vakantie in Griekenland: "Ik heb wel even gehuild om de mensen hier"

Hoewel sommigen er niet aan moeten denken om nu naar het buitenland te gaan, zijn er ook genoeg mensen die de auto of het vliegtuig wél pakken. Jeannet (55) en haar man vieren vakantie op Karpathos en behoren tot de 1ste groep toeristen op het Griekse eiland. Maar hoe is het om in coronatijd op vakantie te gaan?

We belden Jeannet op haar vakantieadres – een fijn appartement in het knusse plaatsje Amopi – op.

Advertentie

“In december hadden we onze droomvakantie al geboekt, maar gezien de situatie hoorden we pas 2 weken voor vertrek dat de reis daadwerkelijk door zou gaan”, begint ze. Daar waren Jeannet en haar man in 1ste instantie helemaal niet zo blij om. “We twijfelden enorm. ‘Is het allemaal wel veilig?’ Uiteindelijk hebben we toch de keuze gemaakt om wel te gaan. We hadden al behoorlijk wat betaald en je vertrouwt er toch op dat het dan ook echt verantwoord is om te vertrekken”, vertelt ze.

Achteraf zijn ze heel blij met die beslissing. Jeannet: “Het is hier prachtig en het voelt zelfs een stuk veiliger dan in Nederland.”

Vlekkeloze vlucht

De vlucht verliep vlekkeloos. “Op Schiphol draagt iedereen een mondkapje en wordt netjes afstand gehouden. De passagiers gaan in gedeeltes het vliegtuig in, zodat je ook daar niet te dicht bij elkaar komt. En de crew heeft vooraf een stoelverdeling gemaakt, zodat huishoudens netjes bij elkaar zitten.”

Toeristen die naar Griekenland op vakantie gaan, moeten uiterlijk 2 dagen voor vertrek een ‘Passenger Locator Form‘ invullen. De Griekse overheid wil namelijk vooraf weten wie wanneer naar Griekenland reist. Op dit formulier staan onder meer je contactgegevens en de landen die je recent bezocht hebt. Na het invullen ontvang je ongeveer 1 dag voor de vlucht een QR-code, die je op het vliegveld moet laten zien.

Bij aankomst op het eiland worden er steekproefsgewijs coronatesten afgenomen. Je mag vervolgens wel gewoon meteen naar je accommodatie. Als je positief wordt getest op corona, wordt binnen 24 uur contact met je opgenomen en moet je 14 dagen in quarantaine. “Maar tot dusver schijnt niemand gebeld te zijn met dat bericht.”

Jeannet en haar man op Schiphol:

Dubbel gevoel

Dat bleek gelukkig niet het geval bij Jeannet en haar man. De 2 genieten inmiddels al een kleine week van de Griekse zon. Al voelt het soms wat dubbel allemaal. “Maandagmiddag heb ik wel even gehuild. Ik vind het zo zielig voor de mensen hier. Ze zijn zo gastvrij en dankbaar dat je er bent. Ze kunnen niet wachten om weer op te starten. Veel eilandbewoners leven van het toerisme, maar missen nu al 3 maanden aan inkomsten. En ook nu is het bepaald geen vetpot: momenteel verblijven er nog geen 300 toeristen op het hele eiland.

“Wij waren de 2de vlucht met toeristen die hier aankwam. Het schijnt dat de passagiers van de 1ste vlucht zelfs met muziek opgewacht werden door de locals, zó blij waren ze. Waar ik eerst wat heb gemopperd op onze reisorganisatie, prijs ik ze nu de hemel in. Ze gaan toch de lucht in om het toerisme weer op te starten.”

Privileges

Aan de andere kant levert het ook bijzondere privileges op om 1 van de weinige bezoekers te zijn. “Onderweg kun je lekker de tijd nemen om van het uitzicht te genieten en rustig te rijden – er rijdt toch niemand achter je. We liggen soms met z’n 2en op de mooiste strandjes die normaal gesproken afgeladen vol zijn. Of we zijn de enige gasten in een restaurant. En zondag ging een barretje speciaal voor ons open, omdat we Formule 1 wilden kijken.”

Jeannet benadrukt dat iedereen op het eiland zich heel netjes aan de regels houdt. “Obers hebben mondkapjes of een plexiglazen gelaatsscherm op – ze laten hier toch graag hun gezicht zien. Iedereen houdt afstand en je vindt overal handgel. Bij het zwembad en op het strand staan de bedjes een stuk verder uit elkaar. Als toerist hoef je in principe alleen in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen.”

Geen spijt

Op Karpathos is de afgelopen maanden slechts 1 inwoner positief op corona getest. “Het voelt hier ook veiliger en beter te controleren dan in bijvoorbeeld Nederland. Ze weten namelijk precies wie er op het eiland binnenkomt. Voor iedereen die twijfelt: wij zijn in elk geval heel blij dat we zijn gegaan”, aldus Jeannet. “Maar ben je niet fit? Neem dan in Nederland je verantwoordelijkheid”, besluit ze.

Dat kunnen we ons heel goed voorstellen als we dit jaloersmakende plaatje zien:

Vakantie verziekt door het coronavirus? Zo krijg je je geld terug:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Interview: Kim van Weering. Beeld: eigen foto’s Jeannet

Lees meer

Libelle Legt Uit: zijn superfoods écht gezond?

Ze zijn goed voor je hart, je krijgt er meer energie van of je valt ervan af: superfoods beloven wonderen voor onze gezondheid. Maar maken ze die ook waar? En hoe zit het met de duurzaamheid?

Mogen we even voorstellen: de gojibes, afkomstig uit Azië en in Tibet ‘geluksbes’ genoemd. Ziet eruit als een rood-roze rozijn en schijnt een geneeskrachtige werking te hebben. En ken je maca al, een Peruaans knolgewas vol vitaminen en mineralen waarvan de tot poeder gemal

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien