Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Jetske Ultee: "Beter géén crème dan een slechte crème"

Oud: we willen het allemaal worden, maar niet zijn. En daarom smeren we ons een ongeluk om te ontkomen aan de zichtbare souvenirs van de tijd. Maar helpt het nou? We vragen het aan Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie van onderzoeksinstituut Skinwiser.

We zijn allemaal op zoek naar de eeuwige jeugd, en iedereen hoopt stiekem op een levenselixer. Ondertussen vindt de microdermabrasie-behandeling gretig aftrek bij de schoonheidsspecialist en kopen we voor een vermogen aan middeltjes en crèmes.

Advertentie

Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie, helpt je op haar platform Skinwiser uit de droom. Negen van de tien producten helpen niet. Je leest het goed: helpen niet. Zeg maar ‘dag’ tegen een ‘tien jaar jonger uiterlijk’. Vaarwel illusie! Wat je wél kunt doen om zo lang mogelijk van uw mooie huid te genieten? Dat lees je hier.

U maakt korte metten met de fabeltjes van de beauty-industrie. Eindelijk, de waarheid!
“Vanuit mijn vak voel ik de behoefte om mensen voor te lichten. Mensen kopen zich blauw aan crèmes, dat is niet alleen zonde van het geld, maar het kan ook nog eens heel schadelijk zijn voor je huid. In veel van de producten zitten stoffen die de huid doen verouderen in plaats van verjongen. Ik wil mensen toegang geven tot onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek, zodat ze weten wat in het rijk der fabelen thuishoort en wat wél echt werkt.”

Betalen voor producten die meer kapot maken dan goed doen? Klinkt niet best..
“Dat is het ook niet. We zien nu dat mensen ontzettend bewust bezig zijn met eten. Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt, zijn zich bewust van de industrie die er achter schuilt en stellen hogere eisen. Er zijn veel biologische winkels, in restaurants zie je slow food en producten uit de streek op de kaart staan. Ik hoop hetzelfde te bereiken binnen de beauty-industrie.”

Feit of fictie: je krijgt altijd een dag- en een nachtcrème aangesmeerd. Is dit nodig?
“Vaak is een nachtcrème iets vetter dan een dagcrème, maar afgezien van een zonnefilter zit er geen verschil in. Je kunt dus gewoon volstaan met één creme. Hetzelfde geldt voor een oogcreme. Je dagcrème kun je daar ook prima voor gebruiken.”

Waar moet je op letten bij het kopen van een dagcrème?
“Om te beginnen is het slim om een crème in een dispenser te kopen. Dat is een pompje waar geen zuurstof bij komt. Hierdoor blijven de anti-oxidanten, de stoffen die je huid gezond en egaal maken, bewaard. Op het moment dat je een potje crème koopt waar anti-oxidanten inzitten, zijn ze bij de derde keer openen vervlogen en heb je dus niets meer aan je crème. Daarnaast moet je oppassen voor stoffen die irriteren. Vermijd alles waar alcohol in zit. Dat bijt. Ook citrus, mint, eucalyptus en lavendel kunnen irriteren. Zeker in combinatie met de zon, kunnen ze extra schadelijk zijn voor je huid. Ga altijd voor ongeparfumeerde producten mét zonnefilter. En dan nog een laatste wijsheid: beter géén crème dan een slechte crème.”

Wat kun je doen om je huid te sparen?
“Zon is het heel slecht voor je huid, en de zonnebank het allerslechtst. Smeer dus altijd een alcoholvrije, ongeparfumeerde zonnecrème met factor 15 of 30. Hoe hoger de factor, hoe beter. Zonnefilters ruiken nooit zo lekker en daarom gooien fabrikanten vaak een citrus-extract in de crème. Nogmaals: die citrus-extracten zijn slecht voor je huid. Verder kun je met voeding veel doen voor je huid: in wortels, bessen, tomaten en broccoli zitten stoffen die je huid een boost geven. En slaap. Slaap is het allerbelangrijkst. Daar knapt je huid echt van op.”

Als je producten uit de biowinkel koopt, zit je dan gegarandeerd goed?
“Beslist niet. Ze gebruiken vaak plantaardige ingrediënten, maar er zijn genoeg plantaardige stoffen die helemaal niet voedend zijn voor je huid en zelfs irritatie kunnen opleveren.”

Het toverwoord: scrubben. Helpt dat?
“In je gezicht zou ik het niet adviseren. De scrubs zijn vaak te agressief waardoor je meer kapot maakt dan je lief is. Het verstoort de natuurlijke huidbarrière, en daarvan raakt je huid uit balans. Het is wel zinvol om verstoppingen en dode huidcellen weg te halen, maar ik adviseer een exfoliant te gebruiken. Glycolzuur bijvoorbeeld. Dat is niet zo agressief en het lost de dode huidcellen op, in plaats van dat je ze met geweld verwijderd. Maar nog steeds geldt: bouw het gebruik langzaam op. Je huid heeft tijd nodig om te wennen en ‘tot rust’ te komen.”

Je hebt zelf ook een productlijn. Bijten die commerciëlle belangen niet met je wetenschappelijk onderzoek?
“Daar lijkt het misschien op, maar dat is niet zo. Ik scheid deze twee werelden volledig. Het wetenschappelijk onderzoek dat ik doe, koppel ik volledig los van de producten die ik verkoop. Bovendien maak ik nooit reclame voor mijn producten.”

Lees ook de blog van Dr. Jetske Ultee.

Weekend bezigheid: groene kunstwerkjes achter glas

groene kunstwerkjes

Hou je van groen en doe je mee met de kamerplantentrend, maar dan wél op jouw manier? En ben je een beetje handig? Maak dan deze prachtige groene lijsten om je interieur mee op te fleuren.

groene kunstwerkjes

Dit heb je nodig voor de groene kunstwerkjes

  • •Transparante lijsten van eiken met elastiek: A5 €26,95 / A4 €39,95 / A3 €54,95  (Moebe v
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien