Jonge ex-coronapatiënten bij 'Op1': "Ik kan nog steeds de hond niet uitlaten"

Dat het coronavirus alleen ernstige vormen aanneemt bij ouderen is nog altijd een groot misverstand. Om andere jongeren te waarschuwen, schoven maandag drie jonge ex-coronapatiënten aan bij Op1. De kijkers waren geschokt.
De gasten van 14 en 27 waren maanden na hun ziekte namelijk nog steeds niet de oude.
Jonge ex-coronapatiënten
Maandagavond waren de drie jonge ex-coronapatiënten in Op1 te zien. Sterre de Jong (14), Maurits de Jong (27) en Rosanne Stam (27) willen namelijk hun leeftijdsgenoten waarschuwen. Alle drie hebben zij het coronavirus gehad, een aantal maanden geleden. Het virus was boven verwachting heftig voor ze. Zo belandde de veertienjarige Sterre maar liefst twee keer in het ziekenhuis met zuurstoftekorten. En nog steeds is zij niet hersteld.
Zuurstoftekort
Zo legt ze uit dat haar arts het er niet mee eens was dat ze naar de uitzending kwam. Als ze zich te veel inspant, kan zij namelijk last krijgen van zuurstoftekort. “Dan wordt het wit en blauw rondom mijn mond”, legt Sterre uit. Ook kampt ze nog altijd met concentratieproblemen en is schrijven moeilijk. “Ik draai steeds de letters om”, vertelt ze. “Laatst bij biologie moest ik het woord ‘chromosomen’ schrijven en dat deed ik op tien verschillende manieren. Daar heb ik nog nooit last van gehad.”
Niet de oude
Tijdens haar verhaal knikken Maurits en Rosanne instemmend. Ook zij zijn nog lang niet bekomen van de klap van het coronavirus. Zo heeft Maurits nog zichtbaar moeite met zijn ademhaling, vijf maanden na zijn besmetting. “Ik adem heel oppervlakkig”, legt hij uit. “Dan doet het het minste pijn.” Hij kan dan ook nog zeker niet optimaal functioneren. Als hij boodschappen heeft gedaan, moet hij twee uur uitrusten. Ook Rosanne is nog altijd niet de oude. Zo vertelt zij dat ze nog altijd heel erg moe is. Wandelen met de kinderwagen, een film kijken met haar kinderen, de hond uitlaten, voor haar is het nog niet mogelijk.
Toekomst
Nadenken over de toekomst vinden de jongeren lastig. “Dat heb ik een beetje laten vallen”, geeft Maurits toe. “Zestien weken geleden dacht ik ook dat het beter zou worden”, vertelt hij. “Maar tot nu toe is optimisme keihard afgestraft.” Wel gelooft hij erin dat het ooit goedkomt. Gelukkig hebben de ex-patiënten een Facebook-groep waar ze ervaringen delen en steun bij elkaar vinden. “Je vindt daar herkenning. Je ziet dat je niet alleen bent. En dat scheelt wel”, eindigt Rosanne haar verhaal.
#op1 Drie jonge mensen, nog steeds invaliderende klachten na het doormaken van Corona, wat ik ook zie bij jonge collega en ook jonge patiënt.#hetisgeengriepje #wappies
— Arianne (@covidindammen) September 7, 2020
Wat heftig, die jongeren met zo’n nasleep van de corona. Goed dat dit getoond wordt. #op1 #geengriepje #Coronavirusnl
— Pip109803 (@PS19803) September 7, 2020
Mensen alsjeblieft WERK THUIS, WAS JE HANDEN en DENK NA!!! #Corona #Op1 #Jeugd
— Tiemen Jan van Dijk (@TiemenJan) September 7, 2020
Heftige verhalen over Corona #op1 Hoezo: het is maar een griepje…
— Margé Buitinga (@Maahtje) September 7, 2020
Wie nu nog durft te beweren dat het virus alleen gevaarlijk is voor ouderen en reeds zieken is af, voorgoed #Op1
— Bianca Bodde (@biancabodde) September 7, 2020
Zelfzorg bij corona: dit moet je wel en niet doen.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: Twitter. Beeld: iStock