Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De dochter (26) van journalist José Rozenbroek appt: "Mam, ik heb ietsiepietsie een loopneus, moet ik me laten testen?"

Journalist José Rozenbroek snapt heel goed dat jonge mensen muiten. Een onzichtbaar virus waar jij niet ziek van wordt; daarvoor leg je toch niet je hele leven voor onbepaalde tijd aan banden? Maar dan appt haar dochter.

“Mam”

Advertentie

“Mam?”

Als een van de dochters zo haar app-conversatie start, kan ik er gif op innemen dat ze iets van me wil. Een truitje of jas uit mijn kast, de auto lenen, goeie raad. Deze keer draait het om het laatste. Overmorgen gaat ze naar Berlijn met een paar vriendinnen, een uitstapje waar ze zich wild op verheugt na al die maanden binnenzitten en nergens naartoe kunnen. Maar, zo appt ze me:

“Ik heb ietsiepietsie een loopneus”

“Echt MINIMAAL”

“Moet ik me laten testen?”

Ik bel haar op. Hoe erg is die loopneus? Heeft ze andere klachten? Nee, niet echt. Toch maar laten testen, zeg ik. Nu heb ik, als ik er goed over nadenk, ook ietsiepietsie een loopneus en tranende ogen, maar ik wijt dat aan de hooikoorts waaraan we in ons gezin allemaal lijden en geen haar op mijn hoofd die aan testen denkt. Maar zij is 26 en behoort tot de leeftijdscategorie die het niet zo nauw neemt met de de coronaregels. “Maar als ik de uitslag nog niet heb voor ik naar Berlijn vertrek?”

Tja, wat moet ze doen? Eigenlijk moet ze in isolatie tot ze weet of ze wel of geen corona heeft, en desnoods de trein zonder haar laten vertrekken. Maar de kans is groot dat het niks is en dan loopt ze wel mooi haar reisje mis… Een duivels dilemma.

Veel verliezers

Corona kent vele verliezers, maar er zijn 2 groepen die het wel heel erg om de oren geslagen krijgt. Ten eerste de groep ouderen die deze lente eenzaam wegkwijnden in hun huizen en verpleeginstellingen waar de deur stevig op slot werd gedraaid om het grote gevaar buiten te houden. Ten tweede de groep jongeren tegen wie nu het vingertje wordt geheven omdat ze niet hun best doen om het virus in te dammen. We kunnen nog zoveel regels uitvaardigen, jongeren zien het gevaar niet of nauwelijks. Dat heeft ook te maken met hun onvolgroeide hersenen die niet aan langetermijndenken doen. Ik moest een paar maanden geleden heel erg lachen toen ik op het journaal zag hoe scholieren 1,5 meter afstand van elkaar moesten houden in hun klaslokalen. Dezelfde tieners die na schooltijd eindeloos met elkaar chillen en het liefst samenscholen rond een mobieltje met een YouTube-filmpje, hun hoofden dicht bij elkaar. Geef ze eens ongelijk: een onzichtbaar virus waar jij niet ziek van wordt – daarvoor kun je toch niet je leven voor onbepaalde aan banden leggen?

Je bent jong en je wilt wat

Het ergst gestraft worden de eindexamenkandidaten: afgelopen lente voor hen geen eindexamen-stunt, geen bandeloze feesten, geen overgangsrituelen, geen reisjes naar Griekenland of Spanje. En nu ze gaan studeren, mogen ze nog steeds niks: geen introductieweek, of, nou ja, één dag met een klein groepje studenten, met een picknick in plaats van met bier. Geen ontgroening, geen kennismaking met aspirant vrienden-voor-het-leven, geen woest leven waarin je alles uitprobeert wat God en je ouders je hebben verboden. In plaats daarvan gaan ze online colleges volgen achter de laptop op hun kamertje bij moeder thuis. Een gegarandeerd recept voor eenzaamheid, depressies en studie-uitval, vrees ik. Daar heeft nog geen deskundige een oplossing voor gevonden, ook al opperen ze nog zo hoopvol in de krant, zoals hoogleraar gedragbeïnvloeding Frank van Harreveld, dat er toch alternatieven zijn: “Het moet toch mogelijk zijn om plezier te beleven op anderhalve meter.” Nee, meneer van Harreveld, als je tussen de 15 en 30 bent, wil je doorgaans bovenop je vrienden zitten, daar ben je jong voor.

Testuitslag

Hoe het met mijn dochter is afgelopen? Ze stapte toch in die trein, met twee mondkapjes over elkaar. Met het voornemen om in Berlijn te fietsen in plaats van het ov te nemen en te picknicken in het park op ruime afstand van haar vriendinnen, tot de uitslag zou zijn doorgebeld. Die kwam gelukkig al na een dag: negatief.

Tekst: José Rozenbroek. Beeld: Tamar Ottink

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Slaap je slecht? Het zou zomaar aan je slaapkamer kunnen liggen

Op tijd naar bed gaan, geen alcohol drinken voor het slapengaan en weinig koffie drinken: het zijn allemaal dingen die kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. Maar wat als al deze tips niet werken? Het zou zomaar kunnen dat de inrichting van je slaapkamer dan de grote boosdoener is.

Deze vijf tips zorgen voor een rustgevende slaapkamer.

Advertentie

Geef je muur een ander kleurtje

De kleuren in je slaapkamer kunnen een grote invloed hebben op je nachtrust, dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Nationaal Sleep Foundation. Zo zouden de meeste tinten blauw een kalmerend effect hebben op je gemoedstand en brein, waardoor je ontspannen in slaap valt. Heb je liever geen blauwe muur? Een koele, neutrale kleur zoals grijs of zilver werkt ook.

Minder licht

Neem de verlichting in je slaapkamer eens onder de loep. Heb je veel grote lampen in je kamer? En geven deze een heel fel licht? Een overdaad aan fel licht kan er namelijk voor zorgen dat je moeilijker in slaap valt. Koop daarom een dimmer voor op je lampen of kies voor een klein leeslampje dat weinig licht geeft op je nachtkastje.

Zorg voor goede raamverduistering

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je slaapkamer zo donker mogelijk is. Zorg daarom voor een goede raamverduistering. Koop bijvoorbeeld een verduisterend (rol)gordijn. De kans is groot dat je ineens veel beter slaapt.

Andere lakens

Wanneer je nieuwe lakens koopt is het belangrijk dat je op de stof let. Mijd stoffen uit synthetische materialen zoals polyester of nylon, die je lichaamswarmte vasthouden. Kies in plaats daarvan voor een stof die beter ademt én zacht is, zoals bijvoorbeeld 100% katoen.

Vervang je kussen

Wanneer je op een slecht kussen slaapt kun je last krijgen van hoofd-schouder- en rugklachten. Een goed kussen is daarom essentieel voor een goede nachtrust. Zorg er daarom voor dat je een op een comfortabel kussen slaapt met een goede neksteun.

Déze zelfgemaakte thee zorgt voor een goede nachtrust:

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be. Beeld: Shutterstock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Met dít stuk fruit kun je uitstekend de badkuip poetsen

We hebben vaak een kast vol met schoonmaakmiddelen staan, terwijl een hoop dingen uit je keukenkastje – of in dit geval je fruitschaal – ook zijn geschikt. Met een grapefruit kun je namelijk hartstikke goed je badkuip poetsen.

Ligt er toevallig nog een grapefruit in de keuken die net niet meer lekker genoeg is voor een sapje? Gooi ‘m dan niet weg. In combinatie met zout zorg je voor een blinkende badkuip én een heerlijk ruikende badkamer.

Advertentie

Grapefruit en zout

Strooi royaal zout over een halve grapefruit en maak de badkuip vervolgens nat met water. Strooi een beetje zou over de bodem en gebruik de halve grapefruit om het bad te schrobben. Zorg dat je tijdens het schrobben in de grapefruit knijpt, zodat het sap eruit komt. Het zuur helpt de zeepresten en andere vlekken weg te krijgen en het zout zorgt voor een scrubeffect. Tot slot kun je de badkuip schoonspoelen met lauwwarm water.

Klaar met de badkuip poetsen? Met dit alledaagse middeltje worden de badkamertegels weer stralend wit

Wil jij meer lifehacks? Dat kan! Je kunt nu via je telefoon, tablet of Google Home (slimme speaker) praten met Libelle. Open de Google Assistent app op je telefoon en zeg: ‘Hé Google, praat met Libelle!’ Weten hoe je dat precies doet? Klik hier!

Libelle Voice

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Eindelijk weten we het: dít is de mol van 'Wie is de mol?' 2021

Wekenlang hebben we onszelf afgevraagd wie de mol is. Zaterdagavond werd er tijdens de finale van WIDM eindelijk duidelijk wie dit jaar de saboteur onder de kandidaten was.

Pas op, dit artikel kan spoilers over de aflevering bevatten.

Advertentie

Finale Wie is de mol?

Alle deelnemers van het seizoen kwamen samen voor de finale. Rik praat nog even met ze na over het seizoen. Hoe hebben zij het ervaren? En wie waren hun mollen? Verder was er dit jaar géén live publiek aanwezig vanwege het coronavirus.

Om erachter te komen wie dan echt dé mol van dit seizoen is, gaan we terug naar Tsjechië. Daar praat Rik nog één keer tegen de twee finalisten: voetbalster Rocky Hehakaija en actrice Renée Fokker. Wie van de twee zal vandaag haar ware identiteit onthullen? En na lang kijken met zweethandjes, werden de kijkers uit hun lijden verlost: Renée Fokker is de mol. Dit maakt Rocky automatisch de winnaar.

Reacties

Op Twitter zijn de reacties over de mol wisselend. Hoewel een deel het goed had geraden, zijn er ook mensen die het niet hadden zien aankomen. Zo schrijft iemand: “Het leek mij te doorzichtig om een actrice te kiezen als mol, dus ik heb Renee nooit verdacht.”


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Avrotros.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kate Middleton gespot in betaalbare oorbellen van déze winkelketen

De outfits van royals bewonderen vinden we heerlijk en het is extra leuk als er iets tussen zit dat ook geschikt is voor onze portemonnee. Kate Middleton verscheen vrijdag in een online meeting waar ze oorbellen van slecht vijf pond droeg.

De oorbellen die Kate droeg zijn klassieke, zilveren ringen van de Britse winkelketen Accessorize. Women & Home laat weten dat deze oorbellen slechts vijf pond kosten. Eerder zagen we Kate al eens in een jurkje van Zara en van & Other Stories.

Advertentie

Meeting

De meeting waar Kate en William aanwezig waren was een belangrijke, maar ook een heftige afspraak. In 2019 lanceerden Kate en William namelijk de crisislijn Shout en daarom gingen ze vrijdag online in gesprek met de jonge Jack en zijn ouders.

Ergste nachtmerrie

Jack kampte met depressieve gevoelens en zelfmoordgedachtes. Hij stond op een hoge brug toen hij besloot om contact op te nemen met Shout. In de meeting vertelt Kate tegen de moeder van Jack dat ze zich niet kan voorstellen hoe dit moet zijn geweest voor haar. “Het is de ergste nachtmerrie van elke ouder.”

Deze vier items neemt Kate Middleton altijd mee in haar handtas:


Wil je praten over zelfdoding of wil je hulp op dit gebied? Bel 113 of gratis: 0800-0113. Ook kun je gaan naar de website van 113 Zelfmoordpreventie.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women & Home. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien