Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

José Rozenbroek: "Ook vrouwen kijken naar vrouwen met een male gaze"

Bladenmaker en journalist José Rozenbroek is een nieuwsjunk. Elke week schrijft ze voor Libelle over wat haar opvalt en waar ze zich over opwindt. “Zeg eens eerlijk: zouden mannen minutieus gezichten van vrouwen uitkammen op zoek naar sporen van botox, fillers en cosmetische operaties?”

Van de week keek ik naar Jinek. Er zaten tot mijn vreugde een heleboel interessante vrouwen aan tafel: naast Eva Jinek zelf, prinses Laurentien, Linda de Mol, acteur/producent Carice van Houten en schrijver Esther Gerritsen. Terwijl ik naar hun verhalen luisterden observeerde ik nauwgezet hun gezichten. Ik zag de lachrimpeltjes van Laurentien, ik stelde vast dat Esther een natural beauty was, ik kreeg de indruk dat Linda was afgevallen en ik verbaasde me erover dat dat Eva en Carice nog geen enkel rimpeltje vertoonden terwijl deze vrouwen toch (check, check, google, google) respectievelijk 42 en 44 jaar oud zijn. Carice zag er sowieso enigszins anders uit dan ik me herinnerde: ander gebit, andere stand van haar mond, meer neerwaarts, wat haar een wat verongelijkte uitdrukking gaf op de momenten dat ze aan de zijlijn naar de anderen zat te luisteren. Ik realiseerde me dat het niet onwaarschijnlijk was dat al die vrouwen aan tafel naar de prikkendokter waren geweest voor een botox of een filler en dat dat dus stilletjes het nieuwe normaal bleek te zijn geworden. Nu heb ik zelf ook wel eens een prikje gehaald, dus ik heb daar geen oordeel over.

Advertentie

Productiemaatschappij

Ik werd me pas bewust van mijn eigen kritische blik toen Carice aan het woord kwam over de tv-serie Red Light die ze samen met beste vriendin en collega Halina Reijn heeft geproduceerd en die vanaf 19 februari te zien is op NPO3. Ze vertelde dat zij het helemaal hebben gehad om als ‘circusberen’ hun kunstjes te vertonen in films en series die gedomineerd worden door voornamelijk mannen en hun masculiene point of view. Dat ze daarom hun eigen productiemaatschappij hebben opgericht en voortaan alleen nog maar drama willen maken vanuit een vrouwelijk perspectief. Ook bij deze serie hebben ze hun best gedaan om niet met een male gaze te kijken naar de wereld van sekswerkers waarin het verhaal zich afspeelt. Toen bijvoorbeeld in een scène in een stripclub alle paaldanseressen heel petiterig en beeldschoon bleken te zijn, zorgden de producenten er eigenhandig voor dat vrouwen in alle ‘soorten en maten’ die palen gingen berijden. Want, zo zei Carice, ook in het echte leven vind je niet alleen maar vrouwen in maatje XS. Ze wierp daarbij een verontschuldigende blik op haar eigen fragiele lijfje.

Meetlat

Sinds #metoo kunnen we er niet meer omheen en zijn we er ons van bewust dat niet alleen mannen, maar ook vrouwen kijken naar vrouwen met een male gaze, met een mannelijke blik. Dat klinkt gek en tegenstrijdig, toch zal elke vrouw dit herkennen: wij zijn geneigd ons eigen lichaam en het lichaam van andere vrouwen langs een meetlat te leggen die goedbeschouwd die van de heteroseksuele man is: ben ik of ben jij mooi, jong, sexy, slank genoeg om de heren der schepping te kunnen behagen (en hem het gezonde nageslacht te geven waarop hij recht heeft)?

Schoonheidsideaal

Ik vroeg me af met welke blik ik nu naar de vrouwen bij Jinek aan tafel had gekeken. Met een male gaze? Of juist een female gaze? Want zeg eens eerlijk: zouden mannen minutieus gezichten van vrouwen uitkammen op zoek naar sporen van botox, fillers en cosmetische operaties? Zien zij het überhaupt als een vrouw een paar kilo is afgevallen? Is onze female gaze, gekneed en in de mal van dat mannelijke schoonheidsideaal gegoten, doorgeschoten? Waardoor wij vrouwen onszelf een nóg rigoureuzer en nog strengere norm opleggen dan mannen al doen? En zouden wij dan niet nóg een stap moeten zetten en niet ook de prikkendokter vaarwel moeten zeggen? Om van welke gaze dan ook te worden verlost?

Wie het weet mag het zeggen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: José Rozenbroek. Beeld: Tamar Ottink

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry en Meghan 'openhartig' over spanning in familie in gesprek met Oprah

Dat prins Harry en Meghan Markle op 7 maart aanschuiven bij Oprah voor een groot interview kan je bijna niet ontgaan zijn. Het interview wordt voor de uitzending al breed uitgemeten in de media, maar hoeveel gaat het stel nou echt vertellen?

Een bron dichtbij het stel vertelt tegen zender E! wat we kunnen verwachten van het interview. Als we deze bron mogen geloven, belooft dat een waar spektakel te worden waarin gevoelige onderwerpen niet gemeden worden. Ja, ze gaan het zeker over hun relatie met de Britse koninklijke familie hebben.

Advertentie

Openhartig interview Mehghan & Harry

De bron vertelt: “Er is veel spanning tussen het stel en de koninklijke familie. In het interview zullen ze vertellen waar ze doorheen zijn gegaan. Meghan en Harry zijn opgelucht dat ze nu ver weg van alles zijn.” Omdat het stel ervoor heeft gekozen om definitief hun koninklijke werk neer te leggen, hoeven zij zich volgens deze persoon niet in te houden en zullen ze dus heel openhartig zijn. “Ze zullen heel open zijn over het effect van alle aandacht op hun mentale gezondheid en eigenlijk hun hele leven.” Of ze het ook zullen hebben over de relatie van prins Harry met zijn broer is niet bekend. Die situatie zou momenteel nog heel gespannen zijn.

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Elle.com. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Maxime deelt sneak peek nieuw programma en Monique neemt het op voor Mick

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Maxime en Montana Meiland zijn bezig met leuke nieuwe dingen. Ook vriend Leroy draagt zijn steentje bij:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Froukje de Both grijpt het mooie lenteweer aan om even lekker de tuin in te gaan:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Froukje de Both (@froukjedeboth)

De zomer komt steeds dichterbij, dus Sylvie Meis werkt weer hard aan haar ‘summer body’:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sylvie Meis (@sylviemeis)

De familie Roelvink is niet zo van de kleinigheidjes. Dave verraste zijn moeder op haar verjaardag met een nieuwe auto:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dave Roelvink (@daveroelvink)

Monique Smit neemt het op voor haar vriend Mick, die meedeed aan Married at first sight. En ze gaat meteen voor hem opzoek naar een nieuwe liefde…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Monique Smit (@moniquesmit_insta)

 A haring a day… moet Douwe Bob gedacht hebben. Hij begon er woensdag zelfs zijn dag mee:

Als oppasoma moet je je aandacht er altijd bijhouden, weet ook Natasja Froger inmiddels:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Natasja Froger (@natasjafroger)

Irene Moors showt trots haar nieuwe click&collect-outfits uit haar favoriete winkel:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Irene Moors (@irene_moors)

Bas Smit is onder de indruk van het Zeeuwse uitzicht en zijn gezin:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bas Smit (@bassmit)

 

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Talpa, Instagram

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zo bewaar je een halve avocado buiten de koelkast zonder dat de vrucht bruin wordt

Een avocado kun je nadat je ‘m open hebt gesneden helaas niet goed bewaren. De overgebleven helft wordt dan snel bruin en een stuk minder aantrekkelijk om nog te eten. Dat kun je met een simpel trucje oplossen.

Gooi je te vaak avocado weg omdat de overgebleven helft er niet zo smakelijk meer uitziet? Perfect rijp moet je ‘m eigenlijk meteen opeten, maar vaak heb je niet de hele vrucht nodig. In een zakje of aluminiumfolie in de koelkast lukt het niet om ‘m groen te houden, maar met dit trucje wel.

Advertentie

Avocado bewaren

Afgelopen zomer plaatste TikTok-gebruiker @KMag1 een video waarin ze liet zien hoe zij een halve avocado perfect groen houdt buiten de koelkast tot wel 24 uur na het verwijderen van de pit. Dat deed ze in drie stappen:

  1. Snijd de vrucht doormidden.
  2. Leg de helft met de pit in een (plastic) bakje gevuld met water met de pit naar beneden.
  3. Bewaar de avocado in het water tot je de vrucht weer nodig hebt. Zo blijft het 24 uur goed.

Buiten de koelkast

Op deze manier kun je avocado gewoon buiten de koelkast bewaren zonder dat het bruin wordt. De volgende dag zal de vrucht nog precies zo groen zijn als toen je ‘m opensneed en zelfs nog wat romiger dan de dag ervoor. Het water doet ook niets met de smaak. De bovenkant van de avocado is natuurlijk wel vrij nat geworden. Dat kun je oplossen door het droog te deppen met keukenpapier.

BEKIJK OOK: Zo kun je zien of je avocado (over)rijp is:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Insider.com. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan Markle draagt jurk in populaire modeprint voor de lente

De regenjassen uit haar Britse garderobe heeft Meghan Markle in het zonnige Californië niet meer nodig. Dikke jassen en truien zijn ingeruild voor vrolijke lente-jurken met zomerse prints.

Prins Harry en Meghan Markle waren dinsdag te zien in een livestream van Spotify, hun eerste publieke optreden nadat ze bekendmaakte dat ze in verwachting zijn van hun tweede kindje. De twee zaten er stralend bij en vooral de prachtige jurk van Meghan viel meteen op.

Advertentie

Meghan Markle in jurk met citroenprint

Vanuit hun huis in Montecito in het Amerikaanse Californië deden de twee mee aan de livestream. Voor deze gelegenheid droeg Meghan een blauw A-lijnjurk van Oscar de la Renta met citroenprint, een van de populaire prints voor deze lente. Een perfect jurk om te dragen met een kleine babybuik. Maar de print is eigenlijk in alle varianten even leuk:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Amy Monaghan (@studiosherbet)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door YOLKE (@yolkegirl)


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Redonline.co.uk. Beeld: Instagram

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien