Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Josines hartklachten werden aangezien voor corona: "Ik heb het net aan gered"

Artsen zien hartklachten soms onterecht aan voor het coronavirus. Een levensgevaarlijke vergissing waardoor meer en meer mensen op de verkeerde afdeling belanden en veel te lang met hartklachten rondlopen. Soms zelfs tot het te laat is. Bij Josine Mooij (38) waren de artsen er maar net op tijd bij. Na drie dagen onterecht op de corona-afdeling te hebben gelegen, moest zij plots met spoed worden gedotterd. “Mijn kransslagader was al bijna helemaal dicht.”

“Ineens lag ik daar, in een ambulance met loeiende sirenes. ‘Zijn die sirenes voor mij?’, vroeg ik het ambulancepersoneel, me niet bewust hoe ernstig de situatie was. Ik lag ten slotte al dagen in het ziekenhuis en met mijn hart was toch niets aan de hand? Mijn klachten spraken volgens de artsen namelijk voor zich: het móest wel corona zijn. Maar na dagen aan onderzoek, kwam toch iets anders naar voren. Ik had helemaal geen corona, maar een verstopte kransslagader en moest nú gedotterd worden. En dus werd ik met spoed overgebracht naar het VU Medisch Centrum.”

Advertentie

Gezonde, jonge meid

“Dat er iets niet goed was, merkte ik een paar dagen eerder. Als gezonde, jonge meid van 38 heb ik een prima conditie. Ik loop graag hard, zoals ik dat ook deed op een middag halverwege april. Al na een minuut of twee merkte ik dat het helemaal niet goed ging. Vanwege een brandende pijn op mijn borst kon ik geen meter verder meer rennen. Ik besloot naar huis te gaan en deed een dag later een nieuwe poging. Weer hield een vlammende pijn op mijn borst me tegen. Wat was er met me aan de hand? ‘Ik zal wel corona hebben’, zei ik tegen mijn man bij thuiskomst. Ik had geen koorts, was niet verkouden, maar had zo’n pijn in mijn longen. Wat kon het anders zijn?”

In elkaar gezakt

“Vanaf dat moment ging het steeds slechter. Mijn conditie holde achteruit tot ik niet eens meer normaal naar de keuken kon lopen voor een kopje thee. Toen ik op een avond de trap opliep, werd dat me te veel. Ik zakte in elkaar in de slaapkamer en wist met mijn laatste kracht nog de huisartsenpost te bellen. Eenmaal daar wist de arts het zeker. ‘Het is je hart’, zei hij.”

Corona

“Ik snapte er dan ook niets van dat ik vervolgens door een andere arts werd geholpen die helemaal bedekt binnenkwam. Ik vroeg waarom ze een coronapak droeg. Ik was hier toch voor mijn hart? Deze arts dacht daar echter heel anders over. Ze was ervan overtuigd dat het corona was. Voor de zekerheid maakte ze een hartfilmpje. Dat zag er helemaal goed uit en dus mocht ik naar huis.”

Ambulance

“De volgende dag al voelde ik dat de diagnose niet klopte. Ik zat op de bank en werd ineens extreem moe. Ik voelde mezelf wegvallen en herinnerde me mijn moeder die rond haar 60e een hartaanval kreeg. Die begon precies zo. Ik vroeg mijn man meteen om 112 te bellen en even later lag ik voor het eerst in de ambulance, op weg naar het ziekenhuis. Weer werd er een hartfilmpje gemaakt en daar was niets aan de hand. Even later werd ik dan ook opgehaald door personeel in beschermingspakken: ik ging naar de corona-afdeling.”

Corona-afdeling

“Dat was heel zwaar. Mijn man en kindje van 1,5 mocht ik niet zien en drie dagen lang lag ik daar helemaal alleen. Vooral ’s nachts was het moeilijk. Zeker omdat mijn klachten erger werden en ik, ook als ik stil lag, een brandend gevoel op mijn borst kreeg. Ondertussen wachtte ik op de uitslag van mijn coronatest.”

Foute boel

“Toen die negatief bleek, ging alles heel snel. Ik belde mijn man, dat hij me op mocht halen. Maar omdat het toch geen corona bleek te zijn, werd er nog naar mijn hart gekeken. Ik moest fietsen, terwijl de cardioloog mijn hartslag onder de loep nam. Na één minuut rende hij naar binnen. ‘Stop!’, riep hij. Het was niet goed. Toen mijn man in het ziekenhuis aankwam, kon ik hem nog net één kus geven, voordat ik de ambulance in moest. Na vier eenzame dagen in het ziekenhuis, moest ik overgebracht worden naar het VU, niet wetend hoe erg de situatie was.”

Verstopte kransslagader

“De sirenes brachten me van mijn stuk. Was het allemaal echt zo heftig? Ik heb toch al honderd keer gezegd dat het mijn hart was? En dat mijn ouders ook hartpatiënten waren? Was ik dan toch niet gek? Uiteindelijk bleek dat ik het al die tijd bij het rechte eind had. En we waren er net op tijd bij. Mijn kransslagader was al voor 90% dicht en met spoed werd ik gedotterd. Het scheelde niets of ik was er niet meer geweest.”

Euforisch

“De eerste periode na mijn ziekenhuisopname was ik euforisch. Ik had het gered, ik leefde nog! Maar steeds meer ging ik beseffen in wat voor levensbedreigende staat ik verkeerde. Dat is een heftige realisatie. Gelukkig heeft ons kindje weinig meegekregen van alles. Maar voor mijn man was het heel heftig. Hij wist vanaf moment één dat het hartklachten waren, en vond het moeilijk dat de artsen bleven volhouden dat het corona was. Uiteindelijk is daar veel tijd door verloren gegaan en had het helemaal fout af kunnen lopen.”

Hartklachten herkennen

“Ik krijg er kippenvel van als ik denk aan hoe veel mensen dit is overkomen de afgelopen periode. Het is echt een probleem waar meer aandacht voor moet komen. Sowieso worden vrouwelijke hartklachten vaak niet goed herkend. En daarbij geven hartfilmpjes niet altijd een representatief beeld. Tel daarbij op dat veel klachten nu voor corona aangezien kunnen worden, en het wordt hartstikke gevaarlijk. Ik hoop dan ook dat artsen én patiënten beseffen dat de kans op hartklachten er altijd is. Ook bij fitte, jonge mensen als ik. Wees je daar bewust van.”

Revalideren

“Met mij gaat het inmiddels steeds beter. Ik ben al vier maanden aan het revalideren en ik herstel langzaam. Mijn conditie was helemaal weg, maar inmiddels maak ik weer wat stappen in de goede richting. De begeleiding die ik daarbij van de artsen heb gekregen is heel fijn. Wel merk ik hoe belangrijk het is om goed naar je lijf te luisteren en je eigen grenzen te leren kennen. In het verleden heb ik dat ook gemerkt toen ik een burn-out had. Daarom schrijf ik over mijn proces op mijn website, Herhealth. Ik hoop dat ik zo mensen kan helpen met mijn eigen ervaringen. Dat ze leren van welke risico’s je je bewust moet zijn, maar ook hoe je jezelf na zo’n heftige ervaring er weer bovenop krijgt.”

Hartklachten blijken maar weer moeilijk te onderscheiden te zijn. Met deze tips van Dokter Rutger leer je het verschil tussen een hartstilstand, hartfalen en een hartinfarct kennen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Eva Breda. Beeld: Josine Mooij. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Wie is de mol?' noemen eerste deel finale 'slaapverwekkend'

Na de Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 27 februari, zijn de kijkers eigenlijk niet veel wijzer geworden over wie nu toch de mol is. Ze zijn dan ook een tikje teleurgesteld in de finale.

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Langdradige monoloog

Net als ieder seizoen wordt ook dit jaar pas in de allerlaatste aflevering bekendgemaakt wie de mol is. Toch konden de kijkers dat niet waarderen.

Dit seizoen staan Rocky, Charlotte en Renée in de finale. De aflevering begint met twee opdrachten, waarbij ze voor de laatste keer de pot kunnen spekken met wat extra geld. Daarna volgt een langdradige monoloog van Rik van de Westelaken, waarin hij per finalist uitlegt waarom ze een goede mol zouden zijn en wat dan hun tactiek zou zijn geweest. En zoals altijd eindigt de aflevering met een executie.

Meer van verwacht

Ondanks dat Charlotte aan het eind van de aflevering een rood scherm kreeg en dus verliezend finalist blijkt, vonden de kijkers het een saaie aflevering. Bij een finale verwacht je natuurlijk een spectaculaire aflevering, maar niets blijkt minder waar. Op Twitter laten kijkers weten dat ze er meer van hadden verwacht. Vooral de monoloog van Rik vinden ze slaapverwekkend. “Maak mij over een kwartiertje maar wakker”, schrijft iemand op Twitter. Een ander reageert met: “Iedereen die WIDM nog gaat terugkijken: doe maar niet. Heel saai!” Bovendien zaten niet veel mensen op Charlotte en hebben ze eigenlijk niks aan de onthulling van de verliezend finalist.

Kortom: kijkers moeten nog even geduld hebben, want volgende week wordt tijdens de echte finale pas écht bekend wie de mol is.

Pen jij elk seizoen fanatiek mee met de WIDM-afleveringen om de mol te onthullen? Noteer alle opvallende acties in je eigen Molboekje 2021:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wie is de mol?, Twitter. Beeld: Avrotros

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 8 dingen wist je nog niet over Tupperware

Tupperware is al sinds 1938 onverwoestbaar. Toch heeft het bedrijf slecht nieuws voor alle fans: het bedrijf stopt vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. 

Vrijwel ieder huishouden heeft er wel iets van in de keukenkastjes staan en terecht ook: de luchtdicht afsluitbare bakjes zijn ideaal voor het bewaren van kliekjes en voor georganiseerde types die hun koelkast graag op orde hebben. Daarom: acht dingen die je nog niet wist over Tupperware.

Advertentie

1. Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938

Toen Earl Tupper tijdens de Grote Depressie (in Amerika) zijn hoveniersbedrijfje verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic en sloeg thuis aan het knutselen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste Tupperware-commercial nadat een Amerikaans chemiebedrijf Earl vroeg iets nuttigs te doen met hun plastic.

2. De deksel is gebaseerd op een pot verf

Door het slimme ontwerp van de deksel kun je het bakje vacuüm verpakken om eten zo lang mogelijk vers te houden. Het ontwerp is geïnspireerd door de deksel op een pot verf.

3. Het eerste product, de ‘Wonderbowl’, maakte een boer-geluid bij het sluiten

Het allereerste Tupperware-product liet een soort boertje als je het bakje dichtdeed. Met dat bijzondere kenmerk werd wereldwijd geadverteerd. Jaren later werd er in de comedyserie Seinfeld nog naar verwezen. “Een boer houdt de boel vers.”

4. Tupperware sloeg totaal niet aan in de winkels

Tupperware werd helemaal niet goed verkocht in de winkels. Klanten snapten niks van die gekke sluiting. Gevolg: Tupperwareparty’s!

5. De eerste Tupperwareparty werd in 1949 gehouden door een alleenstaande moeder uit Detroit

Het idee voor een Tupperware party is bedacht door Brownie Wise. Ze wilde haar vriendinnen graag laten zien hoe Tupperware werkt. En in 1951 waren die feestjes inmiddels zo populair dat Earl Tupper besloot het product helemaal uit de winkels te halen en alleen nog maar te verkopen via Tupperwareparty’s.

6. Tupperware is volgens het Guinness Book of Records een van de grootste uitvindingen van de 20e eeuw

Andere producten op die lijst: de walkman en de Rubik’s kubus. Maar computers dan gek genoeg weer niet.

7. Vandaag de dag wordt wereldwijd iedere 1,4 seconde een Tupperwareparty gehouden

Zo’n party klinkt behoorlijk tuttig, maar zelfs in dit tijdperk verzamelen vrouwen zich nog steeds massaal om zich te vergapen aan het plastic onder het genot van een hapje en een drankje. Alleen al in Frankrijk worden ieder jaar al 500.000 Tupperwareparty’s gehouden.

8. Tupperware blijft een miljardenbedrijf

De familie Tupper is schathemeltjerijk en nog altijd stroomt het geld binnen. In 2014 maakte het bedrijf een winst van 2,64 miljard (!) dollar.

Zó krijg je die vieze aanslag uit je Tupperware bakjes:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít vindt prins Harry nu echt van de populaire serie 'The crown'

Prins Harry vertelt in een gesprek met vriend en talkshowhost James Corden hoe hij denkt over The crown, de populaire Netflix-serie over het leven van de Britse koninklijke familie.

Vanwege de waanzinnige kostuums, koninklijke juwelen en prachtige decors is The crown absoluut het kijken waard. Niet voor niets dat de serie rondom Queen Elizabeth bij iedereen zo geliefd is. Maar wat vinden de royals er zelf eigenlijk van?

Advertentie

Koninklijk leven

“Het is duidelijk fictie”, zegt Harry tijdens de bekende carpool karaoke. “Ze doen niet alsof ze ons zijn, maar wat je ziet is wel losjes op de waarheid gebaseerd. Heel accuraat is de serie niet, maar die geeft wel een idee van hoe het leven van de koninklijke familie eruitziet. En welke druk je ervaart als je taken altijd voorrang moet geven boven je familie.”

Roddelpers

De prins heeft daarom veel meer respect voor de fictieve serie The crown dan voor de verhalen die de roddelpers over hem en zijn geliefden schrijft: “In die artikelen wordt alles als een feit gepresenteerd. Daar heb ik echt problemen mee.”

Megxit

In de uitzending van de talkshow van James Corden was de prins ook openhartig over alle media-aandacht rondom de ‘Megxit’. Vorige week bevestigde Buckingham Palace namelijk dat Harry en Meghan ‘niet meer zouden terugkeren als werkende leden van de koninklijke familie’. Sindsdien wordt er veel over hem en zijn vrouw geschreven. Het koppel woont momenteel in Los Angeles en verwachten een tweede kindje.

Meghan dook zelf ook nog even op in de carpool karaoke. Tijdens het FaceTimen onthulde ze zelfs de liefkozende bijnaam voor haar man.

Bekijk hieronder de ‘carpool karaoke’ van James Corden en prins Harry:

Dít is wat koningin Máxima vindt van de populaire serie The Crown:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: James Corden. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: slaap je nu echt beter met rood licht?

Het blauwe licht van schermen is slecht voor je nachtrust, terwijl je van rood licht juist slaperig wordt en sneller in slaap valt. Maar slaap je ook echt beter?

Voor een goede nachtrust is het verstandig om zeker twee uur voor het slapengaan geen televisie meer te kijken en je smartphone en tablet aan de kant te leggen. Het blauwe licht uit schermen onderdrukt de productie van het slaapopwekkende hormoon melatonine. Hierdoor duurt het langer om in slaap te komen.

Advertentie

Blauw of rood

Uit onderzoek blijkt dat dat rood licht in slaap vallen juist makkelijker maakt. Proefpersonen werden eerst vijf minuten in het donker gezet. Vervolgens keken ze de ene keer vijf minuten in rood licht en de andere keer in blauw licht. Vervolgens werd het opnieuw vijf minuten donker. Daarna volgde een taak in het donker: ze moesten zo snel mogelijk op een knop te drukken bij het horen van een toon. Deze reactietest kregen de deelnemers ook voor de lichtbehandeling.

Minder alert

Wat bleek? Bij blauw reageerden de proefpersonen voor en na de lichtbehandeling even snel, terwijl als ze rood licht zagen ze een paar milliseconden trager waren. Ook was hun hartslag tijdens de taak na de rode lichtbehandeling hoger, wat aangeeft dat het ze meer moeite kostte. Rood licht maakt dus minder alert, wat in principe handig is als je wil slapen.

Oogpupillen

Tijdens het onderzoek werd ook naar de pupillen gekeken. Toen de deelnemers na de blootstelling aan blauw licht weer in het donker zaten, bleef hun pupil nog een tijdje kleiner. Bij rood licht was dit juist andersom. Hun oogpupillen bleven na de lichtbehandeling vergroot. “Voor ons een aanwijzing dat rood licht mogelijk iets doet met de pigmentcellen die de biologische klok aansturen”, zegt slaaponderzoeker Wisse van der Meijden.

Meer onderzoek nodig

Maar hoe bruikbaar is een wat roder licht voor slapelozen? Om daar antwoord op te kunnen geven, moeten de wetenschappers nog meer onderzoek doen. Van der Meijden: “Wij deden het slaapexperiment overdag. Van blauw licht weten we dat het juist ’s avonds schadelijk effect heeft, via de onderdrukking van melatonine. Voor rood licht kan het voor het effect ook uitmaken op welk tijdstip je blootgesteld bent. We moeten dus nog een keer ’s avonds testen.”

Slaapproblemen? Pien en Juul delen 10 tips voor een heerlijke nachtrust:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nemo kennislink, Healthline. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien