Kansenongelijkheid bij kinderen door lockdown pijnlijk duidelijk in serie 'Klassen'

Kijkers raken niet uitgepraat over de docu-serie Klassen. Maandagavond zagen ze hoe thuisonderwijs voor sommige kinderen onmogelijk is door gebrek aan een eigen laptop of voldoende begeleiding. Dit vergroot kansenongelijkheid.
Op Twitter laten de kijkers weten de aflevering zowel ‘pijnlijk’ als ‘indrukwekkend’ te vinden.
Klassen
In maart ging de eerste lockdown in en kwam heel Nederland thuis te zitten. Kinderen moesten vanaf dat moment thuisonderwijs volgen. Voor de docu-serie Klassen volgden documentairemakers kinderen van verschillende scholen in Amsterdam-Noord met uiteenlopende achtergronden. En maandagavond werd daarin pijnlijk duidelijk dat thuisonderwijs niet voor alle kinderen werkt.
Bewegingsruimte
Zo woont de 10-jarige Yunuscan in een flat met zijn moeder, stiefvader, zussen en ooms. Het is druk in huis en het lukt Yunuscan bijna niet om het onderwijs goed te volgen online. “Juffrouw, we hebben thuis slechte wifi”, zegt hij dan ook tegen zijn juf. Daarbij heeft Yunuscan maar weinig bewegingsruimte en heeft hij geen tuin. Dat in tegenstelling tot de 11-jarige Viggo, die het met zijn grote tuin een stuk beter heeft getroffen.
Geen laptop
Maar het gaat verder dan dat. Veel kinderen in Nederland hebben geen laptop en kunnen onmogelijk thuisonderwijs volgen. Het gemeentebestuur van Amsterdam probeerde al eens bij te springen door drieduizend kinderen een gratis laptop te geven. Maar de onderwijsproblemen zijn daarmee nog niet opgelost. “Afhankelijk van hoelang deze periode duurt, weten we dat de achterstand van sommige kinderen die thuis niet de begeleiding krijgen die ze nodig hebben, heel erg gaat oplopen”, zegt onderwijswethouder Marjolein Moorman dan ook in het programma.
Uit beeld
In Klassen wordt ook duidelijk dat veel kinderen zelfs helemaal uit beeld verdwijnen door het thuisonderwijs. En dat kan voor grote leerachterstanden zorgen. Zo lukt het docenten in de docu-serie niet om contact te krijgen met de 13-jarige Gianny. En ook Anyssa van 10 lijkt van de aardbodem verdwenen. “Ik denk dat ze een groot deel van de tijd op haar kamertje hangt, en ook niet goed weet wat ze moet”, zegt juf Jolanda over haar leerlinge die bij haar opa en oma woont. “Voor haar is school toch een soort uitvlucht. Een veilige haven, een gezellige haven. Haar opa en oma kunnen haar op geen enkele manier helpen.”
Geraakt
De kijkers zijn geraakt door de beelden uit het programma. Zo spreken veel van hen hun verbazing uit over dit probleem. “Online les is eigenlijk zo oneerlijk voor zoveel kinderen”, zegt iemand op Twitter. “Ik hoop dat Arie Slob meekijkt”, deelt een ander.
Deze aflevering van #Klassen laat pijnlijk duidelijk zien dat ongelijkheid in het onderwijs in deze crisis alleen maar vergroot wordt. Simpele zaken als een laptop of een eigen kamer, de leerling die echt persoonlijke begeleiding nodig heeft….
— Mark Wouters (@MarkWouters83) January 4, 2021
#Klassen laat zien wat de sluiting van scholen met kinderen doet. Ik hoop dat @arieslob meekijkt
— Irene van den Berg (@ivandenberg) January 4, 2021
Younes heeft meer begeleiding nodig dan hij tijdens ‘quarantaine time’ kan krijgen. Lijkt me lastig voor dat soort kinderen om een beetje bij te kunnen blijven als ze niet naar school kunnen gaan. #klassen
— Jasper Verkroost (@_MrWriter) January 4, 2021
#klassen Kinderen gewoon massaal testen en de basisscholen open want online les is eigenlijk zo oneerlijk voor zoveel kinderen
— honey seokjin 🍯 || jurk stan 🎄 (@seokjinniekook) January 4, 2021
Allemaal #klassen terugkijken om de impact van coronamaatregelen op onderwijs en kinderen in diverse omstandigheden te zien…
— Saskia #houafstand #kappieop (@saskia86) January 4, 2021
Dramatisch beeld van (online) onderwijs in Corona-tijd #klassen Jongeren onbereikbaar en juist diegenen die het nodig hebben.
— René van Vianen (@ReneVanVianen) January 4, 2021
Pff #klassen in de eerste lockdown. Thuisonderwijs is voor veel kinderen simpelweg niet uitvoerbaar. Pittig om te zien.
— Susan Nooijen (@SusanNooijen) January 4, 2021
Wat een aflevering. Dit laat de kansenongelijkheid pijnlijk zien. #Klassen
— Job Hazelaar (@jobhazelaar) January 4, 2021
De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Bron: Twitter. Beeld: iStock