Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Je had de naam van Katja Schuurman haar dochter op déze manier al kunnen weten

Presentatrice Katja Schuurman is bevallen van haar 2e dochter: Coco Loulou. De echt oplettende fans hadden die naam al kunnen raden, want Katja verklapte de naam stiekem al eerder.

Eind vorige maand deelde Katja namelijk al een zoete foto en daar stond de naam van de toen nog ongeboren baby al op.

Advertentie

Katja verklapte naam Coco al

Je moet wel even goed kijken, maar als je het eenmaal ziet is het overduidelijk. Op de muur staat de naam ‘Coco’ geschreven, links naast de ooievaar, in roze letters.

In mei liet Katja al weten aan Nu.nl dat zij en haar partner Freek van Noortwijk al een naam hadden voor de baby. “Het is een hele mooie geworden”, zei ze en daar zijn wij het helemaal mee eens.

Beschuit met roze muisjes

Zaterdag om 06.02 uur werd het meisje geboren. Katja laat op haar Instagram weten dat de kleine Coco ‘betoverend is’. Ook plaatst ze meteen meerdere foto’s van het meisje. Zo is onder andere te zien hoe Katja en Freek samen verliefd naar hun dochtertje kijken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Bas Smit overhandigt eerste boek van ongeneeslijk zieke Melissa Kremer

Mooi nieuws voor de ongeneeslijke zieke Melissa Kremer (25). Haar boek Mijn Kwaadbloed is uit. Niemand minder dan Bas Smit overhandigde het eerste exemplaar aan haar.

Vorig jaar maart kreeg Melissa te horen dat ze voor de tweede keer leukemie heeft en dit keer niet meer zal genezen. Met haar boek wil ze iedereen inspireren om van de lichtpuntjes in het leven te genieten.

Advertentie

Melissa Kremer brengt boek uit

Melissa werkte al een tijdje aan haar boek, maar of het op tijd af zou zijn, dat was nog de vraag. Het boek uitbrengen was haar grootste wens en ze wilde heel graag blijven leven totdat dit gelukt was.

Op Instagram schrijft ze hierover: “2,5 week geleden gaf het ziekenhuis me nog maar enkele dagen te leven. Ik kon me hier nooit bij neerleggen, en zal dat ook nooit doen. Vandaag was het dan zo ver… De overhandiging van MIJN boek! Mijn kwaadbloed, is officieel een feit! Ik ben iedereen zo intens dankbaar. Voor het geloven in mij en mijn dromen. Dankbaar voor iedereen die het boek heeft gekocht, en dankbaar voor alle eindeloze liefde en steun! Dit is één GROOT lichtpunt!”

Bas Smit overhandigt eerste exemplaar

Bas Smit mocht het eerste exemplaar overhandigen. Hij deelt dit ook op Instagram en laat weten apetrots te zijn: “Hele bijzondere dag. We hebben het eerste exemplaar van het geweldige boek van Melissa @mijnkwaadbloed mogen overhandigen. Melissa is een voorbeeld voor ons allemaal! We zitten allemaal in een klote tijd, maar zij laat ons zien dat er iedere dag lichtpuntjes zijn, hoe donker het ook is.”

Bestellen

Volgens Bas is het boek nu al een groot succes, het wordt namelijk ontzettend veel gepre-orderd: “Haar grote wens is uitgekomen, zelf nog haar boek mogen vasthouden en haar mama, broertje & afdeling hematologie VUMC een mooi bedrag na te laten. Nou dat is gelukt, verkoopt gewoon 25.000 boeken in de pre-order die jullie komende 2 weken in de bus krijgen.”

Wil jij zelf het boek, met daarin Melissa’s inspirerende verhaal, ook bestellen? Dat kan hier. 50% van de opbrengst van dit boek gaat naar het onderzoek naar hematologie, de overige 50% naar de familie van Melissa.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Melissa Kremer (@mijnkwaadbloed)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bas Smit (@bassmit)


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron en beeld: Instagram

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit zijn de eerste symptomen van de spierziekte ALS

ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een spierziekte die op lange termijn vaak leidt tot verlamming. Veel mensen met ALS lopen vaak lang met klachten rond, voordat de diagnose gesteld wordt. Daarom zetten wij de eerste symptomen van deze spierziekte op een rij. 

Amyotrofische Laterale Sclerose is een spierziekte die jaarlijks zo’n vijfhonderd keer gediagnosticeerd wordt, maar ook jaarlijks zo’n vijfhonderd mensen het leven kost. De ziekte ontstaat meestal bij mensen tussen de 40 en 70 jaar oud en wordt vaker gediagnosticeerd bij mannen dan bij vrouwen. De ziekte kenmerkt zich door verlies van motoriek en uiteindelijk verlamming.

Advertentie

Dat komt doordat de zenuwcellen in ons lichaam die onze spieren aansturen bij iemand met ALS langzaam afsterven. De spieren krijgen hierdoor geen signalen meer, waardoor bewegen steeds moeilijk wordt, totdat de patiënt verlamd raakt. Uiteindelijk kunnen ook de spierfuncties van de longen en het hart uitvallen, waardoor iemand komt te overlijden. Voor ALS is er vooralsnog geen genezing, maar wel een medicijn die de ziekte kan remmen.

ALS

Maar dan is het natuurlijk zaak om zo vroeg mogelijk te beginnen met het afremmen van de ziekte. Dat kan alleen als je weet dat je Amyotrofische Laterale Sclerose hebt. En dat is een ingewikkeld verhaal. De eerste klachten van de ziekte lijken namelijk op die van MS of reuma. Daardoor duurt het vaak lang voordat ALS-patiënten een diagnose krijgen. Daarbij lopen de symptomen van de ziekte uiteen omdat de zenuwen die aangetast worden per patiënt verschillen. Toch zijn er een paar klachten die vaak voorkomen bij beginnend ALS-patiënten, die handig zijn om te weten om de ziekte op tijd te herkennen.

Symptomen

Zo begint de ziekte bij veel mensen met onhandigheid en het regelmatig laten vallen van dingen. De fijne motoriek, zoals schrijven, functioneert ook steeds minder goed. Daarbij kan iemand met (beginnende) ALS moeite hebben met lopen, al zijn er geen blessures en zal iemand in sommige gevallen vaker struikelen. Ook praten en articuleren kan moeilijk zijn voor iemand die beginnende ALS heeft. Daarbij zal iemand zich waarschijnlijk vaker verslikken en is kauwen van eten moeilijker dan voorheen.

Huisarts

Als je last hebt van bovenstaande klachten, betekent dat niet automatisch dat je Amyotrofische Laterale Sclerose hebt. Toch is het nuttig om een afspraak te maken bij je huisarts als je (veel van) deze symptomen herkent en/of je zorgen maakt.

Sommige problemen wil je op tijd herkennen, zodat je er nog iets aan kunt doen. Dokter Rutger legt je uit hoe je een beroerte herkent. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Stichting ALS Nederland. Beeld: Getty Images.

amyotrofische laterale sclerose

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je door het coronajaar extra moet opletten met belastingaangifte

Maandag 1 maart 2021 is de aangifteperiode voor de inkomstenbelasting over het jaar 2020 van start gegaan. Dit keer staat de aangifte in het teken van de coronacrisis en daarom zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

De overheid heeft sinds het begin van de coronacrisis veel steunmaatregelen opgetuigd waar burgers en ondernemers gebruik van kunnen maken om de crisis financieel te overleven. Dat betekent wel dat je nog beter moet opletten bij de aangifte of alles wel in orde is.

Advertentie

Hypotheek en betaalpauze

“Mensen hebben misschien een betaalpauze voor hun hypotheek gekregen”, vertelt Heleen Bisschoff-Moonen, bij de fiscus verantwoordelijk voor de aangiftecampagne aan NOS. “Kijk dan goed of de vooraf ingevulde gegevens overeenkomen met het overzicht van je hypotheekverstrekker. En voor ondernemers is een aantal steunmaatregelen al ingevuld, maar andere maatregelen niet. Het is belangrijk die goed te checken.”

Let hierbij dit jaar goed op: normaalgesproken mag je de rente die je aan de bank betaalt voor je hypotheekschuld onder een aantal voorwaarden aftrekken van je bruto inkomen. Daardoor daalt het bedrag waarover je belasting hoeft te betalen en krijg je soms zelfs geld terug. Maar dit jaar is dat anders: hypotheekverstrekkers hebben de mogelijkheid gegeven om tijdelijk een betaalpauze in te gelasten voor de hypotheek. Als je daarvan gebruik hebt gemaakt, geldt in de meeste gevallen dat je ook minder hypotheekrente kunt aftrekken, waarschuwt de Belastingdienst.

TOFA EN TOZO

Flexers die voor de maanden maart, april en mei een Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) hebben gekregen van 1650 euro, moeten opletten. Omdat het wel gewoon als inkomen wordt gerekend, moet er dus ook belasting over worden betaald.

En ook zzp’ers die een TOZO-uitkering kregen (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) moeten daarover nog belasting betalen.

Heeft jouw bedrijf Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) of de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) gekregen? Dan blijven deze subsidies onbelast en moeten worden opgegeven als ‘vrijgestelde winstbestanddelen’.

Doe de aangifte op tijd

Bovenal wijst de Belastingdienst ondernemers erop dat het op tijd inleveren van de aangifte hen financieel voordeel kan opleveren. “Als ondernemer kun je door corona een negatief inkomen hebben over 2020, omdat de kosten hoger waren dan de inkomsten. In dat geval verrekent de Belastingdienst dit automatisch met het positief inkomen van de drie voorgaande jaren. Ondernemers kunnen daardoor belasting terugkrijgen”, zo laat het ministerie weten.

In totaal moeten zo’n 8,3 miljoen mensen belastingaangifte doen: 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers.

Op deze manier kun je besparen op je vaste lasten:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: NOS, Rijksoverheid. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Partij Kiezen met Libelle: het fotoalbum van Lilian Marijnissen (SP)

Op 17 maart mogen we weer stemmen. Om in de sfeer te komen, geven we je de komende tijd een beeld van de mens áchter de politicus. Deze keer: Lilian Marijnissen (SP).

We kennen Lilian Marijnissen (35) allemaal als politicus, maar wie is ze als mens? Hoe was haar jeugd, wie zijn haar dierbaren? Libelle zocht het voor je uit.

Advertentie

5 feitjes over Lilian Marijnissen

Opleiding: Politicologie
Eerste baan: Medewerker in een speeltuin in Oss
Favoriete band: U2
Sportclub: Feyenoord
Huisdieren: Hond Laika

Fotoalbum

Dat Lilian een hond heeft, is niet zo vreemd als je naar haar verleden kijkt. Bij haar thuis hadden ze altijd honden. “De hond die er tijdens mijn geboorte was, lag altijd voor mijn slaapkamerdeur alsof hij mij bewaakte. Dit is Tusca, die kwam er later bij.”

politicus - lilian met hond

Nog een lief kiekje uit de jeugd van de politicus: Lilian die haar oma een kus geeft. “Mijn oma was heel belangrijk voor mij. Ik was vaak bij haar, ze woonde om de hoek. Ze overleed toen ik zestien was.”

oma Lilian

Lilian’s ouders zijn niet onbekend in de politiek. Haar beide ouders zaten bij de SP. Hier zie je Lilian als klein meisje op een campagnedag van de partij. “Als enig kind, zonder broers of zussen, waren de campagnes geweldig omdat ook andere SP’ers hun kinderen vaak meenamen. Heel gezellig!”

Lilian op campagne

De politicus houdt wel van een feestje op zijn tijd. Hier zie je haar met basisschoolvriendin Marianne en Hanneke, die ze sinds de middelbare school kent. Ze staan in het Goffertpark in Nijmegen, waar op dat moment een nineties party aan de gang is.

“Vroeger gingen we altijd samen stappen en op vakantie. Nu gaan we naar festivals. Met mijn werk is het superlastig om vriendinnen te zien, maar we proberen eens in de twee weken af te spreken en bij te kletsen met een kop thee.”

politicus - Lilian en vriendinnen

Lilian staan niet alleen naar een podium te kijken, ze staat er ook regelmatig óp. Hier zie je haar tijdens een actie tegen de grote bezuinigingen op de thuiszorg. Op dat moment werkte ze bij vakbond FNV, waar ze afscheid van nam toen ze in 2016 kandidaat-Kamerlid werd.

politicus - Lilian actie fnv

De politicus verzorgde vroeger een paard, Gorby. Het was te duur voor het gezin Marijnissen om het dier over te nemen maar Lilian was dol op Gorby. Toen hij tien jaar later ineens weet op haar pad kwam, was ze weer helemaal verliefd.

politicus - Lilian Gorby

Naast werken moet je ook proberen tijd vrij te maken voor ontspanning, weet Lilian als geen ander. Hier zie je haar op vakantie in Portugal met haar moeder.

“Het is niet dat we dat regelmatig doen of dat het een traditie is, maar het is wel heel leuk om samen weg te zijn.”

Lilian mam

Lilian komt uit het Brabantse Oss, waar ze ook haar eerste politieke stappen heeft gezet. Toen ze in de gemeenteraad zat, zijn ze begonnen met het uitdelen van lintjes aan kinderen die zich voor hun omgeving hebben ingezet.

“Het is nu een jaarlijks evenement. De burgemeester roept hen dan naar voren. Geniaal, die verraste gezichtjes!”

politicus - kinderlintjes

Toen Lilian de kans kreeg om het stokje over te nemen van Emile Roemer, dacht ze dat haar potentiële nieuwe baan als lijsttrekker vooral keihard werken zou zijn. En daar heeft ze gelijk in gekregen. “Dat ik nog regelmatig als enige vrouw tussen de mannelijke fractievoorzitters sta, is natuurlijk vreemd, maar ik geloof dat daar eindelijk verandering in gaat komen.”

politicus - Lilian Emile

Gele hesjes, daar is Lilian niet vies van. “Actie voeren is de rode draad in mijn leven. Ik ben ermee opgegroeid. Ik heb ervaren dat je dingen voor elkaar kunt krijgen door samen de druk op te voeren. Met actie laat je betrokkenheid zien.”

politicus - actie voeren gele hesjes

Tot slot een foto van de politicus met haar vader, Jan Marijnissen. “Met mijn vader op de SP-ledendag. De hele familie mocht mee.”

lilian en pap

Doe de Libelle kieswijzer.


Tekst: Ebru Umar. Beeld: ANP.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien