Dagelijks puzzelen voor slechts € 2,99 per maand >

Zoek binnen:

Katja over haar scheiding én haar nieuwe liefde

Ze speelde jarenlang in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden, maar richtte ook goed doel Return to Sender op. Ze woont in een dorp én houdt van bruisend Amsterdam. Ze moet de scheiding nog verwerken én heeft alweer vlinders in haar buik. Katja Schuurman (40) is een vrouw van uitersten: “Het komt denk ik voort uit die eeuwige onrust in mij.”

Is het stof rond de scheiding al gedaald?
“Nou, ik merk dat ik het zelf nog niet allemaal heb verwerkt en dat sommige dingen nog een plek moeten vinden. Het is heel verdrietig, maar daarnaast ben ik onwijs gelukkig dat ik al zo snel weer verliefd was. Dat had ik van tevoren natuurlijk ook niet bedacht. De ene liefde sloot ik af en de andere stond alweer klaar. Het is goed zo, maar lastig vind ik het nog wel. Ik heb ook niet echt tijd en rust gehad om te wennen aan de nieuwe situatie. Na de scheiding moest ik meteen draaien voor mijn nieuwe programma. Gewoon doorrennen, dat is dan toch het mechanisme dat bij mij het beste werkt. Maar nu merk ik dat ik behoefte heb om het te overdenken. Even het land uit, tot mezelf komen.”

Advertentie

2 jaar geleden zei je dat een man voor 10 jaar ideaal zou zijn.
“Tja, dat is met de kennis van nu wel een beetje cynisch, hè? Het is bij mij wel erg letterlijk uitgekomen. Nou ja, 11 jaar, maar het laatste jaar telt eigenlijk al niet meer. Toen waren we al soort van uit elkaar.”

Hoe kijk je daarop terug?
“Eh, ja… Ik ben nu weer zo verliefd dat ik hoop dat het niet voor maar 10 jaar is. Aan de andere kant geloof ik niet echt in de ware. Die eerste periode van elkaar leren kennen is zo te gek. De verliefdheid, de sex, zie dat maar eens bruisend te houden. Toch geloof ik wel dat het kan. Als ik naar mijn ouders kijk, die dit jaar 45 jaar getrouwd zijn, dan is dat wel genoeg bewijs. Ik had het er laatst nog over met mijn vader. Hij vertelde dat er nog steeds gevoelens voor mijn moeder bijkomen die er 10 jaar geleden nog niet waren. Dan wordt het dus nóg mooier. Het komt denk ik ook voort uit die eeuwige onrust in mij. Het niet gezapig willen zijn.”

Was dat de reden van de scheiding?
Ze aarzelt. “Dat denk ik niet.” Stelliger: “Nee, ik weet zeker van niet. Die onrust hadden we allebei en die konden we goed bij elkaar kwijt. Zo hadden we afgesproken om elk jaar een paar maanden in Zuid-Amerika te gaan wonen. Dat had ik zelfs al geregeld met mijn werkgever. Eén keer hebben we dat gedaan, in Mexico, anderhalf jaar geleden. Het is tussen ons gewoon niet gelukt en dat is heel verdrietig. Wacht, ik neem een slok wijn anders ga ik zitten janken en daar heb ik geen zin in.”

Even is ze stil, slikt een paar keer. Dan: “Het is gewoon nog hartstikke vers en moeilijk en verwarrend. Ik gun Sammie ook een vader en moeder die bij elkaar zijn. Natúúrlijk heeft dit effect op haar, hoe goed je het ook probeert te doen en hoe liefdevol het allemaal ook is verlopen. Ik probeer nu vooral te zorgen dat er rust is thuis. Ik ga bewust op zoek naar saaiheid in plaats van haar overal mee naartoe te slepen. Sammie is gelukkig een flexibel meisje. Ze houdt van avontuur, dus ze vindt het niet vervelend om de ene keer in Amsterdam te zijn bij Thijs en dan weer bij mij. Dat maakt het toch draaglijker.”

Lees het hele interview met Katja in Libelle 50, 4 december in de winkels. 
Meer weten over Katja’s Return to Sender? Klik hier.

Kijken: Katja over Kerst met nieuwe liefde Freek, kerstbomen én cadeautjes:

 

Interview: Marije Veerman. Beeld: Danique van Kesteren.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien