Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ketty (45) was een jaar uit de running na een zwaar ongeluk met haar e-bike

De e-bike is een razend populair, maar niet geheel ongevaarlijk vervoersmiddel. Er gebeuren namelijk best wat ongelukken met de elektrische fietsen. Dat weet Ketty Lollia als geen ander. “Ik ging zo hard, dat als ik zou remmen ik over de kop zou slaan.”

Advertentie

‘Niet fietsen is geen optie’

De geboren en getogen Parisienne was op slag verliefd toen ze voor het eerst in Nederland kwam. “Die fietspaden waren een van de eerste dingen die ik hier zag”, vertelt Ketty. Dat ze dus zelf ook een fiets moest, stond buiten kijf. Vanwege een blessure aan haar meniscus moest de ex-danseres en fitnessinstructrice na jaren fietsen aan de e-bike. “Daardoor kon ik weer fietsen, en niet fietsen is in Nederland geen optie.” Tot het misging.

Na een ochtend sportles te hebben gegeven, fietste de instructrice samen met haar dochter naar huis. De twee trapten een steile brug op. Zij in het kielzog van haar dochter, terwijl ze op de brug voelde hoe haar toch al snelle e-bike de weg naar beneden nog meer vaart maakte. “Mijn dochter begon te remmen, waardoor ik moest uitwijken. Ik wilde daarom naar links wijken, maar dat kon niet omdat er een dame in een Canta achter me reed. Ik kon ook niet naar de stoep uitwijken omdat daar mensen liepen. Ik ging zo hard, dat als ik zou remmen ik over de kop zou slaan. Ik dacht: ik moet tussen hen in zien te komen. Dat was mijn laatste gedachte.”

Ketty viel met haar hoofd op de stoep en raakte in haar val het achterwiel van haar dochter. Die viel ook, maar gelukkig een stuk minder hard dan haar moeder die buiten bewustzijn was geraakt. “Ik weet nog hoe ik een licht zag aan mijn rechterkant. In gedachten liep ik die kant op. Tot opeens het besef kwam dat als ik door zou lopen, ik niet meer terug kon gaan. Onbewust of bewust, ik weet het niet meer, maar ik voelde wel dat ik mijn kind dan niet meer zou zien.”

Terwijl de ambulance onderweg was en haar dochter zag hoe haar moeder in het gezicht werd geslagen om haar bij kennis te krijgen, kwam ze een paar keer weer bij. In totaal was ze 15 minuten lang buiten bewustzijn en opende ze pas in het ziekenhuis haar ogen.

Knallende hoofdpijn

Ze herinnert zich nog hoe een verpleegkundige haar in het ziekenhuis hardhandig aanpakte en hoe koud ze het had. Uit een MRI-scan bleek dat ze niks had gebroken. Je mag naar huis, was de mededeling. Ze had misschien een lichte hersenschudding, maar omdat Ketty gewoon kon praten, maakten de artsen zich geen zorgen. Enigszins gedesillusioneerd stond ze weer buiten om naar huis te worden gebracht door een vriendin. “De dag erna had ik knallende koppijn. Ik heb toen een week niet gewerkt, maar omdat de arts zei dat er niets aan de hand was, ben ik daarna gewoon weer aan de slag gegaan. Dat is misschien dom van mij, maar in Frankrijk ga je gewoon naar je werk als een arts zegt dat er niets is. Ik hield het een maand vol.”

Niet meer slapen

Een trainingsweekend van haar werk was de druppel. Ketty kreeg een bal tegen haar kin. “Mijn hoofdpijn verdubbelde en stopte niet meer tot afgelopen september. Ik kon niet meer slapen, die hoofdpijn was er altijd. Er was een moment waarop ik dacht: ik hoop dat ik dit overleef. Uiteindelijk ging ik naar een ander ziekenhuis voor een second opinion. Die arts daar zei: ‘Hoezo ben jij aan het werk? Dat kán helemaal niet.’ Ik vond het moeilijk om thuis te blijven, maar heb daar vorig jaar de hele zomer de tijd voor genomen. Pas vanaf september werd het weer een beetje minder.”

Eye-opener

Al met al was ze een jaar uit de roulatie. Haar dochter hield een trauma over aan het ongeluk en weigert nog steeds over de brug te fietsen. Ondanks dat ongeluk en alle gevolgen, is Ketty niet voor een wettelijke maximum snelheid zoals de ANWB die voorstelt. ANWB-directeur Frits van Bruggen pleit voor betere fietspaden én een snelheidslimiet voor e-bikes. Hij weet naar eigen zeggen ‘100% zeker’ dat er anders nog meer doden vallen.

Ketty: “Ik ben nooit voor beperkingen. Het zou beter zijn als ze de fiets zo ontwerpen dat die geen onverantwoorde snelheden meer haalt. Het duurde even voordat ik weer kon fietsen, maar ik moet zeggen dat ik nog steeds blij ben met mijn e-bike.”

Het ongeluk bleek ook een eye-opener. Afgelopen februari opende Ketty een ‘lifecenter’ in Naarden. Aan de hand van pijlers als fitheid, persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap helpt ze anderen hun dromen waar te maken. “Je weet niet of je morgen doodgaat, dus pak nu je kansen, ga aan de slag. Ik opende het centrum in februari, precies een jaar en een week na mijn val. Voor mij is dat symbolisch.”

Marleen testte een week lang een elektrische fiets. Dit vindt ze ervan:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: privébezit Ketty.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Functioneel en stylish: zó ziet je nachtkastje er een stuk mooier uit

Op het nachtkastje van de gemiddelde vrouw zijn drie dingen steevast te vinden: een glas water, een boek en een handcrème. Toch hoeft het niet alleen een functionele opbergplek te zijn, want je kunt er ook een mooie eyecatcher voor in de slaapkamer van maken.

Met deze tips en inspiratie krijg je dat voor elkaar.

Advertentie

Opgeruimd staat netjes

Je nachtkastje kan zowel functioneel als stylish verantwoord zijn. Dit hoeft niet veel te kosten, en is gemakkelijk te doen. Hoe? Nou, door een kastje op de kop te tikken met een lade erin. Hier kun je de benodigdheden simpelweg in opruimen, en de rest van het kastje gebruiken om een paar mooie items tentoon te stellen. Een bosje droogbloemen en een klein schilderijtje of mooi boek, en je bent klaar.

Anders dan anders

Een nachtkastje hoeft niet daadwerkelijk een kastje te zijn! Je kunt ook gaan voor een ander meubelstuk, om zo je slaapkamer van een persoonlijke touch te voorzien. Ga bijvoorbeeld voor een krukje, of een tweedehands stoeltje. Pluspunt: je voorkomt ermee dat je heel veel prullaria neerlegt, omdat er simpelweg de ruimte niet voor is.

Herinneringen bij elkaar

Je hoeft een nachtkastje niet alleen maar als een functioneel iets te beschouwen, maar je kunt het ook heel gemakkelijk gebruiken om er een paar dierbare items op uit te stallen. Zo kun je er voor het slapengaan én zodra je wakker wordt naar kijken, als een soort klein altaartje. Denk bijvoorbeeld aan dingen als een foto, bloemen waar je blij van wordt of een prentenboek vol herinneringen.

Zweven is leven

Waarom staan als je ook kunt zweven? Precies! Doe het eens anders en hang je nachtkastje op in plaats van het gewoon neer te zetten. Dit oogt direct speels, uniek en is nog handig tijdens het stofzuigen oog. Extra handig: je kunt er ook nog iets ónder zetten, waardoor je meer met de ruimte naast je bed doet dan wanneer je voor een staand kastje gaat. Ideaal voor kleinere ruimtes, dus.


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Pinterest. Beeld: Getty, Pinterest

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit is er geworden van de Von Trapp-kinderen uit 'The Sound of Music'

Het is alweer 56 jaar geleden dat het waargebeurde verhaal The Sound of Music werd verfilmd. De film over Maria en ‘haar’ Von Trapp-kinderen was een groot succes, maar inmiddels zijn die kinderen natuurlijk al láng geen kinderen meer. Zó gaat het nu met de acteurs en actrices.

Julie Andrews, de actrice die Maria speelde, werd wereldberoemd. Maar de andere acteurs bleven niet allemaal in de spotlights. Sommigen raakten in de vergetelheid, anderen zij zelfs al overleden.

Advertentie

Charmian Carr (Liesl Von Trapp)

Helaas is Charmian in september 2016 op 73-jarige leeftijd overleden aan dementie. Op haar 16e bemachtigde ze als student de rol van Liesl. Na deze grote rol speelde ze een aantal rollen in series op televisie, maar nadat ze in 1967 in het huwelijksbootje stapte, verdween ze uit de showbizzwereld. Ze startte een interieur ontwerpbureau en schreef twee boeken over haar ervaring met het maken van The Sound of Music.

Nicholas Hammond (Friedrich Von Trapp)

Hij startte zijn carrière op Broadway en speelde de hoofdrol in Lord of the Flies. Daarna bemachtigde Nicholas de rol van Friedrich in The Sound of Music. Daarna bleef hij wel actief in de filmwereld, want hij speelde onder andere rollen in Hawaii Five-O en The Brady Bunch. Ook speelde Nicholas Spiderman in film The Amazing Spider Man, voordat hij in de jaren ’80 gastrollen speelde in meer tv-shows, waaronder The Love Boat en Magnum, P.I. In 1986 verhuisde hij naar Australië, waar hij – inmiddels 70 jaar – nog altijd woont.

Heather Menzies (Louisa Von Trapp)

Na The Sound of Music speelde Heather gastrollen in shows als Bonanza en T.J. Hooker. Na de dood van haar tweede echtgenoot in 2002, verliet ze de schijnwerpers en startte ze The Robert Urich Foundation, een organisatie die geld inzamelt voor kankeronderzoek en ondersteuning biedt aan kankerpatiënten. Heather Menzies stierf op kerstavond in 2017 nadat ze een maand eerder de diagnose terminale hersenkanker had gekregen. Ze werd slechts 68 jaar.

Duane Chase (Kurt Von Trapp)

Duane zat nog op de middelbare school toen hij Kurt speelde in The Sound of Music. Na het filmen van de succesvolle muziekfilm ging hij verder met zijn studie. Uiteindelijk studeerde hij af in geologie. Momenteel woont hij – inmiddels 70 jaar – in Washington en werkt hij in de natuur en bosbouw. De spotlights heeft hij achter zich gelaten.

Angela Cartwright (Brigitta Von Trapp)

Op 13-jarige leeftijd kreeg Angela de rol van Brigitta in The Sound of Music, voordat ze een hoofdrol kreeg in de tv-serie Lost In Space. Daarna stopte ze vrijwel met acteren, en nu is ze – inmiddels 68 jaar -al ruim 30 jaar fotograaf in haar woonplaats Los Angeles.

Debbie Turner (Marta Von Trapp)

Na The Sound of Music verliet Debbie de showbusiness en ging verder met school. Daarna richtte ze bloemen- en evenementenbureau Debbie Turner Originals op. Sinds 1985 woont ze – inmiddels 64 jaar –  in Minnesota, waar zij en haar man Richard hun vier dochters opvoedden.

Kym Karath (Gretl Von Trapp)

Op slechts 3-jarige leeftijd begon Kym met acteren. Na The Sound of Music had ze gastrollen in tv-shows als The Brady Bunch en Lost In Space. Daarna verhuisde ze naar Parijs, waar ze kunstgeschiedenis studeerde en als model werkte. Nadat ze was getrouwd en een gezin had gesticht, stopte ze tijdelijk met acteren. Ze is inmiddels 62 jaar oud en mede-oprichtster van de Aurelia Foundation, een non-profitorganisatie voor volwassenen met een handicap.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Mamamia. Beeld: BrunoPress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

WIDM-kandidaat Charlotte Nijs: "Het spel maakt je echt gestoord"

Net als ieder jaar wordt ook ditmaal de finale van Wie is de Mol? uitgesmeerd over twee afleveringen, wat de kijker thuis niet écht kan waarderen. Charlotte Nijs moest zaterdag op de valreep het spel verlaten, en nu vertelt ze over haar ervaringen met het spannende spel.

Ze laat weten dat ze het veel heftiger en zwaarder vond dan ze in eerste instantie had gedacht.

Advertentie

Finale

In de finale stonden Rocky, Charlotte en Renée. Zaterdag moest Charlotte op de valreep het spel verlaten, waarmee het verlossende antwoord op de vraag wie de Mol is steeds dichterbij komt. Nog een week, en dan weten we eindelijk wie de Mol van het 21e seizoen is: Rocky of toch Renée?

“Echt gestoord”

Zoals iedere afvaller is ook Charlotte te gast in de Wie is de Mol?-podcast. Ze vertelt over het spel: “Het is echt moeilijk. Je bent gewoon continu bezig met het observeren van anderen. Het is echt gestoord”. Ze laat weten het dan ook flink onderschat te hebben. “En wat ze daar allemaal wel niet vragen. Dat heb je als televisiekijker niet door.”

Vragenlijsten

Over het maken van de test en de intense vragen, vertelt de journalist dat ook dát pittiger is dan ze had gedacht. “Die zijn zo gedetailleerd. En dan moet je ook nog met elkaar ouwehoeren om los te peuteren wat de antwoorden op de vragenlijsten van anderen zijn. En er wordt ook nog heel veel gelogen”, aldus Charlotte.

Ze vervolgt: “Ik had geen idee, ik dacht: wat overkomt me? En overal waar een camera bij is, kan een vraag over gesteld worden. De dagen zijn lang, de camera’s zijn er vaak. Ik heb het echt onderschat.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Charlotte Nijs (@charlottehvnl)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kim Kötter deelt zoete foto van haar drie zoontjes: "De Reesema's"

Onlangs zijn Kim Kötter (38) en haar man Jaap Reesema (36) voor de derde keer ouders geworden. Hun derde zoontje heeft de naam Ted Siewertsz van Reesema gekregen. Op Instagram toont Kim nu een zoete foto van haar grote trots: alledrie haar zoontjes Mick, Youp en Ted bij elkaar.

En dat zorgt voor een stortvloed aan liefdevolle reacties.

Advertentie

Verrassing

Dat Kim Kotter zwanger raakte, was een grote verrassing voor het bekende koppel. Hun Mick en Youp kwamen namelijk allebei ter wereld met behulp van ivf. “Mijn ouders, schoonouders en mijn hele familie hadden het allemaal niet aan zien komen. Ze dachten allemaal dat het om iemand anders ging, maar het is geen grapje: het gaat echt om ons” vertelde ze eerder.

“En ik vind het echt zó fijn dat het out in the open is en ik gewoon mijn buik kan laten gaan. Iedereen mag het weten: we krijgen een baby!”, aldus de trotse ouders na de bekendmaking van de zwangerschap in Kims vlog.

De Reesema’s

De bevalling liet lang op zich wachten, want Kim beviel pas met 42 weken. Inmiddels is de kleine Ted – wiens naam ‘godsgeschenk’ betekent – gezond en wel ter wereld gekomen. En daar zijn Jaap en Kim ontzettend dankbaar voor. Op Instagram plaatst trotste moeder Kim Kötter dan ook een kiekje van hun zoons, met als bijschrift ‘De Reesema’s’.

De reacties onder de foto stromen binnen. “Van harte! Dit worden hartenbrekers”, schrijft presentarice Shelly Sterk onder het plaatje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KIM KÖTTER (@kimkotter)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien