Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Kijkers 'Beau five days inside' diep geraakt door omstandigheden asielzoekers

Voor zijn programma Five days inside kijkt Beau van Erven Dorens mee achter deuren die normaal gesproken voor iedereen gesloten blijven. Dit keer gaat hij op bezoek bij een ‘bed-bad-broodopvang’. 

De mensen hier moeten officieel terugkeren naar het land waar ze vandaan komen en hebben geen recht op opvang in Nederland. Beau gaat langs bij zo’n opvang waar 90 mensen met verschillende nationaliteiten leven. Hij hoort en ziet in wat voor vreselijke toestanden zij moeten leven.

Advertentie

Tussen wal en schip
De ‘bed-bad-brood’-instelling waar Beau langsgaat is bedoeld om mensen onderdak te bieden die niet terecht kunnen in een asielzoekerscentra. Ze kunnen dus eigenlijk nergens heen. Ze vallen tussen wal en schip. Ze zijn gevlucht uit hun eigen land, maar zijn ook niet welkom in Nederland. Alle 90 mensen hebben ieder hun eigen verhaal.

Gelukszoekers
Kijkers zijn diep geraakt door de aflevering. “Kijken alle mensen die deze mensen ‘gelukszoekers’ noemen even terug? Echt weinig geluk te bekennen in de penibele uitzichtloze situatie waar deze mensen zich in verkeren”, schrijft een kijker op Twitter. Kijkers snappen gewoon niet dat de term ‘gelukszoekers’ wordt gekoppeld aan asielzoekers en vluchtelingen, want zo te zien zijn de mensen in deze instelling echt niet zo gelukkig.

Constante pijn
Dat doet de kijkers pijn om te zien. Vooral de ontmoeting van Beau met Hayk blijft de kijkers bij. Hayk is samen met zijn vrouw, moeder en zoon gevlucht uit Armenië. Daar werd hij bedreigd. “Ik ben nog altijd bang”, zegt hij. Maar hij toch probeert altijd klaar te staan voor zijn zoon en moeder. Zijn moeder is 77 jaar en heeft onder andere borstkanker, suikerziekte en de ziekte van Parkinson. Door de constante pijn kan ze niets anders dan in bed liggen.

Heftige aflevering
De familie is al bijna 7 jaar in Nederland, maar de kans is nog steeds erg klein dat ze mogen blijven. “Onmenselijk”, vindt Beau. “Ik ben er ook voor dat alles eerlijk gebeurd, maar dat is toch wel echt wreed.” Ook de kijkers zijn ontroerd door de situatie van Hayk. “Deze aflevering komt echt binnen” en “Wat een heftige aflevering. Lijkt me heel mooi om ooit wat voor deze kwetsbare mensen te kunnen betekenen”, klinkt het.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Beau five days inside, Twitter. Beeld: ANP

Tessel Tindert: “Ik app hem terug dat ik alleen maar kan huilen. Ik voel me zo belazerd”

In de dagen na mijn ontmaskering van David/Taco zakt mijn adrenaline en word ik vooral boos. Boos op die man die mij 4 maanden lang heeft doen geloven dat hij een ander was.

Die me mooie beloftes deed. Ik hoor nog zijn stem terwijl hij in de keuken achter me stond en zachtjes in mijn oorlelletje beet: ’We gaan samen een mooi leven krijgen, Tessel. We gaan een mooie grootse liefde beleven. Jij en ik - wij gaan samen oud worden.’
Ik ben zo boos op mezelf dat ik bijna stik. Dat ik niet trouw ben gebleven aan mijn eerste indruk van hem - hoe stom kun je zijn? Ik moet aan V

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien