Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Kinderombudsvrouw over flatbrand: “Kinderen moet je niet in de cel zetten”

2 jongens van 12 en 13 worden verdacht van het veroorzaken van de flatbrand in Arnhem. De brand was voor een vader (39) en zoon (4) fataal: zij kwamen om het leven toen ze vastzaten in de lift.

De brand ontstond doordat er vuurwerk was gelegd op een oud bankstel in de hal van de flat. Moeder en dochter liggen nog in het ziekenhuis, maar zijn buiten levensgevaar.

Advertentie

Grote gevolgen
De twee aangehouden kinderen wonen in de flat. Ze zitten nog altijd vast. Volgens Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer heeft deze heftige gebeurtenis niet alleen grote gevolgen voor de slachtoffers en hun nabestaanden, maar ook voor deze kinderen en hun directe omgeving. Dat zegt ze in NOS Met het Oog op Morgen.

Uitgestoten
Als Kinderombudsvrouw houdt Kalverboer rekening met de rechten van jongeren tot 18 jaar, bijvoorbeeld door de regering te adviseren. Kalverboer vindt dat de 2 jongens goede begeleiding nodig hebben, want de kans bestaat dat de samenleving hen de rug toekeert. En dat heeft gevolgen voor hun ontwikkeling en voor hun functioneren de rest van hun leven. “Of ze normaal kunnen functioneren of juist misschien wel een criminele carrière krijgen omdat ze uitgestoten worden”, zegt ze.

Levenslang
De jongens opsluiten heeft volgens Kalverboer geen zin. ”Over het algemeen moet je zulke jonge kinderen niet in een politiecel opsluiten. Daar zijn ze niet op voorbereid en dat kan ook nog jaren later hun leven beïnvloeden”, legt ze uit. Ook heeft Kalverboer kritiek op hoe de arrestatie van de jongens in de media in beeld is gebracht. “Als je kinderrechten voorop zou stellen, zou je dat absoluut niet doen.” Volgens haar krijgen deze kinderen, net als de familie van de slachtoffers, levenslang.

Privacy
Kinderen zijn nog in ontwikkeling en dat betekent dat je ze nog moet beschermen. “Ze kunnen de consequenties van hun handelen niet altijd overzien”, zegt de Kinderombudsvrouw. Wanneer zoiets gebeurt, moeten kinderen volgens haar privacy krijgen. “ Die privacy is echt een recht van kinderen, dat ze beschermd worden tegen media en dat is hier niet gebeurd.”

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS. Beeld: iStock

Lees meer

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien