Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Mara: "Mijn kleinzoon was bij de oppas gestopt met ademen"

Freddy, (de jongste kleinzoon van Mara) stierf vlak voor zijn eerste verjaardag. Sindsdien worstelt zij met het gemis én met het verdriet van haar zoon en zijn gezin.

“Ik zal nooit de blik in de ogen van mijn zoon Bas vergeten toen hij het me kwam vertellen. Ik kwam thuis en zag hem in de hoek van onze keuken staan, lijkbleek en ontredderd. ‘Mama, Freddy gaat dood’, zei hij. Het was alsof ik een klap met een hamer kreeg. Mijn kleinzoon, dood? Mijn oogappel, het jongetje dat ik elke maandag verwende en dat mij zo veel vreugde schonk?

Advertentie

Mijn kleinzoon Freddy was bij de oppas in zijn slaap gestopt met ademen. Ze hadden hem in allerijl gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, Bas kwam mij en de moeder van zijn vrouw Denise ophalen om mee te gaan naar het ziekenhuis. Daar bleek dat hij te lang geen zuurstof had gehad. Wiegendood, hij was pas elf maanden en twee weken oud. Ik wist niet dat zoiets op die leeftijd nog kon gebeuren.”

Geen hoop meer

“Immens verdriet was het eerste wat ik voelde. En pijn, fysieke pijn. Ik heb lang geleden mijn moeder en onlangs mijn vader verloren, dus ik wist wat rouw en verdriet was. Maar bij Freddy was het toch anders. De gedachte dat ik hem niet zou zien opgroeien, was ondraaglijk. Dat hij nooit meer zijn mollige armpjes naar me zou uitstrekken. Dat zijn prille leven zo abrupt gestopt was, nog voor het goed en wel was begonnen. Het raakte me tot in het diepst van mijn ziel. Ik voelde me leeg en verloren. Maar los van mijn eigen verdriet dacht ik ook aan mijn zoon en schoondochter. Zij maakten het ergste mee dat je kunt meemaken in je leven: je kind verliezen.

Al had ik zelf ongelooflijk veel pijn, ik wist dat het voor hen nog erger moest zijn. Ik wilde hen beschermen, hun verdriet wegnemen. Mijn lieve, stoere zoon en mijn sterke schoondochter, het was zo oneerlijk dat zij dit moesten meemaken. Maar hoe kon ik hen troosten als ik zelf zo veel verdriet had?We werden meteen overal bij betrokken. We voelden dat onze kinderen ons nodig hadden. Ze gaven het ook aan: ‘Dit kunnen wij niet alleen.’

Hersendood

Vrij snel kregen we te horen dat er geen hoop meer was, Freddy werd hersendood verklaard. Het afscheid was heel sereen. Om beurten stonden we aan zijn bedje, om beurten hielden we zijn handje vast, streelden zijn wangetjes. Soms huilde ik, soms huilde Bas, soms Denise, soms de moeder van Denise, soms wij allemaal. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik mijn verdriet moest verstoppen, of dat ik sterk moest zijn voor mijn zoon en schoondochter. In hun verlies stond ik aan de zijlijn, maar in het verlies van mijn kleinzoon waren we allemaal samen, ieder met ons eigen verdriet. Toen de machines afgekoppeld werden, mochten we hem nog een laatste knuffel geven. Hij lag daar zo mooi, met een glimlach op zijn lipjes. Hartverscheurend.”

Brieven aan mijn kleinzoon

“Toen we buiten kwamen, volgde de gruwelijke realiteit: dit was echt gebeurd en nu moesten we verder. Ik werd overrompeld door een heftig moedergevoel. Ik wilde voor mijn zoon en zijn gezin zorgen, ik kon de gedachte niet verdragen dat ze hier alleen doorheen zouden moeten. Met z’n allen reden we naar ons huis en van daaruit regelden we de praktische zaken. Die eerste dagen en weken vluchtten Bas en Denise vaak naar ons huis en naar het huis van haar ouders. Bij hen thuis herinnerde alles aan kleinzoon Freddy. Zijn speelgoed lag overal, zijn kleertjes, het was te confronterend. Slapen deden ze in hun eigen huis, maar bij hun ouders konden ze min of meer tot rust komen. Het was alsof ons gezin weer het kerngezin werd.

De afscheidsceremonie was een liefdevol groepswerk. We schreven allemaal een brief aan Freddy, die werd voorgelezen tijdens de dienst. Het was een warm afscheid, er kwamen meer dan vijfhonderd mensen. Niemand van ons heeft die dag bewust meegemaakt. Daarvoor was het verdriet te groot en de realiteit te onwezenlijk.

Eerste verjaardag

De week na de crematie zouden we Freddies eerste verjaardag hebben gevierd. Bas en Denise had een feest willen geven met alles erop en eraan. In plaats daarvan zijn de twee families bij ons thuis gekomen. Het werd een onvergetelijke dag. Een dag om te koesteren, net als het leven van Freddy. Er was een taart met één kaarsje dat Daan, zijn broertje van zes, mocht uitblazen. We lieten gekleurde ballonnen met wensen op, naar ons sterretje in de hemel. Er werd gehuild, maar ook gelachen. Er was vooral heel veel liefde. Vanaf nu zullen we altijd de verjaardag van Freddy samen vieren, met beide families. Dat heeft mijn kleinzoon gedaan: ons dichter bij elkaar gebracht. Dankzij hem is er nog meer liefde in ons gezin, nog meer verbondenheid.”

Overweldigende liefde

Voordat ik kleinkinderen had, dacht ik altijd dat ik van niemand zo veel zou kunnen houden als van mijn eigen kinderen. Tot Menno werd geboren, het eerste kind van Bas en Denise. De liefde die ik voor hem voelde, was zo overweldigend dat het bijna pijn deed. Toen Bas en Denise me vertelden dat ik nog een kleinkind zou krijgen, was ik weer bezorgd. Zou ik van dit tweede kleinkind wel net zo veel kunnen houden als van Daan? Maar wat blijkt: als moeder en grootmoeder heb je een onuitputtelijke bron van liefde voor elk nieuw kind en kleinkind. Nu waarschuw ik vriendinnen en collega’s die op het punt staan grootmoeder te worden: je gelooft me nu nog niet, maar de liefde voor je kleinkind zal je overweldigen.’ Achteraf geven ze me allemaal gelijk.

Oma

Oma zijn is anders dan moeder zijn. Met mijn eigen kinderen heb ik nooit zo veel gespeeld als met kleinzoon Freddy. Als moeder had ik altijd wel wat te doen: het huishouden, mijn werk, de tuin. Bij Freddy was al mijn aandacht voor hem. Ik heb hem zien opgroeien van hulpeloze baby tot kleine ontdekker. De laatste weken van zijn leven waren zo veelbelovend. Hij stapte al rond aan mijn hand, sprak zijn eerste woordjes en kende me zo goed. Ik zal nooit vergeten hoe hij kon schateren als we kiekeboe speelden, hoe hij kon genieten van zijn eten, van de wandelingen die we samen maakten.

Ik had nooit gedacht dat je zo close kon zijn met een kleinkind. Als oma kon ik puur genieten. Ik hoefde hem niet op te voeden, dat was de taak van zijn ouders. Voor mij was het alleen maar plezier. Dat die vreugde me zo bruusk werd ontnomen, raakt me dieper dan ik ooit had durven denken. Het fysieke gemis had ik niet verwacht. Het feit dat ik zou smachten naar zijn knuffels, dat ik ’s nachts wakker zou worden omdat ik hem ruik – om daarna te beseffen dat hij er echt niet meer is.

Toekomst verdwenen

Het klopt ook gewoon niet. Met Freddy is een stukje van de toekomst verdwenen. Ik ben het verleden, ík heb het grootste deel van mijn leven gehad. Mijn kinderen zijn het heden, zij leven nu. En de kleinkinderen zijn de toekomst. Hoe vaak heb ik niet naar hun foto’s staan kijken, fantaserend hoe ze er over tien jaar uit zouden zien? Bij Freddy zal ik het nooit weten. Ik kan moeilijk bevatten dat hij voor altijd een baby zal blijven. Vaak denk ik aan wat hij nu al zou kunnen. Maar Freddy zal nooit naar school gaan, zal nooit versjes opzeggen, zal nooit honderdduizend keer ‘waarom’ vragen…”

Hun eigen verdriet

“Het is niet eenvoudig om je rol te vinden in het verlies van een kleinkind. Toen het pas was gebeurd, had ik moeite om mijn zoon en schoondochter alleen te laten. Ik wilde voor hen zorgen, de pijn wegnemen. Maar ik heb mezelf gedwongen om hen de ruimte te geven. Ik weet dat ze het samen moeten verwerken, dat ze samen door dit verdriet moeten en elkaar moeten troosten. Ze houden zich zo sterk.

Ik heb me wel zorgen gemaakt om mijn zoon. Met mijn schoondochter en haar moeder kan ik goed praten, maar mijn zoon sloot zich in het begin af. Als kind al liet hij zijn gevoelens niet graag blijken. Ik was bezorgd, maar wilde ook niet te dicht op zijn huid zitten. Het was een zoektocht, waarbij ik hem van een afstandje duidelijk maakte dat we er zijn voor hem, dat we meeleven. Dat hij een warm thuis heeft waar hij altijd welkom is. Het heeft even geduurd, maar onlangs hebben we een goed gesprek gehad. Een doorbraak. Toen hij uitsprak dat hij zo veel verdriet had, brak mijn hart. Hem zien huilen, is hartverscheurend. Maar ik weet ook dat het goed komt. Hij moet door dat verdriet heen, samen met Denise en Daan, hoeveel pijn het ook doet.”

Dit artikel verscheen eerder in Libelle.

Niks meer missen? Schrijf je in voor de Libelle nieuwsbrief!

Interview: Lisa Gabriëls. Beeld: iStock.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: Wanneer stop je je shirt in je broek (en wanneer niet)?

Na jarenlang sjorren, hijsen en zorgen om je ondergoed als je ging zitten, verruilen we de heupbroek met liefde voor een jeans met hoge taille. Maar wat doen we met de bovenkant? 

Advertentie

Instoppen

Absoluut aan te raden wanneer je een boyfriend-jeans draagt. Door je top in je broek te stoppen vestig je de aandacht op je taille, waardoor je optisch slanker lijkt. Vind je dat je op die manier te veel aandacht vestigt op je billen? Draag er dan een jasje of vestje over (wel open laten!).

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Levi’s (@levis)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lee Jeans 👖 (@leejeans)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door MANGO (@mango)

Tot in de puntjes 

Dit werkt goed bij een skinny jeans, maar ook bij de wat lossere spijkerbroeken. Door alleen het puntje van je shirt of blouse in je broek te stoppen, creëer je een casual look. Dat maakt deze optie wel wat minder geschikt voor zakelijke momenten. Tip: je shirt blijft beter zitten wanneer je het puntje twee keer om je wijsvinger draait en dan achter je broekband stopt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door MANGO (@mango)

 

Laat maar hangen 

Wil je een strakke top dragen op je skinny jeans? Stop ‘m dan niet in je broek, want dan word je optisch doormidden gezaagd. Het is dus beter om – tenzij je door het leven wilt als de assistent van Hans Klok – een strakke top lekker óver de broek te dragen.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ONLY (@only_official)

Croptop

Wie het instop-dilemma wil vermijden, kan kiezen uit talloze croptops. En geen zorgen: het zijn echt niet alleen maar naveltruitjes, dus ook als je geen zestien meer bent kan je dit prima dragen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door H&M (@hm)

Bron: New York Times. Beeld: Getty Images. 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: Wanneer stop je je shirt in je broek (en wanneer niet)?

Na jarenlang sjorren, hijsen en zorgen om je ondergoed als je ging zitten, verruilen we de heupbroek met liefde voor een jeans met hoge taille. Maar wat doen we met de bovenkant? 

Advertentie

Instoppen

Absoluut aan te raden wanneer je een boyfriend-jeans draagt. Door je top in je broek te stoppen vestig je de aandacht op je taille, waardoor je optisch slanker lijkt. Vind je dat je op die manier te veel aandacht vestigt op je billen? Draag er dan een jasje of vestje over (wel open laten!).

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Levi’s (@levis)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lee Jeans 👖 (@leejeans)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door MANGO (@mango)

Tot in de puntjes 

Dit werkt goed bij een skinny jeans, maar ook bij de wat lossere spijkerbroeken. Door alleen het puntje van je shirt of blouse in je broek te stoppen, creëer je een casual look. Dat maakt deze optie wel wat minder geschikt voor zakelijke momenten. Tip: je shirt blijft beter zitten wanneer je het puntje twee keer om je wijsvinger draait en dan achter je broekband stopt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door MANGO (@mango)

 

Laat maar hangen 

Wil je een strakke top dragen op je skinny jeans? Stop ‘m dan niet in je broek, want dan word je optisch doormidden gezaagd. Het is dus beter om – tenzij je door het leven wilt als de assistent van Hans Klok – een strakke top lekker óver de broek te dragen.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ONLY (@only_official)

Croptop

Wie het instop-dilemma wil vermijden, kan kiezen uit talloze croptops. En geen zorgen: het zijn echt niet alleen maar naveltruitjes, dus ook als je geen zestien meer bent kan je dit prima dragen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door H&M (@hm)

Bron: New York Times. Beeld: Getty Images. 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ben jij hoogsensitief? Zo herken je het

Waarschijnlijk ken je de term hoogsensitiviteit wel. En misschien heb je het zelf ook. Want maar liefst één op de vijf mensen is hoogsensitief. Maar wat houdt het precies in en wat zijn de kenmerken?

Zowel mannen en vrouwen als kinderen kunnen hoogsensitief zijn. Het heeft te maken met de hersenen en het zenuwstelsel. Als een prikkel bijvoorbeeld via de ogen binnenkomt dan wordt die verwerkt door de hersenen.

Advertentie

Bij een persoon die hoogsensitief is, is die weg naar de hersenen preciezer en uitgebreider. Dat maakt je dus gevoeliger voor indrukken. Iemand die hooggevoelig is neemt de indrukken veel intensiever waar. Hij of zij kan overprikkeld raken door simpelweg te veel prikkels te krijgen.

HSP

HSP is een afkorting voor highly sensitive person. Elaine Aaron is Amerikaanse psychotherapeut en universitair docent en heeft deze term bedacht. Ze heeft er zelfs een aantal boeken over geschreven. Tussen hooggevoelig en hoogsensitief zijn zit geen verschil.

Kenmerken hoogsensitiviteit

Als je een sluitende diagnose wilt kun je via de huisarts om een doorverwijzing vragen. Maar je kunt eerst ook voor jezelf nagaan of deze kenmerken op jou van toepassing zijn.

 • Je voelt sferen en stemmingen goed aan
 • Je hebt meer tijd nodig om indrukken te verwerken
 • Je neemt gedetailleerder, subtieler en intensiever waar
 • Je bent gevoelig voor prikkels van buitenaf
 • Je droomt en fantaseert veel
 • Je lijkt verlegen, hoewel je dat niet bent
 • Je hebt moeite met planningen en het krijgen van structuur
 • Je wordt meer dan anderen geroerd door kunst, natuur en muziek
 • Je bent zorgzaam voor anderen en hard voor jezelf
 • Je bent regelmatig moe
 • Je houdt niet van conflicten

HSP en HSS

Het kan zijn dat je je maar gedeeltelijk in deze kenmerken herkent. Dat is niet zo gek, want er zijn twee soorten HSP’ers. De grootste groep, die uit zo’n 70% bestaat, is rustiger en wat meer introvert. Bij een leven met regelmaat en weinig risico’s gedijt deze groep het beste. Maar de overige 30% wil helemaal geen rustig leven. Deze groep heet ook wel de High sensation seekers (HSS). Zij zoeken altijd naar uitdaging omdat ze zich anders enorm vervelen. Maar daarbij komt ook dat zij dus snel overbelast zijn. Kortom: met de ene voet op het gaspedaal en de andere op de rem.

Bekende HSP’ers

Als je hoogsensitief bent dan kun je je weleens eenzaam voelen. De percentages gaven al aan dat dat helemaal niet nodig is. Grote namen zoals Steve Jobs, Anthony Hopkins en Leonardo da Vinci zijn hoogsensitief. Maar ook onze eigen illusionist Victor Mids, cabaretier Karin Bloemen en schrijfster Daphne Deckers horen bij deze groep.

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit? Lees dan Hoogsensitiviteit in het dagelijkse leven van Ilse Sand.

Overgangsvlogger Pien en Juul praten met psycholoog en schrijver Lieke Zunderdorp over wat je kunt doen om met hoogsensitiviteit te leren omgaan:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Testcentrum Groei, Hoogsensitief, HSP Coach Maaike, Wij zijn hoogsensitief Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ben jij hoogsensitief? Zo herken je het

Waarschijnlijk ken je de term hoogsensitiviteit wel. En misschien heb je het zelf ook. Want maar liefst één op de vijf mensen is hoogsensitief. Maar wat houdt het precies in en wat zijn de kenmerken?

Zowel mannen en vrouwen als kinderen kunnen hoogsensitief zijn. Het heeft te maken met de hersenen en het zenuwstelsel. Als een prikkel bijvoorbeeld via de ogen binnenkomt dan wordt die verwerkt door de hersenen.

Advertentie

Bij een persoon die hoogsensitief is, is die weg naar de hersenen preciezer en uitgebreider. Dat maakt je dus gevoeliger voor indrukken. Iemand die hooggevoelig is neemt de indrukken veel intensiever waar. Hij of zij kan overprikkeld raken door simpelweg te veel prikkels te krijgen.

HSP

HSP is een afkorting voor highly sensitive person. Elaine Aaron is Amerikaanse psychotherapeut en universitair docent en heeft deze term bedacht. Ze heeft er zelfs een aantal boeken over geschreven. Tussen hooggevoelig en hoogsensitief zijn zit geen verschil.

Kenmerken hoogsensitiviteit

Als je een sluitende diagnose wilt kun je via de huisarts om een doorverwijzing vragen. Maar je kunt eerst ook voor jezelf nagaan of deze kenmerken op jou van toepassing zijn.

 • Je voelt sferen en stemmingen goed aan
 • Je hebt meer tijd nodig om indrukken te verwerken
 • Je neemt gedetailleerder, subtieler en intensiever waar
 • Je bent gevoelig voor prikkels van buitenaf
 • Je droomt en fantaseert veel
 • Je lijkt verlegen, hoewel je dat niet bent
 • Je hebt moeite met planningen en het krijgen van structuur
 • Je wordt meer dan anderen geroerd door kunst, natuur en muziek
 • Je bent zorgzaam voor anderen en hard voor jezelf
 • Je bent regelmatig moe
 • Je houdt niet van conflicten

HSP en HSS

Het kan zijn dat je je maar gedeeltelijk in deze kenmerken herkent. Dat is niet zo gek, want er zijn twee soorten HSP’ers. De grootste groep, die uit zo’n 70% bestaat, is rustiger en wat meer introvert. Bij een leven met regelmaat en weinig risico’s gedijt deze groep het beste. Maar de overige 30% wil helemaal geen rustig leven. Deze groep heet ook wel de High sensation seekers (HSS). Zij zoeken altijd naar uitdaging omdat ze zich anders enorm vervelen. Maar daarbij komt ook dat zij dus snel overbelast zijn. Kortom: met de ene voet op het gaspedaal en de andere op de rem.

Bekende HSP’ers

Als je hoogsensitief bent dan kun je je weleens eenzaam voelen. De percentages gaven al aan dat dat helemaal niet nodig is. Grote namen zoals Steve Jobs, Anthony Hopkins en Leonardo da Vinci zijn hoogsensitief. Maar ook onze eigen illusionist Victor Mids, cabaretier Karin Bloemen en schrijfster Daphne Deckers horen bij deze groep.

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit? Lees dan Hoogsensitiviteit in het dagelijkse leven van Ilse Sand.

Overgangsvlogger Pien en Juul praten met psycholoog en schrijver Lieke Zunderdorp over wat je kunt doen om met hoogsensitiviteit te leren omgaan:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Testcentrum Groei, Hoogsensitief, HSP Coach Maaike, Wij zijn hoogsensitief Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien