Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Koester wat je hebt

We hebben huizen vol spullen, zonder dat we er bij stilstaan. Laat staan dat we met aandacht koesteren wat we hebben. Laatst schreef ik over opruimgoeroe Marie Kondo en haar vraag ‘word ik hier blij van?’.

Het antwoord bepaalt of je ergens afscheid van neemt. Maar wat nu als je helemaal geen tijd hebt voor een grondig Kondo-project? Dan doe je het gewoon stap voor stap…

Advertentie

Lelijke dingen
Als spullen die je niet prettig of lelijk vindt ergens een tijdje liggen, zie je ze helaas eigenlijk niet meer. Toch zul je je er onbewust iedere keer aan ergeren. Er valt eigenlijk niet één reden te bedenken waarom je ze zou moeten bewaren. En als het lelijk maar nuttig is, kun je het uit het zicht opbergen.

Schaatsen onder je bed?
Als ik ergens opruim, kom ik vaak spullen tegen die helemaal niet in een bepaalde ruimte horen. Het is er gewoon ooit terechtgekomen. Gereedschapskist in de keuken? Schaatsen onder het bed? Of de in mijn ogen allerergste: plastic tasjes met inhoud in de boekenkast… Koester je die dingen? Welnee, ze liggen gewoon in de weg.

Ondersneeuwen
Komen we bij de dingen die je gekocht of gekregen hebt en waar je blij van wordt. Maar waarom liggen er dan rollen pakpapier op de designservieskast? Waarom is de beeldschone schaal van je oma bedolven onder bonnetjes, schroefjes en lege batterijen? En waarom ligt er al maanden een stapel post en een kapotte zaklantaarn op je mooie tafeltje bij de voordeur? Het plezier dat je er aan zou kunnen beleven raakt op die manier ondergesneeuwd.

Kleine moeite
Heb je al een doorn in je oog gevonden? Doe er nu meteen iets aan. Berg het op waar het hoort. Zoek het even uit. Doe het weg. Kost hooguit een paar minuten. Als je dit iedere keer doet als je oog aan iets blijft haken, zul je al snel merken waarom het zoveel plezieriger is om je spullen te koesteren. Omdat het ruimte, rust en energie geeft.

Meer tips van Caroline? Je vindt ze op Griepruimtop.nl en op Carolines Facebookpagina.

Beeld: Bart Brussee

Femke: “Ik neem me subiet voor om vanaf morgen de boel de boel te laten”

huishouden

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week is ze geïrriteerd over haar rol in het huishouden.

“Zullen we elkaar vertellen waar we goed in zijn?” We oefenen het al een tijdje, maar Nathan blijft het moeilijk vinden om zijn sterke punten op te sommen. Nu begint hij er zelf mee. “Ik ben goed in verhalen vertellen. Ik ben goed in lego bouwen. Ik ken alle automerken.” Hij gaat verbazingwekkend snel, deze avond. “Nu jij”, zegt hij plotseling. Mijn gedachten

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien