Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

'Kopen zonder kijken'-blog: die gele nagels, ik krijg er kippenvel van

Libelle’s Eva is net verhuisd en naarstig op zoek naar wooninspiratie. Ze slaat dan ook geen aflevering van Kopen zonder kijken over. Maar er valt haar meer op dan alleen de huizen en het interieur. Elke dinsdag schrijft ze daarover. Deze week: dingen die ze écht niet snapt. 

Oké, vandaag wil ik het hebben over een paar dingen die ik echt niet snap. Want deze aflevering liet me verward achter. En nee, vandaag heeft dat niets te maken met een badkamer. Want bij Pien en Alex zat dat allemaal wel snor. En dat brengt me bij het eerste punt:

Advertentie

 • Ik snap níet dat zij dit heerlijke huisje verlaten! Het is helemaal af, zelf verbouwd, de badkamer bevat meer planten dan Roos je ooit zal geven… Maar oké, het heeft géén ‘open verbinding met de tuin’ (of zoiets?) en ook géén vaatwasser. Nou: geef Bob een tonnetje, en hij regelt een vaatwasser, hoor.

 

 • Later in de aflevering komen we erachter dat er tóch wel wat meer wensen zijn. Het huis moet karakteristiek zijn, dicht bij een bos en groter dan ze nu hebben. Het moet minstens drie slaapkamers hebben én helemaal af zijn, want de zin om zelf te klussen is echt he-le-maal op. En dan moet het vanbinnen ook nog eens het huidige huis van Pien en Alex zien te overtreffen. Dat klinkt als een behoorlijk karwei. En dat je met zo’n wensenlijst een shirt draagt met Live Simply, dat vind ik dan wel heel grappig. Maar snappen doe ik het niet.

 

 • Waar ik me ook elke week over verbaas, is de brute eerlijkheid van de deelnemers. Tijdens de huizentour schuiven ze niet onder stoelen of banken wat ze van hun mogelijke nieuwe huis vinden. Ook Alex liet zich lekker gaan. Als hij iets vreselijk vond, liet hij dat weten. En ook als hij helemaal weg was van een huis nam hij geen blad voor de mond. Ben ik de enige die dit echt tenenkrommend vindt? Want wat als dat vreselijke huis dan jouw huis is? En die ene waar je lyrisch over was niet? Dat is toch superongemakkelijk? Dat bleek ook wel, want het droomhuis van Alex ging aan zijn neus voorbij en even later stond hij lachend als een boer met kiespijn in zijn nieuwe stulpje. Pijnlijke televisie.

 

 • Iets wat mij ook wekelijks pijn doet, en waarschijnlijk vele andere kijkers ook, is de leader van Kopen zonder kijken. Kan de persoon die hier nonchalant een handtekening zet voor het volgende seizoen ALSJEBLIEFT een manicure nemen of iets? Die gele nagels, ik krijg er echt kippenvel van.

 

 • Nog iets onbegrijpelijks: hebben we allemaal gehoord hoe Alex de champagne ontkurkte? Het zal allemaal wel zo horen, maar er was echt niets feestelijks aan. Het is feest! Je hebt een huis gekocht! Het moet poppen! Bruisen! Knallen!

 

 • En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar na elk reclameblok dacht ik écht dat Pien een zwangerschap aan zou kondigen. Vruchtbaarheidsgod Martijn was al meerdere keren langs geweest, maar een babybuikje bleef uit deze aflevering. Daar begrijp ik dus ook niets van.

 

 • Wat ik óók niet snap, is dat dit stel stiekem is langsgereden bij hun toekomstige huis en tegen de regels in heeft staan gluren en luisteren. Foei! (Oké, eerlijk gezegd snap ik dat heel goed. Ik had precies hetzelfde gedaan. Net als dat je weken lang niet op Funda mag kijken als je aan dit programma meedoet. Ik zou dat níet kunnen. Wedden dat alle deelnemers dat stiekem wel doen?)

 

 • Het eindresultaat van het huis was natuurlijk weer prachtig, maar ook dát verwarde me enorm. Er zijn namelijk twee dingen die ik echt niet kon begrijpen:

A) Hóe ga je televisiekijken in dit huis? Waarom staat de bank niet voor de televisie? Wie bedenkt dit? (Roos, leg dit aan me uit alsjeblieft.)

B) BOB, WAT BEN JE AAN HET DOEN? De vorige aflevering kwam je al aankakken met een paar witte aluminium puien. En nu kom je met een gietvloer?! Ik vind het allemaal prachtig, maar laten we even afspreken dat we het seizoen lekker vertrouwd afsluiten met zwarte puien en een visgraatvloer. Je mag dan wel balls of steel hebben, met die spannende keuzes van je. Maar zo komt mijn bingokaart natuurlijk nooit vol!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Kopen zonder kijken

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. Bij wat voor situaties wordt een NL-Alert ingezet? En wat als je ‘m niet ontvangt?

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

 • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
 • Je had tijdelijk geen bereik
 • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Deze quiz is voor jou' gunnen zwaar getroffen Miranda de winst

Zondagavond speelden BN’ers in Deze quiz is voor jou voor Miranda (55). Dochter Laura gaf haar op omdat haar moeder veel verdriet en tegenslag heeft gekend.

BN’ers Viktor Brand en Evelien de Bruijn nemen het op tegen Marije Knevel en haar Wie is de mol?-collega Remco Veldhuis in de quiz. Dat laatste duo wint en haalt in de finale een prachtig bedrag voor Miranda op.

Advertentie

Miranda

Laura heeft haar moeder Miranda opgegeven voor Deze quiz is voor jou, en dat is niet zomaar. Ze heeft het ontzettend zwaar gehad: zo kwam haar zoon Maurice in 2007 in Bergen om het leven door zinloos geweld, en vervolgens overleed haar man Gerrit aan leverkanker.

Badkamer

In de periode dat haar zoon overleed, was haar man Gerrit net begonnen aan de verbouwing van de badkamer. Gerrit stortte volledig in toen zijn zoon Maurice overleed. Daarna werd hij zelf ziek en is de badkamer nooit meer afgekomen. Dochter Laura legt uit: “Het is een ravage: het is vies, kapot en oud. Echt rampzalig. Ze had een spaarpotje, maar ons gezin had hulp nodig om het overlijden van Maurice te verwerken. De traumatoloog kostte een hoop geld en bleek achteraf niet te worden vergoed door de verzekering.”

Mooie prijs

Gelukkig weet het team van Marije Knevel en Remco Veldhuis een lekker bedrag voor Miranda vrij te spelen. Ze winnen maar liefst € 45.575,-. Wanneer Miranda te horen krijgt dat ze in Deze quiz is voor jou zit én zo’n mooie prijs heeft gewonnen, raakt ze ontzettend geëmotioneerd.

Reacties

Kijkers van Deze quiz is voor jou laten op Twitter weten dat ze Miranda deze winst én een prachtige nieuwe badkamer ontzettend gunnen.

Linda de Mol: “Ik heb James Bond laten schieten voor Sinterklaas”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: SBS, Twitter. Beeld: still SBS.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Deze quiz is voor jou' gunnen zwaar getroffen Miranda de winst

Zondagavond speelden BN’ers in Deze quiz is voor jou voor Miranda (55). Dochter Laura gaf haar op omdat haar moeder veel verdriet en tegenslag heeft gekend.

BN’ers Viktor Brand en Evelien de Bruijn nemen het op tegen Marije Knevel en haar Wie is de mol?-collega Remco Veldhuis in de quiz. Dat laatste duo wint en haalt in de finale een prachtig bedrag voor Miranda op.

Advertentie

Miranda

Laura heeft haar moeder Miranda opgegeven voor Deze quiz is voor jou, en dat is niet zomaar. Ze heeft het ontzettend zwaar gehad: zo kwam haar zoon Maurice in 2007 in Bergen om het leven door zinloos geweld, en vervolgens overleed haar man Gerrit aan leverkanker.

Badkamer

In de periode dat haar zoon overleed, was haar man Gerrit net begonnen aan de verbouwing van de badkamer. Gerrit stortte volledig in toen zijn zoon Maurice overleed. Daarna werd hij zelf ziek en is de badkamer nooit meer afgekomen. Dochter Laura legt uit: “Het is een ravage: het is vies, kapot en oud. Echt rampzalig. Ze had een spaarpotje, maar ons gezin had hulp nodig om het overlijden van Maurice te verwerken. De traumatoloog kostte een hoop geld en bleek achteraf niet te worden vergoed door de verzekering.”

Mooie prijs

Gelukkig weet het team van Marije Knevel en Remco Veldhuis een lekker bedrag voor Miranda vrij te spelen. Ze winnen maar liefst € 45.575,-. Wanneer Miranda te horen krijgt dat ze in Deze quiz is voor jou zit én zo’n mooie prijs heeft gewonnen, raakt ze ontzettend geëmotioneerd.

Reacties

Kijkers van Deze quiz is voor jou laten op Twitter weten dat ze Miranda deze winst én een prachtige nieuwe badkamer ontzettend gunnen.

Linda de Mol: “Ik heb James Bond laten schieten voor Sinterklaas”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: SBS, Twitter. Beeld: still SBS.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

José Rozenbroek: "Als een junk hunkeren we naar een spuit in onze bovenarm"

Bladenmaker en journalist José Rozenbroek is een nieuwsjunk. Elke week schrijft ze voor Libelle een column over wat haar opvalt en waarover ze zich opwindt. “Het zou me niks verbazen als de huisartsen al aan het prikken zijn waar ze prikken kunnen.”

Ik ben bij mijn grote broer en zijn vrouw op bezoek. We praten, what else, over het vaccinatiebeleid. Mijn broer is 66, hij heeft kanker en loopt noodgedwongen het ziekenhuis plat. Hij heeft nog geen oproep gehad, vertelt hij. Zijn vrouw is twee jaar jonger en kerngezond. Zij heeft een paar weken geleden van haar huisarts haar eerste prik gekregen, AstraZeneca. Ze vond het best spannend, vanwege die kans van één op duizend miljoen op een bloedklontertje, maar heeft toch dapper de spuit in haar arm laten zetten. Afgezien van een paar dagen een stijve arm gelukkig geen centje pijn.

Advertentie

Restje vaccin

Hij met zijn kwetsbare gezondheid nog niet geprikt, zij wel: het vat de woest makende onnavolgbaarheid van het Nederlandse vaccinatiebeleid perfect samen. Op verzoek van hen informeer ik bij een bevriende GGD-arts of mijn broer niet een zogenaamde ‘spillage’-spuit kan krijgen: een restje vaccin dat overschiet aan het einde van de dag. Nee, helaas, dat is niet volgens de regels, zegt mijn vriend spijtig maar beslist.

Het voorbeeld van mijn broer en zijn vrouw laat opnieuw die andere, die truttige, die pijnlijke kant zien van ons overgeorganiseerde landje. Waar te veel regels zijn, is geen plek meer voor flexibiliteit. Daar durven mensen niet meer zelf na te denken en beslissingen te nemen op basis van verstand en redelijkheid. We zagen het bij de toeslagenaffaire, we zien het nu bij het vaccineren waar krankzinnige regels strikt moeten worden gevolgd. Maar het zou me niks verbazen als de huisartsen al en masse aan het muiten zijn en prikken waar ze prikken kunnen.

Geduld

Voor de zekerheid bel ik toch even de mijne, om te vragen wanneer ik aan de beurt ben, want hoe luidt het spreekwoord ook alweer – brave meisjes komen in de hemel, brutale overal? De doktersassistente weet me te vertellen dat haar voorraden momenteel op zijn. En ze heeft geen idee wat ‘Den Haag’ in zijn oneindige wijsheid de komende weken zal beslissen over wel of niet prikken met het Janssen-vaccin of AstraZeneca of wat dan ook. Ze voegt eraan toe dat geduld een schone zaak is.

Ik oefen geduld. Als we iets noodgedwongen hebben geleerd in coronatijd is het dat wel. Dus ga ik voor de honderdste keer wandelen, zo’n beetje het enige tijdverdrijf waarvoor je je niet hoeft te laten testen. Samen met vriendin Peggy, in het Amsterdamse Bos waar in het Bloesempark de zachtroze bloesem van de Japanse kers weliswaar over zijn piek heen is, maar nog steeds prachtig.

We betrappen onszelf erop dat we er enigszins plichtmatig naar kijken, misschien zijn deze ondankbare stadsmeiden het laatste jaar wat overvoerd geraakt met natuur. We hebben even geen zin meer in wandelen, we hebben zelfs geen zin in bloesempracht. Wél in het museum, het theater, de bioscoop, gezellig uit eten… Ons leven van eeuwen geleden. We voelen ons als junks die maar naar één ding hunkeren: een spuit in onze bovenarm.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Tekst: José Rozenbroek. Beeld: Tamar Ottink.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien