Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Stephanie (49) had vaginisme: "Ik werd pas op mijn 31e ontmaagd"

Hoe verliefd of opgewonden ze ook was, het lukte Stephanie (49) niet om gemeenschap te hebben. Ze bleek vaginisme te hebben en werd pas op haar 31e ontmaagd. “Ik voelde me geen volwaardige vrouw.”

“Ik ben opgegroeid in een heel klein dorp, in een beschermde omgeving. Ik was een heel verlegen meisje. Op school was ik een gemiddelde leerling, maar in de klas durfde ik mijn mond niet open te doen. Ik had last van faalangst en dacht snel dat ik niet goed genoeg was. Ik ben de jongste van vier en mijn ouders waren heel liefdevol, maar ze stimuleerden ons niet om zelf dingen te ontdekken. Alleen met de bus gaan, durfde ik niet, ik had geen idee hoe dat moest. En over dingen als seksualiteit of de fysieke ontwikkeling werd thuis of op school nooit gesproken.”

Advertentie

Op slot

“Op mijn achttiende was ik nog altijd zo bleu dat ik niet eens zelf een drankje durfde te bestellen aan de bar. Wat ik over sex wist, had ik gezien op tv en dat was niet heel positief. Aandacht van jongens vond ik stiekem wel leuk. En ik werd ook nieuwsgierig naar sex. Op mijn negentiende kreeg ik mijn eerste vriendje, hij was net als ik nog zo groen als gras. Ik was verliefd en met hem wilde ik wel naar bed. Op een avond lagen we op zijn kamer in bed en wilden we het allebei proberen. Toen we vreeën, merkte ik al snel dat het hem niet lukte om bij mij naar binnen te gaan. Wat we ook probeerden, het voelde alsof hij ergens tegenaan stootte, alsof het daar letterlijk op slot zat. Het deed alleen maar heel veel pijn en we gaven het op. De volgende ochtend aan het ontbijt keek zijn familie ons knipogend aan, want ‘het’ was vast gebeurd. We speelden het spelletje een beetje ongemakkelijk mee.”

Verkrampt

“Ik had al eerder gemerkt dat er iets niet klopte toen ik op mijn vijftiende een tampon probeerde in te brengen en dit niet lukte. Maar nu het ook niet lukte om ontmaagd te worden door mijn vriendje wist ik dat er meer aan de hand moest zijn. Ik stapte naar mijn huisarts, die na een onderzoek concludeerde dat ik leed aan vaginisme, waarbij de bekkenbodem zo verkrampt is dat penetratie van de vagina niet mogelijk is. Ik kreeg een boekje mee waarin de ‘pelotte methode’ beschreven stond. Met harde kunststof buisjes, oplopend in grootte, moest de vagina zich ontspannen. Het leek mij vooral heel pijnlijk: als ik er niet eens een tampon in kreeg, waarom zou dit dan wel lukken?”

Tussen mijn oren

“Ik schaamde me en werd steeds radelozer. Ik zocht hulp, van seksuologen tot hypnotherapeuten en zelfs kwakzalvers. Het zat tussen mijn oren, zeiden ze. Ik voelde me eenzaam en onbegrepen. Mijn nieuwe vriendjes vertelde ik meteen wat er aan de hand was. Ze dachten meestal: dat zien we dan wel weer, maar uiteindelijk moesten ze mij toch gelijk geven. Want ‘het’ lukte écht niet. Ter compensatie werd ik heel inventief als het om sex ging. Er zijn voldoende manieren om het naar je zin te hebben in bed zonder de daad te doen, ontdekte ik gaandeweg. Toch knaagde er altijd iets als ik in bed lag met een vriendje. Ik voelde me geen volwaardige vrouw. In films en in boeken wordt sex vaak als een heel bijzondere, opwindende ervaring omschreven, maar dat gevoel werd mij ontnomen. Ik wilde ‘normaal’ zijn en ook de keuze hebben om gemeenschap te hebben. Dat dit keer op keer niet lukte, voelde intens verdrietig. Ook nu nog, als ik eraan terugdenk, voel ik dat verdriet.”

Taboe

“Vriendjes accepteerden mijn vaginisme wel; het was meestal geen reden om de relatie te beëindigen. Bij mij speelde het wél een grote rol. Ik wilde mijn vriendinnen niet laten merken dat ik nog maagd was. Ik lachte altijd maar een beetje mee. Ik praatte niet over mijn vaginisme. Het duurde jaren voor ik het ook bespreekbaar durfde te maken in mijn vriendinnengroep. Ze gaven me veel tips en vertelden over hun seksleven. Dat hielp om mijn lichaam stapje voor stapje beter te leren kennen. Via een Rationele Effectiviteits Training (RET) werd geprobeerd om mijn belemmerende gedachten over sex om te buigen naar meer positief en effectief gedrag. In die dagen was er voor het fysieke aspect van vaginisme nauwelijks aandacht, terwijl ik daar juist behoefte aan had. Ik probeerde speeltjes uit, zoals een vibrator, maar het bleef allemaal heel moeizaam gaan.”

Grote opluchting

“Het keerpunt kwam niet lang daarna toen ik een heel charmante man ontmoette. Hij was heel vrij en open en had veel ervaring met sex. Hij gaf me het gevoel dat ik de aantrekkelijkste, sexy vrouw was die hij ooit had ontmoet en toen we vreeën, kon ik hem helemaal toelaten en ging het als vanzelf. Het bloedde een beetje, maar ik voelde er eigenlijk weinig van, zo overweldigd was ik door alles. Het was gelukt, ik was een vrouw als alle anderen, de opluchting was enorm. Op mijn 31e was ik eindelijk ontmaagd! Technisch was de gemeenschap gelukt, maar ik kon er nog niet van genieten. De relatie was van korte duur en er volgden andere partners. Toch bleef ik last houden van faalangst. En het lukte me weer niet om gemeenschap te hebben. Ik koppelde die geslaagde keren aan die ene man, niet aan mezelf. Na al die jaren overheerste het negatieve. Terugkijkend had ik moeite om in bed de controle te verliezen. Ik voelde de druk om het altijd goed te doen. En na al die mislukte pogingen kon ik me eigenlijk nauwelijks voorstellen dat ik het ooit echt lekker of leuk zou kunnen gaan vinden. Mijn vaginisme is ontstaan doordat ik moeite had om ruimte in te nemen in relaties, om mijn grenzen aan te geven. Ik ging voorbij aan mijn eigen wensen en verlangens en nam niet de tijd om mijn eigen lichaam beter te leren kennen.”

Op en top vrouw

“Toen ik vijftien jaar geleden via een datingsite Marco leerde kennen, veranderde alles. Ik vertelde hem over mijn vaginisme en hij reageerde anders dan de rest, hij benaderde het als een uitdaging: ‘Wat kunnen wij er samen aan doen om dit te verhelpen?’ ‘Wat heb jij nodig?’ Hij zag het als ons probleem, niet als mijn probleem. Marco voelt mijn lichaam heel goed aan, hij weet wanneer ik opgewonden ben en er klaar voor ben. Waarom het met hem wel lukt? Zijn verklaring is heel simpel: ‘Omdat ik van je hou.’ Mijn man en ik hebben oprecht en intiem contact met elkaar. Gemeenschap hebben, zie ik nu als onderdeel van het vrijen; het moét niet altijd, de druk is weg. Het is een lange, pijnlijke, schaamtevolle en verdrietige weg geweest. Sinds elf jaar heb ik mijn vaginisme voorgoed achter me kunnen laten, ik kan nu volledig van sex genieten. Ik voel me nu op en top vrouw. Op mijn 31e werd ik technisch ontmaagd, maar pas op mijn 38e had ik het gevoel dat ik volledig van mijn vaginisme af was.”

Tekst: Sara Luijters. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

5 manieren om een online kaart éxtra persoonlijk te maken

Van een kaart in de brievenbus wordt iedereen blij. Je maakt ‘m nog leuker én persoonlijker door er zelf eentje online te ontwerpen, bijvoorbeeld met een mooie foto of een eigen tekst. 

Libelle samen met Greetz

Advertentie

Bij een verjaardag, verhuizing of geboorte hoort natuurlijk een kaart. Maar het is ook een leuke manier om iemand te verrassen of bedanken, of om te laten weten: ik denk aan jou. Stuur bijvoorbeeld zomaar eens een kaart met een foto van een mooie herinnering, van die onvergetelijke vakantie of een ander speciaal moment. Van zo’n persoonlijke kaart is er maar één!

5x extra speciaal

Zo maak je een online kaart extra persoonlijk:

  • Plaats een mooie foto van jullie samen of van een gedeelde herinnering op de voorkant.
  • Heb je te veel leuke foto’s om uit te kiezen? Stel dan een collagekaart samen met je favorieten.
  • Een kaart wordt extra persoonlijk met de naam en leeftijd van de jarige én feestelijke stickers aan de binnenkant.
  • Ga voor groot, groter, grootst! Kies voor een kaart in een groter formaat voor een éxtra grote glimlach.
  • En een felicitatie in dialect is weer eens wat anders: fan herte lokwinske!

Goed voor een glimlach

Hoe speciaal het kan zijn om een persoonlijke kaart te ontvangen, merkte Martin (59) toen hij een fotokaart van zijn zoon Dennis ontving: “Wauw, wat gaaf!, was het eerste wat ik dacht toen ik de envelop opende. Bij het zien van de foto van ons samen op de voorkant schoot ik vol. Het ontroert mij dat Dennis de moeite heeft genomen om zelf online een kaart te maken om mij te bedanken dat ik er voor hem ben. Hoewel het vroeger wat minder ging, is het nu gelukkig goed tussen ons. Ik vind het een supermooie kaart en zijn tekst raakt me. Ik heb de kaart een mooi plekje gegeven. Elke keer dat ik ernaar kijk, krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Bedankt Dennis!”


De kaart die Martin van zijn zoon ontving en 3 andere Greetz-kaarten die je kan personaliseren

Met Greetz

Een persoonlijke kaart met een foto of naam op de voorkant maak en verstuur je met Greetz, met volop keuze uit designs en formaten. Als je de kaart voor 22.00 uur bestelt, wordt hij de volgende dag bezorgd. Bezorging inplannen voor een later moment kan ook, op elke dag van de week. Tot en met donderdag 29 april krijg je bij alle kaarten een gratis postzegel.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít is de weersverwachting voor de eerste week van de meivakantie

De meivakantie begint bijna. Tijd om lekker de hort op te gaan of misschien zelfs een terrasje te pakken. Of het weer dat ook toelaat, lees je in deze weersverwachting voor de meivakantie.

Officieel loopt de meivakantie van 1 tot en met 9 mei. Maar bij veel scholen en werkgevers wordt de week daarvoor, waar ook Koningsdag in valt, ook gerekend tot de meivakantie. Wordt het wel een beetje lekker weer in die eerste vakantieweek? Goed nieuws: volgens de weersverwachting voor de meivakantie staan er een paar zonnige dagen op de planning.

Advertentie

Weersverwachting meivakantie

In de laatste week van april stijgen de temperaturen niet. Ook op Koningsdag zal het lenteweer zich waarschijnlijk nog niet laten zien. Het wordt dan wel droog, maar niet echt warm. In het noordoosten van het land wordt het zo’n 13 graden en in Amsterdam kan de temperatuur oplopen tot een graad of 14. In het zuiden kan het iets warmer worden en zal het plaatselijk 16 graden worden.

Koude wind

De rest van de week blijven de temperaturen rond dat punt. De aanhoudende noordenwind zorgt ervoor dat er een koude bries over het land waait die ervoor zorgt dat de echt warme dagen uitblijven. De temperaturen zullen tussen de 9 en 15 graden liggen. Dat is frisser dan gemiddeld.

Insmeren

Maar de zon laat zich wel regelmatig zien in de eerste week van de meivakantie. En goed ook! Het wordt dan wel niet extreem warm, maar vergis je niet: de zon is de komende week namelijk erg sterk. Er wordt zonkracht 5 verwacht en dat betekent dat je snel kunt verbranden. Vanaf zonkracht 3 wordt aangeraden om je in te smeren met zonnebrandcrème. Dus dat is ook in de komende periode een vereiste.

Beautyvlogger Susan geeft belangrijke tips over zonnebrandcrème: 

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Weeronline. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Esther (56): "Je moet zuinig zijn op je huid"

Sophie (18) vindt haar moeder Esther (56) een knappe verschijning die ook nog eens vol passie haar werk in de ouderenzorg doet.

Libelle samen met L’Oréal Paris

Advertentie

Sophie: “Mijn moeder levert een bijdrage aan een gelukkiger leven voor ouderen met een zorgvraag. Ze bedenkt bijvoorbeeld nieuwe woon-zorgconcepten voor mensen met dementie en zit altijd vol creatieve ideeën. Het is een drukke baan, maar ik zie met hoeveel liefde ze dit werk doet. Ik vind dat ze er heel goed uitziet, er is nog geen rimpel te ontdekken. Mijn vriendinnen geloven het vaak niet als ik vertel dat mijn moeder 56 jaar is. Ze wordt ook altijd jonger geschat. Op tijd beginnen met smeren is haar geheim, zei ze laatst, dus dat doe ik nu ook. Omdat ze het belangrijk vindt dat mijn zusje en ik onze huid ook goed verzorgen, verrast ze ons regelmatig met een lekkere crème of tonic. Ik hoop dat ik ze ook heb, die goede genen.”

De juiste verzorging

Esther: “Ik ben blij en trots dat Sophie zo lief over mij praat, ondanks dat ik vaak druk ben met mijn werk in de ouderenzorg. Omdat ik dementie van dichtbij heb meegemaakt, mijn vader had het ook, vind ik het extra waardevol om in deze fase iets voor iemand te kunnen betekenen. Toen ik zo oud was als Sophie leerde ik van mijn moeder dat je zuinig moet zijn op je huid. Iedere ochtend en avond crème gebruiken en altijd je make-up verwijderen. Ik werd op mijn 38ste moeder van Sophie en drie jaar later werd haar zusje geboren. Een jong gezin houdt me jong, denk ik, maar ik heb ook de goede genen van mijn moeder geërfd. Ik vind het leuk om er goed uit te zien en mezelf te verzorgen, dus gebruik ik goede producten. Ik hoop dat ik dat aan mijn dochters door kan geven.”

Stevigere huid

Net zo’n mooie huid als Esther? Na de overgang kan de huid aan stevigheid verliezen. Van dagelijks smeren met L’Oréal Paris Age Perfect Collageen Expert, verrijkt met geconcentreerde Collageen Aminozuur fracties, wordt de huid zichtbaar strakker en steviger.*

  1. Verstevigt
  2. Hydrateert
  3. Vermindert pigmentvlekken

* Klinische test op 42 vrouwen na 4 weken

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Weduwnaar ex-vrouw André Hazes uit kritiek op docu: "Geld verdiend over de rug van Ellen"

Opnieuw doet de André Hazes-documentaire Kleine jongen: het echte leven van André Hazes stof opwaaien. Vorige week was Roxeanne Hazes niet te spreken over de beelden die zonder haar toestemming zijn gebruikt voor de reeks, nu is het de weduwnaar van André’s tweede vrouw Ellen Wolf die van zich laat horen.

Op Facebook doet Joppe zijn beklag over de documentaire en vooral de werkwijze van de productiemaatschappij.

Advertentie

Meer kritiek op documentaire André Hazes

“Vanavond in deel twee van Kleine jongen worden beelden en filmpjes vertoond van Ellen”, schreef hij gisteravond. “Als nabestaanden zijn wij nooit gevraagd of geïnformeerd om goedkeuring of deelname.” Joppe omschrijft ook hoe zij zich niet kunnen vinden in de partij waar het geldelijk gewin van de documentaire naartoe gaat. “En wij vinden dat er geld wordt verdiend over de rug van onze dierbare Ellen.” Daarom zochten de nabestaanden contact met AVROTROS en de productiemaatschappij, “om de uitzending te stoppen of de deelname van Ellen te schrappen.”

De familie kreeg geen reactie op het officiële verzoekschrift. “Nogmaals: wij distantiëren ons ten zeerste en doen een beroep op Rachel om de opbrengsten van deze serie te doneren aan de Jellinek-kliniek en aan de opvang van kinderen die seksueel misbruikt zijn in hun leven.”

Vanavond in deel twee van Kleine Jongen worden beelden en filmpjes vertoond van Ellen. Als nabestaanden zijn wij nooit…

Geplaatst door Joppe de Ree op Woensdag 21 april 2021

Ook aan Roxeanne geen toestemming gevraagd

Via haar management liet Roxeanne eerder aan de producent van de André Hazes-documentaire (Vincent TV producties) weten dat ze niet akkoord ging met het gebruik van haar beelden in de reeks. ‘Het kwetst me dat deze wens is genegeerd en dat dit in de komende afleveringen naar alle waarschijnlijkheid nog vaker gebeurt’, schreef ze na de eerste aflevering. ‘Aangezien ik niets anders van mijn vader heb dan herinneringen, had ik deze beelden graag privé gehouden en op een zelfgekozen moment willen bekijken en aan mijn kind laten zien.’

In een reactie aan NU.nl heeft AVROTROS laten weten dat de intro van de documentairereeks wordt aangepast. “Zijn dochter Roxeanne heeft besloten geen actieve rol te spelen in deze documentaire en dat is haar goed recht”, luidt het statement. “De privébeelden waaraan Roxeanne refereert, zitten om die reden dus ook niet in de documentaire.” Wat ze doen met het dringende verzoek van de nabestaanden van Ellen, moet dus nog blijken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief! 

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien