Nu met 40% korting: 2 olijfbomen in Elho pot

Zoek binnen:

Veel bijval voor dappere 'Op1'-gast Laila Ezzeroili die van dubbele nationaliteit af wil

Donderdagavond schoof onder meer publicist Laila Ezzeroili aan in Op1. Aan presentatoren Welmoed Sijtsma en Sander Schimmelpenninck legt ze uit waarom ze graag van haar 2de nationaliteit af wil en waarom dat zo’n lastige kwestie is.

Op Twitter kan de auteur op veel bijval rekenen.

Advertentie

Ezzeroili heeft op haar 18de heel bewust de Nederlandse nationaliteit aangevraagd. Vervolgens wilde ze afstand doen van haar Marokkaanse paspoort. Maar dát staat Marokko niet toe.

Dapper besluit

Eens een Marokkaan, altijd een Marokkaan. En dus kun je je Marokkaanse paspoort niet inleveren. Uit angst voor de gevolgen voor haar familie durfde Ezzeroili eerst niet herkenbaar op het internet te verschijnen als het dit onderwerp betrof. Nu heeft ze besloten om tóch herkenbaar op televisie haar verhaal te doen. “Ik heb geen andere keuze”, zegt ze stellig.

De publicist is Nederlandse, en vindt het belangrijk om daar uitdrukking aan te kunnen geven. “Ik vind het belangrijk om bij Nederland te horen. Maar je kunt geen afstand doen van de Marokkaanse nationaliteit. Dat betekent ook dat je niet afkomt van de overheid, het rechtssysteem en de wetten”, vertelt Ezzeroili.

Lastig pakket

Dat die mogelijkheid er niet is, kan voor bepaalde groepen een probleem zijn. Ezzeroili: “Als je geen man, geen hetero en geen moslim bent of kritiek hebt op de Marokkaanse overheid, kun je daar last van ervaren.”

Ook voor haar eigen zus is de bewegingsvrijheid beperkt door die ‘opgedrongen’ dubbele nationaliteit. Zij heeft een kind, maar is niet getrouwd. “Als zij naar Marokko gaat, zouden ze haar kunnen oppakken en vervolgen. Die bevoegdheid hebben ze over je”, vertelt de auteur.

Samen met 11 andere Marokkaanse Nederlanders is Ezzeroili daarom een manifest gestart, om steun van de overheid voor deze ingewikkelde situatie te krijgen. Op Twitter krijgt Laila veel bijval:

Op1 gemist? Hier kun je de aflevering terugkijken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Op1 & Twitter. Beeld: screenshot uit de aflevering

Lees meer

Als antibiotica niet meer werkt: dit moet je weten over bacteriofagen

bacteriofagen

Premium

We worden steeds resistenter voor antibiotica, en dat is volgens artsen een groot probleem. Gelukkig is er een alternatief: bacteriofagen. Wat zijn dat en waarom is die therapie in Nederland nog geen optie?

Inge: “Vijf jaar geleden kreeg ik een blaasontsteking. Die is niet adequaat aangepakt, waardoor ik met een bloedvergiftiging in het ziekenhuis belandde. Daarna ben ik nooit goed hersteld. Geregeld moest ik met spoed naar de huisarts omdat ik me beroerd voelde. Dan kreeg ik een nieuwe dosis medicijnen om de ontsteking eronder te krijgen, maar pillen hie

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien