Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Leonie werkt met ouderen met dementie: "Alzheimer draag je niet alleen"

Ruim 280.000 Nederlanders hebben dementie. Als er nu niks gebeurt, stijgt dit aantal de komende 20 jaar naar meer dan een half miljoen. Om meer onderzoek naar deze ziekte mogelijk te maken, stapt Leonie Mans 21 september samen met haar team op de fiets voor de estafette-fietstocht 2bike4alzheimer van Alzheimer Nederland.

Op zaterdag 21 en zondag 22 september 2019 wordt voor de 8e keer de fietstocht 2bike4alzheimer georganiseerd. Teams van 4 tot 12 personen fietsen afwisselend 5 etappes van 80 kilometer binnen 24 uur. Een bijzondere route, want de ‘lussen’ vormen samen een vergeet-me-nietje, het symbool voor een toekomst zonder dementie. Door dag en nacht te fietsen, ervaren de deelnemers wat mensen met dementie meemaken; ze raken hun dag- en nachtritme kwijt. “Mijn collega’s en ik doen dit jaar voor de 6e keer mee”, vertelt Leonie.

Advertentie

Zorgorganisatie
Leonie: “Ik werk al 16 jaar als activiteitenbegeleider van mensen met dementie op de gesloten afdeling van de zorgorganisatie Swinhovegroep in Zwijndrecht. De 1e keer dat we aan 2bike4alzheimer meededen, begon als een grapje. We zagen het affiche hangen en het leek ons wel iets om mee te fietsen. In een mum van tijd hadden we een leuk team bij elkaar, inclusief mijn vader. Ik vroeg hem aan de telefoon: ‘Wil je samen met ons team 400 kilometer fietsen?’ Hij was meteen enthousiast.”

Glimlach
Het was voor Leonie heel bijzonder om de fietstocht samen met haar vader te fietsen. “22 jaar geleden is mijn opa overleden aan alzheimer. Het is verschrikkelijk om als 16-jarig meisje je opa aan deze ziekte te zien lijden. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Dat was ook een van de redenen waarom ik voor dit beroep koos. Het is een mooi beroep, maar ook dubbel. De schrijnende situaties maken veel indruk. Je ziet sommige mensen zo snel zwakker worden. Op dat moment wil je alles voor ze doen, maar dat kan niet altijd. Dan doe je alles wat er mogelijk is. Als het dan lukt om een glimlach op het gezicht van de bewoners te toveren, kan mijn dag niet meer stuk.”

Sterke band
“Ik ben niet alleen activiteitenbegeleider, ik ben eigenlijk ook maatschappelijk werker. Niet alleen met de bewoner bouw je een sterke band op, ook met de familie. Het is voor hen ook een verschrikkelijke situatie. Ze moeten hun moeder, vader of echtgenoot achterlaten.” Om met deze moeilijke momenten om te kunnen gaan, staat Leonie voor de familie klaar met een luisterend oor en advies: “Leef met de dag, elke dag kan anders zijn. Geniet van de goede dagen en koester de momenten en herinneringen die er zijn.”

2bike4alzheimer
Samen met haar collega’s zorgt Leonie ervoor dat de bewoners van Swinhove op hun gemak zijn, maar nog liever willen ze natuurlijk dat minder mensen met dementie daar terechtkomen. Leonie: “Het is ontzettend belangrijk dat we blijven zoeken naar een manier om de ziekte tegen te gaan. Daar zet ik me graag voor in.” En dus stappen Leonie en haar collega’s in september op de fiets. “Ons team voor 2bike4alzheimer is zó bijzonder. Tijdens het fietsen bouw je echt een band op met je collega’s. In februari zijn we al begonnen met acties om geld in te zamelen; we hebben al een paar activiteiten achter de rug. We gaan de route van 400 kilometer op tandems fietsen. Alzheimer draag je namelijk niet alleen. Degene die achterop zit, kan net als bij de ziekte wel meefietsen, maar niet sturen. Je moet je overgeven aan degene die voorop zit, elke dag. Voor deze ziekte is 24 uur per dag zorg nodig.”

Doneren
Wil je Leonie en haar team helpen? Doneren, per teamlid of voor het hele team Swinhove20four7even, kan nog steeds via de website. Je kunt natuurlijk ook zelf meefietsen. Op de site vind je meer informatie en kun je je ook nog aanmelden voor de fietstocht 2bike4alzheimer.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: eigen beeld Leonie

BEKIJK OOK: Christa kreeg op haar 47e te horen dat ze lijdt aan alzheimer

 

Tessel Tindert: “Ik waardeerde zijn eerlijkheid, maar die deed ook pijn”

Tessel Tindert

Ik lig in mijn bed onder een dun lakentje en kan niet slapen. Mijn slaapkamer krijg ik bij deze superhittegolf niet meer koel, hoewel ik daar de gordijnen de hele dag dichthoud. Mijn ventilator is stuk. Morgen een nieuwe bestellen, noteer ik in mijn hoofd.

Na een half uur sta ik op en loop de woonkamer in. De maan schijnt door een van de dakramen naar binnen en bij het open raam waait een zoel windje langs mijn klamme rug. Ik schenk een restje witte wijn in en pak de brief van Wijnand er nog eens bij. D

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien