Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Linda (42) werd mishandeld door haar vriend: “Ik dacht: nu ben ik er geweest”

Net voordat Nederland ‘in lockdown’ ging, werd de ex-vriend van Linda opgepakt. Een half jaar lang werd ze door hem mishandeld in haar eigen huis. “Ik zag mezelf altijd als een vrijgevochten, onafhankelijke en intelligente vrouw.”

“Voordat we begin 2019 een relatie kregen, was hij al een halfjaar bezig om mij het hof te maken. Ik geef Nederlandse les en hij zat bij mij in de klas. Toen we elkaar ontmoetten was hij nog niet zo lang in Nederland en was ik nog getrouwd, maar mijn huwelijk was wel aan het wankelen. Dat heeft hij goed aangevoeld. Mijn huwelijk strandde en we kregen een relatie. In het begin was het fijn, precies wat ik nodig had. Hij droeg me op handen, gaf me cadeautjes en handgeschreven briefjes. Zeker de eerste maanden genoten we van elkaar, maar al snel werd dat anders.”

Advertentie

Alles wat hij had

Linda: “Ik was echt alles voor hem. In het begin is het heel fijn om je zo te voelen bij een man, maar hij hád echt niemand anders. Zijn familie woont niet in Nederland. Ik was het centrum van zijn wereld. Dat werd heel beklemmend. Als ik wegging, al was dat maar naar mijn ouders of de boekhouder, wilde hij altijd dat ik een foto en het liefst ook mijn locatie stuurde. Dat was voor mij al een teken dat hij mij niet vertrouwde, maar ik ben daar toch in meegegaan. Ik heb die foto’s gestuurd en ik heb mijn locatie laten zien omdat ik dacht ‘als ik dat nu even doe, dan zal het daarna wel beter worden’, maar eigenlijk ben ik toen al mijn eigen grenzen over gegaan. Op een gegeven moment wilde hij ook altijd even contact hebben als ik ergens heen was. Als ik met een vriendin uit eten was, belde hij wel 40 keer.

Na een paar maanden vloog hij me voor de eerste keer naar de keel. Hij wilde mijn telefoon controleren, maar dat stond ik niet toe. Ik had niets te verbergen, maar vond dat hij niets te zoeken had in mijn telefoon. Ik schrok ontzettend, was overrompeld. Ik heb me alleen maar verdedigd. Ik was bang dat hij alleen maar bozer zou worden als ik hem pijn zou doen.”

Ruzie op straat

“Na een festival een paar maanden later sloeg hij me voor het eerst ook midden op straat. We hadden best wel wat gedronken en kregen ruzie, het ging vaak fout als hij gedronken had. Ik ben toen een andere kant op gefietst en heb een hele tijd op een bankje gezeten, maar uiteindelijk moet je toch naar huis. Daar ging het gewoon weer verder. Ik heb mezelf opgesloten in de badkamer en de politie gebeld. Ze hebben hem toen buiten gezet en hij heeft een nacht op straat geslapen. De volgende ochtend stond hij weer voor de deur. Hij had er natuurlijk heel veel spijt van en het zou nooit meer gebeuren. Het bekende werk…”

Waas voor zijn ogen

“Die rustige periode was van korte duur. Hij slikte medicijnen voor zijn psychische klachten, maar ging daarmee experimenteren in combinatie met drank en drugs. Hij was zichzelf niet meer, hij veranderde en had op momenten echt een waas voor zijn ogen. Toen ik een etentje had met een aantal mannelijke collega’s, wilde hij weer mijn berichtjes controleren. Ik wist dat mijn telefoon mijn redmiddel was, dus die heb ik niet laten zien. Hij heeft me toen 3 uur lang non-stop mishandeld in mijn eigen huis. Toen hij mij op de grond had gelegd met zijn handen om mijn keel dacht ik: nu ben ik er geweest. Ik heb hem toen tóch mijn telefoon laten zien en hij werd rustiger. De volgende ochtend ben ik toen hij nog sliep weggegaan. Compleet overstuur kwam ik bij de supermarkt een agent tegen. Die heeft me direct opgevangen en andere agenten hebben hem opgepakt. Helemaal bont en blauw ben ik naar het politiebureau gegaan en heb ik aangifte gedaan.

Toen pas durfde ik er ook met iemand over te praten. De politie schakelde meteen Veilig Thuis in en nog voordat ik thuis was, kreeg ik al een telefoontje. Een vriendin prikte er ook doorheen en toen brak ik. Het was zo fijn om er met iemand over te kunnen praten. Ik zag mezelf altijd als een vrijgevochten, onafhankelijke, intelligente vrouw. Hoe raak je dan toch in zo’n situatie verzeild? Dat is iets waar je niet trots op bent.”

Huilend voor de deur

“Een paar dagen nadat hij werd opgepakt, werd hij alweer vrijgelaten. Het locatie- en contactverbod nam hij niet zo serieus. Hij kwam niet naar mijn huis, maar heeft me wel op allerlei manieren geprobeerd te bereiken: via-via, op Facebook, via Instagram. Een paar weken later stond hij ’s avonds ineens huilend voor mijn deur. Hij kwam wat spullen halen die nog bij mij lagen en ik ben zo stom geweest om de deur weer open te doen. Hij zou na tien minuten weg zijn, maar hij ging niet. Ik heb hem gesmeekt, maar hij bleef. Ik heb me opgesloten in mijn slaapkamer en heb de politie gebeld. Hij wist de deur in te trappen en stond met een mes in mijn slaapkamer. Ik gilde zo hard dat de buren het konden horen en ook de politie hebben gebeld. Ik kon ontsnappen en werd opgevangen door de buren. Hij is toen op de vlucht gegaan, maar een paar dagen later is hij opgepakt. Hij heeft drie maanden in de gevangenis gezeten en zit sinds een maand in een GGZ-instelling. Ze hebben borderline bij hem geconstateerd en daar wordt hij de komende 6 maanden voor behandeld.

Met die diagnose vielen er voor mij veel stukjes op zijn plaats. Extreme verlatingsangst, waanideeën en impulsiviteit. Hij doet en denkt niet na over de gevolgen. Hij heeft professionele hulp nodig. Ik heb hem altijd willen helpen, en nog steeds, maar ik weet ook dat dat niet in mijn macht ligt. Toch blijft hij een bepaalde macht op me uitoefenen en blijf ik het zielig voor hem vinden. Mensen zeggen tegen mishandelde vrouwen altijd ‘waarom ga je nog terug en waarom doe je dat nog voor hem?’ Ik begrijp dat nu wel. Als je van iemand houdt, dan wil je geloven dat het goed is. Dat het goed komt of dat iemand het niet zo bedoeld heeft. Je maakt er iets anders van in je hoofd.”

Coronacrisis maakt het extra moeilijk

“Via Veilig Thuis krijg ik hulp van een case manager, wat ook een soort mediator is. Hij onderhoudt voor mij het contact met de verschillende instellingen. Ook hebben we regelmatig gesprekken over hoe het nu gaat en de valkuilen. Alle coronamaatregelen hebben het voor mij nog eens veel zwaarder gemaakt. Ik zou 1-op-1-begeleiding krijgen van stichting Arosa, maar dat kon niet doorgaan. Zij helpen me nu wel telefonisch. Ook heb ik het nu aan meer mensen durven te vertellen. Ik krijg veel steun van vrienden en van mijn buren. Aan wie ik het nog niet hebben durven vertellen, zijn mijn ouders. Mijn moeder zou echt in paniek raken en niet meer kunnen slapen. Daarom vind ik dat heel moeilijk. Veilig Thuis moedigt me wel aan het wel te doen. Misschien later. Hij zit nog even vast, daar troost ik me maar mee.

Hij wordt nog 6 maanden behandelt en krijgt steeds weer wat meer vrijheden. Er komt een moment dat hij weer alleen naar buiten mag. Dat geeft mij wel spanning. Arosa stelt een aware-knop ter beschikking die ik altijd bij me draag. Als ik deze gebruik, is de politie snel ter plaatse. Ik kreeg alweer een handgeschreven brief en kaartje van hem. Dat is allemaal weer heel lief en dan ga je toch zelf weer wankelen. Je wordt steeds weer op de proef gesteld om bij je besluit te blijven en dat is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je weken lang alleen thuis zit en je af en toe eenzaam voelt. Gelukkig kan ik bij fijne mensen terecht om erover te praten.”

Wil je zelf ook met iemand praten over jouw situatie of die van iemand in jouw omgeving? Neem contact op via de website van Veilig Thuis of bel naar 0800-2000.

Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Hoopvol Catshuis-overleg: kabinet 'positiever' over versoepelingen per 28 april

Mark Rutte begon dit weekend somber gestemd over eventuele versoepelingen per 28 april. Maar na het Catshuis-overleg van zondag, klinkt er positiever geluid. 

De ontwikkeling van het coronavirus verloopt gunstiger dan de afgelopen dagen werd verwacht, zo luidt de belangrijkste conclusie uit het overleg volgens ingewijden.

Advertentie

Derde piek achter de rug

Het lijkt erop dat de piek van de derde golf is bereikt, zo meldt zowel het OMT als RIVM-directeur Jaap van Dissel. Volgens Van Dissel lijkt er ook sprake te zijn van ‘een afvlakking’ van het aantal ziekenhuisopnames. Het aantal nieuwe patiënten per dag neemt wat af, wat kan betekenen dat de derde besmettingsgolf bereikt is. Deze signalen zijn volgens ingewijden zondag gedeeld met het kabinet in het Catshuis. En die vergroten mogelijk de kans dat er per 28 april alsnog versoepelingen plaatsvinden.

Versoepelingen per 28 april met potlood in de agenda

Hoopvolle signalen dus, zeker na de mededeling van Rutte dat er mogelijk pas vanaf half mei versoepelingen komen. Maar het kabinet hakt nu nog geen knoop door. Eerst worden de cijfers van de komende dagen afgewacht. Dinsdag volgt een besluit over die eerste stap in het nieuwe openingsplan, die Rutte en De Jonge hoogstwaarschijnlijk die avond bekend maken tijdens een persconferentie.

Maar voordat we te veel hoop krijgen, bleef Rutte afgelopen week benadrukken dat 28 april ‘met potlood’ in de agenda staat. “Dat gaat er ook zo weer uit als het dat niet kan”, zei de demissionair premier.
“We gaan echt geen onverantwoorde dingen doen. We bekijken het van week tot week en daarbij is de situatie in de ziekenhuizen bepalend.”

Eerste stap naar afschaffing avondklok en terrassen open

Dat de piek van de derde golf achter de rug lijkt, stemt in elk geval hoopvol op de eerste stap in het openingsplan. Hierin wordt onder meer mogelijk de avondklok afgeschaft, het bezoekersaantal thuis verhoogd naar twee personen, de terrassen geopend en de opening van de detailhandel verder verruimd (winkelen zónder afspraak).

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS, AD. Beeld: ANP

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Hoopvol Catshuis-overleg: kabinet 'positiever' over versoepelingen per 28 april

Mark Rutte begon dit weekend somber gestemd over eventuele versoepelingen per 28 april. Maar na het Catshuis-overleg van zondag, klinkt er positiever geluid. 

De ontwikkeling van het coronavirus verloopt gunstiger dan de afgelopen dagen werd verwacht, zo luidt de belangrijkste conclusie uit het overleg volgens ingewijden.

Advertentie

Derde piek achter de rug

Het lijkt erop dat de piek van de derde golf is bereikt, zo meldt zowel het OMT als RIVM-directeur Jaap van Dissel. Volgens Van Dissel lijkt er ook sprake te zijn van ‘een afvlakking’ van het aantal ziekenhuisopnames. Het aantal nieuwe patiënten per dag neemt wat af, wat kan betekenen dat de derde besmettingsgolf bereikt is. Deze signalen zijn volgens ingewijden zondag gedeeld met het kabinet in het Catshuis. En die vergroten mogelijk de kans dat er per 28 april alsnog versoepelingen plaatsvinden.

Versoepelingen per 28 april met potlood in de agenda

Hoopvolle signalen dus, zeker na de mededeling van Rutte dat er mogelijk pas vanaf half mei versoepelingen komen. Maar het kabinet hakt nu nog geen knoop door. Eerst worden de cijfers van de komende dagen afgewacht. Dinsdag volgt een besluit over die eerste stap in het nieuwe openingsplan, die Rutte en De Jonge hoogstwaarschijnlijk die avond bekend maken tijdens een persconferentie.

Maar voordat we te veel hoop krijgen, bleef Rutte afgelopen week benadrukken dat 28 april ‘met potlood’ in de agenda staat. “Dat gaat er ook zo weer uit als het dat niet kan”, zei de demissionair premier.
“We gaan echt geen onverantwoorde dingen doen. We bekijken het van week tot week en daarbij is de situatie in de ziekenhuizen bepalend.”

Eerste stap naar afschaffing avondklok en terrassen open

Dat de piek van de derde golf achter de rug lijkt, stemt in elk geval hoopvol op de eerste stap in het openingsplan. Hierin wordt onder meer mogelijk de avondklok afgeschaft, het bezoekersaantal thuis verhoogd naar twee personen, de terrassen geopend en de opening van de detailhandel verder verruimd (winkelen zónder afspraak).

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS, AD. Beeld: ANP

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren scrollen: Kim Feenstra blikt terug op 6 maanden moederschap

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Daphne Deckers (52) vertoont grensoverschrijdend gedrag in Nederland, België én Duitsland.

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Daphne Deckers (@daphne_deckers)

Houd de dief: Evelien de Bruijn (46) ontving een mysterieus briefje met een biljet van € 20 van haar bier-boef.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Evelien de Bruijn (@evelien_de_bruijn)

Kim Feenstra (35) blikt met een mooie boodschap terug op de eerste zes maanden van het moederschap. Baby Brooklyn werd op 16 oktober 2020 geboren en is nu dus ruim een half jaar oud. “Ik heb meer respect voor mijn eigen moeder omdat ik nu des te meer besef, wat ik eigenlijk al wist, dat moeder zijn behalve een fulltime job ook een emotionele reis is.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim Feenstra (@k2im)

Fajah Lourens (39) lacht naar de camera met haar knappe dochter Irem.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Fajah Lourens (@fayaofficial)

Het gaat stap voor stap beter met Ruud de Wild (51). Vriendin Olcay wijkt geen moment van zijn zijde, ook niet tijdens een wandeltocht van 2 kilometer.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ruud de Wild (@ruuddewild)

Suzan Storteder (28) en Freek Rikkerink (27), beter bekend als Suzan & Freek, genieten van het zonnetje in een hottub. Met een badeend.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Suzan & Freek (@suzanenfreek)

Miljuschka Witzenhausen (35) verspreidt door datzelfde heerlijke zonnetje wat body positivity: “De zon schijnt waardoor we allemaal weer herinnerd worden dat we straks in zwemgoed mogen. Heerlijk en tegelijkertijd zenuwslopend, zeker na een tijd van corona waarin sporten moeilijker werd en eten vaak de enige uitlaatklep en/of troost is/was. (…) Mijn tip: own it and flaunt it.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka)

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Instagram

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren scrollen: Kim Feenstra blikt terug op 6 maanden moederschap

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Daphne Deckers (52) vertoont grensoverschrijdend gedrag in Nederland, België én Duitsland.

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Daphne Deckers (@daphne_deckers)

Houd de dief: Evelien de Bruijn (46) ontving een mysterieus briefje met een biljet van € 20 van haar bier-boef.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Evelien de Bruijn (@evelien_de_bruijn)

Kim Feenstra (35) blikt met een mooie boodschap terug op de eerste zes maanden van het moederschap. Baby Brooklyn werd op 16 oktober 2020 geboren en is nu dus ruim een half jaar oud. “Ik heb meer respect voor mijn eigen moeder omdat ik nu des te meer besef, wat ik eigenlijk al wist, dat moeder zijn behalve een fulltime job ook een emotionele reis is.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim Feenstra (@k2im)

Fajah Lourens (39) lacht naar de camera met haar knappe dochter Irem.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Fajah Lourens (@fayaofficial)

Het gaat stap voor stap beter met Ruud de Wild (51). Vriendin Olcay wijkt geen moment van zijn zijde, ook niet tijdens een wandeltocht van 2 kilometer.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ruud de Wild (@ruuddewild)

Suzan Storteder (28) en Freek Rikkerink (27), beter bekend als Suzan & Freek, genieten van het zonnetje in een hottub. Met een badeend.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Suzan & Freek (@suzanenfreek)

Miljuschka Witzenhausen (35) verspreidt door datzelfde heerlijke zonnetje wat body positivity: “De zon schijnt waardoor we allemaal weer herinnerd worden dat we straks in zwemgoed mogen. Heerlijk en tegelijkertijd zenuwslopend, zeker na een tijd van corona waarin sporten moeilijker werd en eten vaak de enige uitlaatklep en/of troost is/was. (…) Mijn tip: own it and flaunt it.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka)

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Instagram

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien