Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Barbara's man kreeg corona: "Elke keer als ik dacht ‘Dit is het dieptepunt’, kwam er weer een ergere nacht"

Toen de eerste coronapatiënt in Tilburg werd ontdekt, zei ik voor de grap tegen mijn man: hoe lang denk jij dat het duurt voordat we iemand kennen die corona heeft? Nog geen 2 weken later hadden wij het virus in huis. Manlief kreeg corona. En niet die milde variant. Inmiddels is hij aan het herstellen, maar daar is wel wat aan vooraf gegaan.

Libelle’s Barbara vertelt hoe het is om het coronavirus van zo dichtbij mee te maken.

Advertentie

2 weken geleden werd mijn man Gaius grieperig. Ik was de week ervoor ziek geweest, dus wij wisten het wel: hij had dat griepje van mij overgenomen. Met de kennis van nu denk ik dat ik een van de lucky few was die de ultramilde coronavariant had: een paar dagen koorts en futloos. Maar bij mijn man liep dat anders. Hij werd steeds zieker, rilleriger, koortsiger en slapper.

Kortademigheid

We bleven denken dat hij gewoon griep had, totdat het corona-onheil zich aandiende: daar was de kortademigheid. Daar waren de misselijkheid en de benauwdheid. De koortsaanvallen namen niet af, hij at niet meer en kon zich nauwelijks staande houden als hij schone kleren aan deed. Nou moet je weten: ik ken mijn man al 20 jaar en heb hem nog nóóit zo ziek gezien. Zijn grote sterke lijf kan altijd alles aan. Na een late avond met veel drank staat hij moeiteloos om 7 uur op om vol vuur aan de dag te beginnen. Hij rent regelmatig, doet sinds een paar jaar fanatiek aan yoga, kan zonder een centje pijn eindeloos weinig slapen. En nu lag hij rillend in bed en verbeet hij zijn tranen omdat hij zich zo ellendig voelde.

Nu was ik de sterke, aaide ik hem over zijn klamme hoofd en verzekerde hem dat het goed kwam. Dat hij geduld moest hebben. Dat ziek zijn ook een kunst is en dat hij heus wel beter zou worden, maar wat langzamer dan het hem zinde. Dat we volgende week lekker in het zonnetje zouden zitten samen, op het bankje voor de deur, met een kop thee of een glaasje wijn. Je doet wat je te doen staat. Misschien was het maar goed dat er niemand was om een arm om mijn schouder te leggen, want ik vrees dat ik dan die oerkracht had laten gaan.

Geen contact meer met hem

Iedere keer als ik dacht: dit is het dieptepunt, vanaf nu wordt hij weer beter, werd het toch nog slechter. Als ik nu -achteraf- de vele appjes lees die ik verstuurde, sprak er elke dag de zekerheid uit dat het nu echt wel beter ging. Maar het werd erger. Het was pas echt erg toen Gaius zo ziek was dat ik geen contact meer met hem kreeg. Is dat wat ziekte met je doet: dat je het zo druk hebt met je lichaam dat je de buitenwereld niet meer waarneemt? Ik wist beter hoe het met hem ging dan hijzelf; ik werd de hoeder van zijn gezondheid. Dat beaamde ook mijn vriendin die huisarts is: patiënten hebben vaak niet eens door hoe slecht het met ze gaat, hoe kortademig ze zijn, hoeveel koorts ze hebben, hoe benauwd ze het hebben.

Ik werd een volleerd coronaverpleegster: Saturatie? Check. Ademhaling? Check. Koorts? Check. Elke dag verschoonde ik ons bed na weer een koortsige zweterige nacht. Uren heb ik in de wacht gehangen bij de huisartsenpost. Wel honderd appjes heb ik uitgewisseld met mijn doktersvriendin. Bij haar kon ik terecht met honderdduizend vragen. Waar moet ik op letten? Wat moet ik doen? Wanneer moet ik 112 bellen? Want het virus is nieuw en venijnig en niemand weet precies wat er kan gebeuren. Juist die onzekerheid is nijpend en ook daarin moeten patiënten en hun verzorgers begeleid worden.

30 per minuut

Niet meer dan 25 ademhalingen per minuut mochten het zijn. Dat is de veilige zone.

Ik monitorde hem angstvallig; lag ’s nachts met mijn hand op zijn buik naar de groene cijfertjes van de digitale klok naast ons bed te kijken. Hoe vaak ademde hij per minuut? Soms moest het over omdat ik uit vermoeidheid de tel verloor.

En toen werden het er ineens 27 en hij rilde van de koorts. Het was 1 uur ’s nachts. Wat ging ik doen? Ik had me al een week groot gehouden en nu, midden in de nacht, vloog het me aan: wat als dit coronavirus mijn grote sterke man toch klein zou krijgen? 112 bellen? Het ziekenhuis is toch alleen voor oude mensen of hartpatiënten, en niet voor een kerngezonde sportieve vijftiger? De huisartsenpost bellen dan maar. Binnen een paar vragen zei de dienstdoende arts: de dokter is binnen een uur bij je. Nog nooit heb ik zo van de Nederlandse gezondheidszorg gehouden als op dat moment. De dokter kwam gewoon midden in de nacht naar hem toe! Een half uur later zag ik een zwaailicht op straat, een gele auto en een vrouw die zich bij de achterklep in het schijnsel van haar achterlichten in plastic jas, bril, mondkap, handschoenen en muts hulde. Eindelijk iemand die met me mee keek, want ik was al een week in quarantaine met mijn zieke man.

En dan staat die dokter-in-plastic aan jouw bed.

Na het nachtelijke bezoek van de dokter-in-plastic volgde nog een bezoek de dag er na. Er werd bloeddruk gemeten, naar longen geluisterd, zuurstof gemeten en geconstateerd dat we nog steeds net geen ziekenhuisgeval waren. Het zou wel goed komen, zei ze, en ze had het hartstikke druk dus we moesten haar maar niet meer lastig vallen. Daarop volgde godzijdank de professionele geduldige begeleiding van mijn doktersvriendin, die ons verzekerde dat je in het ziekenhuis niet beter af bent. Dat je thuis meer tot rust komt. Dat je lichaam zelf antistoffen moet aanmaken en dat een ziekenhuis dat ook niet voor je kan doen; die kunnen je alleen aan een beademing leggen zodat je wat meer zuurstof krijgt als dat nodig is. Zij appte ons elke morgen en elke avond, stond hem te woord en mij te woord, stelde ons gerust en nam ons serieus. We moesten haar absoluut bellen als we ons zorgen maakten.

En toen, na een slapeloze nacht waarin alle waarden slecht waren: hevige koorts, ademnood, zuurstofgebrek in zijn bloed, ging het ineens een klein beetje beter. En de dag erna nog beter. De sterke beer loopt nu weer door huis en herstelt. Nu echt.

Dit is een bloedlink virus

Wij hebben het ondervonden: dit is een bloedlink virus. Want mijn man is fit en gezond en werd geveld. Maar als je hart-, long-, transplantatie- of astmapatiënt bent of zwaar overgewicht hebt, dan kom je er waarschijnlijk minder goed van af. Ik heb gezien wat het virus kan doen en heb onze kinderen geleerd, nee gedwongen om zich bewust te zijn van de verantwoordelijkheid die ze hebben. Zij zijn – terwijl ik dit schrijf nog wel – potentieel drager van het virus en mogen anderen niet aansteken. Mag ik iedereen in Nederland alsjeblieft aanraden om zich te gedragen alsof ze drager van het virus zijn? Dat is een andere mindset en juist de mindset die we nodig hebben om de risicogroepen te beschermen.

PS: echt stoer was ik niet, want ik pinkte heel wat tranen weg als er een lief kaartje of berichtje binnenkwam – en dat waren er echt heel veel – of als iemand ongevraagd een pan soep of pasta afleverde. Lieve vrienden, buren, familie en collega’s: dankjewel daarvoor!

Zelfzorg bij corona: dit moet je wel en niet doen. Dokter Rutger geeft tips:

Tekst: Barbara Schneemann. Beeld: iStock.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien