Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

BLOG: Margje stapt in de wereld van eetstoornissen

Na een jarenlange worsteling met (niet) eten, neemt Margje professionele hulp in de arm. De therapie is zwaar en vreet energie, maar ze heeft nu de macht weer in eigen handen.

De afgelopen weken ben ik een wereld ingestapt waar ik eerder alleen vanuit mijn studie en vanuit mijn werk in de hulpverleningssector mee te maken had gehad. Toen zat ik steeds aan de kant van de professionals, nu was ik zelf de hulpvrager. Opeens ben ik niet de hulpverlener meer, maar de cliënt.

Advertentie

In november besefte ik dat het echt niet goed met mij ging. En dat ik hulp nodig had om mijn overgewicht aan te pakken. Ik kon het niet alleen. En ook de hulp van vriendinnen, bloglezers en goedbedoelende vreemdelingen die nog wel een advies of 3 voor me hadden, was niet genoeg om mijn obese lijf minder obees te krijgen. Ik wist dat ik niet aan de slag moest met diëten, wel of niet koohydraatarm eten of intensief sporten, maar met mijn gedachten. Mijn overgewicht was zichtbaar aan mijn buik, maar de oorzaak en dus ook de oplossing, bevonden zich in mijn hoofd.

Dus meldde ik mij aan bij een organisatie die zich bezighoudt met eeststoornissen. Daar werd geconcludeerd dat ik een eetstoornis NAO heb. Dat betekent dat ik geen anorexia of boulimia heb, en ook geen eetbuienstoornis, maar een eetstoornis Niet Anderszins Omschreven. Die omschrijving klinkt nogal ruim, en dat is het ook. Een eetstoornis NAO kan zich voordoen op allerlei manieren. Bij mij uit(te) de stoornis zich in een soort eetverslaving; ik snack en snaai vaak en te veel, ondanks dat ik graag wil afvallen en een gezonder lijf wil hebben.

Sinds december praat ik om de week met een therapeut over mijn manier van omgaan met eten en heb ik daarnaast een dag per week groepstherapie. Die groepstherapie startte 2 weken geleden. Daar zat ik dan, in een kring met andere vrouwen (en een enkele man) die op de een of andere manier een verstoorde relatie met eten hebben. “Hallo, ik ben Margje. Ik heb een eetstoornis.”

Het zijn intensieve dagen, die dagen met groepstherapie. Dagen waarvan ik meteen wist, daar kan ik moeilijk over bloggen. Want wat het meest indruk maakt op zo’n dag, zijn de verhalen die de andere deelnemers vertellen. En dat zijn hun verhalen, die kan ik hier niet zomaar openbaar maken. Wat ik wel kan zeggen, is dat het heftig is om te horen hoeveel mensen op de een of andere manier een eetprobleem hebben. Wat de gevolgen zijn, hoe een eetstoornis je dagelijkse leven kan bepalen. Samen met de therapeuten zoeken we naar de kern, oefenen we om anders te kijken naar onze gedachten, leren we nieuwe gedachten, krijgen we steeds meer inzicht in hoe de stoornis werkt, en hoe wij die stoornis de baas kunnen zijn.

Al binnen een paar weken werd mijn blik helderder, weet ik steeds meer waar mijn valkuilen zitten en hoe mijn stoornis (mijn eetverslaving) de macht over mijn leven heeft overgenomen. Sinds kort heb ik die macht weer terug in mijn eigen handen. En in mijn eigen hoofd. Ik ben er nog lang niet. Dit wordt een lange reis. Met steeds weer nieuwe inzichten. En het is een pittig en energievretend proces. Ik merk dat er soms weinig ruimte is voor andere zaken. Dat ik om de paar dagen mijn tas ergens laat staan bijvoorbeeld en steeds vaker dingen kwijt ben. Of fouten maak in mijn werk. Moet huilen om de kleinste dingen. Minder aandacht heb voor vrienden en familie. Geen puf heb om te bloggen of actief te zijn op social media. Omdat mijn concentratie blijkbaar minder goed is dan voorheen, mijn energie voor een groot deel naar dit therapieproces gaat. En ook omdat ik gewoon de woorden soms even niet meer weet. Omdat ik stil ben van het besef dat ik eindelijk de sleutel in handen heb, waar ik al jaren naar heb gezocht. En dat ik die sleutel nu aan het omdraaien ben in een heel oud en verroest slot. Dat gaat langzaam, en kost moeite, maar ik weet dat ik een deur kan en zal openen, naar een ander leven, een gezonder leven.

Heb je vragen en/of opmerkingen over Margjes blog? Wil je meepraten? Je kunt met haar in contact komen via m_heida@hotmail.com.

margje 2_libelle  Na 7 ‘vette jaren’ is het tijd om af te vallen. Onze eigen ‘Bridget Jones’ Margje deelt hier elke maandag haar ervaringen. Meer weten? Margje zit ook op Facebook en heeft een eigen site.

Anne-Wil: “Het voelt gek om die anderhalve meter aan te houden bij je eigen kind”

Anne-Wil

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in exclusieve boetiek. De vakantie gaat niet door, omdat Han voorrang geeft aan zijn werk.

Zondag

Eigenlijk zouden we nu op Schiermonnikoog moeten zitten, maar Han kan niet weg. Te veel werk. Bedrijven proberen de achterstand in te halen die ze hebben opgelopen door de coronacrisis. Ook die waar Han adviseur is. Hij zei dat het hem speet, maar naar mijn smaak niet genoeg. Aan zijn gezicht zag ik dat hij het eigenlijk helemaal niet zo erg vindt, want hij houdt van het werk en heeft het de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien