Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Blog: Margje krijgt een flinke teleurstelling te verwerken

Nadat Margje de stap heeft gemaakt om hulp in te schakelen voor haar eetverslaving, krijgt ze een tegenslag te verwerken. ‘Ik moet maar aan de drank of drugs’, grap ik tegen mijn vriendinnen.

Het was best een dingetje, om toe te geven dat ik het gewoon echt niet zelf kon. Van mijn obesitas veroorzakende eetgedrag afkomen. En dan schrijf ik wel dingetje, maar het was meer een Heel Groot Iets. Ik ben van origine namelijk zelf hulpverlener. Om opeens aan de andere kant van de intaketafel te zitten voelde gek en enigszins als falen. Natuurlijk weet ik ook dat de beste hulpverleners nou eenmaal niet altijd zelf thuis wel alles onder controle hebben. En dat vele snacken en snaaien van mij, dat had ik zeker niet onder controle.

Advertentie

Nadat ik over de eerste hobbel (die van ‘hulp vragen aan professionals’) heen was, bleek het nog steeds niet makkelijk, maar wel minder eng dan ik had gedacht. De organisatie waar ik mij had aangemeld werkte met fijne coaches, die precies de juiste vragen stelden en me echt verder hielpen op mijn pad naar herstel. De groepstherapie was pittig in het begin, maar werd al snel een fijne vertrouwde plek, met groepsgenoten waar ik erg op gesteld raakte.

Groot was dan ook de schok dat we vorige week te horen kregen dat de organisatie ging stoppen met het organisatieonderdeel dat zich richtte op het onderwerp Eetproblematiek. “Ik moet maar aan de drank of de drugs” grapte ik tegen mijn vriendinnen, toen ik hen vertelde dat de begeleiding over 1,5 maand voorbij zou zijn. De hulpverlening aan alcoholisten en drugsverslaafden gaat namelijk wel gewoon door. In de groep zelf durfde ik die grap niet te maken. Sommige meiden daar hebben namelijk daadwerkelijk naast een eetprobleem ook nog een middelenverslaving waar ze tegen moeten vechten.

Natuurlijk zorgt de organisatie voor een goede afsluiting. En zullen ze iedereen die nog niet ‘hersteld’ is doorverwijzen naar andere organisaties die hulp bieden bij eetstoornissen. Maar ik weet niet of ik toe ben aan een doorverwijzing. Of mijn specifieke geval past bij de reguliere hulpverlening op dat gebied. Omdat ik niet val onder de bekende eetstoornissen als anorexia, boulimia of binge eating disorder, ben ik ingewikkeld te duiden voor andere organisaties. Sterker nog, ik kan mezelf soms amper duiden! 😉

De komende paar weken ga ik gewoon nog hard aan de slag bij de groepssessies, en plan ik wat extra één op één gesprekken in. En wat er daarna gebeurt zien we dan wel weer. Ik heb tenslotte niet voor niets geleerd vooral niet te veel zorgen te maken over de toekomst en te leven in het nu!

margje 1_Libelle  Na 7 ‘vette jaren’ is het tijd om af te vallen. Onze eigen ‘Bridget Jones’ Margje deelt hier elke maandag haar ervaringen. Meer weten? Margje zit ook op Facebook en heeft een eigen site.

Anne-Wil: “Het voelt gek om die anderhalve meter aan te houden bij je eigen kind”

Anne-Wil

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in exclusieve boetiek. De vakantie gaat niet door, omdat Han voorrang geeft aan zijn werk.

Zondag

Eigenlijk zouden we nu op Schiermonnikoog moeten zitten, maar Han kan niet weg. Te veel werk. Bedrijven proberen de achterstand in te halen die ze hebben opgelopen door de coronacrisis. Ook die waar Han adviseur is. Hij zei dat het hem speet, maar naar mijn smaak niet genoeg. Aan zijn gezicht zag ik dat hij het eigenlijk helemaal niet zo erg vindt, want hij houdt van het werk en heeft het de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien