Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Marianne (47) kreeg een chronische ziekte: "Ik raakte alles kwijt wat ik had”

Marianne Zwagerman (47) had álles: een leuke man, een directiefunctie en een groot huis. Acht jaar geleden kwam hier op wrede wijze een einde aan.

“Negenendertig jaar lang was ik diep in mijn hart ongelukkig. Ik had een leuke man, een boerderij met ruim twee hectare grond, een eigen paard, een fantastische baan als eerste vrouwelijke directeur van de Telegraaf, twee secretaresses en een inloopkast vol mantelpakjes. Het was een leven waar veel mensen van dromen, maar voor mij was dit het niet. Op mijn werk durfde ik alles, privé was ik laf. In het weekend zat ik thuis, ik rommelde in de moestuin en nam, volledig geïsoleerd, alvast de dossiers door voor de komende werkweek. Een sociaal leven had ik niet, ik vond het moeilijk om mezelf te laten zien. Het kwam te dichtbij, denk ik. De angst om alles kwijt te raken, verlamde mij.

Advertentie

Vertrek zonder omkijken
Totdat ik een ziekte kreeg die alles verwoestte. Op een ochtend hoorde ik dat ik de Ziekte van Ménière had en niet meer zou genezen. ‘s Middags raakte ik mijn baan kwijt omdat een topfunctie niet te combineren was met een chronische ziekte. Ik had er alle begrip voor, zo gaat dat in een directiebaan. Daar moet je topfit voor zijn. Toen ik mijn man ’s avonds vertelde wat er die dag was gebeurd en dat ik moest gaan revalideren, zei hij meteen dat hij niet wilde meedoen aan het partnerprogramma in het revalidatiecentrum. Toen ik vroeg wat onze relatie dan voorstelde als hij mij nu niet wilde steunen, antwoordde hij: ‘Niets. Er is niets meer tussen ons.’ Ik had zelf ook wel gevoeld dat we elkaar een beetje aan het kwijtraken waren, maar uit elkaar gaan was ondenkbaar voor mij. Maar hij vertrok zonder om te kijken. Zo raakte ik alles kwijt wat ik had.”

Plat op mijn gezicht
“Bij de ziekte van Ménière werken het binnenoor en het evenwichtsorgaan niet goed, waardoor slechthorendheid, duizeligheid en oorsuizen ontstaan. Er waren dagen dat ik duizelig langs de plinten naar de wc kroop om over te geven. Toegeven dat het niet goed met mij ging, kon ik niet. Totdat ik dus, in 2009, op de parkeerplaats plat op mijn gezicht viel, voor het oog van mijn collega’s. ‘Nu is het klaar,’ zeiden ze, ‘jij gaat naar de dokter.’ Na de diagnose probeerde ik in het revalidatiecentrum mijn ziekte te accepteren, maar dat lukt niet. Elke ochtend als ik wakker word, hoop ik dat het over is. Maar ik heb ermee leren leven. Soms betekent drie dagen hard werken wel dat ik daarna drie dagen op de bank moet liggen omdat ik me zo beroerd voel, maar dat heb ik ervoor over.”

Dansen op het strand
“Maar door mijn ziekte kreeg ik ook de vrijheid om te worden wie ik ben. Een andere, gelukkige vrouw. Na een week of vier in de put, besloot ik mijn situatie als een kans te zien. Ik schreef op wat ik al lang wilde, maar nooit durfde. Dansen op het strand, bijvoorbeeld. Heel lang was dansen voor mij ondenkbaar. Ik heb er het lichaam niet voor, te groot en te lomp. Maar een paar maanden nadat ik alles kwijt was geraakt, zette ik op het strand van Bloemendaal voor het eerst danspassen. Het kon me niet schelen wat anderen dachten, ik kan niet terug naar wie ik was. Die gevangenis wil ik nooit meer in.”

Volhouden
Hoe goed het ook met me gaat, ik heb wel een ziek lijf. De enige manier om daarmee om te gaan, is plannen. Als ik veel moet werken, doe ik de dagen ervoor en erna niets, anders voel ik me beroerd. Er is geen effectief medicijn tegen Ménière en ik moet zelf aanvoelen wat ik kan volhouden. Om te zorgen dat ik me zo goed mogelijk voel, is het ook heel belangrijk om dingen die ik niet wil niet meer mijn leven binnen te laten.

Scherpere keuzes
Ongemerkt liep mijn leven vol met mensen en activiteiten waar ik niet voor had gekozen. Ik maak daar scherpere keuzes in tegenwoordig. Ik vecht tegen dingen die mij worden opgedrongen. Dat klinkt egoïstisch en dat is het misschien ook wel, maar als iedereen wat egoïstischer is, wordt de wereld volgens mij veel mooier dan wanneer we elkaar maar een beetje gelukkig zitten te houden ten koste van onszelf.”

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Tekst:Deborah Ligtenberg. Fotografie: Brenda van Leeuwen

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Voorlopig geen vakantie in het buitenland: negatief reisadvies verlengd

Begon jij stiekem ook al te dromen van een vakantie in het buitenland en was je misschien al wat plannen voor de eventuele bestemming aan het maken? Helaas: een vakantie zit er voorlopig niet in. Het negatieve reisadvies is namelijk verlengd tot 15 april. 

Het advies gold in principe tot 31 maart.

Advertentie

Negatief reisadvies

Vooralsnog geldt: ga niet naar het buitenland, tenzij het strikt noodzakelijk is. Hoewel deze maatregel was ingesteld tot 31 maart, zal het demissionaire kabinet het zeer waarschijnlijk verlengen naar 15 april. Dit werd geschreven door de Telegraaf en bronnen in Den Haag bevestigen dit nieuws.

Dit betekent dus ook dat het definitieve besluit nog niet genomen is, maar ingewijden zeggen dat dit een formaliteit is. Op maandagavond maken Rutte en De Jonge het nieuws waarschijnlijk bekend tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Die persconferentie is een week vervroegd vanwege de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart.

Zwemles

De verlenging van het negatieve reisadvies is overigens niet het enige wat Rutte en De Jonge morgen zullen aankondigen. Er is gelukkig ook beter nieuws: kinderen kunnen vanaf half maart weer zwemles krijgen in binnenbaden.

Gisteren werd al duidelijk dat het er geen grote versoepelingen zullen komen. Wel worden er voorbereidingen getroffen om de maatregelen over drie weken iets te versoepelen. Hiervoor moeten de besmettingscijfers wel eerst flink dalen. Als dat eenmaal gebeurt, kan het zelfs zijn dat de terrassen weer open kunnen en dat er weer fysiek onderwijs gegeven kan worden op hbo’s en universiteiten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Peter Heerschop ontroert met eerbetoon aan overleden vriend en moeder

Het was een bewogen week voor Peter Heerschop. Op dezelfde dag verloor hij zijn goede vriend en collega Jeroen van Merwijk, en overleed ook zijn moeder. In De week van Peter op radio 538 brengt de cabaretier daarom een eerbetoon aan beide dierbaren, wat voor heel wat emoties zorgt in de radiostudio.

In de Radio 538 Ochtendshow schuift Peter Heerschop iedere vrijdag aan, om met een column het nieuws van de week te bespreken. De ene keer gaat dit gepaard met een lach, de andere keer met een traan.

Advertentie

Groot verlies

Jeroen van Merwijk overleed woensdag aan de gevolgen van darmkanker. Een groot verlies voor Nederland en voor Peter Heerschop, die goed bevriend was met de cabaretier. Maar op de dag dat hij te horen kreeg dat Jeroen overleden was, belde zijn zus. Ze had verdrietig nieuws. Wat bleek? Hun moeder was ook overleden.

Emotioneel eerbetoon

Vrijdag staat Peter Heerschop dan ook stil bij deze emotionele week. In zijn column brengt hij ditmaal geen grappen en grollen ten gehore, maar een emotioneel eerbetoon aan zijn overleden vriend en moeder. “Daar zit ze, mijn moeder. Ze is dood. Ik kijk naar haar. Ik maak een diepe buiging. En het lijkt alsof ze zegt: zie je, als je lief bent, dan buigen de mensen voor je. ’s Nachts rijdt mijn vrouw me terug naar huis. En in mijn hoofd zingt Jeroen”, klinkt een stukje van de column van Peter Heerschop.

Je kunt het hele eerbetoon van Peter bij Radio 538 hieronder bekijken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: 538. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Bizar: vrouw ontdekt heel appartement achter badkamerspiegel

Wat extra ruimte in ons huis kunnen we natuurlijk allemaal wel gebruiken, maar wat zou je doen als je er plotseling achterkomt dat er een heel appartement achter de badkamerspiegel te vinden is? De 26-jarige Samantha Hartsoe deed deze bijzondere ontdekking in haar badkamer én deelde alles op Tiktok. 

Advertentie

New York

Samantha woont met haar huisgenoten in een appartement in New York. Ze vonden het al langere tijd vreemd dat het steeds zo ontzettend koud was in de badkamer, ondanks dat er geen koude lucht uit de roosters kwam. In het eerste Tiktok-filmpje laat ze zien dat er een briesje in de badkamer staat: haar haar beweegt door deze koude ‘tocht’.

@samanthartsoeseriously never would I have expected to find this… and I documented all of it #mystery #fyp #nyc #secret #foryou #apartment #storytime♬ Mysterious – Andreas Scherren

Badkamerspiegel

Ze gaat verder op onderzoek uit en komt erachter dat die koude lucht vanachter de badkamerspiegel komt. Als ze deze een beetje verschuift, ziet ze dat de spiegel niet helemaal vastzit. Ze vraagt haar huisgenoten te helpen om de spiegel van de muur af te halen, om zo beter te kunnen zien wat erachter zit. En dan staan de drie huisgenoten voor een bizarre ontdekking: er zit een behoorlijk gat achter de spiegel. En dat niet alleen: verderop is een andere kamer te zien.

@samanthartsoeHOW IS THIS IN MY BATHROOM WALL #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp♬ Mysterious – Andreas Scherren

Horrorfilm

Het is het perfecte scenario voor een horrorfilm. En ondanks dat Samantha geen idee heeft wat er in deze andere kamer zit, en of er misschien wel iemand woont, gaat ze op verder onderzoek uit. Gewapend met een mondmasker, een zaklamp op haar hoofd én een hamer, wurmt ze zich door het gat. Ze ziet al snel dat er teken van leven is en loopt verder. Zo komt ze erachter dat ze in een compleet ander appartement staat.

Tocht

Het raam in dit appartement stond open, wat de kou in hun badkamer dan ook verklaard. Uiteindelijk verlaat ze het appartement door de voordeur, waarna ze op een heel andere plek in het appartementencomplex uitkomt. In de laatste video laat ze weten dat haar huisbaas morgen een telefoontje kan verwachten.

@samanthartsoeTRULY a new meaning to a “hole in the wall” #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp #foryou♬ Oh No – Kreepa

@samanthartsoecrawled through a wall for this mystery so enjoy the finale 🕵🏻♀️ #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #storytime #fyp #foryou♬ Mysterious – Andreas Scherren

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Tiktok. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Katja Schuurman knuffelt met dochtertje & Marieke Elsinga danst op tafel

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Advertentie

Rik van de Westelaken

Het 21e avontuur van Wie is de Mol? zit erop! Na weken speculeren weten fans dan eindelijk wie de Mol is. En daar staat ook presentator Rik van de Westelaken even bij stil, met een foto van de finale-uitzending. “Bedankt voor de enthousiaste reacties” schrijft hij.

Katja Schuurman

Trotse moeder Katja deelt een zoet en zonnig kiekje met haar kleine dochtertje Coco Loulou. Het meisje werd in augustus geboren en is alweer gegroeid als kool.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katja Schuurman (@katjaschuurman)

Natasja Froger

In huize Froger is het knutseltijd! Natasja deelt op Instagram een gezellig filmpje waarin ze met haar kleindochter aan het knutselen is geslagen. Het doet haar denken aan haar eigen jeugdjaren, schrijft ze erbij. “Voor mij was het al even geleden maar zo leuk om dit samen met Kaycee te doen. En dat trotse hoofd als het af is!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natasja Froger (@natasjafroger)

Marieke Elsinga

Marieke Elsinga is verhuisd! Zij en haar partner zijn gaan samenwonen, en om dat te vieren danst ze op tafel. De kast is echter minder blij, schrijft ze grappend bij de foto. “Op de (omgekeerde) tafel dansen, want we zijn verhuisd! Al moet Kieks nog even wennen. Al d’r eten uitgekotst… Geluk bij een ongeluk dat de nieuwe bank er nog niet is!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marieke Elsinga (@mariekeelsinga)

Kim Feenstra

Trotse moeder Kim Feenstra heeft zichzelf en haar zoontje Brooklyn in matchende outfits gestoken, wat ze natuurlijk met haar volgers deelt op Instagram. Allebei dragen ze sportieve sneakers en een legging van hetzelfde merk en de volgers van het model smelten bij de lieve foto.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim Feenstra (@k2im)

Miljuschka Witzenhausen

Zin om de keuken in te duiken deze zondag en wat lekkers te bakken? Op Instagram deelt Miljuschka een zalig recept voor een zomerse limoen cheesecake waar het water je al van in de mond loopt door ernaar te kijken. Bakkers klaar? Bakken maar!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miljuschka (@miljuschka)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien