We Will Rock You de musical: nu tot 50% korting!

Zoek binnen:

Opruimen met Marie Kondo

Er waait een frisse wind door opruimland! Nou ja, het is meer een Japanse tornado. Marie Kondo heet ze en haar boek ‘Opgeruimd!’ is wereldwijd een bestseller. Kondo maakt korte metten met rommel. In mijn ogen op het dwangneurotische af.

Kondo is streng, heel streng. Bij haar vergeleken ben ik een watje. Als je één keer grondig opruimt volgens haar regels, is het daarna perfect en hoeft het nooit meer. Dat gaat er bij mij dus niet in, want als je een gezin hebt, is opruimen en zorgen dat de boel niet steeds van de rails schiet nu eenmaal een neverending story.

Advertentie

Maar… om de basis te organiseren en opruimen in de toekomst makkelijker te maken, heeft de Japanse wel een aantal goede tips.

Maakt het je blij?
De truc zit in het vastpakken van elk ding, waarbij je jezelf de vraag stelt: word ik hier blij van? Zo niet, dan doe je het weg.* We moeten kiezen wat we willen houden, niet wat we willen weggooien.

Wegdoen & bewaren
Opruimen bestaat uit twee taken: wegdoen of besluiten waar je iets bewaart. Zorg ervoor dat de eerste taak helemaal af is voordat je aan de tweede begint.

De juiste volgorde
Het weggooiproces verloopt soepeler als je begint met spullen waarover je gemakkelijk kunt beslissen. Foto’s en brieven kun je het best tot het laatst bewaren. Beste volgorde: eerst kleding, dan boeken, papieren, allerhande, en tot slot aandenkens en andere spullen met emotionele waarde.

Op één plek
Begin niet met selecteren en wegdoen per locatie. Doe het per categorie, want je bewaart vaak dezelfde soort spullen op verschillende plekken. Verzamel alle spullen op één plek, dan heb je goed overzicht van wat je hebt.

*Wegdoen is niet per definitie weggooien. Er een andere bestemming voor bedenken, er iemand blij mee maken of het laten repareren: het is allemaal prima!

Meer tips van Caroline? Je vindt ze op Griepruimtop.nl en op Carolines Facebookpagina.

BESTEL HET BOEK OPGERUIMD! VAN MARIE KONDO HIER

Beeld: Bart Brussee

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien