Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Marleen over het corona-jaar van haar 18-jarige dochter: "Ik vind het zo ontzettend sneu"

“Hoi, ik ben Lutein, ik ben 18 jaar, ik ga studeren in Wageningen en ik ben slachtoffer van corona.” Honderden eerstejaars-studenten in koor: “Hoi Lutein, dat zijn wij allemaal ook – welkom. We gaan niet samen de stad ontdekken, elkaar niet ontmoeten in de kroeg en al helemaal niet ervaringen uitwisselen van dit eerste jaar op eigen benen. Nee nee. In dit corona-jaar gaan we elkaar online leren kennen….”

Serieus? What the piep is dit? Ik vind een uurtje Teams-overleg al best pittig, en dat is nota-bene met mensen met wie ik al jaren samenwerk.

Advertentie

In de krant staat zwart op wit wat Rutte gisteren heeft gezegd: landelijk stijgt het aantal besmettingen, wereldwijd idem en er is nog geen zicht op een vaccin of een oplossing. En ook al wordt het gros van de jongeren niet serieus ziek, ze kunnen wél andere mensen besmetten. Oudere mensen, kwetsbare mensen. Dus er ging een dikke streep door de ontgroeningen en introductieweken voor de naar schatting 50.000 eerstejaars studenten. Net als de nieuw te beginnen studies, moet ook de introductieweek online plaatsvinden en van ontgroeningen is al helemaal geen sprake. Hóe dan? Hoe moet je dit als nieuwbakken student bolwerken? Toen ik in het jaar kruik begon met studeren en de wereld nog de oude was, voelde ik me regelmatig alleen en verloren. Ondanks de nieuwe mensen die ik tijdens de introductietijd leerde kennen, de medestudenten die ik ontmoette tijdens colleges en de regelmatige vlucht terug naar huis: lekker veilig op stap in mijn eigen dorp met mijn oude vrienden van de middelbare school. Hoe moet het dan wel niet zijn voor mijn dochter en al die andere jongens en meisjes die stonden te trappelen om hun nieuwe leven te omarmen? Nee joh, dan volg je die studie toch gewoon lekker online. En je vrienden maak je ook online. Komt helemaal goed.

Ingrijpend voor een hele generatie

Ik snap het allemaal wel, en ik ben echt geen corona-ontkenner maar ik vind het allemaal zo ontzettend sneu. Zo jammer. En zo ingrijpend voor een hele generatie achttienjarigen die dit afgelopen jaar meer hebben moeten inleveren dan de meeste volwassenen zich realiseren. Daar ga ik met mijn verhalen-uit-de-oude-doos over hoe je studententijd de mooiste tijd van je leven is.

Haar eindexamenjaar begon prima. Hard leren, een groot feest als ze 18 zou worden en hopelijk haar rijbewijs halen. Vlak voor haar 18e verjaardag reed ze af. Precies op tijd zo bleek al snel want amper een maand later werden door corona alle rijlessen en examens tot nader order opgeschort. Maar goed, dat papiertje was binnen. Haar 18e verjaardagsfeestje vierde ze op 6 maart. Uitgebreid, dolgelukkig, met een grote groep vrienden en vriendinnen. Gewoon thuis en daarna de stad in. Want ja, eindelijk mocht ze overal officieel naar binnen – geen portier die mijn dochter nog kon tegenhouden. Op 12 maart begon de lockdown, op 15 maart hoefde ze niet meer naar school… Beetje bij beetje druppelde het nieuws binnen en realiseerden Lutein en haar vriendinnen zich wat corona voor hen zou gaan betekenen. De hockeycompetitie stopte, opeens was haar laatste jaar bij de club waar ze al sinds kind rondstruinde, voorgoed voorbij. Uit als een nachtkaars. De schriftelijke examenweek werd afgelast en vooralsnog verplaatst. Het kwam haar qua leren goed uit, maar toch. Chillen met vriendinnen werd even on hold gezet, de sportschool ging dicht, de cafés en clubs gingen op slot.

Zonder écht eindexamen

Eind maart werden alle maatregelen verlengd en drong het tot haar en ons door dat dit een jaar zou worden zonder écht eindexamen… Geen gezonde spanning van tevoren, knallen met zijn allen in een grote gymzaal, zenuwachtig antwoorden vergelijken en het wachten op dat ene telefoontje: “Gefeliciteerd Lutein, je bent geslaagd!” Niet op stap in de stad, nieuwe mensen leren kennen, misschien die ene jongen tegenkomen die toch wel héél erg leuk blijkt te zijn, iets te veel drinken en daardoor je grenzen leren kennen. Geen geld verdienen met een zomer-baantje voor je studie of tussenjaar. Geen eindexamenfeesten, geen festivals, geen grootse diploma-uitreiking met al je dierbaren en al helemaal geen eindexamenreis. Die was maanden geleden al geregeld, het appartement al gehuurd. De tickets waren gekocht, de kamerindeling gemaakt, de voorpret begonnen…

Het is allemaal niet gebeurd. Haar laatste jaar thuis, haar laatste jaar op school: het is een jaar van incasseren geworden, van keer op keer accepteren dat plannen in het water vielen en dat allerlei doodnormale, leuke, fijne en vertrouwde zaken niet meer doorgingen. Het leven van een hele generatie die zelf amper last heeft van het virus staat on hold. Ze snapt het wel, ze weet wel waarom het zo gaat, maar het is een bittere pil. Het is een ervaring, en ze zal er wel van leren, maar het was niet echt de ervaring waar ze behoefte aan had.

Mooi kut

Ze zit op Mallorca nu. Een onverwacht vaderdochtertripje en ik gun het haar van harte. Maar wat ik haar het meeste gun, is een echt studentenleven, met alle mooie en minder mooie dingen van dien. Een once in a lifetime periode waarin je de lessen leert die belangrijk zijn voor de rest van je leven. Het zit er niet in. Haar veerkracht en die van ons zal op de proef gesteld worden. Het komt vast wel goed. Maar om het maar even studentikoos te zeggen: het is natuurlijk wel mooi kut. Excusez le mot.

Tekst: Marleen Koolmees.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Voor alles een eerste keer: Máxima aan het werk zónder schoenen aan

Een groot deel van Nederland is inmiddels wel gewend om thuis te werken. Zo ook koningin Máxima. Nu doet zij dat niet in een comfortabele outfit en betrap je haar niet in een huispak, maar vandaag valt wél iets anders op. De koningin heeft het zichzelf gemakkelijk gemaakt en is zonder schoenen aan het werk. 

Je zou denken dat niemand tijdens de Zoom-meeting ziet dat Máxima wel of niet haar hoge pumps draagt, behalve de fotograaf die aanwezig is in het paleis.

Advertentie

Máxima zonder schoenen

In de winter zou je een paar warme pantoffels  aan de voeten van de koningin verwachten, maar niets is minder waar. De meetings doet ze tegenwoordig schijnbaar zonder schoenen aan, zo is te zien op deze foto.

Zoals altijd ziet Máxima eruit om door een ringetje te halen: ze draagt een simpele, maar nette jurk en haar haren zijn naar achter gekamd, zoals ze het de laatste tijd graag draagt. Daarnaast ziet het ernaar uit dat de koningin een heuse multitasker is. Tussen de bedrijven en het schrijven door is ze ook druk met haar tablet in de weer. Spotten we daar een pagina van bol.com op het scherm? Of probeert Máx in te loggen op Facebook? Wie het weet, mag het zeggen.

Máxima

Koningin Máxima is de beschermvrouwe en erevoorzitter van verschillende organisaties en goede doelen. Maar wat haar écht nauw aan het hart ligt, is mentale gezondheid. Máxima wil het taboe rond psychische problemen doorbreken, zeker sinds de zelfmoord van haar zus Inés. Royaltyreporter Rick Evers vertelt hoe ze dat probeert te doen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Een verjaardag, een zwangerschap, een goed voornemen en een persiflage...

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. 

Hieperdepiep, hoera! André Hazes viert vandaag dat hij 27 jaar is geworden. Volgens zijn verloofde Monique is dat extra bijzonder, omdat hij jarenlang beweerde dat hij bij de Club van 27 zou horen. Daarmee bedoelt hij dat hij – net als menig ander ster – op tragische wijze om het leven zou komen als 27-jarige.

Advertentie

Voormalig GTST-soapie Robin Martens (28) deelt hartstikke leuk nieuws. Ze verwacht samen met haar partner Benjamin haar eerste kindje.

Trijntje Oosterhuis (47) weet wel hoe ze met de avondklok moet omgaan: ze begint de dag simpelweg eerder. Op Instagram roept ze haar volgers op om mee te doen. ‘Lekker vroeg op om 05.00 uur’, schrijft ze.

Donderdagavond betekent De tv kantine-avond. Nicolette van Dam en Bas Smit zitten er klaar voor. Elise Schaap doet namelijk een treffende imitatie van Nic en het koppel kan niet wachten om de hele uitzending te zien. Wij trouwens ook niet.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bas Smit (@bassmit)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Beeld: ANP

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

José Rozenbroek: "Op een dag wordt Amanda Gorman president van de Verenigde Staten"

Bladenmaker en journalist José Rozenbroek is een nieuwsjunk. Elke week schrijft ze voor Libelle een column over wat haar opvalt en waarover ze zich opwindt. 

In haar gele jas en met haar stralende gezicht was zij woensdag, tijdens de inhuldiging van Joe Biden en Kamala Harris, de allergrootste verrassing. Amanda Gorman, een jonge vrouw die haar prachtige gedicht voorlas, een gedicht met een titel die je in het hart raakt: The Hill We Climb. Haar stem klonk ritmisch, zingend, dwingend, naar het einde toe juichend. Niet voor te stellen dat zij ooit een spraakprobleem moest overwinnen (net als Biden overigens). Ze maakte diepe indruk op iedereen die haar zag.

Advertentie

Indrukwekkend gedicht

Moet je je voorstellen, sta je daar op die koude zonnige dag in januari in het jaar 2021, terwijl de blik van de wereld op jou is gericht. Jij, een dichteres van 22 jaar uit Los Angeles en nog niet zo lang geleden aan Harvard afgestudeerd als socioloog. Je moeder is lerares aan een middelbare school en zij is het die je een diepe liefde voor taal bijbrengt, voor zowel het geschreven als gesproken woord. Vanaf dat je vier, vijf jaar bent schrijft je je eerste versjes en op je zestiende word je uitgeroepen tot Nationale Jeugddichteres. Het feit dat je de ‘r’ niet goed kan uitspreken, weerhoudt je niet van optreden in het openbaar en je oefent net zo lang tot je die rottige letter moeiteloos uit je mond laat rollen. Je dicht en spreekt onder andere over racisme, politiegeweld, anti-abortuswetten en emigrantenkinderen.

Jill Biden is fan

Jill Biden, de vrouw van de gekozen president, is een fan van je. Ze heeft gezien hoe je een voordracht gaf in de Congresbibliotheek en is zo onder de indruk dat ze contact met je opneemt. Jullie spreken elkaar per Zoom en ze vraagt je of je een gedicht wil schrijven rondom het thema ‘Verenigd Amerika’ voor de plechtigheid tijdens de inauguratie van haar man Joe en van vicepresident Kamala Harris. Meer instructies krijg je niet. Jill vraagt ook of je per ommegaande op het vliegtuig naar Washington wil springen, want ze hebben je nodig daar.

Zal je ooit gedroomd hebben dat je daar mag staan, op zo’n historische plek, op zo’n historisch moment? Heb je één moment getwijfeld? Of gedacht: dat kan ik niet? Ik denk het niet. Maar het schrijven van dit prestigieuze gedicht valt je moeilijk, soms krijg je op een dag maar een paar regels op papier. Soms lukt zelfs dat niet, en blijft het papier angstaanjagend leeg. Tot je twee weken geleden de bestorming van het Capitool ziet. Die ongelooflijke beelden geven je inspiratie en vleugels. Tijdens het schrijven luister je naar muziek die je in de juiste sfeer brengt, zoals de soundtrack van The Crown (daar krijg ik ook nooit genoeg van, Amanda.)

Amerika’s toekomst

In The Hill We Climb beschrijf je ook jezelf, als ‘een mager zwart meisje, afstammend van slaven en grootgebracht door een alleenstaande moeder. (…) Een meisje dat kan dromen dat ze president kan worden, terwijl ze een gedicht voordraagt voor een president.’

En daar sta je dan in je gele jas en met je prachtige lach. Een vrouw van kleur, Amerika’s toekomst – létterlijk. Want ook dat heb je al bedacht: in 2036 wil je president worden van de Verenigde Staten van Amerika, dan ben je oud genoeg om mee te kunnen doen aan de verkiezingen (in de VS moet de president minimaal 35 jaar oud zijn).

Rolmodel

Kamala Harris, Amerika’s eerste vrouwelijke vicepresident en van kleur bovendien, is je grote rolmodel. In een interview zeg je: “Als kleine meisjes zien dat het kan, willen kleine meisjes het ook worden.”

Als Amanda ziet dat het kan, wil ze het ook worden. En het zou me niks verbazen als ze het ook wordt op een dag – president van de Verenigde Staten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: José Rozenbroek. Beeld: Tamar Ottink.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

En daarom is alcohol vlak voor het slapengaan een slecht idee

Alcohol als slaapmutsje? Dat schijnt helemaal niet zo’n goed idee als sommigen denken. Hoewel het misschien voelt alsof een wijntje helpt ontspannen na een zware dag, doet het weinig goeds voor de volledige nachtrust. Daarvan is neurowetenschapper Kristen Willeumier overtuigd. 

Hoewel het misschien voelt alsof je makkelijker in slaap valt omdat je alcohol hebt gedronken, is het niet zo dat de slaapkwaliteit er ook door verbetert.

Advertentie

Alcohol drinken voor het slapen

Om te zeggen dat je nu nooit meer alcohol mag drinken voor het slapen gaat een beetje ver, maar het is wel goed om te weten dat alcohol drinken om in slaap te vallen dus geen goed idee is. “Hoewel alcohol aanvankelijk kalmerend werkt, kan het, wanneer het eenmaal is gemetaboliseerd, later op de nacht tot een verstoorde, slechte slaapkwaliteit leiden”, aldus Kristen.

Wanneer je alcohol drinkt voor het slapen, verkort je de REM-slaap (REM staat voor Rapid Eye Movement). En die heb je nou juist nodig voor een gezonde hersenfunctie. Het is namelijk een essentieel onderdeel van de emotionele regulatie en het vasthouden van herinneringen. Tijdens de REM-slaap droom je, ontspannen je spieren en verwerk je de informatie van de dag. Als deze slaap onderdrukt wordt, heeft dit gevolgen voor hoe je je de volgende dag voelt.

Lees ook:
‘Alcoholvrij’ bier blijkt lang niet altijd alcoholvrij te zijn

Slaapstoornissen

Kijk je naar de lange termijn, dan zorgt een slechte nachtrust in sommige gevallen voor verschillende slaapstoornissen. Denk bijvoorbeeld aan slapeloosheid, maar ook aan overdag overmatig slaperig zijn. Het is een inkoppertje, maar juist daarom is een goede nachtrust zo belangrijk. Merk je dat je minder goed slaapt? Je kunt als het ware op de resetknop drukken door een periode helemaal geen alcohol meer te drinken.

Wat kun je doen als je wél van een glaasje wijn wil genieten, maar niet je slaapritme wil verstoren? Drink dan géén alcohol in de zes uren voordat je naar bed gaat. Kristen raadt zelfs aan om de alcoholinname te beperken tot één glas per week.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Well + good, Jellinek. Beeld: Getty Images

alcohol drinken voor het slapen

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien