Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Maroeska (59) van 'Heel Holland Bakt': "Koken heeft me altijd op de been gehouden"

Maroeska Metz (59) was een succesvolle ontwerper van meubels en sieraden. Tot ze in financiële problemen kwam en haar bedrijf in elkaar stortte. Koken hield haar op de been. Nu brengt ze haar eerste kookboek ‘Hoe dan?!’ uit én is ze een van de kandidaten in ‘Heel Holland Bakt’.

“Ik stond op internationale woonbeurzen van Milaan tot Parijs. Ik ontwierp banken voor een grote Nederlandse meubelfabrikant, maakte juwelen en lampen, hield me bezig met interieurs, en mijn designs waren herkenbaar aan mijn ‘krul’. Mijn werk werd zelfs opgenomen in een aantal musea. Het ging geweldig met mijn bedrijf dat ik was gestart na mijn afstuderen aan de Rietveld Academie. Ik had werk, inspiratie en een prachtig huis in Amsterdam-Zuid, waar mijn kinderen een heerlijke jeugd hadden.
Maar het succesverhaal hield helaas abrupt op toen ik er achter kwam dat ik met een onbetrouwbare zakenpartner in zee was gegaan. Hij had al het geld van mijn bedrijf laten verdampen, er was bijna niets meer over. Tot overmaat van ramp sloeg op dat moment ook net de crisis toe en kwam de meubelwereld enorm onder druk te staan. De inkopers kochten minder in, want er werd minder verkocht. De winkeliers die mijn stukken verkochten, vroegen wel steeds om nieuwe ontwerpen. Maar om iets nieuws te ontwerpen, moest ik investeren in materiaal. Dat lukte me steeds minder goed. Tegelijkertijd voerde ik rechtszaken tegen mijn ex-zakenpartner om hem het bedrijf uit te krijgen en dreigde ik zelfs al mijn eigen ontwerpen kwijt te raken. Het was een vreselijk moeilijke tijd. Daar stond ik met twee kleine kinderen, een man en een financiële puinhoop.”

Advertentie

Jonge kok
“Koken was altijd al een grote hobby. Ik was negen jaar toen ik begon met het bakken van taarten. Tot grote vreugde van mijn ouders en broers, die er natuurlijk allemaal van mochten meegenieten. Toen mijn moeder twee jaar later ’s avonds veel aan het werk was als creatief docent aan de Volksuniversiteit, droeg ze de pollepel aan mij over. Vanaf mijn elfde kookte ik bijna iedere avond voor het hele gezin. Met een klein budget, want er was niet veel geld, maar altijd met veel plezier. Ik vond het heerlijk om te doen. In eerste instantie maakte ik de recepten van mijn moeder na, broodjes met ei uit de koekenpan met tomatenpuree eroverheen – verschrikkelijk was het -, maar steeds meer probeerde ik recepten uit kookboeken. Op school deed ik inspiratie op tijdens de natuurkundeles, ik vond het interessant om te zien hoe bepaalde stoffen op elkaar reageren. Ik merkte toen al hoe het koken me ontspande.”

Recepten voor studenten
“In de tijd dat het slecht ging met mijn bedrijf, hield koken me op de been. De keren in mijn leven dat ik eten afhaalde, zijn op één hand te tellen. Hoe verdrietig ik me ook voelde, ik hing iedere avond toch boven de pannen. Op die momenten had ik maar één doel voor ogen: een lekkere en voedzame maaltijd voor mijn gezin maken. Al het andere deed er dan even niet toe. Zelfs met weinig geld lukte het me creatief te zijn en toch altijd iets lekkers op tafel te zetten. Als we tarte tatin van uien aten, wist je dat het geld die maand echt op was.
Het fijne van koken is dat je er met je volle aandacht bij moet zijn, anders snijd je in je vingers of laat je iets aanbranden. Ik kon dus ook echt even niet aan alle ellende denken. Die tranen kwamen later wel weer, als de kinderen in bed lagen. Bijvoorbeeld toen we uiteindelijk ons prachtige huis moesten verkopen. Na maanden leuren – het was immers crisis – lukte dat eindelijk, en ik weet nog dat ik hard stond te huilen toen ik voor de laatste keer daar de deur achter me dichttrok. Gelukkig vonden we andere woonruimte en gingen de kinderen op dat moment net allebei op kamers. Dat was aanvankelijk ook de aanleiding om mijn recepten te gaan opschrijven. Ze kwamen allebei in studentenhuizen terecht waar niets anders op tafel kwam dan diepvriespizza’s en magnetronmaaltijden. Ik wilde dat ze zelf ook iets konden koken. Mijn vrienden hadden al vaak gevraagd wanneer ik nou eens een kookboek voor ze maakte. Zij zaten in de periode dat ik het zwaar had avond aan avond bij ons aan de eettafel. Te luisteren, te praten en te eten. Zonder die avonden was ik er nooit doorheen gekomen. Ook mijn man Jim is een enorme steun voor me geweest. Hij was betrokken bij mijn bedrijf en kreeg dus van heel dichtbij mee wat er aan de hand was. Hij bleef altijd zeggen: ‘Het komt echt wel goed’. Sommige stellen raken door zoiets misschien van elkaar verwijderd, wij zijn juist nog dichter bij elkaar gekomen.”

Schouders eronder
“Gelukkig ben ik ondanks alles nooit het vertrouwen in mensen of mijn positieve instelling verloren. Bij mij is en blijft het glas altijd halfvol, zoals mijn ouders me ook hebben meegegeven. Zij hebben allebei de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Mijn moeder droeg een groot verdriet met zich mee omdat haar vader was omgekomen in een concentratiekamp. Toch probeerde ze het leven altijd met beide handen aan te grijpen, zoals ik dat ook doe en ik ook mijn kinderen wil meegeven. Altijd weer opnieuw je schouders eronder, wat er ook gebeurt.
Ik ben nu 59 en ik vind het heerlijk dat ik nog zo lekker druk bezig ben met van alles. Aan mijn pensioen wil ik nog lang niet denken. Mijn eerste kookboek is net uit en ik ben nog veel aan het ontwerpen. Al is mijn bedrijf wel veranderd, ik werk nu voor het grootste deel in opdracht en ben voornamelijk bezig met het maken van sieraden en juwelen. Het liefst zou ik ook spullen voor in de keuken willen ontwerpen. Ik heb bijvoorbeeld al tijden een idee in mijn hoofd voor een tajine. Eentje met handvatten, zodat je je handen niet brandt als je hem van het vuur haalt. Ik heb de technische- én de gebruikskennis, volgens mij is dat een perfecte combinatie.”

Hoe dan?! Favoriete recepten uit de 7 keukens van Maroeska Metz is uitgegeven door MarkMedia & Art en ligt nu in de winkel. Meer informatie: maroeska.nl. Heel Holland Bakt is iedere zondagavond te zien bij Omroep Max op NPO1.

Interview: Merel Brons. Fotografie: Brenda van Leeuwen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wat fijn: zieke André van Duin (73) woont niet meer alleen

Recent werd bekend dat André van Duin (73) in het geheim is geopereerd aan darmkanker. Gelukkig is de operatie naar wens verlopen en is hij inmiddels weer thuis. Zijn twee beste vrienden Frans en Maarten zijn nu bij de weduwnaar ingetrokken.

Want André van Duin kan wel wat gezelschap gebruiken. Op 13 januari 2020 overleed zijn echtgenoot Martin op 55-jarige leeftijd aan botkanker. Daarom zijn Frans en Maarten bij hem in zijn Amsterdamse grachtenpand ingetrokken. Alle drie hebben ze hun eigen gedeelte in het huis, maar er zijn ook gezamenlijke ruimtes om samen te borrelen en te eten.

Advertentie

Privacy

Tegen Privé vertelde Frans dat hij wel even moest nadenken over het aanbod. “Je geeft een hoop op. Hoe zit het met de privacy? Maar die is dik in orde en het voelt prima. De komende maanden gaan we kijken of dat prettige gevoel blijft.” Verder vertelt hij dat het goed gaat met André. “Ik vind dat hij het goed doet. Ga er maar aan staan. Eerst je man verliezen en dan zelf de gevreesde ziekte krijgen.”

Zó maakte André van Duin een nieuwe start na het overlijden van zijn man Martin:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Shownieuws. Beeld: Bruno Press. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 21 januari: Waterman, stel je bereidwillig op

De tarotkaart die voor donderdag 21 januari is getrokken, is ‘Zeven van Staven’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaart staat voor: aangevallen worden. Er komt veel op iemand af en men moet zich staande houden. Alert en vaardig reageren geeft goede vooruitzichten. Liefde: de relatie wordt bedreigd of men moet concurreren. Werk: meerdere aanbieders of sollicitanten, er wordt aan stoelpoten gezaagd.

Advertentie

Ram

Kibbelen met je partner, het kan je nu uit evenwicht brengen. Koppig zijn, helpt niet. Houd in je achterhoofd wat je ook alweer zo leuk aan hem/haar vindt. Dat maakt je respons zachter.

Stier

Gebruik contact met je medemens vandaag om je eigen drijfveren te toetsen. Klopt het wel wat ik zeg? Is er een andere weg naar Rome? Probeer bij het geven van informatie objectief te zijn.

Tweelingen

Je geliefde is een steunpilaar, je hebt een schouder om op uit te huilen. Hoewel het natuurlijk heerlijk is om geknuffeld te worden: blijf niet hangen in zelfmedelijden.

Kreeft

Reageer een nee-stemming niet af op je omgeving. Kritisch zijn en gedisciplineerd werken is niet altijd en voor iedereen weggelegd. Wacht een paar dagen met iets sociaal uitdagends.

Leeuw

Een gevoel van gemis kan je vandaag uit je hum brengen. Je bent dan wel van het grootse gebaar, maar het kan geen kwaad om klein & fijn meer aandacht te geven. Dan groeit het!

Maagd

Liefde, of uitzicht daarop, maakt dat alles je gemakkelijk afgaat. Laat je niet afleiden door roddels, sta daarboven. Richt je aandacht op jezelf, zorg goed voor jezelf. Maak nachtrust heilig.

Weegschaal

Best kans dat er wat relationele vuurtjes geblust moeten worden. Waar je normaal goed bent met het compromis, wil je vandaag je eigen zin doen. Neem die ruimte ook in.

Schorpioen

Je komt vandaag veel negatiever over dan je bedoelt. Houd commentaar daarom voor je, slik opmerkingen in en geef geen ongevraagd advies. Laat stilte voor je spreken.

Boogschutter

Thuiskomen met roze wangen en strakke spieren geeft je een mentale boost. Je kunt hierdoor veel aan, ook restricties. Seks is nu ook top! Je wilt de ander graag behagen.

Steenbok

Drukt er van alles op je schouders? Lijkt je leven rommelig? Kijk wat je anders kunt aanpakken en zet dat door. Verjaag beperkende gedachten met de mantra: ‘Ik ben goed bezig’.

Waterman

Zocht je een uitdaging? Komt iemand tegenover je te staan, stel je dan bereidwillig op en leef je in. Daarmee smoor je heftige conflicten in de kiem – en kom je beter uit de verf.

Vissen

Werk je noodgedwongen thuis, ga op zolder of desnoods in de bezemkast zitten voor betere concentratie. Experimenteer, vooral als je single bent, met het aanspreken van vreemden.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers inauguratie Biden ontroerd door dichteres Amanda Gorman (22)

Wereldwijd waren mensen ontroerd door Amanda Gorman (22). De jonge dichteres wist miljoenen mensen te ontroeren met haar verbindende woorden die ze sprak tijdens de inauguratie van Joe Biden (78).

In de Verenigde Staten is het traditie dat de officiële eedaflegging van de nieuwe president wordt afgesloten met een gedicht. Die tekst moet aansluiten bij de nieuwe plannen van de president en dit jaar werd gekozen voor Amanda Gorman. Ze is de jongste persoon in de geschiedenis die een gedicht heeft afgelegd bij de presidentiële inauguratie.

Advertentie

Speech

“We hebben krachten gezien die liever onze natie zouden verscheuren eerder dan ze te delen, die ons land zouden vernietigen om de democratie te hinderen en dit was bijna gelukt, maar democratie kan dan wel tijdelijk opzij geduwd worden, maar nooit blijvend verslagen worden”, sprak Amanda in haar gedicht. Ook nam ze een moment om haar voorouders te eren: “Wij zijn de erfgenamen van een land en een tijd, waarin een mager zwart meisje, dat afstamt van tot slaaf gemaakten en opgevoed werd door een alleenstaande moeder, kan dromen om president te worden en voor een president een voordracht kan houden.”


Outfit

Op social media lieten kijkers weten dat ze zijn ontroerd door de hoopvolle woorden van Amanda. Hillary Clinton liet zelfs weten dat ze hoopt dat Amanda zich in 2036 verkiesbaar stelt als president. Mensen waren niet alleen onder de indruk van het gedicht, maar ook door de bijzondere outfit die de jonge dichteres droeg. Ze was gehuld in een prachtige outfit van Prada. Een gele lange jas, een eenvoudige zwarte rok en een witte blouse. Om de outfit af te maken koos ze voor een felrode Prada-diadeem. De sieraden die ze droeg, kreeg ze cadeau van niemand minder dan  Oprah Winfrey, een groot fan van de dichteres.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Harper’s Bazaar UK (@bazaaruk)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: FunX, Stylecaster. Beeld: YouTube 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Chinees 'symbool' met snavel lijkt wel heel erg op Nijntje... "Plagiaat!"

In de Chinese stad Guangzhou heeft een kunstenaar een tentoonstelling geopend met tekeningen die sprekend op Nijntje lijken. Het enige verschil is dat er in plaats van een kruisje op de plek van de mond nu een snavel zit.

Nijntje is in het buitenland bekend onder de naam Miffy. Bezoekers en de Chinese media merkten direct de enorme gelijkenis op, maar kunstenaar Feng Feng vindt het geen plagiaat. Hij is professor aan de kunstacademie in Guangzhou en liet weten dat volgens hem ‘commerciële symbolen tot publieke kennis en informatie behoren’.

Advertentie

Optische illusie

Feng Feng werkt naar eigen zeggen al dertig jaar aan dit concept. Hij omschrijft het als een optische illusie die op een eend of konijn lijkt, afhankelijk van hoe je het beeld draait. Ondanks de mooie woorden van de kunstenaar, is Mercis niet blij met de tentoonstelling. Deze uitgeverij heeft momenteel het beeld van Nijntje in beheer.

Plagiaat

“Dit is véél meer dan ‘geïnspireerd door'”, stelt directeur Marja Kerkhof in De Gelderlander. “Het zijn gewoon exact dezelfde illustraties, alleen heeft Nijntje een eendenbek. Dat deze meneer ook nog een hele tentoonstelling heeft opgezet, gaan ons echt te ver.” Er is een brief gestuurd naar de kunstenaar. “Daarin attenderen wij hem op het plagiaat, door middel van voorbeelden, en benadrukken dat meneer maar beter zijn eigen kunst kan gaan maken.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: RTLNieuws. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien