Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Maroeska (59) van 'Heel Holland Bakt': "Koken heeft me altijd op de been gehouden"

Maroeska Metz (59) was een succesvolle ontwerper van meubels en sieraden. Tot ze in financiële problemen kwam en haar bedrijf in elkaar stortte. Koken hield haar op de been. Nu brengt ze haar eerste kookboek ‘Hoe dan?!’ uit én is ze een van de kandidaten in ‘Heel Holland Bakt’.

“Ik stond op internationale woonbeurzen van Milaan tot Parijs. Ik ontwierp banken voor een grote Nederlandse meubelfabrikant, maakte juwelen en lampen, hield me bezig met interieurs, en mijn designs waren herkenbaar aan mijn ‘krul’. Mijn werk werd zelfs opgenomen in een aantal musea. Het ging geweldig met mijn bedrijf dat ik was gestart na mijn afstuderen aan de Rietveld Academie. Ik had werk, inspiratie en een prachtig huis in Amsterdam-Zuid, waar mijn kinderen een heerlijke jeugd hadden.
Maar het succesverhaal hield helaas abrupt op toen ik er achter kwam dat ik met een onbetrouwbare zakenpartner in zee was gegaan. Hij had al het geld van mijn bedrijf laten verdampen, er was bijna niets meer over. Tot overmaat van ramp sloeg op dat moment ook net de crisis toe en kwam de meubelwereld enorm onder druk te staan. De inkopers kochten minder in, want er werd minder verkocht. De winkeliers die mijn stukken verkochten, vroegen wel steeds om nieuwe ontwerpen. Maar om iets nieuws te ontwerpen, moest ik investeren in materiaal. Dat lukte me steeds minder goed. Tegelijkertijd voerde ik rechtszaken tegen mijn ex-zakenpartner om hem het bedrijf uit te krijgen en dreigde ik zelfs al mijn eigen ontwerpen kwijt te raken. Het was een vreselijk moeilijke tijd. Daar stond ik met twee kleine kinderen, een man en een financiële puinhoop.”

Advertentie

Jonge kok
“Koken was altijd al een grote hobby. Ik was negen jaar toen ik begon met het bakken van taarten. Tot grote vreugde van mijn ouders en broers, die er natuurlijk allemaal van mochten meegenieten. Toen mijn moeder twee jaar later ’s avonds veel aan het werk was als creatief docent aan de Volksuniversiteit, droeg ze de pollepel aan mij over. Vanaf mijn elfde kookte ik bijna iedere avond voor het hele gezin. Met een klein budget, want er was niet veel geld, maar altijd met veel plezier. Ik vond het heerlijk om te doen. In eerste instantie maakte ik de recepten van mijn moeder na, broodjes met ei uit de koekenpan met tomatenpuree eroverheen – verschrikkelijk was het -, maar steeds meer probeerde ik recepten uit kookboeken. Op school deed ik inspiratie op tijdens de natuurkundeles, ik vond het interessant om te zien hoe bepaalde stoffen op elkaar reageren. Ik merkte toen al hoe het koken me ontspande.”

Recepten voor studenten
“In de tijd dat het slecht ging met mijn bedrijf, hield koken me op de been. De keren in mijn leven dat ik eten afhaalde, zijn op één hand te tellen. Hoe verdrietig ik me ook voelde, ik hing iedere avond toch boven de pannen. Op die momenten had ik maar één doel voor ogen: een lekkere en voedzame maaltijd voor mijn gezin maken. Al het andere deed er dan even niet toe. Zelfs met weinig geld lukte het me creatief te zijn en toch altijd iets lekkers op tafel te zetten. Als we tarte tatin van uien aten, wist je dat het geld die maand echt op was.
Het fijne van koken is dat je er met je volle aandacht bij moet zijn, anders snijd je in je vingers of laat je iets aanbranden. Ik kon dus ook echt even niet aan alle ellende denken. Die tranen kwamen later wel weer, als de kinderen in bed lagen. Bijvoorbeeld toen we uiteindelijk ons prachtige huis moesten verkopen. Na maanden leuren – het was immers crisis – lukte dat eindelijk, en ik weet nog dat ik hard stond te huilen toen ik voor de laatste keer daar de deur achter me dichttrok. Gelukkig vonden we andere woonruimte en gingen de kinderen op dat moment net allebei op kamers. Dat was aanvankelijk ook de aanleiding om mijn recepten te gaan opschrijven. Ze kwamen allebei in studentenhuizen terecht waar niets anders op tafel kwam dan diepvriespizza’s en magnetronmaaltijden. Ik wilde dat ze zelf ook iets konden koken. Mijn vrienden hadden al vaak gevraagd wanneer ik nou eens een kookboek voor ze maakte. Zij zaten in de periode dat ik het zwaar had avond aan avond bij ons aan de eettafel. Te luisteren, te praten en te eten. Zonder die avonden was ik er nooit doorheen gekomen. Ook mijn man Jim is een enorme steun voor me geweest. Hij was betrokken bij mijn bedrijf en kreeg dus van heel dichtbij mee wat er aan de hand was. Hij bleef altijd zeggen: ‘Het komt echt wel goed’. Sommige stellen raken door zoiets misschien van elkaar verwijderd, wij zijn juist nog dichter bij elkaar gekomen.”

Schouders eronder
“Gelukkig ben ik ondanks alles nooit het vertrouwen in mensen of mijn positieve instelling verloren. Bij mij is en blijft het glas altijd halfvol, zoals mijn ouders me ook hebben meegegeven. Zij hebben allebei de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Mijn moeder droeg een groot verdriet met zich mee omdat haar vader was omgekomen in een concentratiekamp. Toch probeerde ze het leven altijd met beide handen aan te grijpen, zoals ik dat ook doe en ik ook mijn kinderen wil meegeven. Altijd weer opnieuw je schouders eronder, wat er ook gebeurt.
Ik ben nu 59 en ik vind het heerlijk dat ik nog zo lekker druk bezig ben met van alles. Aan mijn pensioen wil ik nog lang niet denken. Mijn eerste kookboek is net uit en ik ben nog veel aan het ontwerpen. Al is mijn bedrijf wel veranderd, ik werk nu voor het grootste deel in opdracht en ben voornamelijk bezig met het maken van sieraden en juwelen. Het liefst zou ik ook spullen voor in de keuken willen ontwerpen. Ik heb bijvoorbeeld al tijden een idee in mijn hoofd voor een tajine. Eentje met handvatten, zodat je je handen niet brandt als je hem van het vuur haalt. Ik heb de technische- én de gebruikskennis, volgens mij is dat een perfecte combinatie.”

Hoe dan?! Favoriete recepten uit de 7 keukens van Maroeska Metz is uitgegeven door MarkMedia & Art en ligt nu in de winkel. Meer informatie: maroeska.nl. Heel Holland Bakt is iedere zondagavond te zien bij Omroep Max op NPO1.

Interview: Merel Brons. Fotografie: Brenda van Leeuwen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Agnes Hofman: "Ik word geïntimideerd door een superfan van Nick en Simon. In mijn eigen huis!"

Agnes Hofman (41) is lifestyle journalist met Nederlandse en Braziliaanse roots. Ze woont in Lissabon met T., haar zoon van 21. Ze schrijft op Libelle.nl over haar leven, loslaten en gelukkig(er) worden. Deze week schrijft ze over haar ‘gezellige’ nieuwe overbuurman.

Het grappige is dat mensen een heel exotisch beeld hebben bij mijn leven in Lissabon. En ja, als ik de deuren van mijn Franse balkonnetje open, zie ik inderdaad Portugese tegeltjes en een waslijntje aan de overkant. Maar tegenwoordig ook het hoogblonde hoofd van de Nederlandse overbuurman.

Advertentie

Dierlijke passie

“Nog eentje?” vroeg zoon T. Ik zuchtte. Ja, nog eentje. Ik had inmiddels al geaccepteerd dat tegenover me op de begane grond een Hollandse man woont, die me ’s ochtends begroet met “Hallo buurvrouw!” in een plat Amsterdams accent. Op zich niet de vibe waar ik voor ben geëmigreerd, maar prima.

Alles beter dan die ruziemakende en seksende Spanjaarden naast me, met wie ik niet on speaking terms ben. Zij voelen zich niet vrij in hun eigen huis, omdat ik bij geluidsoverlast klaag. Ik vind dat ik het recht heb om niet indirect betrokken te willen zijn bij hun dierlijke, passionele momenten.

Nick en Simon

Bovendien is de Nederlandse benedenbuurman – geen idee hoe hij heet, maar laten we hem Willem noemen – vrolijk en sociaal. Hij houdt regelmatig borrels op het stoepje, samen met zijn Portugese vrienden terwijl Fado-muziek door de boxen schalt. Kijk, daar hou ik van. Dat is Portugal.

Maar vorige week ging het helemaal mis. Terwijl ik me probeerde te concentreren op een artikel over luxe kamerplanten, hoorde ik opeens een bekend deuntje. T. kwam zijn kamer uitgesneld. “Dit is toch niet…” Jawel. Nick en Simon. In stereo. Wat blijkt, in het appartement boven Willem is een andere Nederlander komen wonen. De horror! Begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben er meestal trots op om Nederlands te zijn. Maar ik wilde juist een andere omgeving. En echt integreren. Niet de hoofdprijs betalen voor een appartement – “want typisch Portugees in de binnenstad” – en dan alleen maar Nederlands om me heen horen.

Geïntimideerd

Nick en Simon zou ik op zich nog wel trekken, ruimdenkend als ik ben, als De Nieuwe Buurman niet luidkeels mee zou zingen. Hetzelfde nummer, op repeat. Om je een idee te geven; mijn straatje is smal. En aangezien De Nieuwe Buurman en ik op dezelfde hoogte wonen, kijken we bij elkaar naar binnen. Nou ja, hij vooral bij mij. Als ik per ongeluk zijn kant op kijk, staart hij me strak in mijn ogen. En dan doe ik lafjes de gordijnen dicht. Ja, ik word geïntimideerd door een superfan van Nick en Simon. In mijn eigen huis!

Zoon T. weigert de straat over te steken voor een goed gesprek. Dat snap ik. We weten niet precies wat er scheelt, maar de Nederlandse buurman heeft issues. Als in: minutenlang keihard schelden in het Nederlands. Tegen zichzelf, terwijl hij wild met zijn armen zwaait en door de kamer beent. Is het Tourette? Daar heb ik uiteraard begrip voor. Maar stel dat hij gewoon anger management issues heeft. Dan moeten we een burenruzie natuurlijk zien te voorkomen. Maar ik moet iets… Maar wat?

Beeld: Privé

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Agnes Hofman: "Ik word geïntimideerd door een superfan van Nick en Simon. In mijn eigen huis!"

Agnes Hofman (41) is lifestyle journalist met Nederlandse en Braziliaanse roots. Ze woont in Lissabon met T., haar zoon van 21. Ze schrijft op Libelle.nl over haar leven, loslaten en gelukkig(er) worden. Deze week schrijft ze over haar ‘gezellige’ nieuwe overbuurman.

Het grappige is dat mensen een heel exotisch beeld hebben bij mijn leven in Lissabon. En ja, als ik de deuren van mijn Franse balkonnetje open, zie ik inderdaad Portugese tegeltjes en een waslijntje aan de overkant. Maar tegenwoordig ook het hoogblonde hoofd van de Nederlandse overbuurman.

Advertentie

Dierlijke passie

“Nog eentje?” vroeg zoon T. Ik zuchtte. Ja, nog eentje. Ik had inmiddels al geaccepteerd dat tegenover me op de begane grond een Hollandse man woont, die me ’s ochtends begroet met “Hallo buurvrouw!” in een plat Amsterdams accent. Op zich niet de vibe waar ik voor ben geëmigreerd, maar prima.

Alles beter dan die ruziemakende en seksende Spanjaarden naast me, met wie ik niet on speaking terms ben. Zij voelen zich niet vrij in hun eigen huis, omdat ik bij geluidsoverlast klaag. Ik vind dat ik het recht heb om niet indirect betrokken te willen zijn bij hun dierlijke, passionele momenten.

Nick en Simon

Bovendien is de Nederlandse benedenbuurman – geen idee hoe hij heet, maar laten we hem Willem noemen – vrolijk en sociaal. Hij houdt regelmatig borrels op het stoepje, samen met zijn Portugese vrienden terwijl Fado-muziek door de boxen schalt. Kijk, daar hou ik van. Dat is Portugal.

Maar vorige week ging het helemaal mis. Terwijl ik me probeerde te concentreren op een artikel over luxe kamerplanten, hoorde ik opeens een bekend deuntje. T. kwam zijn kamer uitgesneld. “Dit is toch niet…” Jawel. Nick en Simon. In stereo. Wat blijkt, in het appartement boven Willem is een andere Nederlander komen wonen. De horror! Begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben er meestal trots op om Nederlands te zijn. Maar ik wilde juist een andere omgeving. En echt integreren. Niet de hoofdprijs betalen voor een appartement – “want typisch Portugees in de binnenstad” – en dan alleen maar Nederlands om me heen horen.

Geïntimideerd

Nick en Simon zou ik op zich nog wel trekken, ruimdenkend als ik ben, als De Nieuwe Buurman niet luidkeels mee zou zingen. Hetzelfde nummer, op repeat. Om je een idee te geven; mijn straatje is smal. En aangezien De Nieuwe Buurman en ik op dezelfde hoogte wonen, kijken we bij elkaar naar binnen. Nou ja, hij vooral bij mij. Als ik per ongeluk zijn kant op kijk, staart hij me strak in mijn ogen. En dan doe ik lafjes de gordijnen dicht. Ja, ik word geïntimideerd door een superfan van Nick en Simon. In mijn eigen huis!

Zoon T. weigert de straat over te steken voor een goed gesprek. Dat snap ik. We weten niet precies wat er scheelt, maar de Nederlandse buurman heeft issues. Als in: minutenlang keihard schelden in het Nederlands. Tegen zichzelf, terwijl hij wild met zijn armen zwaait en door de kamer beent. Is het Tourette? Daar heb ik uiteraard begrip voor. Maar stel dat hij gewoon anger management issues heeft. Dan moeten we een burenruzie natuurlijk zien te voorkomen. Maar ik moet iets… Maar wat?

Beeld: Privé

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Gras vervangen door tegels? Dan staat je woning wellicht op dít Twitteraccount

Een mooie tuin met gras en bloemen ziet er prachtig uit, maar het onderhouden ervan kost wel veel werk. Daardoor kiezen sommige mensen voor tegels in plaats van groen. En dat ontging Twitteraar Piet niet, wat voor hem als inspiratie diende. Het resultaat? Zijn hilarische account @onderhoudsarmoe.

Als je zopas voor een tuin vol tegels bent gegaan, kan je huis er zomaar tussenstaan. Mét grappig en ietwat confronterend bijschrift.

Advertentie

Tegeltuinen

Veel Nederlandse tuinen zijn voorzien van tegels en grint. Ieder zijn eigen smaak natuurlijk, maar de oprichter van het Twitteraccount @onderhoudsmoe vindt dat zulke tuinen geen schoonheidsprijs verdienen. En vele Nederlanders blijken deze mening te delen, want zijn account telt inmiddels al ruim 15 duizend volgers.

Humor

De oprichter van het account wil anoniem blijven, maar staat RTL Nieuws wel te woord. Hij vertelt: “Ik denk dat humor goed werkt. Als mensen zien dat anderen om een onderhoudsarme tuin lachen of het belachelijk maken, zorgt dat er misschien voor dat ze het zelf niet gaan doen.”

Grappige trend

Hij zocht in het begin op Google Maps vaak zelf naar transformaties van tuinen, waarbij al het groen zonder pardon vervangen werd door tegels.

Met de groei van zijn account kwamen er steeds meer tips binnen. “Ik vond het grappig en ging op GoogleMaps kijken of ik nog meer van zulke tuinen kon vinden. Je kunt daar ook snapshots uit het verleden zien en ik ging kijken hoe die tuinen er eerst uitzagen. En verrek, vroeger waren ze gewoon groen, lag er gras en stonden er bomen”, vertelt hij.

Zorgelijk

Het levert hilarische berichten, maar ergens zit er wel een boodschap achter. Piet vindt het namelijk zorgelijk dat er steeds meer groen verdwijnt, “gezien de uitdagingen waar we op onze planeet voor staan”. Goed voor het klimaat zijn al die tegels namelijk niet.

Maar bovenal vindt hij het gewoon erg lelijk, benadrukt hij grappend. “Het doet bijna letterlijk pijn aan je ogen.”

Handig! Zó kom je gemakkelijk van onkruid in je tuin af:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Gras vervangen door tegels? Dan staat je woning wellicht op dít Twitteraccount

Een mooie tuin met gras en bloemen ziet er prachtig uit, maar het onderhouden ervan kost wel veel werk. Daardoor kiezen sommige mensen voor tegels in plaats van groen. En dat ontging Twitteraar Piet niet, wat voor hem als inspiratie diende. Het resultaat? Zijn hilarische account @onderhoudsarmoe.

Als je zopas voor een tuin vol tegels bent gegaan, kan je huis er zomaar tussenstaan. Mét grappig en ietwat confronterend bijschrift.

Advertentie

Tegeltuinen

Veel Nederlandse tuinen zijn voorzien van tegels en grint. Ieder zijn eigen smaak natuurlijk, maar de oprichter van het Twitteraccount @onderhoudsmoe vindt dat zulke tuinen geen schoonheidsprijs verdienen. En vele Nederlanders blijken deze mening te delen, want zijn account telt inmiddels al ruim 15 duizend volgers.

Humor

De oprichter van het account wil anoniem blijven, maar staat RTL Nieuws wel te woord. Hij vertelt: “Ik denk dat humor goed werkt. Als mensen zien dat anderen om een onderhoudsarme tuin lachen of het belachelijk maken, zorgt dat er misschien voor dat ze het zelf niet gaan doen.”

Grappige trend

Hij zocht in het begin op Google Maps vaak zelf naar transformaties van tuinen, waarbij al het groen zonder pardon vervangen werd door tegels.

Met de groei van zijn account kwamen er steeds meer tips binnen. “Ik vond het grappig en ging op GoogleMaps kijken of ik nog meer van zulke tuinen kon vinden. Je kunt daar ook snapshots uit het verleden zien en ik ging kijken hoe die tuinen er eerst uitzagen. En verrek, vroeger waren ze gewoon groen, lag er gras en stonden er bomen”, vertelt hij.

Zorgelijk

Het levert hilarische berichten, maar ergens zit er wel een boodschap achter. Piet vindt het namelijk zorgelijk dat er steeds meer groen verdwijnt, “gezien de uitdagingen waar we op onze planeet voor staan”. Goed voor het klimaat zijn al die tegels namelijk niet.

Maar bovenal vindt hij het gewoon erg lelijk, benadrukt hij grappend. “Het doet bijna letterlijk pijn aan je ogen.”

Handig! Zó kom je gemakkelijk van onkruid in je tuin af:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien