Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Meisje raakt blind voor 4 dagen nadat ze gekleurde lenzen droeg

Gekleurde lenzen zijn zeker rond Halloween in trek. Lekker griezelig, van die katten- of vuurrode ogen. Maar wees er altijd voorzichtig mee.

De elfjarige Emilie Turcotte uit Canada ging voor gifgroene contactlenzen om haar outfit voor een Halloween-verkleedfeestje af te maken. Het resultaat mocht er zijn, maar de volgende dag werd het meisje gillend wakker met ogen die brandden als vuur, zo vertelt haar moeder Julie in een interview met de Frans-Canadese krant Le journal de Montreal volgens Daily Mail.

Advertentie

Trick or treating
Emilie droeg de lenzen vier uur lang op school en deed ze uit toen ze ging avondeten. Toen ze samen met haar vriendjes nog een rondje trick or treat ging doen, een wandeling waarbij ze snoepjes ophalen bij bewoners, deed ze de lenzen nog kort in. Uiteindelijk deed ze de lenzen uit voordat ze ging slapen.

Brandende ogen
De volgende ochtend schreeuwde Emilie het uit, huilde ze en meende dat ze haar ogen bijna niet meer kon openen. Volgens Julie zagen haar ogen er ‘bloedrood’ uit. Ze haastte haar onmiddellijk naar het ziekenhuis. Daar bleek dat de contactlenzen haar hoornvliezen beschadigd hadden en de huid rondom haar ogen hadden geïnfecteerd.

Zuignappen
Dagen vol onzekerheid volgden. Artsen stelden dat de contactlenzen als ware zuignappen rond de hoornvliezen hadden gewerkt en de cellen in haar ogen hadden beschadigd. Daarnaast werd ze ook gediagnosticeerd met periorbitale cellulitis, een infectie van het ooglid en de huid rond de ogen. Dat ontstaat wanneer bacteriën in de ogen komen en het zachte weefsel aanvallen.

Blijvend blind
Vijf vrienden van het meisje droegen ook contactlenzen, maar hadden geen medische problemen. Bij Emilie was het zo erg dat het niet zeker was of ze weer zou kunnen zien. “Vier dagen lang waren we bang. Ze kon niets zien”, zegt Julie tegen Le Journal de Montreal. “We dachten: dit alles voor gekleurde contactlenzen.” Haar ouders waren radeloos op het moment dat Emilie vroeg of ze ooit weer zou kunnen zien. Gelukkig keerde Emilie’s zicht na vier dagen geleidelijk terug, maar dokters waarschuwden de familie dat als ze niet meteen naar het ziekenhuis waren gekomen, het jonge meisje blijvend blind was geworden.

Niet de eerste keer
Een bekend probleem voor de Britse oogchirurg Badrul Hussain. “Elk jaar behandelen we patiënten die ernstige oogziektes hebben opgelopen door het dragen van speciale kleurlenzen”, vertelde hij al eerder aan newsmonkey. “Het valt op dat er meer van zulke gevallen zijn in de Halloweenperiode. Sommige schade is blijvend en tot last voor de rest van hun leven.”

Risico’s
Hussain vertelt dat sommige mensen zelfs permanent blind kunnen worden als ze hun ogen niet goed verzorgen. “Veel mensen kennen de risico’s niet en weten niet hoe ze met lenzen moeten omgaan. Als je niet weet hoe je ze moet indoen en weer uithalen, dan riskeer je het delicate hoornvlies te beschadigen. Dat maakt het oog nog meer kwetsbaar voor extreme infecties.” Oppassen geblazen, dus…

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: dailymail.co.uk. Beeld: iStock

Zo zorg je ervoor dat je relatie standhoudt en samen oud wordt

relatie

Premium

Het aantal alleenstaanden en echtscheidingen is nog nooit zo hoog geweest. Hoe komt het toch dat de zoektocht naar De Ware zo moeilijk is geworden? En: wat kunnen we zelf eraan doen om goed samen oud te worden?

We zijn, uitzonderingen daargelaten, allemaal op zoek naar de ware liefde. En als we die gevonden hebben, proberen we dat gevoel zo stevig mogelijk vast te houden. Althans, dat zou je denken. De realiteit is anders. Niet eerder telde Nederland zo veel alleenstaanden. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw nam het
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien